5 Януари, 2016 12:57 5 032 15

Минимални плащания и максимални манипулации

  • кръстьо петков-
  • минимални-
  • плащания-
  • максимални-
  • манипулации

Миналогодишният дебат и новогодишните очаквания

Минимални плащания и максимални манипулации - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изминалата 2015 година без съмнение ще остане в летописа на икономическите реформи като време на най-остри дискусии за доходите и разпределението на социалните тежести на кризата. Част от предложенията за промени бяха отхвърлени от парламента (законопроектът за преминаване от плосък към умерено прогресивен данък, внесен от ПГ на социалистите – същите, които шест години по-рано, бидейки управляваща партия, прокараха крайно дясното решение за регресивно данъчно облагане!) Други инициативи бяха отложени за по-добри времена (напр. идеята за реформиране на  втория стълб на пенсионната система,  създаден в услуга на частните пенсионни компании). В крайна сметка остана за реализация т.нар. малък пакет от  плащания:

минималната работна заплата (МРЗ) се повиши от 1 януари 2016 г.  с 40 лв. и месечният й размер вече е 420 лв.;

пенсиите ще бъдат повишени с 2,5% от 1 юли т.г.;

увеличени са детските надбавки за едно дете при бедни семейства и със 100 лева месечно за трето дете;

Правилно ли постъпи правителството на широката коалиция, като възприе курс на малките стъпки, вместо да преразгледа цялостната политика на доходите, както правят други страни от ЕС ; и за което настояват  синдикатите? И какви ще са ефектите от новогодишните корекции за икономиката и жизненото равнище? Тези въпроси са предмет на коментар в настоящата статия, подготвена специално за Факти.бг. Анализът, който предлагам, е от позициите на две хибридни дисциплини: а) политикономията (нейният интерес е  как властта управлява системата на разпределение и преразпределение на доходите); б) икономическата социология (която проследява въздействието на промените върху социалното неравенство)

Неверните твърдения за МРЗ

Възраженията срещу поредното увеличение на МРЗ не стихнаха през цялата 2015 г. и продължиха дори след като то придоби силата на нормативен акт. Най-острите критики срещу периодичното нарастване на този вид минимален социален стандарт идват от работодателските организации и мрежите на пазарните фундаменталисти. Спорът за целесъобразността на политиката на автоматичните корекции в равнището на трудовите възнаграждения не е от вчера, нито ще стихне през тази и следващите години. Затова заслужава да му отделим подобаващо място, припомняйки най-често повтаряните възражения срещу МРЗ. От многословните упреци подбрах четири, които се повтарят най-често  – всичките несъстоятелни от гледна точка на икономическата логика и фактология.

Първо твърдение: МРЗ увеличава безработицата! Не съществуват сериозна емпирични доказателства, че тази причинно-следствена връзка се задейства автоматично. По-скоро, вдигането на задължителния минимален размер на заплатите предизвиква верижни флуктуации в доходите, заетостта и потреблението, които зависят от рецесията и текущата кондиция на икономиката като цяло. Валидността на тази теоретична хипотеза се доказва както от българската практика, така и от еволюцията на пазара на труда в индустриално развити страни, които наскоро въведоха МРЗ – главно под формата на задължителни почасови ставки.

Какви са фактите? В България МРЗ започна да се покачва с по-високи темпове след 2012 г. Това беше и моментът, в който бяха достигнати пиковите стойности в коефициента на безработица. По официални данни тя надхвърли 13%, което е над два пъти повече в сравнение с последната предкризисна година (2007). След ежегодните, в т.ч.  двукратни увеличения на МРЗ, безработицата започна да спада, като в края на 2015 г. слезе на 9,4%, т.е.  България застана в идеалната среда на  класациите в ЕС  - единственото сериозно постижение, с което може да се похвалим в областта на европейската икономическа надпревара. Германия, която често се цитира от български политици като пример за подражание, въведе от началото на 2015 г. задължителна почасова ставка от 8,5 евро. Резултатите още през първото полугодие опровергаха всички опасения за срив на бизнеса: работните места не се намалиха с 200 000, както твърдяха Бундесбанк и част от работодателите; увеличиха се доходите на нискоквалифицираните работници и заетите  с т.нар. мини-работа, което на свой ред задвижи потреблението; очаква се делът на работещите бедни в Германия, който надмина 8% от заетите, отново да спадне до обичайните равнища.

Кои прокараха промените? В Германия това се случи след няколко годишен натиск на синдикатите и  стриктно изпълнен ангажимент от страна на социалдемократите, влезли в коалиционното правителство на Ангела Меркел. В България скоковете в МРЗ започнаха при еднопартийния кабинет „Борисов-1“ и продължиха при коалиционния кабинет „Борисов-2“. Ако трябва да използваме лексиката на всекидневно общуващия с публиката премиер, той е увеличил дажбата на работещите бедни в България със 70 лв. през първия си мандат и с цели 80 лева през сегашния. Докато тандемът на социалистите и етно-либералите (БСП и ДПС) отпусна скромните 20 лева, докато беше на власт през първите две години на кризата. Отбелязвам това обстоятелство, за да разсея внушенията, че левите правителства вдигали плащанията, а десните ги замразявали. Това е традиция, останала в миналото; кризата наложи корекции в платформите на всички партии от класическия политически спектър.

Второ твърдение: МРЗ е инструмент, който пречи на бизнеса – в условия на изострена конкуренция и  масови фалити.Истината е друга: в началото на всяка рецесия, и преди всичко при сегашната криза, по-бързо към променената конюнктура се адаптират корпоративните печалби, в т.ч. за сметка на орязване на номиналните заплати, намаляване на работното време и на социалните плащания. Впоследствие започва натиск за коригиране на минималните ставки – от синдикатите или професионалните гилдии - в резултат на което номиналните възнаграждения се покачват. Само че този растеж не се отразява положително нито на реалните доходи, нито на дела на труда в БВП. Тенденцията при двата индикатора през целия период на кризата е низходяща – както в Европа, така и в България. Справка – публикациите на Евростат; както и специализираните дълбочинни изследвания на динамиката на МРЗ в предкризисния период и след него (Виж Приложението) 

Що се отнася до дежурното обяснение, че МРЗ в България били ниски, защото  производителността на труда изостава от европейското равнище, тук се налага следното уточнение: производителността на труда у нас действително е ниска- около 40% от средното европейско равнище, но при заплатите това съотношение е 25%. Тоест,  нормата на експлоатация при българския работник е доста по-висока от средната европейска норма и многократно над тази в развитите индустриални държави. И още една бележка: производителността на труда зависи и от продължителността и интензитета на  работното време, както и от технологичните и организационните подобрения в производството. В това отношение преобладаващата част от българския –главно едър/корпоративен- бизнес прилага следната тактика: орязва заплатите, позовавайки се на частичното работно време ; не плаща или бави възнагражденията при извънреден/нерегламентиран труд или с оправданието за „временни“ трудности. Приложението на  високи технологии и на организационни иновации като двигател на конкурентоспособността не е сред стратегическите бизнес приоритети. Изключенията са рядкост, главно при представители на средния бизнес и част от чуждестранните високотехнологични компании, опериращи в България.

И накрая, още един аргумент в полза на тезата, че поредното вдигане на МРЗ от 1 януари т.г. няма да нанесе значителни щети на бизнеса. Сумата от 420 лева месечно по официални данни ще засегне пряко около 52 000 работници и служители, което е по-малко от 1/6 от общия брой на заетите по трудови договори. Само че косвено „спечелилите“ са значително повече - според експертни оценки те ще са около 160 000.

Защо е така? Ами толкова – над 100 000 са приблизително онези наети лица, към които мениджърите, със знанието и мълчаливото  одобрение  на собствениците, прилагат т.нар. двойно счетоводство: официално им плащат и внасят осигуровки върху задължителните 420 лева, а другата, неотчетената част се дава „под масата“, в плик. По тази „сива“/полулегална схема на заплащане известна като“envelope wage”, България е първенец в ЕС. Защо не коригират именно това свое нарушение работодателите, преди да  вдигат шум в медиите срещу държавната намеса със задължителните прагове на минималните плащания? И докога държавата ще търпи подобна бизнес-далавера, която сваля чувствително постъпленията в бюджета и НОИ? Ето едно политико-управленско предизвикателство през новата 2016-та стопанска година, което изисква управленско решение. Две малки стъпки може да се направят без усложнения: а) да се приведат изчисленията на линията на бедност в България в съответствие с европейската методология; б) да се обвърже МРЗ с издръжката на живота, което ще я доближи до европейското и англосаксонското разбиране за известно като “living wage”.

Трето твърдение: МРЗ била архаична форма на плащания. Иначе казано, имаме работа с отживелица, от която България трябвало да се отърве без колебание. Тук вече навлизаме в деликатната сфера на историческото невежество и идеологическите спекулации. Вярно е, че МРЗ има дълга история: като се започне от края на 19 век, когато в САЩ се приемат първите правила за регулация на заплащането; като преминем през 30-те години на миналия век, когато президентът Франклин Делано Рузвелт прокарва законодателството за минималните стандарти; и стигнем до днешния развой на дебата.  Спорът за ползите и вредите от МРЗ не е спирал през последното столетие. Нещо повече, именно в САЩ -„идеалът“ на неолибералите за свободна/дерегулирана  пазарна икономика - в момента се води оживена икономическа и политическа дискусия „за“ и „против“ МРЗ.  

По всичко личи, че аргументите „за“ надделяват, защото отделните щати, един след друг, започнаха да въвеждат по-високи минимални ставки, като в Ню Йорк например се стигна до безпрецедентен вариант от 15 долара на час. И то-след натиск от страна на най-нископлатените категории работници, водещи сред които се оказа изпълнителският  персонал на  гиганта „Уолмарт“. И тук политиката си казва думата (наред с икономическата рационалност): промените в МРЗ намериха привърженици както сред демократите, така и сред някои републиканци. Да не говорим за самообявилия се за демократичен социалист кандидат за президент на САЩ и сенатор Бърни Сандърс.

Ситуацията в Европа е сходна. Нито неолибералните забежки на ляво-центристите, започнали още по времето на канцлера Герхард Шрьодер и премиера Тони Блеър, нито неолибералният консенсус, лансиран от тандема „Меркел-Саркози“, успяха да овладеят натиска за актуализиране, а не за отменяне, на системата за минималните плащания. За сведение на очевидно нечетящите бизнес-лидери и пазарни фундаменталисти (или пък четящи  европейските документи както дяволът Евангелието): към настоящия момент в 21 от общо 28 държави членове на ЕС прилагат една или друга форма на задължителна МРЗ. В повечето от останалите държави минималните ставки се прилагат чрез колективното договаряне – предпочитан вариант в скандинавския регион, където синдикатите запазват силни позиции.

Така че България – в лицето на правителството и парламента- върви , макар и бавно, по европейския маршрут, чрез вече установената редовна практика за ежегодно коригиране на МРЗ. Нека да кажем: „Браво на Борисов и управляващата коалиция - срам за опонентите на тяхната политика!“  Отбелязвам този факт без куртоазия, защото решението  за увеличението с 40 лева на ниските заплати е съобразено с икономическата рационалност и ще донесе икономически ползи. Макар и минимални!

Четвърто твърдение: МРЗ руши морала – на наемния труд и предприемаческото съсловие! Ето няколко характерни сентенции, които извадих от архива, публикувани в хода на дискусиите на уебстраниците на пазарните фундаменталисти. Според един от активните опоненти на МРЗ и на всякакъв род задължителни социални стандарти, това било недопустима/аморална практика, защото:

Да живееш на гърба на другите не е човешко право;

Даването на пари наготово означава липса на стимул за работа и развитие;

Преразпределянето не е начин за постигане на благосъстояние и води до безработица, фалити на фирми и банкрут на държавата;

Последната от трите  пропагандни тези вече беше предмет на внимание по-горе. Другите две звучат като лозунги от политико-идеологическа кампания с явно манипулативен характер. Истината се изкривява, фактите се изопачават и това е по-мекият вариант; когато обаче реалностите се игнорират напълно, говорим за груба манипулация, т.е. за лъжа.

Подобни заклинателни изречения, като цитираните по-горе, вирееха по времето на соц-а, когато всяко отклонение в индивидуалното и груповото икономическо поведение от партийно установените норми се преследваха – словесно и чрез материални санкции. Но какво означава да се дават пари наготово? При МРЗ строго се следи тя да не изпреварва растежа на производителността на труда; социалните плащания зависят от стажа и също са зависими от МРЗ, т.е. и при тях има икономически разчети; може би пенсиите, по-точно исканията за тяхното повишаване, бодат очите на войнстващите неолиберали!

Ако е така, нека да преминем към темата за пенсионните новогодишни корекции!

Пенсионните плащания: две полу/крачки напред и бягане на място

Добрите новини тук са две: предстоящото в средата на годината увеличение на пенсиите с няколко лева на месец и възможността за ранно пенсиониране, при намален размер на пенсиите.  И тук следва да възкликнем: „Малко, но от сърце!“

До какво ще доведат тези мерки, заложени в приетата преди година пенсионна реформа? За редовите пенсионери, със средни и ниски пенсии-промяната няма да се почувства. Ако така –с малки стъпки или пълзящо вдигат плащанията, пенсионерите имат два изхода: единият, да започнат работа (което правят около 15% от тях); другият – да се надяват на обещаното чувствително увеличение след 2030г. Не е нужно човек да разбира от демографски и актюерски разчети, за да направи извода, че дълголетниците с шанс да консумират голямата придобивка са единици сред днешните хора от третата възраст. Третият изход е най-ощетените- стари -пенсионери  (а те са над 1 милион), да се вдигнат на бунт срещу властта, искайки обратно онези 5 милиарда лева, които бяха ограбени от тях през годините на пенсионната псевдореформа. Ще се случи ли този протест през 2016 г.? Съмнявам се, въпреки подновените закани от лидери на пенсионерските съюзи!

Виж за ранното пенсиониране перспективите са по-ясни и конкретно измерими. Експерти са изчислили, че от тази опция ще се възползват по около 3000 души годишно. А и четирипроцентното намаление заради липсващите месеци в условията за пенсиониране е неудобство, което може да се преглътне-особено пред перспективата да не може да си намериш работа, чрез която да добавиш недостигащия осигурителен стаж. Следователно, и по този въпрос кабинетът „Борисов-2“ заслужи една мъничка червена точка.

Не така стоят работите с другите обявени намерения за напредък на пенсионната реформа. Добре е, че пълзящото -плавно и поносимо - нарастване на възрастта за пенсиониране беше рестартирано. Никак не е добре обаче, че се запази дискриминационното деление между стари и нови пенсионери, в ущърб на по-възрастното поколение. Нито пък е логично и справедливо толкова дълго да се отлага вдигането на тавана на пенсиите.

Доскоро основният контрааргумент беше, че ще пострадат и възнегодуват хората с ниски пенсии. Този довод понамирисва на отживелица от времето на ранния социализъм. А днес сме в друга фаза- на ранен, необуздан капитализъм. Следователно, трябва да се прилага принципа: всекиму според заслугите, т.е. направените вноски.

Само че ако се реши сегашното – и което и де е следващо - правителство, да премахне ограничението, ще настане истинска революция в постсоциалистическа България. Какво имам предвид? Сега около 30 хиляди пенсионери страдат от ограничението, което е въведено чрез т.нар. максимален осигурителен праг. Те получават 910 лева месечно, вместо да кажем 1500, колкото е очакваната средна величина, ако го нямаше въпросният таван.

Но и това не е всичко: при липсата на таван, около 1000 души със свръхвисоки за българските условия заплати и респективно - подобаващи вноски, реализирани до края на 90-те години, би трябвало да получат фантастично високи пенсии: по 10-15  хиляди лева месечно. „Каква несправедливост!“, ще възкликне  българинът, който по дефиниция е враг на всяка значителна диференциация, макар и базираща се на обективни и законоустановени финансови показатели! „Каква наглост!“, ще реагират крайните радикали. Каква част от двете групи ще се вдигне на бунт срещу законотворците, е трудно да се предвиди. Но бунт ще има!

Затова тактиката на малките стъпки –тази година две полу-крачки напред, после бягане на място; следващата година отново същият темп на придвижване; и така – до края на кризата ( който така и не идва!)

При тези  не толкова оптимистични очаквания как да коментираме напредъка на пенсионната реформа? Независими експерти още при предварителната дискусия в началото на миналата година предупредиха, че готвените промени са от рода на т.нар. параметрични реформи. Тоест, пипат се отделни параметри на пенсионната система, но философията по принцип остава същата.

Днес сме в състояние да преценим вярно ли беше това съждение? По-скоро-да, защото реформаторите не намериха кураж и парламентарна подкрепа да прекратят изцяло непазарната практика за задължително допълнително осигуряване, което облагодетелства частните капиталови дружества; не се изпълни обещанието да се направи независим одит на същите тези дружества, управляващи при доста солена цена и ниска доходност. Същевременно на тяхно разположение са милиарди левове от вноските на работещите и техните работодатели (ресурсът е огромен за мащабите на България: агрегатният актив вече е надхвърлил 9 милиарда лева, което е над 10% от БВП за годината).

За неясно бъдеще бяха отложени дълго протаканите изменения в законодателството по третия стълб и за категорийните работници. Би трябвало да очакваме, че и през 2016 г. хората под пагон ще въстават отново  в защита на придобитите пенсионни права; същото се отнася и за заетите с тежък и опасен физически труд.

Заключение: Такава, според моите разбирания и независимите анализаторски центрове, чиито публикации ползвам, е перспективата с минималните плащания през 2016 г. и тяхното отражение върху битието на българина и публичните финанси.

Тук не засегнах две важни теми:  влиянието на увеличените плащания върху вътрешното потребление и спестяванията;  придобилата актуалност идея за Базов доход, който вече  влиза в дневния ред на Европа чрез подписки, референдуми и пилотни проекти. Техният анализ изисква навлизане в дълбочина на икономическата статистика, по-специално на частните финанси, базата данни за които не е развита. Надявам се тази празнота да бъде запълнена в най-скоро време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 неутрален

    0 0 Отговор
    Ало професора, големи хвалби големи ръкопляскания за любимия Ви премиер, нещо нищо не се казва за 16 -те милиарда дълг, а колко крадът от тех и каква трохичка дават на хората и колко ще ни дерат за да ги върнем. Хайде скрий се с твоите тъпи констатации.
  • 2 специалист

    0 0 Отговор
    За хората които все още не са разбрали нека да поясня.Целия така наречен бизнес и всички фирми са собственост на олигархични кръгове от хора наследници на бившата комунистическа власт.Масово в тия "фирми"се работи по абсолютно незаконен начин включващ удължен работен ден без това да се плаща работа през почивни дни и празници без това да се заплаща работа на 4 часов договор а сеработи по 10 и накрая заплати между 350 и 550 лв .За същия вид труд в Западна Европа се заплаща между 1500 и 3000 евро.Елементарната аритметика сочи че една БГ фирма в която работят примерно 100 човека вснеки един работник който получава примерно 500лв е ощетен с близо 4500лв на месец това са парите които той би вземал в Западна европа за щътата работа.Елемнтарната аритметика показва също че в съответната фирма 100 човека ощетени всеки месец с по 4500 лв това прави 450 000 лв които не са им дадени.Навсякъде в нормалния свят недадените пари са откраднати пари.Тези въпросни 450 000 лв се разпределят между така наречения собственик на фирмата който естествено е поставено лице и още няколко човека над него до самия връх на пирамидата.А за клетия бараба (РАБОТНИК) си остава с едни мизерни 550 лв на месец без шансове за растеж и развитие без никакви права нито като човек нито като работник и един живот в страх бедност и мизерия.И след всичко това ако има които все още искат да стоят тук в България много им здраве аз не мога повече и хващам пътя.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 го77

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "специалист":

    А ма много точно си го написал.Но за жалост това е самата истина.
  • 4 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "специалист":

    Добре е че си "специалист",но не пишеш по какво :)Мисля обаче че и хабер си нямаш от живота на Запад,като задължително искам да не ми вярваш,а да провериш думите ми чрез мнението на хора,работещи там.Петай ги първо какъв % от тях вземат повече от 1200Э на месец/половината от твоите 5000лв/,колко плащат за наем,колко им са данъците,колко им струват цигарите,какви са цените в заведенията/не на супера,щото все някоя събота или неделя ще ти се иска да разпуснеш/,колко са осигуровките и колко ще ти вземат за ваденето или пломбирането на един зъб примерно и т.н....И после-колко бързо ще си намериш работа и колко часа ще пътуваш до там и обратно до квартирата и с колко души ще живееш в една стая,т.е. колко пръдня и миризма на чорапи ще издишаш/,колко пъти ще те оберат докато не си в къщи,!И не забравяй-НИКОЙ ТАМ НЕ ТЕ ЧАКА,ЗАЩОТО ТАКИВА КАТО ТЕБ СА БЕЗБРОЙ ОТ ВСИЧКИ КОНТИНЕНТИ и са готови да вършат твоята работа за два пъти по-малко заплащане!!!...Особено сега.
  • 5 Чокип ойселкхйво;ийсджийк

    0 0 Отговор
    Внесете си парите пак в КТБ Ха ха ха ха ха да ва в глупаците!
  • 6 специалист

    0 0 Отговор
    Така господина с коня който се опита тука да ми разясни какво е на Запад и че хал хабер съм си нямал явно е от хората които или не са ходили там или им идва по-лесно да стоят тук и да работят за един хляб цял месец.Господин КОН първо на първо трябва да ти кажа че аз вече съм излизал на запад и пак ще изляза защото работата ми е такава.Най-минималното заплащане за най-неквалифицирания труд който включва чистачи миячи бърсачи и общаци е 6-10паунда на ЧАС.Ако човек е с някаква професия заварчик монтьор електротехник шофьор кранист и т.н. заплащането е от 15-25 паунда на ЧАС а може и повече в зависимост от работата и фирмата.Господин КОН може ли да ми отговориш на следния въпрос "Защо никой от тия 2 милиона и половина души които избягаха никой не се е върнал тук а и ни-кой не иска да се връща след като е толкова апокалиптична картината там.Истината е че ако човек е там и ако работи нищо няма да му липсва а това че ти господин КОН ти се ходи по барове и ти се пушат цигари и там ти вървяли парите това си е изцяло твой проблем като ти е толкова зле там стой си тук и бачкай за 500лв дано да ти стигнат да ходиш по барове и да пушиш цигари ама така като гледам май и за цигари само няма да ти стигнат поне недей да хвърляш в заблуда хората ствоите глупави изказвания.Там има социална система там осигуровките съв пъти по- високи както и заплатите и цените на горивата тока и храните са същите както в България повярвайте ми казвам го за НЕПРОСВЕТЕНИТЕ които все още си мислят че там е по-зле от тук.

    Коментиран от #7

  • 7 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "специалист":

    Понеже от целия Запад се насочи точно към "добрата стара Англия",където стандарта на живот е сравнително от най-високите,ще говорим за нея.Първо искам да уточня че НЕ СЪМ ХОДИЛ В АНГЛИЯ,НЯМА И ДА ОТИДА:)Имам обаче няколко приятели и познати които са ме осветлили относно начина на живот там,а има и ИНТЕРНЕТ,та "скрито -покрито" няма!Всичко което съм написал в предния пост си е както е в действителност,но си направих труда да проверя колко точно е цената на киловат електричество за бита за домакинствата,отнесено към българската.И понеже твърдиш че НЯМА РАЗЛИКА,представям ти точните цифри към днешна дата в Евро за по-лесна съпоставка:0,0942 у нас,0,2120 в Англия.Това е УСРУДНЕНА ЦЕНА НА КИЛОВАТ-ДНЕВНА И НОЩНА ТАРИФА.Мисля че не е трудно да сметнеш че там е по-скъпо с над два пъти,пък ти си мисли каквото си искаш.Данъците-за разлика от нашите,там са между 32 и 40%.Метрото-тук 1 лв,-там-5лв.Цигари-тук 5лв,там-12.ЧИСТА СРЕДНА ЗАПЛАТА на изброените от теб професии-1000 паунда.От тях за квартира/апартамент или къша с 2 спални и кухня-400-500 паунда плюс още 100 някакъв обществен данък.Спирам до тук и ти отговарям на въпроса "Защо никой от тия 2 млн българи работещи на Запад не се връщат-ами по същата причина по която хората от провинцията отиват в София и не се връщат-ЗАЩОТО ПОНЕ ИМА РАБОТА!Не че ще забогатеят,но поне си изкарват някой лев!А мен не ме мисли-тук си ми е хубаво,пък и все някой трябва да остане и да поддържа огъня!
  • 8 специалист

    0 0 Отговор
    Безспорно има верни неща от това което казваш но 99 процента от хората които са били там се връщата с пари при това спестени пари след определен престой там който варира от 1 до 15 години.Тук в случая никой не говори за забогатяване но е факт че хората се връщат с пари от там.Докато тук масово няма как да ти останат 500 евро спестени при положение че вземаш всичко на всичко 240 евро заплата.Не мисля че цената на тока ще е фактора който ще събори едни емигрант.И не си прав като казваш че стояли там щото просто да имали работа той и тука може да си стоят просто пак да имат работа ама тука с тия "заплати" и това обезлюдяване е обречен всеки един както и неговите деца.Моето мнение е че целта е да се заграби българската територия и точно поради тази причина българите просто трябва да ги няма тука не ви ли прави впечатление че от бившия Соцлагер България е най-наказаната държава.Преди 15г бяхме най-бедни в Европа а сега сме сред най бедните страни в света и не мога да разбера хората които се надяват на някаква промяна и стоят тука и само си пилеят времето от къде ще дойде тая промяна като всеки е лапнал по една цигара надига бутилката и търка билетче.Моля да ми отговориш на всичко това защото е интересна дискусията.

    Коментиран от #9

  • 9 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "специалист":

    Няма резон АЗ да ти говоря за емигрантския живот след като нито съм бил,нито ще бъда такъв а това което ти споменах е единствено от обща култура и разкази на мои познати.Да-повечето от гастарбайтерите се връщат с пари,НО С КОЛКО?!А сигурно знаеш че върху едни пари като не се слагат други пари,просто свършват.Лично бях свидетел как един индивид се върна със 100 хил. евро и квалитетна кола-естествено направени по "специфичен" начин за около година и нещо и как след още една година благодарение на КОМАР И ПУКНИЦА не остана нищо!После продаде къща в самия център на града и пак за нула време нищо не остана,после отиде в Испания да бачка като обикновен продавач на вестници в павилион като хитро "по български" прибирал СиДи-то с някаква музика/бонус на съответния вестник/ и го продавал отделно,после се върна в БГ на квартира и умря като клошар.Та такива работи!Едно от нещата към което се стремят българите в чужбина /не и престъпните елементи/ е ПЕНСИЯТА,която се получава след около 10г тр.стаж,но само ако има плащане на нужните осигуровки.Каквато и да е тя обаче,НЕ НАДХВЪРЛЯ 5-600 ЕВРО!...Което за България принципно си е доста мижава сумичка при положение че си дал едни от най-хубавите си години от живота!Според мен основната разлика между България и Запада е,че там се изкарват хубави пари,но с труд,докато тук може да се изкарат много по-хубави пари,но...с хитрост и причината е ясна-там е демокрация,тук е слободия:)А колко е "бедна" България-погледни колко лъскави лимузини непрекъснато сноват по пътищата и колко са пълни луксозните заведения...което означава само едно-БГ си е рай,но не за всеки!
  • 10 специалист

    0 0 Отговор
    Благодаря за отговора но последно едни от моите познати се върна с 6000лв спестена пара само след 4 месеца труд там което тук вБГ няма как да стане.А по отношение на този пример са човека дето очукал 100 бона на комар и продал колата ами това вече е частен случай и при него проблема си е негов аз не мисля че всеки го прави не всеки се занимава с комар и т.н.А за пенсията си прав но мисля че там човек е по-вероятно да види пенсия отколкото тук защото тук ще те блъскат за едни мижави пари докато станеш на 45-50г и тогава вече ще си сто процента амортизиран и вече няма да те бива за тукашните хамалщини и тогава ще те изпъдят но в следствие на ниската заплата която си получавал няма да имаш спестявания с които да избягаш няма да имаш и физическата възможност да го направиш защото ще си амортизиран отвсякъде и и няма да можеш да си намериш и никаква работа а и пенсия няма да видиш защото до 65 г щети остават още цели 10 г и всички тези фактори ще ти осигурят един прав път право към кошовете.Аз продължавам да мисля че тук за обикновения нормален гражданин няма никакво бъдеще и никакви шансове за развитие под натиска на тази враждебна среда от мафиоти и цигани които са създадени единствено и само с една единствена цел ограбване на народа и в последствие неговото пълно ликвидиране защото тази територия е планирана да бъде дадена на други държави.Кажи ми според теб има ли нещо в моето изказване за което да не съм прав аз мисля че няма такова но все пак така и така захванахме тази тема ще ми е интересно да видя и друго мнение.

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Желязко

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "специалист":

    Ей, емигрантчето - стой си у англията и си продавай г-за за мангизи. Едно време такива мерак - емигрантчета ги разстрелвахме като предатели на родината.
    Получил си безплатно образование и здравеопазване до 18 година. После май си и учил някъде. Вместо да се напънете да промените нещо тука вие бегате. най - умни били, най -работливи, ама и най - продажни!
    Айде - гит! Бегал - стой си там.
    А пари се вадят и тук.
  • 12 Желязко

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "специалист":

    Млади сте и не ги знаете тези работи. Не всичко е пари бре, келеменца!
  • 13 специалист

    0 0 Отговор
    Така по повод на коментара на господин Желязко.Първо на първо на знам на колко години си но аз не съм на такава възраст че да ме оприличаваш на келеме.Много добре знам какво беше по бай Тодорово време.Уви за съжаление тогава вие пенсионери които сега ревете че ви били ниски пенсиите тогава бяхте млади прави и здрави хора на по 30-40 години.Когато дойде така наречената демокрация вас ви гонеха от работа затваряха завод след завод под носа ви парите от държавния капитал с чували се изнасяха в чужбина и понеже си много отворен питам те сега теб ЗАЩО ТОГАВА ТИ НЕ ИЗЛЕЗЕ ДА СЧУПИШ НЕЧИЯ МУТРЕНСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ГЛАВА ЗАЩО ТИ НЕ ИЗЛЕЗЕ НИТО ВЕДНЪЖ НА УЛИЦАТА ДА СЧУПИШ НЯКОЯ ВИТРИНА В ЗНАК НА ПРОТЕСТ ЗАЩО ТИ НЕ НАПРАВИ ПРЕВРАТ ИЛИ НЕЩО ТАКОВА С КОЕТО ДА ПРОМЕНИШ НЕЩАТА ???Аз ще ти отговоря защо защото ти тогава ти дойде по-лесно така да се наливаш с долнопробна ракия в къщи и да се вайкаш от това колко било лошо положението и сега ти имаш наглостта да искаш аз да направя нещо .Ами нищо няма да направя защото дори да имам желанието да гонаправя такива червеи като теб пак ще натискат задника на стола в къщи пред телевизора и пак ще се държиш здраво за чашата и пак и отново нищо няма да предприемеш с оправданието от напредналата си възраст.А за чужбина ен не ми се ходи въобще там защото много добре знам какво е положението но благодарение на ТЕБ и такива като теб и вашето поколение сега аз и моето поколение не само че нищо не можем вече да нпаравим защото всичко е унищожено и окрадено и ликвидирано ами и сме принудени от глад да търсим някакви алтернативи там.А ти продължавай да си стоиш тука и да те видя с тая цигара свита от евтин насипен тютюн дето си я лапнал и тая бутилка с долнопробна ракия която пресушаваш всяка вечер и тая заплата или може би пенсия от 300-400лв да те видя ТИ КВО ШЕ ПРОМЕНИШ.

    Коментиран от #14

  • 14 Желязко

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "специалист":

    Първо пенсията ми е много над 400 лв. и пия основно калвадос. Второ - оз офицер съм, говоря 4 езика и зная нещо по въпроса с прехода . Трето - пак ти казвам че нищо не знаеш за т.нар. преход. Налапали сте се с градски легенди за куфарчетата с парите а такова нещо нямаше. За мутрите и за комунистите също нищо не знаеш. Четвърто - за способните работливи хора има хляб и в България.
    Това ти го казва о.з. полковник Желязко Тодоров, патриот и комунист ( не социалист ) по душа.

    Кажи си истинското име специалистче такова ( да не се напъна да звънна на някой от младите колеги да те видим що за човек си ) и да си поговорим лично.

    Коментиран от #15

  • 15 в2пш

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Желязко":

    "Ченге, ченге и в този мрак г----зът ми се усмихва пак1"

    Таварищ разведчик, ако говориш 4 езика и си толкова начетен знаешкой го е казал.