Last news in Fakti

2 Октомври, 2017 09:23 1 716 5

Комисията по досиетата - хранилка за бъбривци

  • досиета-
  • комисия-
  • антон тодоров-
  • методи андреев-
  • дс
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Комисията по досиетата е ненужна. Така смятат точно половината от участниците в анкета на Факти, проведена през уикенда. Общо в допитването се включиха 780 читатели. 40% от участниците смятат, че дейността й води само до безсмислено прахосване на пари, а според още 10% единственият резултат от нейната работа е допълнително разделение на и без друго изпокараната ни нация.

Въпросната комисия съществуваше под различни имена през годините на прехода и дейността й се характеризираше с периодичното вадене на картончета за принадлежност към бившата Държавна сигурност. Които от своя страна отваряха още повече въпроси, отколкото даваха отговори. Уличените в това или заявяваха, че се гордеят с дейността си в полза на държавата, или отричаха, като обявяваха картончетата за изфабрикувани. Някои дори се представяха за жертви на режима - имам картонче, значи мен са ме разработвали и клепали.

Знайни и незнайни герои, членове на комисията, изкарваха точки за пенсия, ровейки из прашните чекмеджета с мръсните тайни на зрелия соц. Най-коментираното име, което се свързва с бъдещото шефско място в комисията, е това на скандалния депутат от ГЕРБ Антон Тодоров. Управляващите явно са решили, че нагонът му към факсимилета, архиви и ксерокопия напълно покрива изискванията за длъжностната му характеристика.

Каква ирония на съдбата! Спряганият за бъдещ шеф на комисията измина пътя от яростен критик на Борисов към всеотдаен премиерски рупор. Остава мистерия, каква е съдбата на непродадените бройки от книгата му "Шайка: Бойко, Цецо, Росен и другите". Докато предишният повелител на картончетата, Методи Андреев, измина обратния път - от безрезервен защитник на политиката на ГЕРБ, като депутат от гражданската листа, до извънпарламентарен опозиционер, потънал заедно с кораба на разединените градски десни. Защо Андреев разлюби Борисов си остава мистерия, която вече едва ли вълнува някого.

Но, да се върнем към резултатите от анкетата. Една четвърт от гласувалите все пак смятат, че дейността на комисията трябва да продължи, защото е необходимо истината да излезе наяве. А каква е ползата от тази истина? При условие, че така и не стигнахме до някаква форма на лустрация, то сведенията за нечия съпричастност към бившите тайни служби си остават просто една дъвка. Гума за джвакане, както казват сърбите. Да имаме какво да дъвчем в Ганковото кафене.

"Ах, колко хубаво го е написал Кеворкян...", възкликва някой. "Да, ама той е бил агент Димитър", репликира го друг. Нещо, което Кеворк категорично отрича при редките си изявления по темата. "Хубаво говори Коритаров, умен мъж...", казва трети. "Махни го бе, той е агент Алберт", попарва го четвърти. Ето, това е резултатът от работата на комисията - инкубатор на лакърдии и чесало за езици.

И да има, и да няма комисия, властта така или иначе е пълна с ченгета. Така смятат 18% от анкетираните. Та нали единственият наш президент, избран пряко от народа, който изкара два мандата, уж си бе купил фабрика на 9 септември, ставайки сътрудник на службите в навечерието на 10 ноември 1989. Нали настоящият вицепремиер и военен министър също е сътрудничил в качеството си на историк. Дългогодишният шеф на НИМ, който тези дни подаде молба за пенсия, е в подобна ситуация. Случайно или не и тримата са свързани с Македонския въпрос и се гордеят с работата си в полза на държавата. А колко са останалите във властта, за които по ред причини никога няма да разберем, че са били съпричастни към тайните служби...

Така че без лустрация дейността на комисията остана просто една говорилня и държавна ясла, на която се хранеха и явно ще продължават да го правят, безчет чиновници.

Соломоновското решение, което предложиха от левицата - да се създаде нещо като музей на досието, с което хем тази страница да се затвори, хем да не се забравя, бе одобрено от едва 7% от участвалите в анкетата. Напук на представата за българина, че е цар на половинчатите решения.

Всъщност цялата комисия е едно половинчато решение. Родена със заложения порок, да ражда половинчати резултати, да сее интриги, да пали скандали и да хвърля прахоляк.

Ще ви посочим част от онези, но не можем да им направим нищо. Е, кел файда тогава...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пепа Русо

    13 1 Отговор
    От тия 780 души точно 780 не могат изобщо да обяснят какво се прави в Комисията. Обработването на документи и опазването на история са ненужна абстракция за хората, които смятат, че всички освен тях не заслужават парите, които получават.
  • 2 Айде пак

    4 7 Отговор
    Абсолютно ненужна комисия!
    Безсмислено ровене вече 27 години! И като ги посочат, какво!Половината от агентите сигурно вече измряха.
  • 3 Ха-ха-ха

    7 2 Отговор
    Питали вълка трябва ли да има кучета да пазят стадото.... Ха ха вие в туй ченгесарско сайтче за толкова умни ли се смятате, или другите за глупаци?
  • 4 Кака Гинка

    4 1 Отговор
    Това е много удобно прикритие,докато сегашната власт отглежда своите агенти и доносници и пише новите досиета.Пък и друго си е да отстраниш някой неудобен с аргумента:"дядо ти имаше досие,беше агент Еди-кой-си,къде си тръгнал ти,внукът (внучката) на народния враг?" Римейк на стария филм,както все по-често правят и в киното,поради липса на нови идеи...
  • 5 гост46

    1 0 Отговор
    Защо набедени за сътрудници на ДС се осветляват и не трябва да им се дава работа, а щатни служители са високи постове в държавната администрация?