Last news in Fakti

23 Септември, 2015 09:03 1 440 5

Кризата с бежанците - ускорител на лидерството в Европа

  • бежанци-
  • криза-
  • ускорител-
  • лидерство
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Текстът е публикуван в блога на Меглена Кунева:

Може би е вярно клишето, че Европа се движи напред тласкана от кризисни ситуации, на които намира изход. При финансовата криза отговорът беше - много по-тясно сътрудничество, много повече дисциплина, много повече единни решения.

Бежанската криза днес в Европа поставя отново на изпитание способността ни да се справяме заедно като общност. За първи път от десетилетия насам лидерите в ЕС могат да се преброят. Онези, които са готови да загубят временна популярност, но да предложат правилните дългосрочни решения - за страната си, но и за целия Съюз. Без извинения, че проблемът трябва да се изучи по-дълго и че може да се анализира по-задълбочено, и без комфорта на отлагането и изчакването.

Днес Европа е разделена и това е лошо. На съвета Правосъдие и вътрешен ред на 22 септември се стигна дори до явно гласуване - почти безпрецедентен случай в историята на тази институция. Именно затова лидерството е крайно необходимо.

Уверена съм, че в настоящия момент квотната система за приемане и разселване на бежанците като задължителна за страните- членки е единствено възможната и правилната за Европа. Ако искаме да се запазим като съюз, като общност, за която солидарността е основополагащ принцип, трябва даосъзнаем, че бежанският проблем е проблем, чието решаване изисква участието на всички. Да я подкрепи беше правилно решение за България. Днес има струпване на огромни маси хора в Гърция, Италия и Унгария, но ние сме страна на преден пост и утре тази ситуация може да е у нас и да очакваме същата солидарност. Когато се стига до гласуване - българските гласове могат да се окажат решаващи.

Важно е да помним, че трябва да имаме принос при всички останали решения - определяне списъка със сигурни страни, финансовата подкрепа за Турция за бежанците на нейна територия, засилване на Фронтекс, връщане на емигранти без бежански статус, активна външна политика и насочена хуманитарна помощ към сигурността в трети страни и страни на конфликт, ангажиране на партньори - както страните в Залива, така и евроатлантическите, усъвършенстване на Шенгенското законодателство. Това са само част от задачите. Важното е, че знаем кои са, важното е, че и най-скептичните не отричат, че само общо решение има стойност.

Днес сме свидетели на временно връщане на граничния контрол в Шенгенското пространство. Появиха се много гласове, които прибързано обявиха, че това е краят на Шенген. Не, не е. Както и финансовата криза не беше краят на еврозоната, а напротив, направи еврото по-силна валута. И германският канцлер Меркел, и другият голям лидер в този момент - Жан Клод Юнкер, ясно заявяват, че няма отказване от Шенген, няма национализиране на политиките обратно, няма разрушаване на Европа. Решенията им са верни - както заради хуманността, така и заради прагматизма. България, макар и извън Шенген, държи на тази свобода - на свободно придвижване, сигурност и общи граници.

Чуха се гласове, включително и в страната ни, че сега не е времето да продължаваме с исканията си да станем член на Шенген. Напротив, именно сега, именно в тази кризисна ситуация, повече от всякога Шенген е условие за сигурността и на България, и на Европа. Когато става дума за охрана на външни граници и за споделена отговорност в бежанския проблем, на България може да се има доверие. Доказахме го и продължаваме да го доказваме всеки ден. България ще спечели от Шенген, но Шенген също ще спечели от България. Днес, когато обменът на информация между службите за сигурност в Европа е от ключово значение за предотвратяване на заплахите, съпътстващи бежанския поток, нашата страна не може да бъде изключена от този обмен. Като външна граница на ЕС България настоява да получи пълен достъп до информационните масиви на Шенген.

Нека да съм ясна: това не е пазарене, нито е условие за подкрепа на правилна политика - новата политика за миграцията, предложена от ЕК. Това е общ европейски интерес. Ще бъда щастлива да видя всички български представители, навсякъде и в един глас солидарно да застанат на позицията, че България е достойна за Шенгенското пространство.

Искам да заявя категорично обаче, че именно заради сложната международна обстановка ние трябва да запазим стабилността в страната си. За мен тази стабилност означава гаранции и за вътрешна сигурност. Не говоря само за работата на службите, а за това, че именно сега върховенството на закона трябва да бъде бранено на всяка цена.

От всички на българска и европейска територия очакваме да спазват нашите и европейски закони и правила. Това е задължително условие, за да подадем ръка на нуждаещите се. Но за да го очакваме, трябва двойно по-усилено да работим за установяването им в страната. Във вътрешнополитически план това означава безкомпромисна борба с корупцията и завършване на съдебната реформа.

Заради всичко това аз държа на позицията си и ще я защитавам:
България трябва да приеме антикорупционното законодателство и да въведе явното гласуване във Висшия съдебен съвет – двата въпроса, които се превръщат в сърцевина на проблемите ни.

Сега имаме шанс да ги решим. С парламент от 8 партии, който постепенно се приучи на култура в преговорите и това е явен знак за политическа воля, с общество, постигнало стабилизация, която е устойчива и гарант за предвидимост, особено на фона на близки нестабилни региони и дори съседни страни.

Нямам съмнение, че позицията на България по бежанците доказва зрелостта на страната ни и дава възможност да кажем: ето защо можете да вярвате в България, а ние да вярваме в Европа.

На 23 септември е моментът да отстояваме исканията и интересите си като жители на европейския дом. Сигурна съм, че България ще вземе страната на лидерството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 димо

    1 0 Отговор
    Ако решението на България да "... вземе страната на лидерството" е против националните и интереси, то какви са хора като афторката на текста по горе?
  • 2 незнайко

    0 0 Отговор
    С човешката маса почти никой не се е справил, освен Хитлер. Това нашествие на мигранти не е от страха на войната, това си е преселение на народите. Капитализма с неговото неравноправие е в основата на всичко. Помислете, защо има такива помощи в Германия които са достатъчни за да живееш, а в Дубай всеки има суперавтомобил. НЕФТА рано или късно ще свърши. Какво произвеждат друго в тези страни- нищо. Ако ЕВРОПА позволи на арабския свят да се пресели, тежко ни на нас.
  • 3 Хиджра

    0 0 Отговор
    Напомням, че "сирийските бежанци" са нито сирийски, нито бежанци.
    Става дума за организирани ислямски маси, които прииждат от Пакистан, Афганистан, Ирак и цяла континентална и субсахарска Африка. Не бягат от нищо, а идват с помощта на каналджиите от лагери в Турция (и Ливан), където война няма. Това са ислямски нашественици, които хем търсят мекото на развития свят, да лежат по гръб и да лапат, хем са на свещена мисия да си вземат обратно земите на неверниците, които според промитите им пилешки мозъци, принадлежали на аллах, а не на националните държави.
    Светът според корана е разделен на две – свят на покорството и свят на войната. В първия живеят мюсюлманите, във втория – неверниците. Неверниците живеят в света на войната, защото те не трябва да бъдат оставяни на мира от мюсюлманите докато или приемат исляма, или започнат да плащат данък на мюсюлманите за правото да изповядват религията си.
    Не се лъжете, те ни презират и идват да си вземат това, което, според тъпият им пророк-педофил, принадлежало на тях. Това са ракови клетки, тумори, които организмът допусне ли ги -- скоро след това загива.
  • 4 АЕЦ 3и4 блок

    0 0 Отговор
    Скъпо платена национална предателка. Помним злините които причини на България. А сега се каниш да я закопаеш.
  • 5 пръъъъъццццц

    0 0 Отговор
    Абсолютни глупости и хаотично мислене на другарката Пръмова. Явно и е скучно по цял ден и се чуди какви тъпизми да напише.
    Говори ту за бежанците, после намесва корупцията и накрая, като за десерт обвързва Шенгенското пространство.
    Накрая пък се изцепва, че бежанската криза била "ускорител" за лидерството??????
    Кво лидерство, на кой, за какво не се разбира, ама там да има нещо!?
    Комунистката милионерка живее в някакъв друг свят, доста далеч от този, в който живеят повечето българи.
    Важното е да е вика "ура" и да се публикуват глупостите и, нали е "отговорна" другарка!
    Факти.бг, не всичко, което лети се яде! Не е задължително да публикувате всяка словесна тъпня на другарката, е, освен ако не сте платени от нейните "европейски" пари. :)