Last news in Fakti

9 Октомври, 2011 21:32 2 663 0

Кой е Себастиян Фетел?

  • себастиян фетел-
  • red bull
Кой е Себастиян Фетел? - 1
Фетел вече е най-младият двукратен световен шампион
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

 

Триумфът на Себастиян Фетел беше най-логичното и очаквано нещо, което можеше да се случи на пистата Сузука в Япония през изминалия уикенд. Хвърляйки поглед назад през последните седем месеца за всички е ясно, че този сезон доминира един отбор и един пилот. Девет победи, дванайсет пол позишън-а и само веднъж извън почетната стълбичка - това е статистика на Фетел от началото на сезона до момента. Сега неговият тим Red Bull ще спечели и надпреварата при марките благодарение, както на усилията на Фетел, така и на стабилното представяне на съотборника му Марк Уебър.
 
Въпреки, че не е минало много време откакто Фетел сяда зад кормилото, той изминава дълъг път. Роденият през 1987-а година германец сяда в карт, когато е на осем. През 2004-а печели 18 от 20 старта в германския шампионат на BMW, което веднага го изстрелва на тестове във Формула 1 с болид на Williams. Следващата година става най-добрия новобранец във Формула 3, а шампионатът е спечелен от Люис Хамилтън. От там нататък ако слагаме думите "най-младият" пред името му няма да сбъркаме.
 
През 2006-а Себастиян е най-младият участник във Формула 1, карайки на тренировките преди старта в Турция с тима на BMW Sauber. Следващата година го пускат и в официално състезание на мястото на контузения тогава Роберт Кубица. Класира се осми дни преди да навърши 20 години и става отново най-младият с точки. През 2007-ма участва в седем старта с Toro Rosso, а следващия сезон на пистата Монца в Италия вече е най-младият с пол позишън. Преди две години отива в отбора на Red Bull на мястото на отказалия се Дейвид Култард. И заедно с първия отбор на "Червените бикове" печели първата си световна титла. Това става през през 2010-а, когато е едва на 23 години и 135 дни, отново най-младият световен шампион във Ф1.
 
Сега Фетел дублира титла си и пак е най-младият постигнал това. Още като тинейджър лепват прякор на Себастиян "Бейби Шуми", но сега той не обича да го наричат така. Определено обаче има прилики между него и седемкратния световен шампион. И не само защото Фетел е едва вторият германец в историята печелил световния шампионат. Дали Фетел ще има силите да постигне това което Шуми е направил, ще покаже бъдещето, но предпоставките да го направи са вече на лице.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА