Last news in Fakti

22 Август, 2017 12:48 1 868 5

Експерт: Въпросът за компетенцията на Тръмп отново е на дневен ред

  • доналд тръмп-
  • сащ-
  • сирия-
  • дипломация
Експерт: Въпросът за компетенцията на Тръмп отново е на дневен ред - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Въпросът, дали Доналд Тръмп е подготвен в международен план, отново излиза на дневен ред. Така журналистът Анатоли Стайков коментира в предаването "Преди всички" по БНР речта на американския президент за Афганистан.

"Случва се отново, защото по време на тази зрелищна и толкова забавна предизборна кампания през 2016 г. въпросът беше ваден на преден ред много често. Донякъде първите 100 дни от неговото управление преминаха доста спокойно в международен план, но дойде време за действие".

"Аз предполагам, че той абсолютно умишлено беше много пасивен на дипломатическия фронт. Опита се да се първо заеме с проблемите у дома, за които обеща решение. Доколко успя да се справи с тях, това е съвсем отделен въпрос. След което Тръмп в един момент се сети, че е върховен дипломат на най-могъщата държава в света и тръгна да оправя проблемите и по света", смята Стайков.

"Както можеше и да се очаква, Тръмп управлява САЩ по схемата на своя бизнес. Той посети първо старите партньори на американците в Близкия изток, подписа многомилиардни договори за продажба на оръжие, успокои бизнесът у дома, след което се прехвърли в Европа, където не направи почти нищо като позиция", смята журналистът.

"Тръмп все пак реши, че трябва да се намеси във всички горещи точки по света и, поне за мен, бързо показа, че му липсва подготвеност и последователност в стратегията", твърди Стайков.

Според Стайков остава впечатлението, че с последните си Тръмп опитва най-вече да промени неща, направени от неговия предшественик Обама, който толкова се гордееше с изтеглянето на американските войски от Афганистан.

"Пет хиляди американски войници няма да променят статуквото в Афганистан, не мисля, че има някакви основания за сериозни действия точно там, при условие, че Русия прави каквото си иска в Сирия, където е основната битка. Вече всички говорят как Башар Асад спечели войната и Тръмп сякаш опитва да замаже положението със странни ходове в нелогични дестинации".

Анатоли Стайков коментира и защо генералите около президента не са се намесили в последните му решения.

"Генералите бяха много коментирани в самото начало, когато Тръмп формираше бъдещия си екип и се спекулираше за евентуалното му сближаване с Русия, което се оказа мираж. Сега реалностите са други. Известно е шоуто, в което Тръмп уволнява хора. Президентът видимо повтаря поведението си от телевизионния бизнес и в политиката и започна без никакви проблеми да уволнява свои съветници, да уволнява висши военни, очевидно прехвърляйки върху тях собствените си грешки, защото мисли, че така е най-лесно. Тръмп продължава войната - аз срещу всички".

Странното е, че отстранява хора, които въпреки че носят много звезди на пагона, имат доста рационално мислене и то задължително в посока военни действия.

Според Стайков Доналд Тръмп го очакват проблеми в Сирия: „Проблемите на Тръмп в Сирия тепърва предстоят. Спомням си едно много интересно заглавие в американските вестници "Обама си тръгва, Башар Асад остава". Обама наистина си тръгна и то в един много подходящ момент, но остави цялата проблемация на гърба на Тръмп, който, пак казвам, не изглежда по никакъв начин готов за подобно предизвикателство. В същото време Русия и руският президент Путин спечелиха огромно предимство, един огромен коз, с който могат да играят на масата при бъдещи преговоре с американците. Мисля, че оттам ще дойдат много проблеми за Тръмп. Защото със Сирия са свързани всички глобални процеси в региона – и кризата в Персийския залив, свързана с Катар, и нерешения проблем с израелските заселници на Западния бряг, а има и още. Изобщо една колода от карти, която наистина е наредена последователно и ако падне една карта в нея, ще падне всичко и всичко това е на гърба на Тръмп", каза още журналистът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Снайпериста

    2 4 Отговор
    ПАМЕТНИК ЗА ВЕЛИКИЯ ФЮРЕР !
  • 2 Пеньо

    3 4 Отговор
    Въпросът за компетенциите на Дони отдавна има отговор и цял свят с изключение на американците се смее на този отговор. Остава въпросът: кога Дони ще се самоуволни? Колкото по-скоро, толкова по-добре за Америка и света!
  • 3 1111

    7 2 Отговор
    тръмп ли е виновен за тази политика или други муналожиха това.
    Той спечели призидентските избори с ясна позиция спряма Русия.Лобиститена военно промишления и корпоративен капитал в конгреса още надругия ден започнаха невиждана медийна и закнодателна война срещу него.Създадоха с пълно единодушие закони които му вързаха ръцете и му казаха не ни интересува какво си обещавал в предизборната борба,сега ще правиш каквото ти кажем ние или имийчмънт.Няма президент през последните 50 години ,на който от първият сен да са му вързани ръцете ида бъде заплашван ако изпълнява предизборните обещания.

    Коментиран от #4

  • 4 Козмонаут

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "1111":

    На крива ракета космосът и пречи!
  • 5 Георг Георгиев

    1 0 Отговор
    Анатоли Стайков е по компетентен......