Last news in Fakti

28 Септември, 2015 06:00 4 124 2

Този папа ни дава надежда!

  • този-
  • папа-
  • дава-
  • надежда-
  • франциск

Папата спечели сърцата на американците

Този папа ни дава надежда! - 1
Снимка: БТА/AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази седмица папа Франциск влезе във водещите новини с посещението си в Куба и САЩ. „Нещо средно между военна операция, дипломатическа мисия и турне на рок банда” – определи визитата вестник „Ню Йорк таймс. За първи път в живота си аржентинският папа посещава САЩ. Приветстван беше от ликуващи тълпи, получи изключително топъл прием както от президента Обама, така и от американския политически елит.

За Франциск, който се чувства в свои води в „перифериите на света”, да посети сърцето на Западния свят, нацията, считаща се за световен лидер, е голямо предизвикателство. „Той е много добре подготвен за това посещение” – заяви говорителят на Ватикана отец Ломбарди още преди началото на визитата. Доказателство за това беше и перфектното му представяне: 18 речи, 4 от които на английски (въпреки силно изразения си акцент и фактa, че езикът на Шекспир не е най-силното място на папата, той държеше да се обърне към американците на родния им език).

В изявленията на Светия Отец се открояваха специално подбрани определения и фрази: „Oт големите ви градове по крайбрежието до равнините на Средния Запад, от дълбокия Юг чак до западната граница”. Според анализаторите тези думи говорят на сърцето на американците, галейки патриотизма им. На няколко пъти Франциск цитира Мартин Лутер Кинг, проповедникът, чиято „мечта” продължава да вдъхновява Съединените щати, а речта на папата пред Конгреса бе фокусирана върху четирима видни синове на Америка: Абрахам Линкълн, президентът на САЩ, който се бори срещу робството, отново Мартин Лутер Кинг и двама католици: Томас Мертън, монах, насърчавал мира и диалога между религиите, и Дороти Дей, основателка на Движението на католическите работници. „Един народ може да се счита за велик, когато защитава свободата като Линкълн, когато насърчава култура, в която хората мечтаят за права за всички, както Мартин Лутер Кинг се опита; когато се бори за справедливост и за каузата на подтиснатите, както направи Дороти Дей със своя неуморим труд, плод на вярата, която се превръща в диалог и посява мир в молитвения стил на Томас Мертън.”

Папата и Обама

Още на летището във Вашингтон Светият Отец беше посрещнат от американския президент Барак Обама и съпругата му, чест, която рядко се отдава на останалите световни лидери. На 23 септември сутринта, в Белия дом се състоя и тържествена церемония по посрещането на Светия отец. Франциск започна словото си определяйки себе си „като син на семейство имигранти” (родителите му са италианци, преселили се в Аржентина), допълвайки, че по-голямата част от САЩ е основана на такива семейства”. Той похвали мерките, предприети от Обама в защита на околната среда, призова за непрекъсната защита на религиозната свобода и спомена със задоволство за възстановяването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба.

Куба бе първата стъпка от това десето международно посещение на папата (най-дългото до момента) и според мнозина това съвпадение не е случайно. Сближаването на доскорошните вечни врагове САЩ и Куба се случи именно благодарение на активното посредничество на Франциск, а договорът между двете страни, установяващ първите стъпки в тази посока, беше подписан във Ватикана.

Връщайки се към Съединените щати, Барак Обама се обърна към папата с благодарност „заради уникалните качества, които характеризират неговата личност.” „В смирението и простотата, в добрите думи и щедрия дух, заяви Обама, във Ваше лице ние виждаме жив пример за учението на Исус”.

Първият папа, говорил пред Конгреса

На 24 септември Франциск стана първият папа, говорил пред американския конгрес. Неговата реч, богата на послания беше прекъсвана многократно от аплодисментите на конгресмените. „Той докосна сърцата на присъстващите”, заяви ватиканският говорител отец Ломбарди. Светият отец подчерта, че „в съвременния свят, изпълнен с конфликти и фундаментализъм, не може просто да разделяме хората на лоши и добри”. Той призова „политиката да не бъде подвластна на икономиката и финансите.” Като „син на американския континент” аржентинският папа апелира „да не се плашим от броя на имигрантите, а да погледнем лицата им”. Той призова за „отмяна на смъртното наказание” и осъди „търговията с оръжие”, генерираща смърт за „пари, които обаче са изцапани с кръв.” Франциск припомни на конгресмените златното правило „не прави на другия това, което не искаш да се случи на теб”.

Политическите реакции

Думите на папата идват в ключов момент за американската политика с оглед на предстоящите президентски избори в САЩ, които ще се проведат през ноември 2016 г. Макар и не решаващ (католиците в страната са 23%, или 71 млн. от 316 млн.) католическият вот има значение. Представители и на демократите, и на републиканците, са католици: вицепрезидентът Джо Байдън, държавният секретар Джон Кери, двамата председатели на конгреса Нанси Пелоси и Джон Бейнър. Явно думите на папата наистина са докоснали сърцата на мнозина, защото ден след речта пред конгреса, председателят Бейнър подаде оставка заради натиск от страна на консервативните среди на републиканците. „Реших се след срещата с папата” – заяви Бейнър. Според анализаторите обаче, в словото на Франциск няма директни послания към политически партии, а сред засегнатите теми като имиграция, околна среда и бедност – близки до демократите, присъстват и характерни за републиканците акценти като подкрепа на традиционното семейство и противопоставяне на аборта и евтаназията.

Католическата църква в САЩ има много болници и учебни заведения: детски градини, училища и университети, в които се обучават близо 2,5 млн. ученици. Това определя нейното присъствие в американското общество и е причина за определени разминавания с политиката на Белия дом. Американските католици са важни и за Ватикана, защото те са неговият най-голям спонсор.

Малкият Фиат 500L. Франциск поразява не само с думи, но най-вече с поведението си. По улиците на Вашингтон се виждаше кортежът на папата, състоящ се от два големи черни джипа на тайните служби, между които се мъдреше скромния Фиат 500L. Този избор на автомобил съответства на скромния стил на живот, който папата промотира. Във Ватикана той живее в малък апартамент и също се придвижва със скромен автомобил: Форд Фокус.

Бедните, болните, бездомните. Стремежът да е сред хората, но най-вече да изрази своята подкрепа към онези, които заемат последните места в обществото, е друга характерна черта на понтификата на Франциск. След конгреса Светият отец се срещна с бездомните, а на другия ден в Ню Йорк посети католическо училище в работническия квартал Харлем, където го очакваха ученици – имигранти и техните родители. „Близостта до бедните, до бежанците и до затворниците ни прави по-щедри и повече християни” – препоръча той на свещениците, монасите и монахините в Ню Йорк.

Речта пред ООН

Ключов момент от посещението на папа Франциск в САЩ беше речта му при откриването на 70-тото общо събрание на световната организация. Той припомни значимостта на ООН за опазването на мира, но призова и за реформа на организацията и на нейните органи, която да отговори на нуждите на съвременния свят и да я направи по-ефективна. Папата се обяви в защита на живота, за опазването на мира и постигането му чрез преговори, за отказ от ядреното въоръжаване и от военни действия, които не са под егидата на ООН. Той припомни за ужасните последствия от безотговорното управление на световната икономика. Специално внимание Светият Отец отдели на бедните, които „имат право на абсолютния минимум, състоящ се от дом, работа и земя, а в духовен аспект от свобода на духа.” Според папата са нужни спешни мерки, които да „спрат разрушаването на околната среда”. Той изрази надежда, че конференцията относно климатичните промени в Париж ще доведе до фундаментални и ефективни решения. (Опазването на околната среда, на планетата земя – „наш общ дом” е много важна за Франциск, през юни излезе неговата енциклика Laudato si, посветена именно на тази тема”.) В речта си пред ООН, папата призова за мир в горещите точки: Украйна, Сирия, Ирак, Либия, Южен Судан и осъди остро трафика на хора, търговията с органи, сексуалното насилие над деца, поробващата работа, проституцията, трафика на наркотици и оръжия както и тероризма.

В памет на жертвите от 11 септември

На Ground Zero (Кота нула) Светият отец участва в специална церемония в памет на жертвите от 11 септември 2001 г. Той се срещна с близки на загиналите и участва в молитва с дванайсет религиозни лидери от Ню Йорк. Денят на папата в Big Apple завърши с литургия в Медисън скуеър гардън пред 20 хиляди души, докато в близкия Сентръл парк го аплодираха 80 хиляди. По време на проповедта си Франциск зададе въпроса „как да намерим Бог, който живее в смога на нашите градове?”, и отговори, че Господ присъства сред на като милостив баща, който очаква детето му да се върне вкъщи.

Последната дестинация на Светия отец в Съединените щати беше Филаделфия, където от началото на седмицата се провежда Световна среща на семействата (католически форум с участието на семейства от целия свят, свиква се веднъж на три години). Сред ликуващата тълпа, от близо милион поклонници, Франциск заяви, че “въпреки трудностите” семейството е „работилница за надежда за живот и възкресение.” „Народ, който не съумява да се погрижи за децата и за пенсионерите няма бъдеще – добави той – защото няма сила, нито памет.”

Равносметката

Американските медии, политиците и най-вече многобройните ликуващи тълпи посрещнаха много топло папа Франциск. Опасенията, че той няма да се представи добре в Съединените щати или няма да бъде приет радушно заради антикапиталистическите си възгледи или лошия английски, се оказаха несъстоятелни. Аржентинският папа завладя сърцата на американците. В общество, където политическите и социални въпроси, по-скоро разделят, той призова Съединените щати „верни на принципите на техните основатели”, да вървят напред заедно. По улиците на Филаделфия едно момче носеше тениска с надпис „Този папа ни дава надежда”. Тези думи предават най-точно равносметката от посещението на папата в Америка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крин

    1 0 Отговор
    Лицемер. А тукашните блюдолизци му се връзват.
  • 2 спасен

    0 0 Отговор
    Тези които не са се покаяли и не са приели Иисус Христос за свои личен спасител ги чака тежко изпитание.