Last news in Fakti

28 Ноември, 2011 06:54 30 521 16

Европа през... 2021 година

  • европа-
  • бъдеще
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Добре дошли в Европа през 2021 година! Точно 10 години са изтекли от последната голяма криза през 2011 година, която ще е свалила най-малко десет европейски правителства. Някои неща са си същите, но и промени не липсват.

 
През 2021 година кризата с еврото ще бъде преодоляна, британците няма да са в ЕС, а Германия ще упражнява диктат в страните от Средиземноморския басейн. Сатиричен сценарий за бъдещето скицира британският историк Н. Фъргюсън, цитиран от Дойче веле
 
Добре дошли в бъдеща Европа! През 2021 г. еврото продължава да си съществува, само дето трудно можете да видите истински банкноти. Тъй като електронното плащане отдавна се е наложило като стандарт в Европа, почти никой не разбира защо са били навремето всичките тревоги около въвеждането и спасяването на общата европейска валута. През 2021 година Брюксел вече няма да е столица на ЕС, а политическата първа цигулка ще свири във Виена. Австрийската канцлерка Мария Радецки ще се хвали, че наследството на Хабсбургите е живо, а германският й колега Райнхолд Зигфрид фон Залезготски ще е повече от доволен, че Брюксел вече не задава политическия тон в Европа.   
 
Гордостта на СЕЩ
 
По границите на Съединените Европейски щати (СЕЩ), произлезли от някогашната еврозона, стагнацията ще продължава да определя дневния ред в икономиките на страните от периферията. В Гърция, Италия, Португалия и Испания безработицата ще се е успокоила на ниво от около 20 процента, а въведеният през 2012 година федерален подход към данъците ще продължи да се грижи за това, пари от основните страни-членки в Северна Европа да бъдат прехвърляни към по-бедния европейски Юг.
 
Както навремето се случи с източногерманците, така постепенно и южноевропейците вече са успели да се интегрират в новата обстановка. Една пета от населението в южните страни е без работа, друга 1/5 от него са пенсионери. Затова пък хората имат достатъчно време, за да се отдадат на хобито си, а черният пазар на труда дава добри възможности за припечелване на нещо допълнително. Например като градинар, чистачка или домашна помощница в летните резиденции на германците, които масово са се сдобили с летни вили в слънчевия европейски юг.
 
И още куп промени
 
През 2021 година броят на страните-членки на Съединените европейски щати се е увеличил, след като Литва и Латвия са последвали примера на Естония и също са въвели еврото. А също и Полша. Именно тези четири нови страни-членки са гордостта на нова Европа. Въведените в тях плоски данъци и ниското ниво на заплащане на труда са рай за германските инвеститори. Затова пък останалите чужди инвеститори напълно са се изнесли. Великобритания пък на премиера Дейвид Камерън, който управлява вече четвърти мандат, е станала любимо място за китайските инвестиции. Преди това на референдум 59% от британците са подкрепили излизането на страната от ЕС. Ирландците, на които им е писнало от диктата на Европа за повече икономии, също са провели референдум и вече са част от Обединеното кралство.
 
Друга голяма промяна е настъпила в Скандинавските страни, които са се обединили в Лига на северните държави. В нея членуват Дания, Швеция, Финландия, Норвегия и Исландия. В Германия канцлерката Меркел е станала жертва на банковата криза от 2012 година, а дошлите след нея на власт социалдемократи са продължили нейния политически курс, но с още по-голяма страст спрямо общия дом Европа. В този смисъл е и инициираната от германските социалдемократи реформа на Европейския валутен съюз, довела до създаването на новия Европейски трезор със седалище във Виена. 
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 националист

    3 0 Отговор
    ..а за нас нещо бе,учени умни глави?!!.....
  • 2 hdfj

    2 0 Отговор
    e ot kade razbraha che pak tochno tei sha stane ei mnogo sa mi smeshni takvis falshivi vrachk xaxa
  • 3 Graf Dundiny

    1 0 Отговор
    Много филми гледаш мойто момиче...
  • 4 georgiev

    5 1 Отговор
    А на картата Булгария е залята от 4ерно море
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 петър ковачев

    0 2 Отговор
    2021 nie 6te sme o6te v kriza :P
  • 8 Българиев

    1 0 Отговор
    А понеже Българите са факири ще са още живи /криза тях не ги лови щото е естественото им състояние ,нали ?,!.... /
  • 9 някой

    0 0 Отговор
    А през 2021 според картата България ще е част от Черно Море!
  • 10 Васил

    0 0 Отговор
    Според мен ще има война близките години ,не задължително обаче в Европа .
  • 11 Емил Кирилов

    1 0 Отговор
    Историк прави прогнози... В момента дори анализаторте "хвъргат боб" какво ще бъде... Питайте статистиците... Това са хората при които се събира всякъква информация и се вижда най-ясно картинката...
  • 12 kalpogarbo

    1 0 Отговор
    poneje sme gola-voda za tova sa ni napravili s cveta na vodata na kartata
  • 13 Тошко Станчев

    0 0 Отговор
    картинката е супер,но ние сме се удавили javascript:;
  • 14 '[po

    0 0 Отговор
    Къде ще е българия ли?Ще сме провинция Булгаристан.
  • 15 соти

    1 0 Отговор
    тия да ги разправят на баба ми аз си искам наща бьлгария закакво ни е сещ за да им робуваме? неее зимам лопатата и ги почвам - европейци ;турци ; скандинавци да живее БЬЛГАРИЯ
  • 16 Алекс С

    0 0 Отговор
    Има един исторически факт, а именно нито една коалиция или съюз в който сме участвали не е оцелял да пребъде :D
    Примери има колкото искате от създаването на България. Трябва да отбележим че на фона всички ситуации България е оцеляла през всичко и що годе се е запазила до някаква степен ;) . Моето мнение е че дори и ЕС да изгори в пламъци ние ще сме хората дето ще гледаме отзад, ще се отърсим от пепелта и ще се огледаме за следващия съюз или коалиция ! :D