Last news in Fakti

22 Юли, 2016 23:30 2 025 1

Европейските държави не могат да се защитят ефективно

  • европейските-
  • държави-
  • защитят-
  • ефективно-
  • "олимпия"-
  • стрелба
Европейските държави не могат да се защитят ефективно - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Няма никакво съмнение, че това е терористичен акт. При положение, че има произволно избрани граждани, жертви и ранени и при положение, че е упражнено насилие и има смърт, това е факт. Съвсем нормално е службите на държава, в която се извършва терористичен акт да имат този стремеж да не бъде представен като такъв и да се подава информацията „лъжичка по лъжичка”. Дори и у нас да се беше случило щяхме по същия начин да постъпим. Това заяви пред Факти.бг Славчо Велков, експерт по антитероризъм.  Какво подават службите това е съвсем различен въпрос., допълни той.

Европейските държави не могат да се защитят ефективно

Обезпокоителното е друго, че Ислямска държава много бързо припозна този акт и го приветства. Това е страшно. Между другото точните техни  думи бяха: „Цяла Европа е под нашия тероризъм”. Това се вписва в това послание на техния говорител Ал Аднани от преди 40 дни, когато той призова: „Удряйте ги в Европа там, където можете по граждански обекти, защото там най-много ги боли”.

Друг е въпросът, че твърде вероятно е нападението да не е организирано от  Ислямска държава. Нито пък това да е поръчано и замислено някъде там в нейния щаб, но самият факт, че те толкова бързо го припознават като такъв, може да ни покаже за какво става дума.

Европейските държави не могат да се защитят ефективно
Снимка: БТА

На въпрос отново след Ница, сега Германия, държавите от ЕС могат ли да се защитят от подобни терористични атаки и какъв е пътят от тук нататък, Велков заяви:

„Какъв е пътят от тук нататък?  Трябва да питате лидерите от ЕС и на държавите в Централна Европа. Но ако започнем от „Шарли ебдо” , минем през залата „Батаклан” , заведенията в Париж , след това летището Завентем в Брюксел, всичко това говори, че Европа не е в състояние да се защити достатъчно ефективно. Защото ефективната защита от подобни актове не се съдържа във военната мощ, в самолетите, в танковете и в прочие въоръжения, а в информация, в разузнаването. И когато едно разузнаване няма достатъчно информация или пък отказва да припознае такава ,тогава вече нещата стават страшни. Например преди десетина дни нашият главен прокурор Сотир Цацаров произнесе един много интересен израз: „Чужди разузнавания са знаели за подготовката на акта в Сарафово, но не са ни уведомили”. Е за какво говори тогава?! Или някой не е искал да даде такава информация, или пък някой не е искал да поеме отговорността за такава информация като я приеме.

Това, което виждам досега в актовете на ЕС, че европейските държави, въпреки високите степени на готовност и огромния разход на финансови средства и не могат да се защитят достатъчно ефективно.

 

Европейските държави не могат да се защитят ефективно
Снимка: БТА


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    1 0 Отговор
    Могат,ама онези горе май не искат.........