Last news in Fakti

1 Февруари, 2016 08:00 1 640 1

За history-то на МОН*

  • християнство-
  • история-
  • програма-
  • мон

За християнството се говори изцяло в духа на зрелия социализъм

За history-то на МОН* - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Разгледах "Проекта за учебна програма по история и цивилизации за VI клас" и бях толкова впечатлен, че си направих бележки. Ето ги:

Трябва да се промени цялата постановка на програмата по история. Това е първото и най-важното. Сега тя е западноцентрична -

ученикът бива приучаван да гледа на България като на чужда и неинтересна страна, намираща се някъде встрани от "главния поток" на историята.

Това написа в профила си във Фейсбук преподавателят от Софийския университет Николай Гочев.

Говори се за "български приноси" в европейското (несъмнено, западно-европейското) средновековие, и за българска идентичност като "част от европейската". Тоест - предлага се асимилация (претопяване).

За християнството се говори изцяло в духа на "зрелия социализъм" - то (чрез манастирите) е "съхранило българския народ". Освен това: пропагандира се "общото между християнството и исляма". Да се разгледали "взаимните влияния на културите на християнството и исляма"... Те изобщо си вървят през програмата паралелно, все едно, че са едно и също. Поклонничеството имало роля в културния обмен между хората. "Културата" е uber Alles, тъй да се каже.

Ученикът узнава, че имало "светци - покровители на Европа".

Това води първо към покатоличване, а след това - към езичество. За какво е нужно да се описва дейността на рицарските ордени - тези разбойници? "Национални ценности в европейски контекст..."

Нашите възрожденци, като се започне от Паисий и Софроний и се стигне до Васил Друмев, биха се разплакали от мъка пред тази програма "за обучение".

Това е програма за унищожение на българското самосъзнание - като част от програмата за унищожението на християнството.

А самият файл, на който е изложено всичко това, е озаглавен небрежно "history"...

 

*Заглавието е на редакцията....


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Тази тема я направете в няколко дни и давайте различни мнения, страдате от манията че всичко ви е ясно и вие сте правият
    Между другото това което, сте написал е ваше мнение ли или на г-н Гочев не се разбира добре