6 Февруари, 2017 21:37 13 012 26

Защо чак сега се сетихте за Трън?

  • трън-
  • мина-
  • руда-
  • злато
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Някъде из мъглите под хълмовете Китка и Мурговица, в община Трън са останали да живеят около 4000 души – двойно по-малко спрямо над онези 8000 жители преди прехода. В частния сектор работят едва 246 човека на средна месечна заплата близка и дори под минималната. Демографията е кошмарна, младите хора се изселват масово към столицата, а транспортната инфраструктура запада прогресивно. Накратко казано, Трън е едно от онези злощастни места в страната, за които преходът от „развит” социализъм към демокрация и пазарна икономика се е оказал много труден и светлина в края на тунела не се вижда.

Случайно или не, България изведнъж започна много да се вълнува какво става в Трън едва преди няколко месеца. Причината е проста – една от най-големите рудодобивни компании в страната решава да възроди старите златодобивни рудници в трънско, което привлича обичайните заподозрени пишман-еколози и обслужващата им свита от журналисти. Старата и изпитана система за саботаж на инвестиционното намерение се клонира и в малкото градче – загрижени „трънчани“ с местожителство във Велинград, София и Пловдив почват да сформират „местни“ комитети за опълчение срещу хищните капиталисти. Партийните еколози долитат на лъскавите си коли да обяснят пред нацията какви светли бъднини очакват Трън, ако се откаже от рудодобива (което реално е единственият поминък в този град още от римско време) и се посвети на еко-туризма – каквото и да означава това. Междувременно, община Трън планира туристически такси в размер на 1000 лева – и надали ще ги изпълни.

Тук е интересно да разгледаме парадокса, с който няколко журналисти облъчиха националния ефир. Паважните софийски еколози настояват, че девствената природа в Трън сама ще привлече хиляди богати туристи, които ще излеят милиони в джобовете на местните хора – щели да търчат по околните хълмове, да съзерцават ждрелото, да минават сутрин и вечер през грънчарския музей и да изсипват шапки с пари на местните баби и дядовци, за да им позволят да издоят козички и кравички. Тази пасторална картина е прекрасна, но идва и логичният въпрос – защо не е реалност? Ако трънската природа беше девствена и девствената природа сама по себе си е магнит за богати туристи, то през последните 27 години Трън щеше да се е превърнал в гигантски туристически център. Очевидно се е случило точно обратното – общината е в тотален демографски и икономически колапс.

Както знаем от други български региони като Северозападна България, девствената природа сама по себе си не привлича никакви туристи. Дори девствената уникална в световен мащаб природа не може да привлече нищо – ето ви примера с Белоградчишките скали и Магурата, които едвам успяват да захранят три малки хотела и дори не могат да мотивират ресторантьорите в малкия град да отворят в неделя. А Трън е много, ама много далеч от уникалността на Белоградчик.

Да не говорим, че трънската природа изобщо не е девствена. На мястото на проекта за златодобив се е добивало злато от над 1000 години, като през социалистическия период методите за този добив са били далеч от най-екологичните. Пейзажът там напомня по-скоро на сцена от компютърната игра и филм Сайлънт Хил, отколкото на швейцарския планински курорт Давос. Но това, разбира се, не се показа нито веднъж в национален ефир от „отговорните“ ни журналист и загрижени „еколози“.

Истината е, че Трън не може да се превърне в туристически център:

Няма природните дадености – ждрелото и два хълма стигат да привлекат няколко десетки туристи, които ще дойдат целенасочено, за да не похарчат нито един лев в района. Сравнено с други селски райони, природата в Трън е по-скоро невпечатляваща.

Няма човешкия ресурс – може би най-големият проблем пред туризма в България днес е недостигът на кадри. Те не стигат дори за вече развитите туристически центрове, какво остава да се намерят за де факто започващи от нулата райони.

Няма инвестиционен ресурс – нито един развит български туристически район не е формиран от множество миниатюрни предприемачи. Винаги големият импулс е идвал от мощен централен играч или група играчи, който увлича след себе си останалите. В Трън на хоризонта не се вижда такъв.

Реалността е много по-различна от лъжите – местната природа в Трънско носи белезите на хилядолетния рудодобив. И те не са красиви, тъй като социалистическия минен комплекс не е бил рекултивиран, както се прави с модерните проекти.

Историята вече го е доказала – ако 27 години не са стигнали за реализирането на една стратегия, то очевидно тя е невъзможна за реализиране.

Трън има ясен избор – да продължи по текущата си пътека и да се обезлюди до 30 години или да възроди рудодобивното си дело което ще даде достатъчен икономически импулс за укрепване на местната икономика и демография поне в средносрочен план. Първият вариант е с предизвестен фатален край. Вторият предлага реален шанс за спасение. Най-малкото, това е видно от доста български малки общини с с активен рудодобивен бизнес като Челопеч, Етрополе и Панагюрище, които днес са устойчиво в топ 10 на класацията на Министерство на финансите за устойчивост на местните бюджети, имат завидно развиваща се инфраструктура, икономика и дори образование. И колкото и странно да звучи, особено за паважните еколози – имат многократно по-добре развит туризъм от Трън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нннд

    70 21 Отговор
    Кое е не впечатляващото на природата в региона на гр. Трън?
    Има Руй планина - има река Ерма / най-чистата в България / Имаш Знеполе! Гледка която обхваща 20-30км и поле и планини! Само идиот може да каже на това не впечатляваща природа!
  • 2 загрижения

    42 22 Отговор
    трябва да се развива бизнеса........еколозите да си гледат работата,ако съм властимащ направо ще ги настаня в затвора....
  • 3 ндндн

    55 19 Отговор
    Ходете си у Павликени бе - тея с минусите!
    Вие в Трън и Трънския край ходили ли сте, че давате минуси!
    Много сте зле - там е страшно красиво!
  • 4 Българина

    31 27 Отговор
    Алооооооо НННД като ти е страшно красиво в Трън ми що не живееш там ти и твоте деца а
  • 5 гощо

    30 14 Отговор
    Може да е много красиво в Трън..евентуално,не съм бил лично,не мисля и да ходя,но туристи нямаааа,няма и да имаааа...и пари няма,хората си тръгват?!?! Така,че хващайте се здраво и налягайте злтодобива,че сиренето е с пари!!!!!!! Не се връзвайте на пъважните еколози,че те след протеста си тръгват сядат в хубав ресторант,после в къщи на парно а Трънчани....пак мизерия за тях?!?!?
  • 6 шовинист

    32 2 Отговор
    Трънско е красиво. Красиви са още стотици места в България, но политиката е да се унищожат българите. Целта е д останат няколко свинеферми, начело със софия. Всичко останало трябва да стане тук там заселена с цигани полупустиня. Добре, че ЕС умира. Иначе извън софия, пловдив и варна хора под 40 год. нямаше да останат.
  • 7 гостенин

    19 4 Отговор
    А бе Каролев, бесепарски... преди 1000 години, как се е добивало злато и как се добива сега? Кой ще контролира сегашните пришълци и как мислиш ще добиват злато? Със съвременните си технологии, взривове и химикали, нали за 2 - 3 години ще направят от Трън лунен пейзаж, а за почвите, подпочвените води и микро климата, сещаш ли се, какво ще се получи? Противна, нагла, платена бесепарска подлога, това си ти Каролев!
  • 8 nmbg

    15 9 Отговор
    Първо да кажа, че имам къща в Богойна след тунелите. Природата е много красива (естествена) лятото идват много туристи и смятам че е недопустимо да се съсипва такава природа. Щом страни като Швейцария могат да запазят красотата и да имат поминък, защо ние да не можем? Или някой е лапнал ТЛЪСТА комисионна за тази концесия и сега давайте да убедим народа, че това е единствения изход за Трън... Правят ни на баламурници!!! Мислете хора!!!
  • 9 Драгомир Драганов

    7 6 Отговор
    Само едно ще кажа ,нямат шанс да копаят .
    Нека да пробват да се срещнат с недоволството на ловно РУЙ и всички дружинки . Едно животно няма да остане , поне сега има посеви и др.
    А това с работата и че ще цъфти Трън . Като ги натровят с уран ,колко години ще са живи .Или ще си дават изкараното по болниците .
    Нито един млад човек няма да върне в ТРЪН .
    Остана само едно да ходят да си почиват . г.Каролев не знае че много от селата от пролет до късна есен си живеят по селата .
    Много ми е чудно от къде ли пазаруват .
  • 10 ГЕОЛОГ

    12 4 Отговор
    А, ТОЗИ ШАПШАЛ КАРОЛЕВ ДА СПОМЕНА ,ЧЕ КОМПАНИЯТА КОЯТО ИСКА ДА УНИЩОЖИ ТРЪН Е ТАЗИ КОЯТО ИЗВЪРШВА НАЙ-ГОЛЕМИЯ ГРАБЕЖ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЗЛАТНИ ГЕОСТРАТЕГИЧЕСКИ ЗАЛЕЖИ??????

    А, ТОЗИ ШАПШАЛ КАРОЛЕВ ,ДА СПОМЕНА ,ЧЕ ОКОЛО 2% ОТ ТОВА ,КОЕТО ОБЯВЯВЯТ .........ПАК ПОВТАРЯМ ,КОЕТО ОБЯВЯВА КОМПАНИЯТА ГРАБИТЕЛ ЗА ДОБИТО ОСТАВА В БЪЛГАРИЯ, А ОКОЛО 99% ОТ ЗЛАТОТО НИ БИВА ОГРАБВАНО ОТ КАНАДЦИТЕ ОТ НАЙ-ГОЛЯМОТО НИ НАХОДИЩЕ "ЧЕЛОПЕЧ"!!!!!!!
    КАТО В СЪЩОТО ВРЕМЕ СЕ ОГРАБВАТ И РЕДКИ МЕТАЛИ, ЗА МИЛИОНИ ЕВРА, КОИТО ИЗЧЕВЗАТ СЪС СУРОВАТА СУРОВИНА!!!

    А, ТОЗИ ШАПШАЛ КАРОЛЕВ ДА СПОМЕНА ,ЧЕ ОКОЛО 2 МИЛИАРДА ДОЛАРА НА ГОДИНА Е ЗАГУБАТА ЗА БЪЛГАРИЯ????????????

    А, ТОЗИ ШАПШАЛ КАРОЛЕВ, ДА СПОМЕНА, ЧЕ НЕМИНУЕМО ,ЩЕ БЪДЕ УНИЩОЖЕНА И ЗАМЪРСЕНА ПРИРОДАТА С АРСЕН ,КОЙТО Е СИЛНО ТОКСИЧЕН И ГО ИМА ВЪВ ВСЯКО ЗЛАТНО НАХОДИЩЕ В РАЗЛИЧНА КОНЦЕНТРАЦИЯ??????????????????????????!!!!!!!!!!!!!!
  • 11 Трън

    13 1 Отговор
    Както винаги от устата на Каролев се чуват само глупости,от кога един недодялан бакалин почна да разбира от екология?,много глупав човек.

    Коментиран от #25

  • 12 камен

    13 3 Отговор
    Трънско е едно от най-красивите места в България!
    Природата е уникална - въздухът е чист - реката бистра!
    Има борова гора, скали, поле, балкан - има всичко и то е събрано на едно място. Вместо да се налеят пари и да се направи идеална туристическа дестинация, се мисли как да се разсипе девствената природа и в този район. Колко злато има там, че да си заслужава да се отрови въздуха и земята? Къде, ще отидат парите от това злато - надали, ще се подобри живота на хората в региона, а напротив!
    Не е редно да се съсипва земята! Нищо не е по-голямо от нея!
  • 13 данъкоплатец

    2 10 Отговор
    Туристическата мафия и тази на еколозите са най-голямото зло за България. Абсолютно прав е Г-н Каролев, аман от еколози, бръмбароброячи и прочие тарикати !!!
    Всеки иска мин.300 лв пенсия , 1500лв средна заплата ами откъде да дойдат тези пари ???
    Писна ми да слушам за чист въздух и птички в гората !!!!
  • 14 FOX

    8 1 Отговор
    Американските тъпанари и капиталисти да си е..ват м....та на некое друго место! Трънската природа е уникална.
  • 15 123

    4 5 Отговор
    Съгласен съм с Каролев за еколозите, съгласен съм с него и за ски курортите, ски пистите и лифтовете. Първите са платени клакьорки, а вторите трябва да се правят по много, защото са най-екологичния начин за посещаване на планината от масовия турист, който всъщност носи пари за съответния регион.
    Тук обаче не съм съгласен. Тази мина е стара уранова такава. Тя е затворена 89-та, защото замърсяването с уран е било над нормите. Освен това проучванията, както четох някъде показват, че златото е малко и едва ще покрива производствените разходи. Остават силните съмнения, че основната цел на инвеститора е урана. Селата, с устойчив рудодобив, за които пише Каролев са пример за ендемични огнища на най-разнообразни заболявания, придобити в следствие на замърсяването. Ето за това е предвидена формата на пряка демокрация - референдума. Да се направи и да се види какво искат хората в региона. Ако искат да се тровят - тяхна воля, ако не - рискуват да намаляват както пише Каролев, но поне по естествен начин и поне здрави.
  • 16 123

    5 2 Отговор
    А, и къде точно е тази стратегия за туризма в БГ през последните 27 години, която не била дала резултат. Просто ние нямаме такава стратегия. Колко проекта за супер модерни ски курорти минаха и нито един не се реализира. Даже на Банско му се слагат спирачки ежедневно. Да се чуди човек, как и толкова са успели да направят. Имаме повече планини от много други държави и само 3 мини курортчета, спрямо 100 пъти повече в Австрия например. А иначе, туризма има много лица - някои търсят шумен светъл ски курорт, други искат малка дървена къща с тоалетна отвън. Туристи и изисквания много. Най-важното е природата да остане чиста и водата - скоро последната ще струва повече от златото.
  • 17 Грую

    7 0 Отговор
    Съдържанието на ценния метал е сравнително малко за гравитачно промиване и добив, което всъщност е екологично. Другото е цианиди и съответно изграждане на хвостохранилища, които ще бъдат силно отровни и ще убеждават жителите, че всички мерки са взети и няма опасност за околната среда. Дори ще им направят така наречения ОВОС - Оценка на въздействието на околната среда, който ще с окаже положителен , а после цианидите от хвостохранилищата ще се просмукват в подпочвените води, а местното население освен бедно за разлика от инвеститора ще започне да става и болно. Където има металургия независимо черна или цветна няма чистота и здраве едно много просто и валидно правило.
  • 18 Дани

    10 0 Отговор
    Ей, Каролев, човешки ресурс има за всичко! Я вдигнете заплатите в туризма да видите дали няма желаещи за работа.Дали за работна позиция със заплата над 1200 лв няма поне 30 кандидати? Тия работни места със заплати в диапазона до 700 лв изобщо не ги предлагайте !
  • 19 селянин

    9 0 Отговор
    Каролев ГЛУПАКО ти некога по далече от алчния си соросоиден нос дали си виждал,корупцията те яде и от вътре и от вън,вечно си на всека тенджера капак,не е лошо да имаш мнение но първо отиди и виж преди да се изкажеш както винаги неподготвен.Не може всяка гора и дюна в тази държава да се бетонира или разрови,ама к,во ти дреме твоите почивки са на Карибите естествено платени от тези концесионери дето унищожават и разяждат тази държава.
  • 20 Никой

    7 0 Отговор
    Ще стане така: ще бъде дадена концесия срещу 0.85% от приходите за България а останалото за концесионера. Българският народец видимо така го устройва. Нищо че сме най-бедните в Европата а май сме втори по ИЗНОС на злато след Исландия. ДАНО НЕ СЪМ ПРАВ!!!
  • 21 Чичо

    2 6 Отговор
    Този път Каролев е абсолютно прав. Само който не се е сблъсквал с безпардонната
    алчност на платените еко-рекетьори няма представа за какво иде реч. Тая мантра за уникалността на нашата природа, която -аха, и ще ни направи милионери я слушаме вече 27 години. Помните ли Амадеус Кръстев? Беше първият, усетил далаверата на еко-рекета. Обикаляше с една зелена "Нива". Сега наследниците му в бранша се ширят в просторни офиси в центъра и яхат скъпарски джипове. И всичко това с парички от задокеански фондации. А ние, като балъци търчим да си пазим"уникалната" провинциална изостаналост и броим крачетата на прелитащите в главите ни мухи!
  • 22 оня

    1 6 Отговор
    Алоооо Българина,само красотата не е достатъчна за да живееш на определено място.
  • 23 ПАри

    7 0 Отговор
    Ало Каролко колко ти платиха за тази статия?????Или си се наг.зил без вазелин???
  • 24 gost

    0 5 Отговор
    Въпреки, че автора е образец за конюктурно поведение, аргументите заслужават внимание.
    И още нещо, само идиот може да каже, че Руй планина, Ерма река, И Знеполе са впечатляваща природа! В сравнение с какво, с коя природа те са впечатляващи?
  • 25 Драгомир Драганов

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Трън":

    Еи страшни глупаци има тук.
    Какви еколози какви еко защитници . Не ние сме собственици в трънския край . И ще си остане природата , относно туризма .
    какъвто и проект да дойде за развитие . Някой по високите позици (политици) може би спита проектите .
    Много хора са искали да си направят седалища ,складове или цехове .
    Но някои е продал всички общински згради и няма как да стане .
    Злато може и да има но струва ли си здравето на хората .
    Каквото изкарат да го похарчат за лекарства и т.н.
  • 26 НАП

    3 0 Отговор
    Каролев пак си взел пари