Last news in Fakti

22 Февруари, 2017 13:18 3 213 7

Политически чергари

  • политически-
  • чергари-
  • мажоритарен вот-
  • референдум

Политическият номад ще остане гладен само при мажоритарни избори

Политически чергари - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Номади или чергари са племена и други етнически групи, които не водят уседнал живот, а се придвижват от едно място на друго, обикновено в рамките на някакъв определен регион. Номадският начин на живот възниква през първобитнообщинния строй при първото обществено разделение на труда у племената, чиито основен поминък става събирачеството, ловът, риболовът и главно - животновъдството. Така пише в енциклопедията.

А сега да видим какво е политически номад? Това не го пише в енциклопедията, но предлагаме дефиниция. Това са политици, които не водят уседнал политически живот, а се местят от една партия в друга. Освен това те са възникнали в модерни времена и основният им поминък е станала политиката, т.е. събирачество на гласове и лов на избиратели, за да се осигури депутатската банка.

Има ли ги в България? Има ги, при това са много. Няма нужда да ги изреждаме, защото са от сутрин до вечер в телевизора. Няма нужда и дядо Вазов да ни ги рисува като службогонци. Това са си същите хора – кандидати за служба, депутатска служба и за власт.

Чергарският път на политическите номади е скучен като магистрала. Партийните номади често имат врагове в собствената си партия. После я напускат и правят нова партия. За тях идеи и политически убеждения нямат особено значение. След време се прегръщат със същите тези партийни врагове, които междувременно също са създали или сменили партията-майка. Резултатът – номадите се събират, за да правят коалиция. На това му викат номадска коалиция.

Има естествено и друг вариант на политическо номадство. Партията им закърнява, губи влияние и те започват да се оглеждат за партийните листи на други партии. Интересува ги единствено дали мястото е избираемо.

Е, съществува и трети вариант – след изборите. Политическият номад е избран за депутат. При тях партийното чергарство започва в парламента и обикновено завършва със статута „независим депутат“.

Иначе на политическия номад му викат ренегат, което значи „човек, който се е отрекъл от своите възгледи и е преминал на страната на противника".

А и още нещо. Политическият номад е всеяден. Ще остане гладен само при мажоритарни избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Morgoth

    19 0 Отговор
    "Политически номад" е също така синоним на "Политически помияр" и "Политическа проститутка"
  • 2 каПутин

    11 0 Отговор
    Чудесна статия! Браво!....
  • 3 Koko

    2 2 Отговор
    Много политически проститутки са се забързали към парламента.И ти си мислиш че можеш да промениш това?
    Мазохист....
  • 4 келепирски

    3 3 Отговор
    Аааааааа, и язе сакам така, дорде се пенсионирам.Първо патриод, после лакей, сетне със среден пръст. накрая за т...ците на руските шпиони . Напрееед с ДС, щом още няма лустрация, значи все още е на мода да си доносник. Веднага ще се запиша и там, ще топя всекиго за всчко. Напреед
  • 5 Гост

    3 0 Отговор
    Направо са си чисти к..ви.
  • 6 Име (като гост):

    1 0 Отговор
    Майката му е...келепира !
  • 7 Карл Маркд

    1 0 Отговор
    Комунистите начело с Тиквата - политически НОМАДИ.