Last news in Fakti

19 Декември, 2015 11:50 2 627 0

Зелени и комунисти спасяват Оланд

  • франция-
  • зелени-
  • комунисти-
  • социалисти-
  • франсоа оланд

Крайно време е гражданските партии да се вслушат в гласа на отчаяните французи от провинцията и малките градчета

Зелени и комунисти спасяват Оланд - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Френският президент Франсоа Оланд има шанса да създаде коалиция между социалисти, зелени и комунисти в опит да спаси не само своето политическо бъдеще.

Офертата беше отправена от бившия министър на териториалното развитие и жилищното строителство Сесил Дюфло. В интервю за в. „Монд“ от седмицата тя призовава Оланд да събере „зелени и комунисти“ в „блок на мнозинството“.

„Аз протягам ръка на Франсоа Оланд“,

заявява съпредседателят на зелените. Според нея Франция е изправена политическа катастрофа на фона на разделеното дясно, крехката левица и динамичния Национален фронт.

Сесил Дюфло иска да се възроди духа на 2012 г. и отново да се съберат социалистите, зелените и комунисти в един блок на мнозинството за трансформация.

Призивът идва фона на последните местни избори, при които Националният фронт беше спрян чрез сделка между левицата и десницата.

Републиканците, начело с бившия президент Никола Саркози, спечелиха вота на французите, следвани от социалистите. Въпреки загубата Марин льо Пен заяви, че

крайната десница ще продължи да се бори.

Никола Саркози и компания спечелиха седем избирателни региона на втори тур, докато социалистите – пет.

Регионалният вот – последен преди президентския след две години – бе разглеждан от наблюдателите като тест за основните съперници Оланд, Саркози и Льо Пен.

След дуела между Жан-Мари Льо Пен и Жак Ширак на президентските избори през 2002, Марин Льо Пен успя до голяма степен да неутрализира радикалния имидж на партията и я поведе към постоянен възход. След тези регионални избори стана ясно, че във Франция на практика е възникнала трипартийна система. А социалистите и консерваторите са толкова шокирани и смразени от успехите на Льо Пен и сие, че са застинали като зайче пред змия. Човек се изкушава да им извика: "Изправете се най-сетне и се борете!". Това призовава Дойче веле.

Крайно време е гражданските партии да се вслушат в гласа на отчаяните французи

 от провинцията и малките градчета. Срещу Националния фронт трябва да бъде поведена идеологическа битка. Не е достатъчно само да демонстрираш отвращение към демагозите. Както консерваторите, така и социалистите са длъжни да атакуват ксенофобската, антиевропейска, националистическа идеология на Националния фронт и да разкрият нейната същност.

Близките месеци ще покажат дали президентът Франсоа Оланд ще се възползва от офертата за създаване на коалиция между социалисти, зелени и комунисти за възраждане на левицата във Франция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА