31 Март, 2018 10:00 1 825 17

Западът срещу Русия, Русия срещу Запада: стига вече!

  • русия-
  • запад-
  • санкции-
  • германия-
  • сергей скрипал

И докъде ще стигне всичко това?

Западът срещу Русия, Русия срещу Запада: стига вече! - 1
Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Едната страна налага санкции, другата ѝ отвръща. Добре ще е няколко месеца Западът и Русия да не правят нищо – да спрат да наливат масло в огъня. Защото санкциите не са решение, пише Миодраг Сорич в коментара си.

Почти делово и без емоции руският външен министър Сергей Лавров обяви закриването на американското консулство в Санкт Петербург. Американците и техните западни съюзници очакваха тази реакция. Не се знаеше само кога точно Кремъл ще експулсира западни дипломати.

Темата за закриването на американското консулство ще ни занимава около Великденските празници. Прави впечатление, че руснаците най-напред предприемат действия само срещу американците. Британци, французи, германци или канадци ще трябва още малко да почакат. В руското външно министерство нищо не става случайно, особено пък когато Лавров прави изявления за световните медии. Неговото послание гласи: Москва смята Вашингтон за основен виновник за тази криза, т.е. мерките срещу Русия са направлявани от Държавния департамент, макар бившият руски шпионин Сергей Скрипал да беше отровен във Великобритания.

Унижението се помни

Ето че Москва подкарва старата песен: Русия се опитва да разговаря със САЩ като равен с равен, въпреки че нито отбранителните ѝ способности, нито БВП отговарят на американските. Унижението, на което бившият американски президент Обама подложи Русия, наричайки я "регионална сила", е оставило дълбок отпечатък.

Ако САЩ наложат нови санкции, Москва ще отговори с реципрочни мерки. И докъде ще стигне всичко това? Британската министър-председателка Тереза Мей вече обяви нови санкции срещу руски инвеститори в Лондон. Спорът с Москва подсилва правителствената ръководителка, която дотук не блесна с почти нищо. Сега тя демонстрира, че не е склонна на никакви отстъпки. Същото се отнася и за Доналд Тръмп: демократи и републиканци го обвиняват, че се държи много меко спрямо кремълския шеф Владимир Путин. И сега той печели червени точки в Конгреса, като задвижва още по-енергично спиралата на санкциите.

Принципи или сделки?

Германия е раздвоена между солидарността със съюзника Великобритания и оплакванията на бизнеса, че в кризата с Русия губи милиарди. Икономиката настоява за отмяна на санкциите и настоява за това Западът отново да започне да преговаря с Русия. Но и това изглежда като далечна цел.

Може би ще е добре няколко месеца политиците на Запад и на Изток да не правят нищо - да не налагат никакви по-нататъшни санкции и контрасанкции, да спрат да наливат масло в огъня. Същото важи и за Русия - Кремъл трябва да спре да се поддава на изкушението и да снабдява талибаните с оръжия, за да вреди на западните интереси. Или пък да се грижи за това повече бежанци от Близкия и Среден изток да поемат по пътя към Европа. Просто не бива да натяга още повече ескалацията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 анонимен

    6 19 Отговор
    другаря Путин би следвало да почне да слуша руските майки и възрастни жени.

    Коментиран от #3, #11

  • 2 Фен

    30 7 Отговор
    Тоя па дойче джъндър! Да снабдява талибаните с оръжие!? А не знае ли кой създаде и въоръжи талибаните? А санкциите са хубаво нещо. Развиват родното производство. И ние имаме нужда, щото тука вече сме само на внос на боклуци...

    Коментиран от #17

  • 3 Хюст

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "анонимен":

    Я па тоя ,ти слушкаш ли мама и тати когато ти говорят че русия е голяма и братска страна която ни е освободила !!!
  • 4 Петър

    3 19 Отговор
    Никой не те е спасявал палячо
  • 5 Петър

    5 20 Отговор
    Русия винаги ще е само регионален фактор. Даже да се моли и това да е

    Коментиран от #6

  • 6 Да уж

    19 2 Отговор

    До коментар #5 от "Петър":

    Толкова усилия и молби за подкрепа срещу регионална държава?
    Ако една регионална държава способна да влияе на изборите в Америка, която въобще не се намира в "региона", толкова вой и заплахи срещу тая регионална държава. Тогава тия които вият какви държави са? Махленски?
  • 7 Хасан

    13 5 Отговор
    Е добре де целта каква е??да има една хегемонна световна сила като Сащ и да прави каквото си иска!????..да рекетира ,да колониализира ,да разбива страни,култури...ами Хитлер го правеше защо трябваше да се воюва срещу Германия..
  • 8 Хасан

    8 7 Отговор
    Глупавите европейци вместо заедно с Турция да бъдат глобална сила ,предпочитат да са васали и безмълвни последователи на Сащ...

    Коментиран от #13, #15

  • 9 ЗЕВС

    14 2 Отговор
    За да се премести фокуса от тоталния провала в политиката на Тръмп и Меркел, олигарсите от ЕС и Великобритания имат остра нужда от външна заплаха. След провала със Северна Корея на прицел отново е общия враг от студената война, Русия. С този ход искат да постигнат две цели! Внушаване на страх в населението, натрапено политическо единомислие и вменяване на чувство, че това е единствената правилна политика. Втората цел е да се създаде условие за ликвидиране на набиращите скорост националистически партии, които са не-съвместими с принципите на демокрацията и кошмар за олигархията!
  • 10 Левски

    14 3 Отговор
    да русията е регионална сила но регионът е цялото земно кълбо!!!
  • 11 Да уж

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "анонимен":

    Те му казаха всичко, което искаха на 18 май 2018година.
  • 12 БОБИ КОЧА

    12 3 Отговор
    Ама много сте прави Русия наистина се опитва да разговаря с фаш като равен, въпреки че от гледна точка на силата фаш няма как да е равен на Русия. Но дали фаш заслужава това уважение? Да не стане уважението унижение, и краварите да си получат заслуженото? !
  • 13 ЗЕВС

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    Бляновете ти за влизане на Турция в ЕС. скоро няма да се сбъднат. Ако Турция "влезе" в ЕС броя на турските депутати ще е същия или малко по- малък от Германските. Това означава, че Турция ще измести Франция и ще бъде втория най важен фактор при взимане на политически решения. От друга страна БВП на Турция е по-малък от Испанския, което означава, че ще плаща по-малки вноски! Как виждаш Меркел- Германия- Франция- Италия- Испания в такава позиция? Извода е, че нема да стане!

    Коментиран от #14

  • 14 Иванов

    9 2 Отговор

    До коментар #13 от "ЗЕВС":

    Турция има годишен прираст от един милион бебета, така, че ако влезе в ЕС, до 10 години ще имат най- много евродепутати и относитилно ниска вноска. Тоест ЕС автоматично ще стане Ердогански съюз и ако не беше този измъчен български народ, който не заслужава това Зло, бих ги проклел евроджендерите това да им се случи!!!
  • 15 Morgoth

    7 1 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    С Турция? За какво им е на европейци Турция? Заради силната и икономика, която би добавила цели 5% към БВП на ЕС? Заради силната и армия (която в случая наистина е силна), но със и без която ЕС е значително по-слаба от Русия или от САЩ? Или заради населението, което все още е много, ама много далеч от европейско?
    Разбирам, че на теб така ти се иска, защото и Турция и ЕС са ти на сърцето, но те са твърде различни за да заедно. Подобно "съжителство" не би било от полза за Европа.

    Коментиран от #16

  • 16 Хасан

    7 1 Отговор

    До коментар #15 от "Morgoth":

    Аз гледам в глобален мащаб...Сащ се провали като глобална сила...Китай настъпва яко...Русия също набира сила..Англия ще бъде в тандем с Сащ...Европа ще остане като пенсионерски клуб ,рекетирана от Сащ,застрашена от Русия и икономически обвързана към Китай...
  • 17 ГОГО

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "Фен":

    Да не внасяме западни стоки и да караме Москвичи и Жигулки!Тва ли викаш!?