Last news in Fakti

13 Ноември, 2011 16:33 1 039 0

От Хонолулу Обама погледна към Азия

  • обама-
  • атис-
  • apec
От Хонолулу Обама погледна към Азия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Президентът Барак Обама, чийто външнополитичски дневен ред тази година е доминиран от катаклизмите в Близкия изток и дълговата криза в ЕС, ще се опита тази седмица да измести фокуса на вниманието към Азия в изпълнение на обещанието си да задълбочи връзките на САЩ в региона на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Хонолулу, коментира АП.

Източна Азия с нейната икономическа динамика и с предизвикателството, идващо от Китай, е приоритет за Обама и държавния секретар Хилари Клинтън от първия ден на мандата им. Но много често тяхното време и медийното внимание е посветено на конфликтите в Афганистан, Либия, Ирак и други места.

Обама се надява да увери лидерите на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Хонолулу, че фокусът върху Азия не е изместен от други дипломатически приоритети.

Съсредоточаването върху Азия е нещо естествено. Ясно е, че това е мястото, където се променя икономическата динамика в света. Ние имаме исторически интереси и съюзи, и присъствие в региона, каза Майкъл Грийн, бивш главен съветник за Азия на президента Джордж У. Буш.

Съюзници на Белият дом в региона като Япония и Южна Корея обаче се тревожат дали САЩ ще продължи да бъде сила в Тихия океан във време, когато тя преживява икономическо свиване и намаляване на бюджета за отбрана.

Критици на Обама в САЩ вече го обвиниха, че е бил прекалено почтителен към Китай по време на посещението му в Пекин през 2009 г. Тази година срещата на високо равнище между САЩ и Китай във Вашингтон, на която Обама притисна Ху по валутните въпроси и правата на човека, протече по-гладко.

От своя страна Барак Обама обяви, че планира да обсъди необходимостта от ребалансиране на световната икономика с китайския си колега Ху Дзинтао.

Обама, който говори с репортери преди началото на срещата на АТИС, изтъкна, че сътрудничеството между Вашингтон и Пекин е жизненоважно. Ху също намекна за необходимостта от съвместни действия между Китай и САЩ и настоя, че сътрудничеството между двете страни е от огромно значение във времена на комплексни промени.

Дори и ако юанът значително поскъпне, това няма да реши проблемите, с които САЩ се сблъскват, е заявил на четири очи с Обама Ху. Според него Пекин ще продължи с въвеждането на по-гъвкав обменен курс, макар според американците това да става прекалено бавно.

Когато през 2009 г. встъпи в длъжност, Обама обеща да превърне ангажирането с азиатско-тихоокеанските страни в приоритет и изтъкна личните си връзки с региона, включително това, че е израснал в Хавай и че е живял четири години в Индонезия като дете.

Освен че се опитват да постигнат напредък със Северна Корея, САЩ предпазливо обсъждат дали да се ангажират с Мианма, след като генералите, управляващи изолираната държава, освободиха стотици политически затворници, което беше определено от Хилари Клинтън като „обещаващи сигнали“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА