25 Януари, 2018 16:00 1 755 10

САЩ готвят "Доклада Кремъл", в Москва са изнервени

  • сащ-
  • русия-
  • доклада кремъл

Документът взима на мушка руските елити, близки до Путин - олигарси, висши служители по всички етажи на властта, шефове на държавни фирми

САЩ готвят "Доклада Кремъл", в Москва са изнервени - 1
Снимка: БТА/АП
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Скоро САЩ ще представят "Доклада Кремъл". Той взима на мушка руските елити, близки до Путин - олигарси, висши служители по всички етажи на властта, шефове на държавни фирми. Москва е обхваната от безпокойство, констатира „Дойче веле“.

Една седмица преди деня "хикс" тежката артилерия в руската политика взе думата. В неделя Дмитрий Песков, говорител на президента, заяви в едно интервю, че руското правителство и президентът "отдавна са предприели предпазни мерки". Външният министър Сергей Лавров пък допълни още същия ден, че руската външна политика се подкрепя от народа и всеки опит за промяна "чрез натиск върху елитите" е обречен на провал.

Вече в продължение на няколко седмици Русия гадае какво ще съдържа т. нар. "Доклад Кремъл", който американското правителство ще представи на Конгреса вероятно на 29 януари. Медиите допълнително нажежават обстановката.

През лятото на 2017 година Американският конгрес гласува закон за санкции срещу Русия, Иран и Северна Корея. Тогава в частта за Русия законодателите заложиха една бомба със закъснител: най-късно 180 дни след подписването на документа американският финансов министър е задължен да представи на съответните комисии в Конгреса подробен доклад. Ето, че сега този срок изтича - дали случайно, или не, точно в разгара на предизборната борба в Русия. През март шефът на Кремъл Владимир Путин най-вероятно ще стане президент за четвърти път. А американският "Доклад Кремъл" взима на мушка елитите, които са тъй верни на Путин.

Списък с имена, активи, роднински връзки

Законът за санкциите срещу Русия е част от отговора на Вашингтон на руските действия в Украйна и - още повече - на опитите за намеса в президентските избори в САЩ. Нещо, което Москва отрича. Сега дългоочакваният "Доклад Кремъл" може да надхвърли всички американски санкции, въведени от анексирането на Крим насам. Очаква се в доклада да бъде осветлен целият руски елит. Става дума за олигарси, за висши държавни служители по всички етажи на властта, както и за шефове на държавни фирми. Списъкът ще съдържа и данни за техните активи, бизнес и роднински връзки - родители, съпрузи, деца, братя и сестри. Ще бъдат посочени връзките с Кремъл, както и размерът на състоянието на конкретните лица. Засегнати са впрочем не само сегашните близки до Кремъл елити, но и техните бивши представители. В доклада трябва да бъдат описани и връзките на тези руснаци с важни сектори от американската икономика, както и да бъде оценен ефектът от санкциите. Обширни пасажи от доклада ще бъдат публикувани официално. Част от него обаче ще остане засекретена.

В Русия в момента усилено гадаят кои имена ще бъдат включени в списъка. Някои руски медии говорят за 50 олигарси и техните роднини. Тези издания предполагат, че така броят на подлежащите на санкции лица ще нарасне до 300 души. Други източници пък говорят за десетки хиляди.

Дениъл Фрийд от вашингтонския мозъчен тръст "The Atlantic Council" смята, че списъкът не бива да бъде прекалено дълъг. "Тук не става въпрос просто за богати руснаци, а за онези, които имат връзка с Путин", казва експертът, който преди в ролята си на дипломат е координирал санкционната политика на Държавния департамент. "Ще бъде разкрит най-тесният кръг около Путин и неговите бизнес-връзки. И Путин не може да го предотврати", допълва колегата на Фрийд - Андерс Аслунд. Той смята, че наред с вече санкционираните олигарси в списъка ще се появят и нови имена. Андерс Аслунд говори за две групи. В едната влизат хората, които "съхраняват пари на Путин". Например челистът и близък приятел на руския президент от времето в Санкт Петербург - Сергей Ролдугин. Неговото богатство, което дълго време бе неизвесто, беше разкрито от "Панама пейпърс" през 2016 година. Аслунд допълва, че от санкциите ще бъдат засегнати и децата на влиятелни приятели на Путин, които могат да се похвалят с огромно състояние и високи постове. Според експерта, "Докладът Кремъл" има за цел да разедини руските елити.

Краят на една ера?

Известната московска политоложка Лилия Шевцова смята, че докладът ще породи вълна на недоволство и множество съмнения. Според нея обаче, олигарсите няма да се разбунтуват срещу Путин. Шевцова казва още, че "Докладът Кремъл" слага край на "цяла геополитическа ера от последните 20 години, при която руските елити бяха интегрирани на Запад, но и същевременно бяха против Запада". "Този модел беше лесен. Елитите печелеха пари в Русия и ги изнасяха на Запад с помощта на лобистки структури", казва Шевцова. Според нея, този модел вече няма да може да функционира толкова лесно. "Докладът Кремъл" всъщност е основа за една нова американска политика на сплашване на Русия, твърди политоложката.

"Въпреки че докладът не предвижда санкции, той ще създаде доста трудности на руските елити", твърди Дениъл Фрийд. "Докладът ще увеличи вероятността в бъдеще и други олигарси да бъдат включени в списъка. А това ще доведе до проблем с имиджа, ако западните фирми и банки продължат да работят с тези хора", казва той.

Дилемата на руските елити

Според Андерс Аслунд, Москва взема това развитие насериозно. Това си проличава и от факта, че миналата година Путин се срещна два пъти с големите руски бизнесмени, а не както обикновено само веднъж в края на годината, посочва експертът от "The Atlantic Council". Освен това присъстващите на срещата през септември са били много повече, отколкото в миналото.

Друг сигнал за нервността на елитите е неимоверно нарасналият брой на молби за престой на руски бизнесмени и техните семейства в еврочленката Малта, посочва Аслунд. Изглежда, че руските елити са изправени пред дилема: или да върнат парите от чужбина в Русия и да се предпазят от санкции, или да заминат на Запад.

В действителност не само руските елити са застрашени от евентуални нови санкции от страна на САЩ. Вашингтон не изключва и възможността за по-твърд подход към руските производители на оръжия. Наскоро руската частна банка "Алфа" обяви, че с оглед на опасността от евентуални санкции възнамерява да сложи край на сделките с оръжейни фирми. В тази връзка руските медии съобщават, че Москва е на път да основе нова държавна банка, за да защити държавния военно-промишлен комплекс от санкции. Явно това са рисковете и предпазните мерки, за които споменава и говорителят на Путин.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Санкция

    21 14 Отговор
    Щом статията е от D.W. смятайте колко е достоверна 😉
  • 3 Мемфис

    16 17 Отговор
    Да им конфискуват всички пари!
    До последният долар са крадени.
    Нали е много хубаво в Русия, защо не си държат парите там а бягат в Америка с целите семейства?
  • 4 🏰🏬🗽

    13 1 Отговор
    От това което е написано се получава най-логичният извод.Тръмп още повече ще ги консолидира.Елитите може да ги сменят със сламени лица и да върнат парите в Русия.Ако направят обратното със сигурност ще го свалят от власт
  • 5 Различен

    14 10 Отговор
    Интересно, дали Русия няма да подготви ответен доклад ФАЩ???
    Или ФАЩ и съюзници? Да видим тогава връзките между капитала, политиката, военните, политолозите, ЦРУ, медии, както и ИД, Осама Бин Ладен, Алкайда и всякакъв вид терористи по света!
  • 6 Путин

    7 2 Отговор
    На моите съм им прибрал парите в моята каса!
  • 7 стоян георгиев

    5 9 Отговор
    страхотна новина.трябва и за българия да се създаде подобна комисия.нека осветят убавците дето реват против европа и сащ като крадат пари в коропционни системи ,а после ги изнасят за гадните сащ и европа и се заселват там.
  • 8 ЕЕЕ

    4 5 Отговор
    щом е Дойче Веле ясна работа...дрън дрън та пляс...тя и Русия щеше да фалира преди няколко години според тях...ама май не стана хахаха.Колкото и да ви е яд евро джендъри, Русия става все по силна а ви е вашите американски хомо дружки, освен да го налапате до края...друго не можете да направите по тоя въпрос! :)))
  • 9 аве фюрер

    5 0 Отговор
    Като го представят ,ще видим , до тогава всичко е в сферата на вероятностите и свободните съчинения .
  • 10 Kcaniba

    5 6 Отговор
    Чудесна новина!