Last news in Fakti

31 Март, 2016 12:24 4 669 0

Проф. Любен Тотев е новият председател на съвета на ректорите у нас

  • любен тотев-
  • председател-
  • съвета на ректорите

Той беше избран с 47 гласа за и без нито един глас против.

Проф. Любен Тотев е новият председател на съвета на ректорите у нас - 1
Снимка: МГУ

Проф. д-р инж. Любен Тотев е избран за председател на Съвета на ректорите на висшите училища в България. Това стана днес, на Общото събрание на Съвета. Тотев беше избран с 47 гласа за и без нито един глас против.

Проф. Любен Тотев е ректор на Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски”.

Останалите номинирани за председател на Съвета на ректорите бяха ректорът на СУ “Св. Климент Охридски” проф. дфн Анастас Герджиков и ректорът на Нов български университет проф. д-р Пламен Бочков, които оттеглиха кандидатурите си преди гласуването.

Общото събрание избра нов Управителен съвет в състав: проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на СУ “Св. Кл. Охридски”, проф. д-р Запрян Козлуджов, ректор на ПУ “П. Хилендарски”, проф. д.ик.н. Стати Статев, ректор на УНСС, доц. д-р Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, ген.-майор чл.-кор. проф. д.м.н. Николай Петров, началник на ВМА и проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ.

За членове на Контролния съвет на Съвета на ректорите бяха избрани проф. д-р Христина Янчева, ректор на Аграрния университет – Пловдив, проф. дтн. инж. Георги Михов, ректор на Техническия университет - София и доц. д-р Росен Василев, ректор на Техническия университет –Варна. За председател на Контролния съвет беше избран проф. Георги Михов.

Общото събрание избра и състава на Етичната комисия на Съвета на ректорите. Тя ще се оглавява от проф. д-р инж. Димитър Димитров, ректор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите, а останалите членове са проф. д-р Пенчо Гешев, ректор на НСА и проф. д-р Велизара Пенчева, ректор на РУ “Ангел Кънчев”.

До сега, председател на Съвета на ректорите, беше акд. проф. Ваньо Митев, ректор на Медицинския университет – София.

Проф. Любен Тотев благодари на Митев за огромната енергия, положените усилия и добре свършената работа през двата му мандата начело на организацията. Проф. Тотев обеща да продължи в същата посока и поиска държавните институции да се вслушват повече в позициите и предложенията на Съвета на ректорите. Той си пожела Съветът на ректорите да бъде единен в преследването на общата цел – издигане нивото на българското висше образование.

Акад. Ваньо Митев пък пожела успех на новия председател и новоизбрания Управителен съвет, като им пожела да бъдат непримирими и единни при отстояване на приоритетните стратегически политики в сферата на висшето образование, защото само по този начин могат да се извоюват добрите и полезни решения в тази толкова чувствителна за цялото общество система.

Тотев е ректор на Минно-геоложкия университет “Св. Иван Рилски” (МГУ) от ноември 2011 г. От 2011 г. е и професор. През 2003 г. заема поста Ръководител катедра „Подземно строителство” в МГУ.

Проф. Любен Тотев е член на Съюз на учените в България, Научно-технически съюз по минно дело, геология и металургия, Сдружение на взривните инженери в България и Организационния комитет на Международен научен симпозиум „Неделя горняка” от 2008 г. до момента.

Има над 110 публикации, учебници и учебни пособия, от които 31 в периода 2007-2011 г.

Ръководител е и участник в над 50 проекта, от които 13 в периода 2007-2011 г.

Областите на професионални и научни интереси на проф. Любен Тотев са поземното строителство, строителни материали, взривна техника и технологии, строителство на депа на промишлени и битови отпадъци, екология.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА