28 Май, 2017 10:09 4 207 18

С ин витро и камери ли ще спасим нацията?

  • борисов-
  • катастрофи-
  • жертви-
  • демография
С ин витро и камери ли ще спасим нацията? - 1
Снимка: МС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Политическият уикенд бе белязан от неочакван Димитровски съботник, който изненада както участниците в него, така и масовата публика. Премиерът привика на извънредна среща в Министерския съвет подопечните си министри и съсипа плановете им за почивните дни. Кое наложи спешното събиране на кабинета, заедно с представители на Агенцията по безопасност на храните и МВР?

За щастие причината не бе ново Хитрино, нито нов Бели Лом, нито нов Бисер. Но пък се родиха толкова бисери. Премиерът бил възмутен от качеството на храните у нас. Обидно и недопустимо било в Западна Европа то да е едно, а в Източна - друго. И като същински Ленин, всяко мнение на когото се превръщаше в лозунг, разкри: "Всеки доктор ще ви каже, че една от най-големите опасности за здравето на човека е именно това, което се яде и се пие".

Че ядем и пием отрова си знаем от години и това едва ли трябваше да е предмет на заседание през 2017 г. У нас и имитиращите продукти си имат свои имитации. А закупените храни заживяват свой собствен живот в хладилника. Само за ден-два стават неузнаваеми на цвят и форма и човек се пита, ама аз това ли купих вчера. Вкус? Хайде стига...Подобно заседание трябваше да се проведе преди 10-15-20 години. Всъщност, вече винаги ще е късно. Европа е на две скорости от години и обикновеният човек го усеща ежедневно.

Борисов разпореди и денонощен контрол от страна на служителите на КАТ и полицията, заради стартиращият от 1 юни туристически сезон на морето. Призова да не се жалят средства за камери и контрол. "Правим толкова много, за да се повиши раждаемостта и толкова лесно отгледани деца загиват...Не може да говорим за демография, а в същото време всеки ден двама или трима души, а понякога и повече, да загиват по пътищата на страната". Тук премиерът опита да реанимира спомените от приетото неотдавна увеличение на безплатните ин витро-процедури. Идеята бе те да станат безлимитни, но специалистите овреме я ремонтираха и лекарите ще решават, колко да продължават опитите на всяка двойка да се сдобие с голямата радост. Това е това "толкова много", което се прави за увеличаване на раждаемостта. Неотдавна Борисов бе посочил като основна причина за демографската криза у нас репродуктивните проблеми на много двойки. Сега само препотвърди това, като добави и жертвите на катастрофи. Онези "двама или трима, а понякога и повече" на ден.

С ин витро и камери ли ще спасим нацията? Защо се бяга от основните причини за катастрофалната демографска картина. Нима те не са общоизвестни. И далеч не опират до трите милиона, които си тръгнаха оттук. Българите не създават деца, заради ниското качество на живот у нас. Общата несигурност и усещане за безперспективност. Освен по смъртност, вече сме и "горди" лидери по самоубийства. Заети със собственото си оцеляване, на все по-малко двойки минава през ума да създадат живот. Тук. Страхуват се. Увеличават се и децата, които остават в общо домакинство с родителите си, докато и остарялото "дете" започне да взема пенсия. След което на семейството се слага кръст.

Според демографи, общият ни кръст ще бъде сложен след около век. Ако тенденциите се запазят. Къде да монтираме още камери?

А дали внезапната съботна среща нямаше ролята на замазващ ефект, който да прикрие трудното начало новия парламент, който още не може да завърти колелото си. За месец и половина депутатите са заседавали малко над 40 часа. Няма закони за приемане, но за сметка на това хитове и гафове валят из ведро. А всички знаем, че необходимостта точно този мандат да бъде изкаран докрай, вече е със статут на национална кауза тип "Лудогорец" в Шампионската лига.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    36 2 Отговор
    Държава, която не спазва собствените си закони и съдебни решения няма място на европейската сцена. След няколко години Борисов ще преодкрие и трагедията в детското правосъдие(ако е още на власт). Ама какво ме топлят мен катарзисите и откритията на Борисов, които я дойдат я не дойдат. Ще гасим пожари, я тя наията скоро ще влезе в спирала, от която няма излизане.
  • 2 факт

    29 4 Отговор
    че кой изба Борисов, много интересно!?
  • 3 Гнида

    32 0 Отговор
    Нацията ще се спаси с намаляване на МРЗ и увеличаване на социалните помощи .Но ще бъде доста по—мургава .....Надявам се да разбирате иронията ми ......
  • 4 Гого

    28 1 Отговор
    Процеса е необратим да им е честито на ромите ще получат държавата на тепсия а едва ли са чували за ин витро и плащали данъци и не страдат от липса на раждаемост. До колкото си спомням запалените фарове през деня щели да оправят положението ама ефекта излезе обратен!
  • 5 чси

    18 2 Отговор
    Е,със заплата 500-600 лв се живее прекрасно!!!
  • 6 Хайтов

    35 1 Отговор
    Най-безчестните от нас ни оправляват в момента. Безсрамници съсипаха природата ни!!! Ще измрем от редки болести и шизофрения всички до един!
  • 7 Един от нас

    21 3 Отговор
    Бойко си кара пак отзад напред! Да вземе да създаде поминък за хората за да раждат и живеят в България!Как ли, като подпомага бизнеса за нови работни места и инвестиции. А не да увеличава администрация и да вдига данъци за да може многохилядният държавен апарат да лапа и краде!
  • 8 куки

    5 1 Отговор
    Някой може ли да ми обясни какъв е проблема с "децата, които остават в общо домакинство с родителите си". Има ли някаква друга теза, освен тъпото клише от холивудските филми, че, който живее с родителите си, е неудачник. Това клише просто не е достатъчно да оправдае толкова често изтъкване на тоя "проблем".
  • 9 волен сидеров

    13 1 Отговор
    защо налагате на хората ограничения и снимане с камери на всяка крачка-когато управниците си правят каквото искат-огромни заплати с огромни кражби-огромна безнаказаност за тях и за престъпниците-навремето за един шамар към възрастен човек веднага този който е ударил шамара без съд и присъда директно за белене-а сега спокойно можеш да убиеш някого за едно синджирче и няма проблеми за престъпника-шантава държава-смотан народ-хитри и недосегаеми управници....
    няма да стане тази-терминала и на самолета с еднопосочен билет-от вън има същите закони Но всички ги спазват и управниците и престъпниците ,тука е обратно....Дни е честита 26 годишната демокрация и особено сегашната управа 3в1 задкулисно
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 бай Хой

    11 1 Отговор
    Да ви е честит ГЕРБ, който сами си избрахте. Този с ин витро и камери щял да спасява нацията. Ха ха ха. Няма такъв смях. Хората спасяват държавите си с икономика, но едва ли тази дума му говори нещо. Какво е това икономика и има ли тя почва у нас? Явно от 27 години преход думата икономика в БГ не съществува. А иначе щял да спасява нацията с ин витро и с камери. Първо - на циганите, които са основния електорат на ГЕРБ ин витро не им трябва те се плодят като зайци и не без помоща на държавата разбирайте ГЕРБ, като им раздават, какви ли не помощи и за какво ли не, но на българите такива не се полагат. Второ - Щял да поставя камери. А не е ли по добре първо пътища да направи, а не разни разнебитени и полуразрушени шосета и то от времето на Тодор Живков? Катастрофите стават и заради дупки по пътищата, които шофьорите се опитват да избегнат, той камери щял да слага. От кога говорят, че ще оправят пътищата в Северо-източна България, в Кресненското дефиле, пътя Русе - В.Търново ??? Само обещания, обещания и пак обещания, а насреща НИЩО. Празни обещания докато бъдат избрани, а после вятър и мъгла. Довършиха тук таме по някой двулентов път, който ГЕРБ нарича МАГИСТРАЛА, за да им е по удобно на софиянци да стигат по-бързо до морето и това беше. Е така ли ще се спасява нацията? Гласувайте още един път за тях, че да ни довършат веднъж завинаги. А негласувалите са също толкова виновни, колкото и тези, които гласуваха за тези.
  • 12 ААА

    1 0 Отговор
    Писал съм не веднъж , че демографията е най-страшният проблем за България, всички други "с мед да ги намажеш". Ясно е и едно- По този начин , както до сега-НЯМА ДА СЕ ПОЛУЧИ. Който и да се смени на власт, проблема е константен , и остава. Има в държавата всевъзможни служби, но няма служба ДЕМОГРАФИЯ-Да не се бърка със социалното подпомагане. И до сега важи правилото в държавата- Болният се е.е до като е на легло, а босият в тръните.Моето скромно мнение е такова. Въпросната новосъздадена служба , да извади всички жени до 45(може и повече) самотни , омъжени, или живеещи на семейни начала със завършено средно образование, и добри благонадеждни характеристики(това може да свърши и кварталният полицай) да дойдат на гости в семейството и да попитат КАКВО ТОЧНО БИХА ЖЕЛАЛИ ДА ПОЛУЧАТ ОТ ДЪРЖАВАТА< АКО ЗАЧЕНАТ ОЩЕ ЕДНО ДЕТЕ. Естествено и желанията да бъдат в рамките на изпълнимото, и не е задължително да са много пари на калпак. Може да е подарък саниране на къщата, план и разрешително за строеж на на нова къща, общински парцел ,подпомагане за намирането на работа ,за специалисти и висшисти , всевъзможни неща ,които биха били сериозни препятствия, пред едно младо семейство, и биха им стрували кански нерви. Ако някой приема мнението ми за фантазия, то да знае,че Орбан дава 30 000 ев + още 30 000 безлихвен кредит и намаление на данъците, за 3-то дете. И хората да почувстват, че има държава и бди над тях, а не само алчност, и привилегии ,само за определени хора.
  • 13 бай Тодор

    9 1 Отговор
    С нищо вече не може да се спаси държавата!На България смърнатната и присъда вече е написана от собственият и народ и се привежда в изпълнение!

    Коментиран от #18

  • 14 Неграмотност

    7 2 Отговор
    Кого се опитва да лъже Борисов? В какво очаква да повярваме? Истинските кризи са в областта на образованието, здравеопазването и демографията е свързана с тези двете. Време е за крути мерки срещу разхищението на чиновниците, полицаите и партийците. Ако им се намали броя и се накарат да работят поне 10 миларда могат да бъдат спестени и с тях да дръпнем, но с тази партийна мафия това няма да се случи. 100 депутата, 20-25 съветница в община София, намаляване на чиновниците с 50 %, на полицаите с30 %, а на останалите да им се вдигне заплата и да бъдат накарани да работят.
  • 15 Да ама не

    5 0 Отговор
    Държавата се грижи преди всичко за размножаването на циганите- осигурила им е ПРИВИЛЕГИРОВАНИ ПРАВА И СВОБОДИ. Не плащат никакви данъци, а получават от държавата помощи по-високи от заплатите на работещите бедни българи , не плащат ток и вода, държавата е длъжна да им строи жилища, правосъдието не ги лови. Колкото повече им дават, толкова повече искат. Образованите и работещи хора са дискриминирани, децата им също!
  • 16 дяда гошо

    7 1 Отговор
    Аз съм ЦИГАНЧЕ обичам наште планини зелени Циганин да се наричам първа радост е за мене Демографската криза ще я ОПРАВИ ВАЛЕРКО$ ДАЛАВЕРКО обединения патриот и зам премиер по демографията
  • 17 впечатлен

    4 0 Отговор
    По отношение на храните - пазарувам в кварталния супермаркет, представител на една известна верига. Нещата, които ми правят силно впечатление - занижената хигиена, напоследък вместо да се чисти, просто се дезинфекцира и силно мирише на белина, и ужасното качество на плодовете, зеленчуците и останалите продукти. Зеленчукът е увехнал, скапан, много от продуктите са със срок на годност пред изтичане. Мърляво и неприятно. Според мен причината е, че независимо от твърденията, че много храни се изхвърлят, те просто се изкупуват на по-ниски цени, а хранителните вериги ги продават на завишени. Така печелят. В едно предаване показаха увехнали зеленчуци, които уж били раздавани безплатно. Това просто е лъжа! Така и за останалите продукти. Защото от много време насам на производителя се пречи в полза на търговеца. Търговията е много по-печеливша, изисква по-малко труд! На никого не му пука, че това е в ущърб на здравето на потребителя! България е държавата, която мрази народа си. Всичко е в ръцете на хора, заслепени от алчност и безчестие!
  • 18 Да ама не

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "бай Тодор":

    Важна е единствено присъдата написана от "началника горе". А историята досега е доказала, че въпреки всички издевателства над България от всякакъв род империи, те е жива.