Last news in Fakti

7 Декември, 2016 12:57 2 463 3

На нож за мажоритарната система, за и против

  • на нож-
  • мажоритарна система-
  • за и против
На нож за мажоритарната система, за и против - 1
Снимка: БНТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"На нож" бяха близо час „за” или „против” мажоритарната система Иван Сотиров, съосновател на Гражданската инициатива „100% мажоритарен вот” , Росица Кирова, Гражданско обединение „Единни за промяна” , Боян Атанасов, Гражданска инициатива „100% мажоритарен вот”, които защитаваха волята на избирателя по време на „Референдум” по БНТ срещу други трима експерти. Категорично против се обявиха Димитър Димитров, преподавател по избирателни системи в СУ , член на Асоциацията на политическите науки, Атанас Славов, д-р по конституционно право и преподавател в СУ „Климент Охридски”, Емил Георгиев, активист на Гражданска и политическа промяна. Дебатът се състоя на 6 декември. Противниците на мажоритарния вот отново се опитаха злобно и неаргументирано да оборят избирателя, но не успяха, което показа и извадката на Алфарисърч в края на предаването, привържениците на мажоритарния вот бяха спечелили още 4-5% от зрителите.

Водещата Добрина Чешмеджиева: Престанете да коментирате плюсове и минуси, престанете да обсъждате този въпрос народа се е произнесъл и думата му трябва да стане закон, как ще стане това г-н Сотиров?

Иван Сотиров: Искам да честитя на всички шарани, които вярват, че в България работи представителната демокрация и че са представени чрез партиите в парламента. Защото това е една от основните защити на идеята за запазване на статуквото на пропорционалната или на някакви смесени системи, че трябва да се брани представителната демокрация. Това, което се случи на Референдума е - ясно и категорично българският народ каза, че не вярва на това представителство и иска пряко и директно, което е най-естественото нещо избирателят да определя своите представители в парламента, така както избира кметове, така както избира президент, пряко мажоритарно с балотаж да избира и своите представители в парламента. Подчертавам това, защото се правеха много спекулации, че в България българите не знаели какво е мажоритарна система, не можели да правят разлика между пропорционална и мажоритарна система, били подведени, били излъгани и за това направили грешка. Напротив българинът 27 години практикува и двете системи. И практиката го е убедила кое е по-доброто и той го избра ясно и категорично. Това, което искам да кажа, за да няма никакви спекулации, очевидно е, че политическите партии са притеснени от вота на народа. Те са се скрили, изкараха сега всички експерти да се опитат да преразгледат вота на българските граждани, тези които са ги избрали и с чието мнение трябва да се съобразяват и сега търсят някакви технически експерти как да не се съобразят с волята на избирателите. Това, за което аз пледирам и смятам, че е напълно реалистично и задължително, е парламентът да се произнесе и със закон да приеме чисто мажоритарна система. От там нататък районирането и провеждането на мажоритарни избори е друг въпрос. Аз смятам, че за два месеца не може да се организира избор при такава радикална промяна. Той може да се предвиди с предходните разпоредби на закона и районирането и мажоритарният вот да станат, но това, което парламента е длъжен да направи е да промени закона.

Добрина Чешмеджиева: За какво има време, след като хората имат очакване за промяна?

Димитър Димитров: Честито на всички именници има и шарани между гласувалите на зададения въпрос, съвсем сигурно е, че не всички си дават сметка за възможните последствия. Аз предполагам, че експертите много трудно биха описали изцяло всички възможни последствия. Това са някакви очаквания. Колкото до самия Референдум да поздравя най-напред инициаторите. В България трябва да се върнем назад 25 години, за да се получи какъвто и да е вот с мащаба на одобрение от 2 500 000 гласа. Да това е впечатляващо число. Проблемът не е в това число, проблемът е в антипартийната риторика, във фронталния поход срещу партиите. Партии не трябва да има, нещо такова може да се говори и е прието да се говори в квази авторитарни режими, които често прибягват точно до тази формула. Не искам да изброявам страните, но те са в Централна Азия и в Африка. Сега, ако ще се връщаме в този исторически период, ако искате географски и ако искате политически дефиниран.

Иван Сотиров: Никой не е казал такова нещо, че партии не трябва да има. Няма такъв анонс.

Димитър Димитров: Аз повтарям патоса, който няма как да не впечатли, тъй като има обща нагласа негативна към всякакъв вариант на кризи и, разбира се, към отговорността на партиите. Но няма друг начин да се управлява една страна, освен чрез партиите. Другите начини са военни, авторитарни режими, там също има партии, в Габон има, в Таджикистан има.

Росица Кирова: Нека не се заблуждаваме, започнахме директно със заблуди. Мажоритарната система не изключва партиите.

Димитър Димитров: По-голяма заблуда от въпроса, който е зададен в референдума няма. Такава избирателна система в Европа няма и не може да има.

Росица Кирова: Вие имахте възможност да инициирате друг Референдум, както всеки български гражданин, политическа партия или каквато и да е формация. Това, че не сте го направили и че не го е направил някой друг , не прави тези 2 500 000 граждани, които казаха „Да” ние искаме мажоритарни избори в два тура, глупаци. Защото това се опитва да ни обясни политическият елит.

Димитър Димитров: С абсолютно мнозинство нали? Не казвам, че хората са глупаци. Казвам, че тези, които са написали въпроса са просто недоучени.

Иван Сотиров: То и сега се избира с абсолютно мнозинство.

Добрина Чешмеджиева: Знаят ли тези, които защитават тезата, че при мажоритарен вот за парламентарни избори , ще се става депутат със 7000 – 8000 гласа?

Росица Кирова: Мога ли да дам пример, в многомандатния избирателен район във Видин, където аз съм родена и където живея, имаме двама народни представители, които са избрани единият с 2 400 гласа, а другият с 1 200. Няма да говоря за личностите, които седят зад тези фигури. Те са в парламента и представляват някого – единият е идвал във Видин по време на празници далече от проблемите на града, а онези, които са избрани с повечето гласове да речем 12 000 или 15 000 гласа и са представители на големите политически партии ни обещаваха интермодален терминал, забравяйки, че жп транспорт във Видин няма. Няма и нощен влак до Видин, а няма и модернизация на жп линията, защото парите е по-ценно да се пренасочат някъде на друго място. Та тези хора, когато го обещаваха, го правеха в лично качество и от името на Великия премиер и лидер на партията. Сега, когато не се случи казват, ама такава е политическата действителност, това е партийно решение. На българите от това нещо им писна.

Димитър Димитров: Вие смятате ли, че нещата ще се променят, ако изберете човек от Видин. Не е вярно, че е избран с 1 200 гласа. В България всеки депутат е избран с около 14 000 гласа.

Росица Кирова: Злоупотребявате с пропорционалното разпределение, защото политиката се прави от хора. Бай Ганьо и да беше магаре ще го изберат. Дайте да сложим магарета и понеже има за партията на магаретата разпределени пропорционално 14 000 гласа, ще направим такъв парламент. Човек трябва да знае какво говори и да е достатъчно грамотен.

Добрина Чешмеджиева: Г-н Славов, моделът не е в избирателната система, а в съвременния българин?

Атанас Славов: Аз бих казал, проблемът не е в избирателната система, която имаме в момента, а проблемът е в политическата система, в това, че олигархични фигури са овладели ключови институции в държавата с контролни правомощия, че олигархични структури успяват да си прокарат законодателството в парламента. И това не може да се промени, просто ако сменим избирателната система. Но нека да се върнем на основния въпрос, какво казаха българските граждани? На първо място не искаме повече тези корумпирани елити да ни управляват. На второ място - искаме промяна. Посоката на тази промяна е с повече пряко участие на гражданите. Нека да дадем възможност на политическото представителство все пак да обясни различни варианти. Аз не интерпретирам волята на гражданите на Референдума, който иначе подкрепих и гласувах, че еднозначно са казали точния вид избирателна система. Ясна е волята за мажоритарен елемент , но има N на брой системи, в които може да има мажоритарен елемент.

Росица Кирова: Това е интерпретация в момента, напротив ясна е волята за мажоритарен избор в два тура.

Боян Атанасов: Ето виждаме как се опитват да подменят нещата. Референдумът, който мина, никъде не се говори за мажоритарен елемент, говори се точно и ясно за чиста мажоритарна система в два тура. И внушенията, които се правят тук, че такава система била уникална и я няма никъде по света, не е точно така. В две от големите европейски демокрации хората си избират депутатите с чисто мажоритарна система. Дали ще е на един тур както е в Англия с относително мнозинство, дали ще е в два тура, както е във Франция. ...Ние също си избираме кметовете, президентите мажоритарно. Дори и да е нещо уникално вие ли ще кажете, че хората не могат да променят системата?!

Димитър Димитров: Нито във Франция е така, нито в Англия е така.

Росица Кирова: В момента България прилича на Габон.

Добрина Чешмеджиева: Там има по-малко партии в парламента, това ли ще се случи и тук?

Боян Атанасов: Там партиите са много по-близо до хората, много по-силни са. Мажоритарната система не е против партиите, напротив тя засилва партиите, карат ги да се контролират самите те. И ние трябва да сме пълни наивници, ако смятаме, че сами партиите ще се реформират. Заради тази система партиите ще бъдат принудени искат или не, да се реформират.

Емил Георгиев: Искам да припомня, на немалкото шарани, че тук една група щуки се готви да им свие перките с мажоритарни избори. Какво следва да направи сега действащия парламент. В България имаме една много тъжна традиция преди всякакви избори да се променя Изборния кодекс. Първо ние Изборен кодекс имаме от 2011 година насам, преди това за всеки избор правихме отделен закон , винаги в последния момент се правеха лобистки изменения. През 2009 година при мажоритарния вот влязоха абсолютни анонимници, които никой не ги знае. И мажоритарния елемент не проработи. Парламентът ни се намира в ситуацията хем, че трябва да се произнесе по един референдум , който е най-успешния от досега проведените, хем от друга страна да направи така и да каже - аз съм първият парламент, който няма преди едни парламентарни предсрочни избори да променя предизборното законодателство. И понеже имам много кратък живот като парламент, няма да пипам и ще оставя настрана следващият парламент да си чупи главата с тази тема. Така най-сетне бихме отговорили на крокодилския плач на Данаил Кирилов, председател на правната комисия, който каза: „И най-сетне дойде времето да изпълним препоръката на Венецианската комисия и да не променяме изборното законодателство в последния момент, независимо, че и преди президентските избори имаше промени в последния момент. Мнението ми е, че това е тема, която трябва да се разисква от следващия парламент, а следващият парламент трябва сериозно да се запознае с нея, защото достатъчен брой български граждани отидоха на референдума и гласуваха за нея.

Според Алфарисърч: 40,1 % от избирателите искат чисто мажоритарна система, 38,1% искат смесена система, 16,2% искат пропорционална с по-голям преференциален елемент, 5,6 са без мнение.

Очаквайте подробности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 2 Отговор
    Преди изборите партиите трябва ясно да заявят, дали подкрепят или не подкрепят мажуритарния вот в два тура . За да не се извъртят след изборите около други варианти на промяна на изборния закон. С гласуването - 11 лв. субсидия на глас, настоящите депутати всички до един показаха, че не са достойни за следващия парламент. НАЙ БЕДНАТА ДЪРЖАВА С НАЙ СКЪПO СТРУВАЩИТЕ ПОЛИТИЦИ.

    Коментиран от #3

  • 2 Киро

    1 1 Отговор
    Народа си каза желанието, за какво изобщо тия клоуни "противници" ги показват?!?

    Партийните кадри са изпаднали в ярост от клатещия им се стол!

    ВЪН!

    Народа каза какво иска!
  • 3 ТнТ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    ГЕРБ внесоха в парламента за гласуване намаляване на субсидиите на партиите, не е лошо да сте запознат с нещо или поне да го следите за да коментирате с такъв размах и точност.
    За другото съм съгласен, народа се произнесе и спор по темата няма, дали достигат 12 хил. гласа или не е без значение, дори 2те най-големи партии нямат толкова избиратели зад тях колкото референдума.