Last news in Fakti

30 Ноември, 2016 17:59 1 386 0

Конфликтът на интереси става проблем за Брюксел. Факт!

  • конфликт на интереси-
  • става-
  • проблем-
  • брюксел-
  • кристалина георгиева
Конфликтът на интереси става проблем за Брюксел. Факт! - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Европейската комисия за пореден път ще трябва да се обяснява дали бивши комисари не са нарушили етичния кодекс. Бившият председател на ЕК Жозе Мануел Барозу трябваше да се оправдава, че е приел пост в инвестиционна банка "Голдман Сакс", а ЕК да го защити с мотива - направил лоша преценка, но не е нарушил етичния кодекс на институцията . Факт е, че Барозу си е в "Голдман Сакс". Факт!

Меглена Кунева от еврокомисар също някога стана член на борда на директорите на френската банка "Париба". Не че Европейската комисия не искаше обяснения след дъжд качулка от бившия еврокомисар Нели Крус защо не е споделила, че е била директор на офшорна компания на Бахамските острови, докато е заемала поста на комисар по конкуренцията. Нели Крус е съветник в Банк ъф Америка.

Сега на ред е Кристалина Георгиева, заместник-председател на Европейската комисия, която става Главен изпълнителен директор в Световната банка. Преди време ЕК каза, че нейното преместване в Световната банка не представлява конфликт на интереси, защото Георгиева преминавала на работа не в частната, а в обществената сфера. Интересен поглед към Световната банка като ... една обществена сфера. Самата Георгиева каза в края на октовмри, че преместването (завръщането) й в Световната банка е „добре за нея, добре за Европа, добре за България“. Че е добре за нея е сигурно. Сега тя обяснява от Фейсбук, че не е участвала в преговорите по договарянето на промените за дарения към Световната банка. „Конфликт на интереси няма. Детайлите около споразумението са договорени от службите на Комисията, без моето пряко участие“, пише Кристалина Георгиева. А пропо ЕС е крупен дарител на Световната банка. Зам.председател на ЕК, отговаря за бюджета и парите, пък не участва в преговори. Както се вика службите на Комисията са виновни. Факт!

Статистиката според неправителствената група Corporate Europe Observatory е следната - над една трета от членовете на предишната Европейска комисия (ЕК) са заели корпоративни длъжности или иначе казано, бивши еврокомисари са приели общо 115 назначения в бизнес организации и организации с идеална цел. Факт!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА