Last news in Fakti

23 Май, 2016 09:16 2 603 1

Хашиш за новите хъшове

  • хашиш-
  • новите-
  • хъшове

Плашим главорезите от Боко Харам със Списаревски

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Македония легализира употребата на марихуана за медицински нужди. Нашият парламент веднага след това пък отказа да стори същото. Едва трима подкрепиха предложението на Велизар Енчев. Идеите на независимите депутати традиционно увисват в глуха тишина, по-зловеща от парламентарен контрол, а народното събрание се превръща в магерница.

Дори нормален балкански дебат с персонални обиди не може да се състои. Никой не слуша единаците, напуснали глутницата си. Ако свободни електрони като Енчев и Кадиев донесат дамаджана с жива вода в парламента и върнат визията на Кирил Цочев от времето на Виденовия кабинет, пак ще срещнат равнодушие. Сега няма на кого да се сърдим, ако група напушени, под предлог че са болни,  македонски учени, си поискат Джендема, езерото Сребърна или Ропотамо. И статутът на резервати няма да отърве родните забележителности от съседски мераци. Кой да отговори адекватно от наша страна? След като се понесе конопеният дим, онези могат да обявят за свои и най-новите ни национални герои – Кубрат Пулев /в пакет с Тервел/, евро-Поли Генова и Гришо, особено ако спре да си чупи ракетите и някак успее да се върне в топ 10. Може и Стоичков да си поискат, нищо, че Марадона не дойде за юбилея му. Още навремето се говореше, че дребният аржентинец е с наши корени – бабите му били Мара и Донка. Така че той ни е ясен. Как ли се е чувствал патриарх Неофит по време на зарята в чест на Ицо? За пръв път стъпвал на футболен мач и изведнъж – бум! Заря! Ужас… Как да отвърнат с реципрочни претенции родните учени като акад.Георги Марков, проф.Андрей Пантев или шефът на НИМ проф.Божидар Димитров? Как да съберем смелост да си поискаме Преспанското езеро, примерно, за да сондират евентуално там за нефт новите ни братя по оръжие. После парафираме една хубава концесия и ето ти жадуваната не диверсификация, ами цяла-целеничка енергийна независимост. България на три морета не става вече на три ракии.

Пулсът на епохата е друг. Науката и човешкият организъм – също. Хашиш е нужен на новите хъшове.  Необходима е фантазия, подплатена с твърдост, смелост, визионерство и немалко арогантност.  Уви. Отново се сблъскахме с  чудовищния дефицит на държавническо мислене. Не помогна и маршът „Свобода за конопа“. Въобще, страшно много обществена енергия се разпилява, когато протестните инициативи са разпръснати из календара. Ако всички се проведат в един ден, отзвукът ще е далеч по-силен. Представете си в един ден и час на Орлов мост да се съберат „земеделците“ от „Свобода за конопа“, момците от „Луковмарш“, блъдимеритата в тарелки от „Месото е убийство“ и тежката артилерия на „София прайд“. Това ще е съвременен прочит на лениновата революционна ситуация. Къде без перничани „у целата схема“, ще попитате. Тук са – пернишкото село Кралев дол настоява, че Паисий е роден там, а не в Банско. Нямат милост към светеца. Малко ли му беше пътуването из учебните програми, та и това сега. А банскалии защо не го дадат малко по-ларж. Така и така успяха да се скарат и за музея, че и за гроба на Вапцаров. Да оставят Паисий на кралевдолци и да си викат за нови писти и лифтове. Въобще, заигравките с историята стават все по-изкушаващи, по-лесни и по-безответни откъм обществен отпор. Футболният „Левски“ представи новите си екипи за следващия сезон. На тях виждаме образа на живата торпила – капитан Димитър Списаревски, чиято 100-годишнина ще отбележим на 16 юли. Дали нападателят на „сините“ Бабатунде Адениджи ще разбере, чий образ ще попива потта му? Или си е сгънал един екип със Списаревски, за да плаши с него главорезите от Боко Харам през ваканците в родната Нигерия.

Но да завършим с нещо позитивно. Призът „Щастливец на месеца“ би трябвало да грабне Златомир Иванов-Баретата. Нищо, че бе окончателно осъден на 6,5 години затвор. Сега в прокуратурата ще тракат с калкулаторите, докато пресметнат, колко време страховитата бивша барета е прекарал под домашен арест, та да му ги зачетат за излежани. Очаква се да не прекара и ден в затвора, а ако все пак мъничко се наложи – да иде на лечение. Няма справедливост. Много хора минават за домошари и не можеш да ги накараш да излязат на чист въздух. На тях кой ще им зачете престоя в къщи…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кузманов

    0 0 Отговор
    ццццц.... Господ да чува и да бране... Ти го крсти оно прде. Како е можно да сте толку тврдоглави вие бугарите.