Last news in Fakti

21 Юли, 2016 21:00 9 316 6

Ахилесовата пета на Ердоган

  • ахилесовата пета-
  • ердоган

Жестоки действия срещу истински и набедени противници ужасиха глобалните инвеститори

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Властта на Ердоган е трудно разбираем феномен за хората на Запада, пише швейцарският вестник „Тагесанцайгер“. Как може един авторитарен властник да се радва на такава благоразположение сред народа си? Как може някой да е толкова популярен, че хората да застават пред танковете заради него, за да спрат пуча срещу президента?

За отговора не е необходимо да си завършил османска история. Достатъчен е един поглед към най-близкото икономическо минало на турската нация, защото страната има безпрецедентно икономическо развитие зад себе си, коментира „Тагесанцайгер“. Ердоган успя да донесе благосъстояние на турците и за това те го боготворят. Той даде ново самосъзнание на нацията.

Славата на Ердоган като „създаващ благосъстояние“ и баща на устремена нация обаче е и неговата ахилесова пета на иначе недосегаемия. Той създаде очаквания на народа си, които в дългосрочен плана трябва да задоволи. Това икономическо и геополитическо обещание е поставено на карта след проваления опит за преврат – неуспешният бунт, който засили позициите му в страната.

Неговите жестоки действия срещу истински и набедени противници от армията, политиката, правосъдието и полицията ужасиха глобалните инвеститори. Също конфронтацията със САЩ и плановете за връщане на смъртното наказание объркаха международните донори. Но на тях трябва да разчита Ердоган ако иска да запази икономическия си растеж. При това трябва да го направи спешно. Народът ще му пази гърба ако благосъстоянието на хората продължава да расте.

Първият привкус за големия риск на неговата твърда стратегия Ердоган получи още в началото на седмицата, когато индекса BIST100 падна с 9 процента. Това е най-голямото падане от юни 2013 г., когато Ердоган окървави парка „Гези“. „Тагесанцайгер“ цитира анализатор от Голдман Сакс, който казва, че проваленият пуч е засилил социалнополитическата несигурност и страната ще бъде поставена в по-висок клас на риск.

Ердоган трябва да разчита на благосклонността на международните инвеститори. Както и от дългосрочните чуждестранни инвестиции. В крайна сметка страната внася значително повече стоки и услуги, отколкото изнася. Освен това турските фирми, банки и държавни предприятия тази година трябва да върнат кредити на стойност 200 милиарда долара. Това все по-трудно ще се удава на Ердоган. Освен това много скоро той ще получи сметката от рейтинговите агенции заради острата му реакция към проваления опит за преврат.

Колко крехка е Турция за международната любов показва драматичният спад на броя на туристите. Това накара Ердоган да направи безпрецедентен поклон пред руския президент Владимир Путин. 500 000 турци работят в туризма, но преди всичко туризмът е важен източник на валута. Затова на Ердоган не му остана друго освен да смекчи тона към Москва.

Пазарът вижда в укрепването на Ердоган по-скоро риск от повишен натиск върху централната банка силно да понижи лихвите. Това силно ще засегне турците, заключава „Тагесанцайгер“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 999

    1 2 Отговор
    Ахилесовата пета на Ердуган е собствената му лакомия и алчност за власт.

    Коментиран от #4

  • 2 име на гост

    2 1 Отговор
    пуча беше срещу народа.дали главния ще се казва ердоган или мердоган е все тая.не заблуждавайте хората
  • 3 колю

    0 2 Отговор
    И Хитлер са го обичали...
  • 4 Владислав Димитров

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    А твоята ахилесова пета е тъпия ти тролинг и още нещо.....
  • 5 13579

    3 0 Отговор
    Ицеее, не си в час моето момченце!
    Този икономически ръст и финансов просперитет, не са плод на диктаторчето! Тези основи са положени много, много, по-рано, още от "бащицата" им, Ататюрк, който само той си знае, колко пъти се е преобърнал в гроба си, като гледа какви ги върши този болен мозък.
    А, най-много труд и усилия се положиха, за да е Турция такава финансова мощ, каквато е днес, по времето на Йозал. Те, затова го и шътнаха.
    Днес, съвременният Хитлер, само обира лаврите на засаденото от тези преди него.
    Подобно на нашите пишман политици. Едно правителство започне проект, следващото реже ленти, но пред народа: Ние направихме това!
    П.П. Казвам последното, без да визирам ничия партия. Това важи за всички, с пълна сила.
    Не съм трол на ничия хранилка, винаги съм бил, и съм, от страната на ВЕЧНАТА ОПОЗИЦИЯ.
    И така ще бъде, докле не ги изметем всичките, тези, боклуци!
  • 6 Тръмп

    0 0 Отговор
    Това е швейцарски коментар. Тия разбират от пари.