Last news in Fakti

20 Август, 2017 20:23 8 802 32

Кой прибира милиони от народната любов

  • жеравна-
  • милиони-
  • събор-
  • носия

Патриотизмът е хубаво нещо, да съхраняваш традициите също, но да го правиш за пари на гърба на хората в България, не е Хубаво!

Кой прибира милиони от народната любов - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Чували ли сте за Фестивала в Жеравна?! Предполагам сте чували, но когато вчера мой приятел ми звънна и ми разказа за фрапиращите цени на този така наречен фестивал на Народната носия много ми се прииска да узная, кой седи зад цялата тази организация и кой прибира едни може би около един милион лева чисти, за около три дни.

Това коментира в профила си във Фейсбук Атанас Калев.

Патриотизмът е хубаво нещо, да съхраняваш традициите също, но да го правиш за пари на гърба на хората в България, не е Хубаво!

И така звънна ми приятел и ме пита:

-Знаеш ли какво се случва на Жеравна?

Отговарям:

- Естествено, че знам Фестивал на Народната Носия.

И той като започна:

- Явно, нищо не знаеш. Първо входа да влезеш на една поляна е 25 лева на човек и 10 лева за дете. После паркинга е 10 лева на кола за ден пълно е със сергии на които цените не си ги виждал и в Швейцария. Пърленка струва 10 лева, бутилка вода 3 лева, кебапче 3 лева и т.н. , а още по фрапиращото е че всички сергии, за да бъдат там не плащат наем на община Котел, а на някаква фирма организатор.

Кой прибира милиони от народната любов

Това беше достатъчно да ме мотивира да започна да ровя и фирмата организатор се оказа " Фест Продакшън" ЕООД създадена специално за случая на 05.07.2017 г. със собственик лицето Елена Иванова Андерсон свързана с безброй фирми прилагам линк за по любопитните:

И още по фрапиращото в случая е че е свързана и с много НПО - та определено приближени до властта през последните десет години. Пак прилагам линк, в който нашата героиня е навсякъде записаната със малък шрифт:

И така разглеждайки лицето Елена Иванова Андерсон, реших да видя и другите зад цялата схема как да изкараме едни бързи пари от темата Родолюбие и си викам, чакай да видя кой пък държи тоя сайт nosia.bg и бам пак лице свързано с НПО та, фондации и така наречените властоимащи.

Калин Григоров и вече картинката ми се изясни. После погледнах и кои са така наречените дарители в лицето на някакви политици и повече не исках да знам. Но си викам ако наистина на Жеравна има около 17 500 човека и 10 000 автомобила това значи ли, че само от вход и паркинг на една поляна едни хора с фирма регистрирана преди месец, прибират около едни 500 - 600 хиляди лева? Като сметнем и наема за сергиите, които са повече от 100 на брой, които надали се отдават за по - малко от 1000 лева на ден, сметката набъбва на около 1 милион лева!!!

И така в задачата се пита, защо така шумно прокламирания от телевизиите фестивал в Жеравна с видното участие на политици от ГЕРБ и коалициите им във властта, точно какво се явява - някаква нова форма на Грабеж или чист Патриотизъм?

Защото искам да припомня на едни наши съвременници, че завръщането към корените ни не означава да смъкваш кожи от гърба на хората!!!

Също така се чудя какво точно получава от всичките тези приходи община Котел, която в случая накрая ще се окаже тази, която чисти боклука на всички присъстващи?!

Понеже досега яснота по този въпрос няма, също така няма и яснота по хонорарите на участващите изпълнители?!!

И както се казва:

-Спите ли, Драги зрители?

Едни хора ви вземат парите, за да участвате с вашата носия, в техните схеми на които едно време викахме по български

- ПАНАИРИ!!!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На снимките се вижда

    44 8 Отговор
    На снимките се вижда кой се възползва от цялата тази картинка
  • 2 УЙЧО

    32 9 Отговор
    Няма панаири и сборове от 27г.Само демокрация от сащ .ЦЦ..ББ.АД.ИК.И много други .Вие ги знаете.

    Коментиран от #11

  • 3 Фюрера

    32 8 Отговор
    До кога ще ни мамят тиквите.
  • 4 Очевидец

    29 9 Отговор
    Това с цените на пърленката и кюфтетата не е вярно. Цените са си нормални. Кюфтетата са по 1.50,бирата е по 2.50, а голяма ракия 4 лв. Иначе за така нареченият "паркинг" (поляна) цената е 10 лв. И вход не трябва да има изобщо.Но това е частен фестивал. И могат да си правят каквото си решат. За жалост.
  • 5 ПРИЯТЕЛЯ

    17 5 Отговор
    Цената на входа за полянката и всичко друго е еднаква За БЪЛГАРИЯ гр.Лясковец. Арбанаси.Рожен.Сандански и т нт.Да си починат от почивката .тиквите

    Коментиран от #10

  • 6 УЙЧО

    22 2 Отговор
    ЦЦ Гледа като прищипан
  • 7 guest

    21 11 Отговор
    Mного бързо забравихте комунягата от Бургас с Ролс-Ройс за 700000, комунистически тролчета.
  • 8 onq s konq

    14 32 Отговор
    Първо да уточним че това не е всенароден празник като 9.Септември,7 Ноември или 1 Май.ТОВА Е ЧАСТНО ПАРТИ,ИЛИ ФЕКТИВАЛ,ИЛИ СБИРКА-както искате си го наречете.Едно е сигулно-че при тоя "ценови филтър" там циганки-джебчийки и всякаква мургава сволач НЯМА.ЗАЩО ПЪК ВАС ДА ВИ ИМА ТАМ БЕ,СЛЕД КАТО НИКОЙ НЕ ВИ Е КАНИЛ?А на това отгоре и се оглеждате за безплатни кюфтета и бира,а те са някакси с пари?!Предполагам че на мероприятието ще има и БЛАГОТВОРИТЕЛНА ДЕЙНОСТ,а бизнес контактите са просто на първо място.Което пък значи че мястото ви изобщо не е там...ако ме разбирате

    Коментиран от #16

  • 9 Фенек

    11 6 Отговор
    "I will call this..." - Държавен чобанизъм: http://egoist.bg/politshkola-chobanizam/ За съжаление много благочестиви традиционни празници, събори и обича са полазени от алчни политически сметкаджии и като чуя народни празненства, хора и прочие ми се гади и гледам с подозрение... :(
  • 10 авер

    20 1 Отговор

    До коментар #5 от "ПРИЯТЕЛЯ":

    Забрави да споменеш N1 в световната кич класация - "замъка" в с.Равадиново - там ти вземат 10 лв за добре дошъл (вече май е 20 ) и то без нищо насреща ( касов бон или поне билетче ) , там наистина милионче за сезон може и да се заформя.
  • 11 вуйчо

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "УЙЧО":

    Леко позабрави да споменеш АнЛук , СерСтан, НВ СимСкбг - слагам по една допълнителна буквичка - явно имаш къса или промита памет.
  • 12 прл

    10 2 Отговор
    За това последните години се нароиха фестивали със знайни ,незнайни и причудливи послания !
  • 13 ХАСАН

    8 15 Отговор
    Не разбирам защо като стадо трябва да идете..индивидуализъм бе хора...
  • 14 Варна

    29 3 Отговор
    Няма значение какви са приходите!
    - Пита се в задачата, колко пари ще отчетат пред данъчните!
    Съмнявам се да са давали касови бонове за паркинга, входа, а и за храната...
    А иначе като видя онзи физкултурник там, някак ми се приисква да "сурвакам" някого...
  • 15 очевидец

    13 7 Отговор
    Бележки за входа имаше, но не и за другите неща. А журналиста, който е писал статията, защо дава мнения за фестивала по украсени слухове, а не лично да е бил там. Так си пише без да е ходил.Нали е Гърк и в Гърция трябва да се ходи. Мани ги наще обичаи и традиции. И хората вярват на всичко написан. Лично аз не бих отишал пак в Жеравна, но когато пишат глупости и хората вярват сляпо се дразня.
  • 16 Знаещ

    7 3 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Трудно се разбират брътвежите на безработен мързеливец. Наскоро сам си призна, че си такъв и даже се гордееше с това. Шантава работа.
  • 17 Ккк

    8 12 Отговор
    Написаното е платена клевета.
    В днешно време такива гнусни статии се пишат по всякакви теми, но когато засягат нещо наистина Българско, какъвто е фестивала в Жеравна вече идва в повече.
  • 18 Къртев

    14 3 Отговор
    Далеч съм от мисълта, че трябва да е безплатно. Но тези пари трябва да влизат в съответната община, а не в джоба на някъква си фирма, която взима парите и общината кучета я яли. Съответно тази община да почисти или там каквото трябва да направи. До година да организира още по-добро мероприятие и така. А сега някой организира някъде и печели. Това не са поводи за печалба, това е народен спомен, чест, достойнство и самочувствие.
  • 19 гощо

    8 2 Отговор
    Който и каквото да ви обяснява и рекламира винаги накрая става дума за пари!!!
  • 20 БЪЛГАРИН

    6 2 Отговор
    Всички фестивали се спонсорират по специална програма на Европейския съюз, това е и основната причина изведнъж да се нароят толкова много, това си е чист бизнес. Но все пак, не е нужно да се ходи, щом цените са толкова високи. Идете с носия на село на събора!
  • 21 Муравей

    12 5 Отговор
    В неделя се върнах от Жеравна и останах разочарован от мошениците ,които ти прибират парите и не ти дават касов бон. Това се случва когато паркираш на някакъв баир и те отнасят с 10 лева . На среща няма нищо. Малко по нагоре не входа те ожулват още 25 лева не калпак ей така за нищо. Цените надути , като в ресторант във Варна край морето. Друго което ме подразни са VIP зоната заградена . За някой дУпетати и техните протежета има специално поставени пейки и маси а ние простолюдието се храним на земята като животни. Уж правилата бяха едни и същи , но не и за власт имащите. Не ми се пише повече и там няма да стъпя повече.
  • 22 1234

    4 2 Отговор
    Хайдуците са на всякъде където има келепир.Даже си имат и наблюдаващи.
  • 23 ГДМ

    5 7 Отговор
    Защо оплювате Българското.Защо гледате материалното.А емоцията и гордостта къде са.За концерт в Арена армец на чалга изпълнител и за дискотека ги дамате и не се възмощавате.

    Коментиран от #30, #31

  • 24 Цанко Цанов

    3 2 Отговор
    Интересна статия. Уви трябваше авторът да изчака 10 (ДЕСЕТ) години, за да може да я напише. Ако някой се е интересувал предварително през последните ДЕСЕТ години КАКВО се е случвало на фестивала, КАКВИ са цените, КОЙ е организатор, КОЙ е спонсор, КОЙ има или няма право да влиза в зоната на фестивала, КАКВИ СА ЦЕНИТЕ и други важни въпроси, можеше да го направи и в моментите когато фестивалът събираше 2000 - 3000 души, половината от които - там от първата година. Да, когато едно събитие започне да докарва и по-сериозни приходи все ще се появи някой, който да пише "Чували ли сте за фестивала в Жеравна?" и после да развива ебахта в теориите. Уникално оригинална статия, закъсняла не, ами изчакала ДЕСЕТ години, за да има някакъв смисъл от нея. И то смисълът какъв - да се покаже, че някой е възмутен от нещо, което очаква да бъде различно от това , което е обявено че ще бъде. Браво! Готованство! ДЕСЕТ ЛЕВА бил паркинга. И повече трябваше да бъде, за да може човек да се наслади на атмосферата, а не да трябва да има фон от автомобили на всяка снимка. ДВАДЕСЕТ И ПЕТ ЛЕВА ВХОД - да беше идвал и предните години - по-евтино беше, ама няма да го споменеш в статията на възмущението. ПЕТДЕСЕТ ЛЕВА била носията под наем - Ами родолюбецо, като си ползваш тази, която е останала от родителите ти, или бабите и дядовците ти, за парцал да си бършеш прозорците или си я затрил някъде - ЩЕ ДАВАШ. Условията на фестивала ги има обявени. Цените ги има обявени. Програмата на фестивала с
  • 25 Цанко Цанов

    6 3 Отговор
    Програмата на фестивала с участниците и спонсорите може да се види за години назад. Ако си недоволен - сърди се на себе си и на очакванията си. Поздрави от редовен участник на фестивала от 7 години. п.п. Носията си я събрах с времето. Отначало можеше да се влезе с бяла риза, черен панталон и едно парче плат за пояс - ама и това нямаше да го споменеш, нали? п.п.п. Фестъвалът на Рожен е безплатен - може да идете там да хапнете качамак за 5 ЛВ. Хайде наздраве на недоволните от цената на кебапчето и бирата. ХА!
  • 26 Цанко Цанов

    4 2 Отговор
    Къртев,
    Ако общината го беше организирала това мероприятие ... щеше да е като панаир. С извинение, но от държавен или общински орган да очаквате нещо такова е несериозно. Камо ли пък парите от частно организирано мероприятие да отиват в общината - това къде си го видял?
  • 27 Багатур

    3 0 Отговор
    Ние имахме сергия на фестивала тази година и Струваше 25лв. За 3те дни. Фестивала е НАЙ КРАСИВАТА ПРИКАЗКА в която сме участвали а ние имаме богата на участия програма в и извън България . Няма по добре организирано и по интересено и впечатляващо събитие от това на Балканите . Цените бяха съвсем нормални а не като на Рожен. В самият събор цигания нямаше а броят на сергийте бе ограничен и бяха подбрани . Музика , обстановка и организация - УНИКАЛНИ. ЕДНА НОСИЯ СТРУВА МЕЖДУ 500-1000лв. да си я купиш автентична така че 25 лв. наем е съвсем човешка сума .Односно таксите за коли - На Гуча в по бедната Сърбия таксата е 10 ЕВРО на автомобил а пържолите варират между 5 и 8 ЕВРО . За да го има това събитие в този си му приказен вид пренасящ те 200 години назад във времето струва пари и такси трябва да има .
    Писателю , Една шкембе чорба бе 2лв. а в повечето заведения в страната вече се предлага за по 3лв.
    ЧЕСТ И ПОЧИТАНИЯ ЗА НФА БЪЛГАРЕ И ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ХРИСТО ЗА УНИКАЛНАТА ВЪСТАНОВКА НА БОЕВЕТЕ НА ШИПКА И ВЪЛШЕБНИЯТ СЪБОР .
    НА АВТОРЪТ НА СТАТИЯТА МОГА САМО ДА КАЖА " ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ИДИОТИЗМЪТ КОЙТО СТЕ НАПИСАЛИ " . НА ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ - ПОСЕТЕТЕ ЖЕРАВНА , ИЗЖИВЯВЯНЕТО Е МАГИЧЕСКО .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Гост 12

    1 0 Отговор
    Който иска да присъства - ще си плаща. Обстановката е фантастична! Но проблема не е в събраните пари. Проблема е, че имаше деца, дори бебета, които цял ден стояха в прах и пепел. С толкова пари, това място межеше да бъде затревено или да се измисли нещо за пушилката, която се вдига от танците. От август до август - цяла година! Проблем е, че когато трябваше да стигнем до колите вървяхме в мрак. Поне за няколко улични лампи, не ви ли се откъснаха парички от сърцето за тази Жеравна? Да не говорим за тоалетните, които не се почистваха. Но пък са безплатни. За скъпите кебапчета и т.н. не е вярно. Всички цени са поносими. До август 2018 има време за ръзмисъл и действие! Живот и здраве, ние отново ще сме там! Дано: - да не е с безплатен вход и да не е прашно и тъмно!
  • 30 Стига права и свободи,има и задължения!!

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "ГДМ":

    Винаги когато темата е за патриотизма и обичаите на Българите има двама ,, члена"които се изказват ,,неподготвени" това е Хасанчо и пишещия тези,, писания"автор...
  • 31 Асумани

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "ГДМ":

    Хареса ми вашият коментар. Изразява точно моето мнение
  • 32 Асумани

    0 0 Отговор
    Не разбирам недоволството на хората тук. Защо можем да даваме 50-70 лв за концерт на някоя западна "звезда" -продукт за два часа концерт, а да не можем да дадем 25 лв. За фолк фестивал. Това, като всеки един концерт е частно мероприятие и цената се определя от организатора. Разбира се, че ще сложи максимално допустимата цена. Щом хората ходят и феста става все по-популярен, значи цената е ок. Никой не е длъжен да ходи. За съжаление, живеем в капиталистическа система и трябва да свикнем с това-нямаш пари не ходиш на концерти. Не твърдя, че организаторите не са свързани с политици, мафиоти или каквото и да е, но тук всичко е ясно, това даваме, това плащаш. Не е данък,глоба, лекарство или сметка, че да си задължен да платиш. Това е частно забавление...