25 Юли, 2016 08:31 2 237 2

Последно "ура" за Обама

  • "ура"-
  • кампания-
  • хилъри клинтън-
  • обама-
  • президент-
  • тръмп-
  • сащ
Последно "ура" за Обама - 1
Снимка: AP/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Елизабет Дрю за Project Syndicate.

Елизабет Дрю е редовен сътрудник на The New York Review of Books.

Барак Обама тъкмо започваше да се забавлява. Той нямаше търпение да се хвърли в президентската надпревара през 2016 г. и да направи всичко по силите си, за да гарантира, че Доналд Тръмп няма да го наследи като президент на Съединените американски щати. Беше очевидно, в процеса на кампанията, че Обама застава зад. бившия си държавен секретар, Хилъри Клинтън Въпреки това, той все пак трябваше да почака с официалното деклариране на подкрепата си, едва когато стана сигурно, че сенатор Бърни Сандърс не може да я победи на конгреса.

Неговото влизане в кампанията дойде в момент, когато бе спечелил 56% от одобрението на американците  - най-високото ниво на подпрепа от доста време насам. Припомняме, че през 2014 г. рейтингът на одобрение бе сериозно намалял - до нискоте 40%, поради общественото недоволство от представянето на икономиката и засилването на влиянието на Ислямска държава в Ирак и Сирия. Демократи, борещи се за преизбирането си през онази година тази умишлено избягваха съвместните изяви с него; Сега, те бурно търсят присъствието му на събитията, касаещи техните кампании.

Първата насрочена кампанийна изява на Обама и Клинтън заедно бе помрачена заради клането в нощен клуб за обратни в Орландо. То бе пренасрочено за 05 юли, в деня, се оказа, че Джеймс Comey, директор на Федералното бюро за разследване, неочаквано реши да проведе пресконференция по разследване на ФБР в това, че Клинтън има имейли,касаещи Държавния департамент на личния си сървър. Докато Клинтън е била "изключително небрежна" при работата си с класифицираната информация, Comey потвърди,че не е имало достатъчно доказателства за престъпно намерение, за да може да я подведат под отговорност и да оправят официални обвинения.

Въпреки че подготовката на една президентска изява отнема дни, занимващите се с теория на конспирацията - и Доналд Тръмп, който може би се превръща в "конспирационен теоретик №1" - имаха натоварен ден да анализират случващото се. Така те стигат до заключението, че Обама е бил част от сложен кроеж, целящ измъкването на Клинтън по правен път от създалата се ситуация и че изявата по случай кампанията е била дирижирана само за да послужи като отвличане на вниманието на широката общественост от острите коментари Comey. За тези твърдения, разбира се, няма убедителни доказателства.

По време на кампанията с Клинтън в Шарлот, Северна Каролина, Обама се представи като един много щастлив човек, освободен и духовит човек. И защо не? Той е на път да се освободи от бремето на президентството. (Това бреме е видно иначе как да си обясним защо косата на Обама посивя почти изцяло от 2008 г. насам). И сега, тъй като той се подготвя да напусне поста, неговият рейтинг ще послужи като мощен упрек към републиканците, които за последните осем години се опитваха да го спъват на всяка крачка и по всякакъв начин.

Само седмица по-късно, Обама трябваше да направи 11-то си посещение на предварително определен амрикански град като президент на САЩ. Този път това бе Далас, а посещението целеше да утеши общността, разтърсена от насилието и расовото разделение на страната. Убийството на петима полицаи там стана по време на демонстрация - една от многото, проведени из цялата страна - в знак на протест спрямо смъртта на двама чернокожи мъже, застреляни от полицията, след като са били задържани за дребни нарушения.

Полицейско насилие срещу афро-американци е нещо обичайно; но широкото използване на смартфони, с тяхната способност да записват видео с високо качество, изведнъж прави такива епизоди обществено достояние, появявайки се регулярно в новинарския цикъл. Както се вижда, Далас има полиция за пример, реформирана, след като преди това си бе спечелила славата на една от най-неконтролируемите в цялата страна. Такъв бе и случаят с убийствата на полицаите, извършени от един самотен бивш военнослужещ с явни психически проблеми, станал след като служителите се  смесили лесно с демонстрантите.

Обама трябваше да се бори с расовите разделения в Америка, и убийствата на невинни афро-американците, почти от началото на мандата си като президент. Той разбира още от младостта си, че не би могъл да скочи като "ядосан чернокож," дори на бялата си майка. Разбира се, след ареста на Хенри Луис Гейтс-младши, добре познат харвардски професор през 2009, когато той се опитва да взезе в собствената си къща, критиката към полицията от страна на Обама, получава обратен ефект. Мнозина също възразяват, когато той изразава симпатия към родителите на Трейвън Мартин, тийнейджър застрелян от един съсед, провъзгласил се за бранител на квартал във Флорида.

Обама бе принуден по време на цялото си управление да намери правилното решение относно борбата с расовите търкания и масовите убийства и това доведе до някои от най-трогателните му речи. Неговото страдание се доказа като неподбравено без значение дали спрямо белите ученици застреляни брутално насред тяхната класна стая  в Кънектикът от обременен умствено бял младеж, или групата от афро-американци, убити от бял неонацист по време на служба в църква в Чарлстън. Разочарованието на Барак в неспособността му да се пребори на Конгреса да се вземат по-сериозни мерки по отношение на контрола върху огнестрелните оръжия е колкото осезаемо, толкова и разбираемо. Той среща неумолимата опозиция от мощната Националната асоциация за пушки и нейните най-вече републикански съюзници.

Нарастващото одобрение в днешни дни спрямо управлението на Обама може да се отрази негативно и даоткрои на преден план недостатъците на Клинтън и Тръмп - най-нехаресваните кандидати за президент в историята на САЩ. Но в същото време е вярно и това, че Обама проведе цялото си управление с нужното доверие, достойнство, и без съмнение остроумие. Той не е злепоставил и изложил страната си по никакъв начин по време на двата си мандата.

С приближаването на президентската кампания до изборите през ноември, републиканците, разбира се, ще продължат да атакуват Обама. Но, ако изключим някакви непредвидени обастоятелства, то той без съмнение ще остане най-популярната политическа фигура в страната, до самото напускане на поста си. А дори и след това - липсата му ще продължи да се усеща.

Превод: Теодор Николов

Copyright Project Syndicate

Project Syndicate е най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 333

    0 0 Отговор
    Тоя и Меркел разбутха света за трети път в най новата ни история.
  • 2 Anonyme

    0 0 Отговор
    Урааааа вън вън Обама 💸
    Ураааа ♥️за освободителя на земята Д.Тръмп