Last news in Fakti

9 Март, 2017 07:45 1 755 4

В някои области Европа вече е на скорости

  • емил радев-
  • скорости-
  • ес

Според Емил Радев България възможно най-бързо трябва да влезе в Шенген

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

„Трябва да видим за какво точно говорим в идеята за няколко скорости. Дали говорим за икономически и интеграционен план или за Еврозоната. Трябва да се види коя държава до колко иска да има интеграция и как да се развива Европа за в бъдеще. От една страна да задълбочи федерализма и европейската интеграция или да се ограничи в дадени сектори като сигурността и общия пазар. За това и България в най-кратки срокове трябва да влезе в Шенген, за да не се допуска Европа на две скорости.“ Това заяви пред Факти.бг евродепутатът Емил Радев. Той коментира идеите за преминаването на ЕС на скорости.

Как ще коментирате предложенията за Европа на няколко скорости?

Има няколко варианта, за които се каза, че това не са задължително петте сценария, които ще се разиграят за в бъдеще. Може и да са смесени. Просто се постави началото на един дебат. От тук нататък ще се изкарват документи, свързани с този дебат, както в социалната сфера, така и в тази за борбата с тероризъм и създаването на общи въоръжени сили. Това е началото на един дебат за бъдещето на Европа, който ще се развие през тази година. Ние виждаме, че по този дебат някои държави тръгват да заявяват позициите си. Ние също трябва като държава да изработим нашата позиция и да отстояваме своите национални интереси.

Моли този дебат да предизвика още по-дълбоко разделение в Европпа?

Целта на този дебат е именно да не се довежда до разделение на съюза. Трябва да се намерят такива механизми, че всички държави да се чувстват ангажирани да получават всичко, което желаят от ЕС. Трябва да се види коя държава до колко иска да има интеграция и как да се развива Европа за в бъдеще. От една страна да задълбочи федерализма и европейската интеграция или да се ограничи в дадени сектори като сигурността и общия пазар. Така вълната от популизъм, която върлува в Европа, трябва да бъде овладяна и на европейските граждани да се покажи какво е най-важно за тях, особено след Brexit, когато ще останат 27 страни – членки. Ние виждаме, че в някои области Европа върви на две скорости. В Еврозоната и извън еврозоната. Виждаме как ние сме извън Шенген и как се взимат решения за самото шенгенско пространство. Ние винаги сме искали да влезем в шенгенското пространство, тъй като ние отговаряме за сигурността на външните европейски граници. За това и България в най-кратки срокове трябва да влезе в Шенген, за да не се допуска Европа на две скорости.

Как преминаването на ЕС на няколко скорости би се отразило на България?

Ние тепърва водим дебат. Трябва да видим за какво точно говорим в идеята за няколко скорости. Дали говорим за икономически и интеграционен план или за Еврозоната. За това се повдигна и дебата за влизане на България в Еврозоната. През Европейския парламент минаха няколко доклада, за които ние гласувахме против. Единият визираше само депутатите да имат право на глас за някои решения, а останалите да имат само консултативен глас. Ние от ЕНП категорично гласувахме против. Видяхме обаче, че докладът на г-н Верхофстат, в който също имаше разделение, въпреки, че ние гласувахме против него, социалдемократите го подкрепиха, включително и българските депутати. Дебатът предстои. Ние ще настояваме да бъде напълно равноправни в ЕС и да имаме права като всяка една страна – членка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Стамболов

    1 1 Отговор
    Българският интерес е несъмнено Европа да се централизира, както външно-, така и вътрешно- политичеси, защото принадлежността ни към един силен и проспериращ ЕС е единствения шанс за икономически и социален напредък на България и защото културният профил на българския народ е европейски ! Всякакви форми на родоотстъпничество и коленопреклонничество пред бившите Руска или Османска империи с "любовния" аргумент "чуждофилство" са гибелни за нашия народ !
  • 2 българин

    3 0 Отговор
    Говорим за това, че 70 % от европейските пари се крадат. И повече няма да ни дават. Бойко го разбра и затова тика Корнелия напред.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.