Last news in Fakti

29 Април, 2018 18:00 6 279 26

Коварният план на Асад

  • сирия-
  • башар асад
Коварният план на Асад - 1
Снимки: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Замисълът е коварен: Възстановяването на разрушените от войната къщи край Дамаск на практика означава отчуждаване на бившите собственици и колективно наказание за тези, които са били против Асад. А той ще спечели двойно.

Рами Маклуф ще е твърде зает през следващите години. Частният холдинг „Damascus Shams", който той ръководи, се е заел с възстановяването на разрушените от войната южни предградия на Дамаск. Рами Маклуф е братовчед на Хафез Асад – бащата на днешния президент Башар Асад. Предприемачът е един от най-богатите хора в страната. Той отговаря за строителството на близо 12 000 луксозни жилища в района.

Правата на собствениците на разрушените от войната къщи и жилища нямат да създават особени грижи на Маклуф и неговата фирма. Много от бившите собственици едва ли притежават документи за собственост.

Новият закон, приет на 2 април 2018 година, направи възможно застрояването на региона, а това представлява фактическо отчуждаване на бившите собственици. Законът предвижда във всеки район да бъдат създадени служби по възстановяването на сградите. След представянето на новите строителни планове собствениците на земи, къщи и жилища в съответния район са длъжни в срок от един месец да представят документите си за собственост.

Проблемът с документите за собственост

Проблемът обаче се състои в това, че много от хората, които сега са застрашени от отчуждаване на имота, са напуснали страната. Те изобщо нямат възможност да се върнат в Сирия в рамките на поставения срок от 30 дни.

Много от тях вече нямат в страната и роднини, които да им помогнат в набавянето на документите. Освен това редица документи за собственост са унищожени или пък изгубени по време на войната. С други думи, дори и да бяха в близост до имотите им, много от засегнатите изобщо не биха могли да докажат правото си на собственост. Според оценки на ООН, едва 9% от живеещите в чужбина сирийски бежанци притежават съответни документи, съобщава френският ежедневник "Льо Монд".

Страх от силите за сигурност на Асад

Много от собственици са изправени и пред друга трудност: те са задължени да се подложат на проверка от страна на сирийските сили за сигурност. Поради тази причина много от хората, които са опозиционно настроени срещу режима на Асад, не смеят да предявят правата си на собственици. "Който е избягал от Асад, няма да се осмели да се върне в Сирия. Това би означало потенциален арест", казва сирийският журналист Самир Матар в разговор за ДВ.

Освен това много от районите, предвидени за ново застрояване, са населени предимно от сунити, които по традиция са критично настроени към режима на Асад. През 2011 година голяма част от тези хора се присъединиха към бунтовниците.

Коварният план на Асад

"От политическа гледна точка законът е един вид наказание за онези, които са се бунтували", изтъква Самир Матар. „Асад показва по този начин на противниците си, че отчуждаването на имотите им е последица от протеста им, дава им един вид урок, че който се надига срещу него, ще трябва да си носи последиците, включително и да загуби жилището си", посочва Матар.

Принудителни продажби под реалната цена

Но дори и да прокарат законните си права и да получат известно обезщетение, собствениците така или иначе губят. Законът предвижда имотите да се оценяват по стойността, която са имали преди да бъдат включени в програмата за възстановяване. А това означава огромни загуби за бившите собственици. Фирми като тази на Рами Маклуф изкупуват парцелите на много изгодни цени, а след завършване на новите жилища ги продават на многократно по-високи цени.

Печалбите, изкарани по този начин, ще закрепят още повече режима на Асад, а част от тях, разбира се, ще потънат и в нечии частни джобове. Приходите от програмата за ново жилищно строителство ще помогнат на Асад да остане независим от западните помощи за възстановяването на страната. Защото тези помощи ще бъдат обвързани с условия: от Асад ще се иска да гарантира защитата на малцинствата и на опозиционните представители.

Същевременно отчуждаването на имоти дава на Асад възможност да възнаграждава политическите и военните си поддръжници. "Имотите се отчуждават, но не остават в ръцете на местните власти, а отиват в ръцете на близки до режима бизнесмени", пише Джихад Язиги - главен редактор на Сирийската икономическа информационна служба. На същото мнение е сирийският правозащитник Мишел Хамас. Според него, новият закон позволява на режима да разпредели строителните поръчки измежду бизнесмените, които са близки до властта – без значение дали са сирийци, иранци или руснаци.

Колективно наказание

Същевременно законът позволява на режима да наложи значителни демографски, а с това и политически промени тъкмо в онези райони, които са по традиция опозиционно настроени. В новите жилища ще се заселят главно привърженици на Асад и лоялни към режима кръгове от населението - предимно алевити и християни, но съвсем малко сунити, които представляват мнозинството от населението на страната, смята журналистът Матар. Така класическите гнезда на съпротивата ще бъдат неутрализирани и Асад ще се отърве от един от най-големите си проблеми. Неслучайно местни хора твърдят, че става дума за колективно наказание срещу цялата опозиция.

Германското правителство изрази в тази връзка протеста си в необичайно остра форма. Германия е приела досега няколкостотин хиляди сирийски бежанци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 и ТЕ ТАКА

    70 10 Отговор
    Коварният план е че ви го турна яко и ви се изsR@ в уст@т@.Ама още по- коварното е,че ще ви хареса.
  • 2 АМИ ДА СИ НАПРАЯТ ХЕЛЗИНКСКИ КОМИТЕТ

    41 2 Отговор
    ИЛИ ДА ГИ СЪДЯТ В ХАГА СТРАСБУРГ ИЛИ КЪДЕТО СИ ИСКАТ...
  • 3 Чудо голямо

    44 2 Отговор
    Що бе, ТИМаджийте разшириха територията на РБългария с 2 декара - изсипаха си камъни, заляха ги с бетон и отгоре им построиха басейнов комплекс ))) Иначе, защо ме гониха, когато ги снимах преди 2 години?! Предполагам, че договорите за стопанисване са на 400кв.м. нищо, че комплекса е 3 декара с две луксозни вили за по 1млн. € всяка - яко, а?! Не че нещо ама на "Малък плаж" ходя от 20 години, нормално е да знам, кое докъде е било и да снимам, щом всеки ден съм там...
  • 4 no name no face no number

    58 4 Отговор
    Че у нас след 89 кво беше? Спомняте ли си??? Идват едни здравеняци и или подписваш или гориш та седнали да пишат да чужди държави големите демократи ами приватизацията??? Същият цирк аре у лево да ви......

    Коментиран от #6

  • 5 демократ

    60 8 Отговор
    Абе, американците най-хубаво възстановяват напоследък - виж Ирак, Либия, Афганистан, Украйна... Не са като Асад, "подли и коварни".
  • 6 истината

    38 2 Отговор

    До коментар #4 от "no name no face no number":

    Ами тук няма война, но там където има ДПС-управление продължават да се крадат имоти от християните и нашият корумпиран съд узаконява това.
  • 7 преводач от еврогейски

    35 4 Отговор
    "Протестът", на противниците на Асад, разбирай, касаплък, канибалък, садизъм и геноцид на корем.
  • 8 Криводол

    15 34 Отговор
    Отново пишат само кухи лейки.
    Абсолютно неуважение на живота и имуществото на хората !
    Това е трагедия за тези хора бе глупаци, а вие пишите глупости от провото си черво !
    Срам ме е от вас.

    Коментиран от #10, #17, #23

  • 9 Кибик

    52 3 Отговор
    Остава само да кажете че Асад е създал и финансирал Ислямска Държава за да спечели тройно.
  • 10 Нахала

    10 3 Отговор

    До коментар #8 от "Криводол":

    Ей,срамежливкоооо!
  • 11 Диди

    7 31 Отговор
    Убиецът Асад няма право да живее.

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Баш майстора

    23 2 Отговор

    До коментар #11 от "Диди":

    Що не идеш на Козяк, да ти сменят дискетата!?
  • 14 Сссерем

    4 16 Отговор
    При следващото ракетно нападение няма да го предупредят.

    Коментиран от #15

  • 15 антисоросоид

    14 2 Отговор

    До коментар #14 от "Сссерем":

    рано в понеделник си се надрусал !? Днес няма ли да работиш или работата ти е да пишеш тук срещу заплащане от соросоидните организации ?
  • 16 Добре де

    10 1 Отговор
    Нямат документи. Уви, така стана! И аз имах 700 квадратни метра къща с два декара двор в покрайнините на Дамаск, ама в тази война ми се загубиха документите. Искам си терена! И Асад да бъде така добър, да ми възстанови постройката.
  • 17 ЗайоБайо

    16 4 Отговор

    До коментар #8 от "Криводол":

    А какво е за хората, които живеят в Сирия?
    В Алепо да оставят парцели ей така в руини само защото собствениците искат да харчат социални помощи у немско.
    Много правилно решение
    Срока също е справедлив, за 30 дена и от Австралия можеш да се прибереш
  • 18 браво

    16 4 Отговор
    Браво на Асад. Само така.
  • 19 ангел

    23 5 Отговор
    Сирия беше много добре уредена държава и много българи през социализма ходеха тсм да работят. Благодарение на долната англосаксонска измет сега е в руини но има бог и той ще засипе с огън и земетресения военнолюбците САЩ, Англия, Франция.
  • 20 наблюдател

    6 13 Отговор
    Абе какво им става на троловете тук и особено на този с многото IP адреси? Донякъде разбирах любовта им към Путин и олигархията му, но не разбирам защо се н*дупиха и на чалмите?
    То бива безродие, но това прехвърля всички граници. Отвратен съм.
  • 21 стоян георгиев

    3 11 Отговор
    асад няма как да компенсира демогравски огромната разликамежду сунити и алевити.неговата алевитска секта е около 10 % а сунитите са около 70 %.дори и да прогони сунити от определени зони няма да постигне демогравско превъзходство,а и за да се строят жилища и инфраструктура ще трябват много пари,които няма от къде да доидат към момента.
  • 22 123;)

    5 1 Отговор
    Абе,нашата имотна мафия...да не са сирийци....или са отворили офиси и там!?
  • 23 хахаха

    3 8 Отговор

    До коментар #8 от "Криводол":

    Не се хабете! Тук пишат основно проруски тролове, за които чичко Асад е добрият, а всички други са лоши:)

    Коментиран от #24

  • 24 ЗайоБайо

    7 2 Отговор

    До коментар #23 от "хахаха":

    Асад е враг откакто забрани на западните цигани да си прокарват газопровода през сирия. Дотогава си вървеше калимерата и на никой не му пукаше как се оправят хората там. Престанете с идиотския театър
  • 25 кьща

    1 0 Отговор
    АМЕРИКА да плати строителството
  • 26 Мартин

    1 0 Отговор
    Щял да прецака собствениците, като им плати имота на цената от преди войната, а не на цената на новопостроените луксозни жилища? Е къде го има обратният вариант? Кой купува стара къща на цената на 15 етажният блок, който ще се вдигне на мястото й?
    Щях да изсели хората, които нямат документи за имотите си? То това е съвсем нормално нещо, което се прави по цял свят, не и в България де. Като строиш без законово право за това, значи си откраднал земя, няма по-нормално нещо от това държавата да ти я вземе...
    Щял да проверява хората, дали са членове на опозиционните движения - еми когато няк'ви хора искат насила да свалят законно избрано правителство и президент, то според закона, те са престъпници.
    На балъци ли се опитвате да ни направите, изброявате няк'ви нормални неща, но с тон като за грандиозен скандал.