Last news in Fakti

31 Март, 2016 18:23 1 476 1

Българското висше образование е конкурентно

  • любен тотев-
  • образование-
  • съветът на ректорите

Според професор Любен Тотев Съветът на ректорите трябва да е от полза за обществото

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Аз искам Съвета на ректорите да стане един много работещ орган, който да може да е от полза както за висшето образование в България и нашето Министерство на образованието, така и за всички институции на държавата като цяло. Смятаме за в бъдеще да вървим напред с нашите интереси, с тези на висшето образование, на Министерство на образованието и на цялото общество. Българското висше образование е конкурентно и в момента.“ Това заяви пред Факти.бг. проф. Любен Тотев, ректор на Минно -геоложкия университет “Св. Иван Рилски”. Днес той бе избран за председател на Съвета на ректорите в България.

Проф. д-р инж. Тотев, какви ще са основните цели, които ще преследвате като председател на Съвета на ректорите?

Съветът на ректорите трябва да стане един много работещ орган, който да може да е от полза както за висшето образование в България и нашето Министерство на образованието, така и за всички институции на държавата като цяло. В Съвета на ректорите влизат хора с много опит и много знание, които могат да бъдат полезни. Ние сме решени да бъдем от полза за нашето общество, така че всички, които искат да бъдат удостоени с нашите знания, така да се каже, могат да ни използват.

Ще отворите ли ректорската организация към всички форми на държавата?

Разбира се. Смятам, че това е наш дълг и наша отговорност.

Как смятате, че трябва да се развива самият Съвет на ректорите?

Самият факт, че днес бяхме толкова обединени, като от 49 човека - 47 гласуваха „За”, показва колко сме единни.

Какво трябва да се направи, за да се повиши нивото на висшето образование в България?

Може би трябва да се обърне малко по-голямо внимание на качеството. Трябва да се знае, че недостойно по някой път се обиждат и се дават некомпетентни отговори от хора, които нямат нищо общо с висшето образование. Правят се различни квалификации, което не прави чест. Ние сме били достатъчно мажоритарно избрани от самото начало, когато сме били аспиранти, доценти, професори или пък по другата йерархия като ръководители на висшите учебни заведения, като завеждащи катедри, декани и Ректори. Това са само мажоритарни избори, при които ние сме доказали, че можем и хората са ни избрали.

Може ли висшето образование в България да стане конкурентно на това в Европа?

Разбира се. То и сега е конкурентно. За това говори факта, че наши специалисти, които са завършили при нас, за съжаление заминават да работят в Европа или чужбина и там са добре приети. Фактът , че студенти идват да учат при нас от чужбина, също говори за качеството на българското висше образование. Това, че някой се стреми понякога да неглижира нещата е друг проблем. Иска ми се това да не се случва повече.  

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мъжкар

    2 0 Отговор
    ХА ХА ХАААААА!!!!Тва по-голяма глупост скоро не бях чувал.Българското образование било конкурентно.Така, сега ще ви опиша картинката в българското образование.В момента българското образование представлява следното нещо: един куп университети с разни филиали и филиалчета пълни с един куп лъскави специалности които на практика нямат никакви приложение.В последните 30 г България се превърна в една страна с най-голям брой вишисти на глава от населението в цяла Европа което не е нормално.Това е доказателство колко много е паднало нивото на образованието щом вече всеки втори е вишист.Аз лично съм свидетел как човек който едвам както се казва изкласи средното си образование при това в училище където нивото е изключително ниско и няколко години по-късно точно този същия човек придоби забележете ДВЕ висши образования.А за платените университети да не говорим там пък магаре да вкараш ще го завърши.И другата причина да се създават толкова много специалности глупави е да могат разни така наречени преподаватели да могат да продължават да преподават и да си вземат паричките щото иначе трябва да останат без работа.Пример мога да дам със специалности като социален мениджмънт политология социология и тем подобни.Все специалности които нямат никакво ама никакво приложение особено в провинцията освен ако не си "чичово" момче и да те нагласят някъде.Но истината е че повечето младежи се записват да "учат" и влизат със супер ниски оценки защото мама и тати са готови да инвестират последните си парички взети на заем от някоя банка а пък професорите техните синчета после карат Бентлита ами ще карат що пък не като има такива дето да им ги дават.Но вместо тези младежи да станат "мениджъри" и"социолози" те доволно харчат паричките на мама и и тати за алкохол и цигари по общежитията в студентските градове и после като завършат се превръщат в "мениджъри" по нивите с ябълки в Англия или пък "политолози" на чинийте в някой ресторант в Германия.Евала на образователната система.Но това е само част от всичко което се случва останалтото го видяхме от професора от НСА който много добре ги обясни нещата!!!!