Last news in Fakti

21 Септември, 2015 08:28 2 119 0

Сътрудничеството с Русия за Сирия

  • русия-
  • сащ-
  • сирия-
  • сътрудничество
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Редакционна статия на в. "Los Angeles Times"

По някои данни в настоящия момент президентът Обама разглежда възможността да приеме предложението на Владимир Путин за американско-руски преговори за Сирия. Диалогът трябва да започне със среща на военните лидери на двете страни, на която да обсъдят руските действия в Сирия - така може да се избегне това, което външният министър на Русия нарича „непреднамерен инцидент” – и която може да доведе до среща на Обама с Путин през септември в ООН.

Отчитайки, че Русия продължава решително да подкрепя президента на Сирия Башар Асад, напълно е възможно тези преговори да не доведат до нищо и да укрепят позициите на Путин, когото САЩ се опитаха да изолират заради руската агресия в Украйна. Но такъв риск си струва да се поеме, ако има вероятност лидерите на САЩ и Русия да успеят да изработят единна стратегия, която да усмири „Ислямска държава“  без да укрепва режима на Асад.

Русия се възползва от своето право на вето в Съвета за сигурност на ООН, за да блокира плана за политическото регулиране на конфликта, който предполага излизане на Асад от властта. Неотдавна Путин заяви, като се позова на възхода на ИД, че подкрепата за Асад е най-добрия начин да се противостои на тероризма и екстремизма. Обама, който преди четири години заяви, че Асад трябва да се махне, едва ли ще се съгласи с такова предложение.

Между впрочем, действията на администрацията на САЩ говорят за това, че смяната на режима в Дамаск, е третата точка в списъка с приоритети в Сирия. Първата точка е унищожението на „Ислямска държава“. След това идва хуманитарната задача - да се сложи край на войната, която предизвика чудовищен бежански поток.

Путинска Русия продължава решително да отхвърля призивите за такъв световен ред, който се появи след падането на комунизма и тя несъмнено разглежда конфликта в Сирия като възможност да увеличи своето влияние в Близкия изток.  Всъщност, участието на Русия  в решаването на сирийския конфликт може да се окаже много конструктивно, ако тя се съгласи да окаже помощ в кампанията срещу „Ислямска държава“ и ако убеди Асад да се махне от властта, или в краен случай да я сподели със своите опоненти. Трябва да се припомни също, въпреки че САЩ въведоха санкции срещу Русия заради нейната агресия в Украйна, те успяха да си сътрудничат с руските дипломати в процеса на подготовката на споразумението по иранската ядрена програма. Иска ни се да да кажем, че си струва САЩ да се откаже да води диалог с Путин и да се концентрира в това да увеличи своето собствено военно влияние в Близкия изток. Но след продължителните и скъпо струващи войни в Афганистан и Ирак, американците не искат да се въвличат в още една мащабна военна кампания.

Именно затова, въпреки че Обама обеща „да отслаби и в крайна сметка да унищожи“ „Ислямска държава“, той заяви, че няма да вкарва в Сирия сухопътни бойни части. Вместо това, както той каза миналата година, той ще призовава другите страни да се присъединят към тази борба. Затова сега си струва в крайна сметка САЩ да разгледа възможността за сътрудничество с Русия по този въпрос.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА