Last news in Fakti

7 Октомври, 2011 15:19 2 602 0

Спасителни мерки? Найн, данке!

  • меркел-
  • германия-
  • евро-
  • шафлер
Спасителни мерки? Найн, данке! - 1
Меркел е в трудна позиция - Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С бебешкото си лице и огромните си очила Франк Шафлер изглежда като всякакъв друг, но не и като бомбаджия. Въпреки това 42-годишният депутат от Северен Рейн-Вестфалия заплашва да "взриви" германската стратегия за еврото и така да свали и управляващото правителство.

Шафлер поиска всички 65 000 членове на неговата Свободна демократическа партия /СДП/, която е част от коалицията на канцлерката Ангела Меркел, да гласуват дали трябва да се подкрепи Европейския механизъм за финансова стабилност /ЕМФС/. Резултатът от подобно гласуване ще бъде окончателното решение на СДП, ако 1/3 от членовете й участват в гласуването. Ако съпартийците на г-н Шафер гласуват с "не", на което той силно се надява, Меркел ще бъде изправена пред сериозна дилема – да приеме решението им и да се откаже от споразумението за спасение на еврото, или да не поддаде и да разтури коалицията си.

Либералната СДП е на дъното. На федералните избори през 2009 партията спечели рекордните 14,6% от гласовете и влезе в правителството като партньор на Християндемократическия съюз /ХДС/ и баварския Християнсоциален съюз /ХСС/. Гидо Вестервеле – тогавашният лидер на партията и настоящ външен министър, обаче прахоса политическия си капитал. Германците днес го считат за дразнещ, а манията му за съкращения на разходите – за отблъскваща. СДП се справя малко по-добре, откакто Филип Рьослер стана неин лидер през май. Въпреки това тя все още се ползва с подкрепата на по-малко от 5% от гласоподавателите, което е недостатъчно, за да влезе в парламента отново. На провинциалните избори в Берлин през септември, например, тя спечели нищожните 1,8% от гласовете. А самозабравилата се Пиратска партия – пазителят на Интернет свободата, пък спечели близо пет пъти повече гласове и вероятно ще заеме мястото на СДП в градския съвет. А това, както д-р Рьослер изтъкна, е "може би най-трудната ситуация в историята на СДП".

Съчетайте отчаянието на партията с бунта на Шафнер и ще откриете белези за нещо ново в Германия – сериозна политическа съпротива на европейските планове за спасяване на еврото. СДП наскоро започна кампания "Без европейски законопроект за Берлин". Въпреки отправените му обвинения, Шафлер по-късно настоя, че е твърдо решен да спаси еврото, но в замяна очаква политическа отплата. И повечето германци са съгласни с него, смята той. Факт е, че депутатът има симпатизанти и сред редиците на ХДС и ХСС. Колко обаче са те ще стане ясно на 29 септември, когато Бундестагът ще гласува разширението на Европейския механизъм за финансова стабилност /ЕМФС/ – предшественикът на ЕМС. По-късно долната камара на парламента пък ще разгледа следващия транш за Гърция и втория спасителен пакет за балканската страна.

Вътрешната борба в СДП обаче е крачка назад за лагера, борещ се срещу спасителните пакети. "Ние сме проевропейски настроени", затвърди Рьослер тази седмица. Лидерите на партията вече дори планират да се противопоставят на петицията на Шафлер с ново предложение към членовете си за подкрепа на ЕМС и за "икономическа и финансова конституция" за страните от еврозоната.

Мнозинството в правителството ще се запази за гласуването на ЕМФС и вероятно и за втория гръцки пакет, прогнозира Клаус-Петер Флосбах – депутат от ХДС. Инициативата на Шафлер обаче добавя в пейзажа непредвидимост и за съжаление, тя вероятно ще бъде най-близкото до референдум за еврото нещо, до което Германия някога ще стигне.

Лидерите на СДП са уверени, че ще успеят да се справят със ситуацията, отчасти поради факта, че никой не желае да рискува с преждевременни избори. Те обаче не могат да бъдат сигурни. През 1995 членовете на партията одобриха подслушванията на криминалните разследвания, което принуди правосъдният министър Забине Лойтхойсер-Шнаренбергер да подаде оставка. И ако днес Шафлер успее, броят на падналите в жертва ще се увеличи. /БГНЕС
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА