Last news in Fakti

12 Май, 2018 09:00 17 103 44

Да не се залъгваме: ето кой управлява България!

  • делян пеевски-
  • българия-
  • медии-
  • съд-
  • управлява-
  • бойко борисов

Който държи медиите и съда - управлява

Да не се залъгваме: ето кой управлява България! - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Годината е 2014, а месецът - февруари. Кабинетът “Орешарски” управлява в условията на безпрецедентни протести след опита на Делян Пеевски да оглави ДАНС. Настоящият премиер Бойко Борисов по онова време е опозиционен лидер - след един предсрочно прекратен мандат. И тогава, и сега председателят на ГЕРБ атакува представители на БСП и не спира да твърди, че никога няма да си сътрудничи с ДПС, но когато стане дума за неуспелия шеф на контраразузнаването и издател Делян Пеевски казва само едно: той е депутат. Точно по това време в свое интервю Борисов обявява, че е разкрил рецептата на Доган за успешно управление:

“Ахмед Доган пръв осъзна, че ако има медийна империя и контрол върху съдебната власт, може да управлява и затова най-дълго управлява България”, обяви тогава настоящият премиер.

Четири години и два кабинета на Борисов по-късно, той казва друго: „Проблемът на медиите е на техните собственици“. Изявлението му е по повод позорното 111-то място - последното в целия ЕС - което страната ни заема в класацията на авторитетната неправителствена организация “Репортери без граници”. След изказването на Борисов депутати от ГЕРБ като по команда обявиха изследването за “манипулативно” и повтаряха, че самите журналисти са си проблем, а не това, че “някой има седем вестника”. Разбира се, името на Делян Пеевски по традиция не бе споменато.

Преди изказването на министър-председателя почвата бе подготвена от медиите на въпросния издател, според които, класацията е “една лъжа”.

Две събития, доказващи твърдението на Борисов

ГЕРБ стигнаха дори много по-далеч в прокарването на интересите на Пеевски: те сториха това от парламентарната трибуна. В изненадващо подхванатият в парламента дебат за свободата на словото и управляващи, и опозиция грижливо заобикаляха изданията, които са собственост и се контролират от депутата на ДПС. Погледнато отстрани изглеждаше, че основната задача на народните представители е да прокарат на най-високо ниво именно тезите, подадени им от въпросните медии.

В същото време - ден преди парламентът да се заеме с оборването на “манипулативната класация”, разкриваща окаяното състояние на свободата на словото в България, стана ясно че Специализираната прокуратура и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) ще проверяват съдии, които гледат наказателни, граждански и търговски дела, образувани срещу свидетели на прокуратурата по делото за източването на КТБ.

Тук е важно да се знае, че съдът не може да отказва правосъдие - т.е. щом дадено дело е образувано, то трябва да се разгледа. Според законите на България, магистратите не могат да преценяват нищо освен дали искът е основателен. Което означава, че съдът не може да преценява защо е заведено делото и с какви мотиви.

В този смисъл, според авторитетни юристи, цитирани в различни журналистически текстове по темата, анонсираните предстоящи проверки от прокуратурата и ИВСС не са нищо друго освен опит да се внуши на съда, че даден иск е неоснователен, защото преследва цел, различна от посочената. Ето защо, експертите смятат, че подобни проверки са натиск и заплаха срещу съда.

Казано по друг начин: прокуратурата се опитва да контролира действията на съда и да плаши магистрати.

Разбира се, странното хрумване на държавното обвинение, изобщо не бе забелязано от законодателната власт. Изпълнителната власт в България също по правило не се притеснява, когато се правят опити да бъдат сплашвани съдии.

Фактите, с които разполагаме

И ако подредим всички факти, с които разполагаме досега, редом до разкритието на Борисов отпреди четири години, че който държи медиите и съда, той управлява, то коалицията между него и Пеевски е кристално ясна и дори няма опит да бъде скривана.

От една страна ГЕРБ, начело с Борисов, не направиха никакъв опит да се разграничат от зададения тон на неглижиране на проблемите с медиите в България. Нещо повече – управляващите се включиха с удоволствие в поддържаната теза от ДПС и изданията на Пеевски: след като журналистите не говорят публично за проблема си, значи такъв не съществува. А елементарната логика сочи, че именно мълчанието е символ на страх и то е най-голямото потвърждение на изводите, направени от “Репортери без граници”.

И още нещо: лично заместник-председателят на ГЕРБ Цветанов е разказвал публично как главният прокурор Сотир Цацаров и Пеевски са ходили заедно в кабинета му, докато оглавяваше вътрешното министерство. Всеизвестен е и разговорът “Ти си го избра”, който освети обстоятелствата около избирането на Цацаров за главен обвинител, а именно – номинация, защитавана и лансирана от Бойко Борисов.

Печална картина

И сега - четири години след прозрението на премиера, че държава се управлява с медии и подчинен съд, ставаме свидетели точно на тази печална картина. Изданията работят като имиджмейкъри на властта и собственика си, прокуратурата намеква на съда, че “трябва да си знае мястото” и то именно по отношение на символното дело за КТБ.

Интересите на Пеевски и Борисов изглеждат напълно защитени. А зад тази коалиция, управляваща с дезинформация и липсващо правосъдие, се подреждат без изключение всички парламентарно представени партии, както и медии, готови да очернят всеки, посмял да ги разобличи, и прокуратура, която може да насочи репресиите си срещу всеки, който не е замълчал след публичния линч на анонимни материали.

Четири години след като Борисов даде рецептата за успешно управление, приписвана от самия него на Доган, се оказа, че самият Борисов не е нищо повече от статист в същия този сценарий.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пак ли

    89 6 Отговор
    и на последен идиот е ясно че е така, но какво следва от това..

    Коментиран от #42

  • 2 СссереМ

    23 96 Отговор
    Добре че е ГЕРБ,иначе свинята пак щеше да управлява с комунягите.

    Коментиран от #15

  • 3 Червената шапчица

    76 9 Отговор
    Всичко е ясно като бял ден Д.П се появи 2009 г.в листите на партия ДПС и от тогава е в светлината на прожекторите Д.П върти парите на Б.Б и А.Доган едновременно.ДПС и ГЕРБ играят отборно още от 2009г. 2014г.ДПС скорои шапката на П. Орешарски и БСП за кой не знае ДПС 2013г.са поискали министерствата МО и МВР а БСП са склонили на ДАНС и събитията явни първите протести бяха спонтанни а ГЕРБ ги спонсорира до края платените!

    Коментиран от #40

  • 4 справедлив

    49 3 Отговор
    Хааахаахааха--едни долни "хора"-плюват и обвиняват други долни"хора"--уникална ситуация.....А май всичките учасници в тази история-Д.В и Д.П. са за мотиката.
  • 5 garbage

    21 12 Отговор
    Фалшивите новини няма и да спрат Опозицията го доказва!!!И не само опозицията го доказва!Фалшивата новина я доказва и оная партия дето беше на власт до 2001г и вече не може да влезе в парламента като излезе като управник през 2015-16г от РБ сама без да я гонят.
  • 6 БАЙ ГАН4О

    64 4 Отговор
    Власта без кръв няма да я дадат и ще доразрушат България ,така че това следва щом не ви е ясно
  • 7 наблюдател

    52 4 Отговор
    Реалната власт в страната - икономическа, медиина и правосъдие е на ДПС - вече близо 30 години! И именно интересите на ДПС ликвидираха банка КТБ, с помощта на ГЕРБ и тогавашния президент, които пък се стремяха да бутнат некадърното правителство на Орешерски! Само че, тези 5-6 а може и повече милиарда лева ги плаща народа! На всички постове в правосъдната система преобладават хора, верни на ДПС! Това, че ДПС не е пряко в политическото управление в момента, въобще няма значение - Борисов за всичко е принуден да се съобразява с тях!
  • 8 браво краво

    36 4 Отговор
    Голяма мътилка е в БГ, всички партии и мафия са загрижени за български народ, но все сме в кочината, от време на време хвърлят на част от пенсионери някой лев и ги скарват с другите пенсионери, по-богати с един лев от тях и за това не им се полагат тези 20лв.-бонус с който не могат да купят и 1кг. суджук, затова намажете парче хляб с мас,както го правеше и премиера като дете , то нали деца и стари хора имат едни и същи нужди ...
  • 9 браво краво

    59 4 Отговор
    Целта е една, да се унищожи България, да се освободи територията от умни хора и да останат -лош материал и имигранти талибанска сган, която залива БГ.Това което не можаха да направят турци за 500г. сега го постигна само за има няма 30г. така нареченият български полит.елит. с помощ на нпо гризачи и соросоидни кърлежи. Влязохме в Европа за да изчезнем от картата на света-по големи кретени светът не е видял.

    Коментиран от #16

  • 10 чалма тв

    18 15 Отговор
    спокойно, нищо не зависи от нас, всичко е загубено,затова пийте хапчета и давайте го весело.
  • 11 Оооо Оооо Оооо

    5 22 Отговор
    Демек той е и министър и всичко, аз го харесвам. А кой не го харесва. .???.? . Нека се обади ! Ние всичките и цялата държава го уважаваме .
    Имали някой да не е съгласен?
  • 12 Крадец

    19 3 Отговор
    А,дали е така,кой ще ми каже!С други думи,един лъже,друг маже!
  • 13 SAAB

    26 6 Отговор
    Заблуждават ВИ !
    Бодигард .....управлява територията !
  • 14 Борисов и Пеевски са близнаци

    15 6 Отговор
    При това уроливо свързани в криминални сиамски близнаци. Майка им е Мафията на червения живков клан, а баща поредния резидент на съветските окупатори. Няма да им се размине.
  • 15 Къртев

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Хахаха, ама ти сериозно ли?
  • 16 Къртев

    22 1 Отговор

    До коментар #9 от "браво краво":

    Може, но според мен, ние сме си виновни! Защото не се възползваме от демократичните свободи. Защото позволяваме на хора, като тоз "интелигентен" образ да ни граби и купува!
  • 17 Ахаха

    32 0 Отговор
    Реалната власт е на Европейската Нацистка Партия (ЕНП), чийто нейни представители са партия ГРОБ... и на Аморалните Лакоми Дружки на Европа (АЛДЕ), чийто представител е ДуПеСе. Тези две БГ партийки са оставени да си правят каквото си поискат на тази територия, стига да прокарват важните закони и проекти на ЕС. В момента на власт са Разбойковците, които грабят като за последно. За 10 години във властта партия ГРОБ и нейния задкулисен помощник ДуПеСе , така разкостиха държавата, че 500 години под Турско Иго не успя и наполовина от това да смачка нацията. 1/3 от българите избягаха при упрявлението на ГРОБ и ДуПеСе, 1/3 от българите измряха или са с единия крак в отвъдното, а останалата 1/3 са психически разболени, и само едни 10% обвързани с властта лица паразитират на гърба на останалите. Това е днес БГ - един труп , който храни личинки. Така съсипаха държавата, че масово българите ходят на Гръцкото море, вместо на Българското. Масово ядем картофи, боб, домати, месо, мляко от чужбина. Масово парфюми, сапуни и друга козметика е от чужбина, а едно време се развивахме много добре в козметиката. Масово българите бягат в Турция, Австрия и Германия за лечение. Масово се закрива и запада всичкото производство и туризъм, само БГ суровините вървят в момента и като свършват се пускат кепеците на държавата. Обаче преди да свършат суровините българите може да са измрели, защото партия ГРОБ ни докара до ВТОРО място по смъртност в света. Тази територия в бъдеще ще е зас

    Коментиран от #37

  • 18 стоян георгиев

    19 4 Отговор
    доиче веле за поредн път напълно адекватно и безгрешно!!!!!тва е истината в момента за българското управление,тя е печална и страшна и ни отдалечава от реалната политическа ситуация в останалитете европеиски държави.за това и сме зле с парите,за това и свободата на словото ни е като в африка затова и бяга всичко читаво от тук.
  • 19 Стамат

    18 0 Отговор
    Браво за статията .Все така
  • 20 истински хуманист

    19 0 Отговор
    добра статия Факти. Поздравления! За жалост телевизията, която е основният канал за вербуване на вербалното мнение на гражданите е силно зависима от Герб в момента. Канал 1, бтв и нова не отразяват действително случващото се в България. Канал 1 е под абослютното подчинение на Герб.
  • 21 Анонимна

    23 0 Отговор
    Това Не е държава !!!!
  • 22 Анонимна

    16 0 Отговор
    Това Не е държава !!!!
  • 23 Бай хойДД

    26 4 Отговор
    ТИКВАТА БОРКО Е НАЙ КРАДЛИВИЯТ ПОЛИТИК В СВЕТА И КОМАНДВА НАЙ ТЪПИЯТ НАРОД В СВЕТА И ЩЕ ИЗЧЕЗНЕМ ПЪРВИ КАТО НАЦИЯ В СВЕТА

    Коментиран от #34

  • 24 Енчев

    21 2 Отговор
    Боже,като гледам фотосите се чудя,какви ........ни управляват?!?Толкова България ,никога не е падала толкова от некадърни изроди?!?
  • 25 Анонимен

    19 5 Отговор
    Преди Борисов имаше други политици и министри, които сега трябваше да са в затвора !!!! Ако бяха наказани всички за далавери, грабежи , злоупотреби от най- високите етажи на властта, всички,които ограбиха народа и държавата,нямаше да е така !!! Няма един осъден досега и никой не е върнал нищо на Народа !!! Това не е държава !!!
  • 26 Анонимен

    12 0 Отговор
    Преди Борисов имаше други политици и министри, които сега трябваше да са в затвора !!!! Ако бяха наказани всички за далавери, грабежи , злоупотреби от най- високите етажи на властта, всички,които ограбиха народа и държавата,нямаше да е така !!! Няма един осъден досега и никой не е върнал нищо на Народа !!! Това не е държава !!!
  • 27 патриотъ

    23 1 Отговор
    Иде жалкия край на една жалка държава,наречена неизвестно защо България,в която живеят повече патладжани ,отколкото българи!План Ран-ът на Сорос у нас има най-голям успех!
  • 28 Милошевич

    15 1 Отговор
    Свинята ще изяде тиквата
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Пффуууу

    7 0 Отговор

    До коментар #29 от "БГ WC":

    Не брат СВИНЯТЕ се храни за да бъде
    заклана !!!
  • 31 vasik atanasova

    11 2 Отговор
    НА ВСЯКО ПРАСЕ МУ ИДВА КОЛЕДАТА
  • 32 111

    5 4 Отговор
    Целта е :
    Щом не може да избиваме умните, непокорните и неудобните да ги принудим да емигрират, а останалите, русофили-гАзолизци,мутри-престъпници, милиционери и чиновници както и неграмотните мургави да не се съпротивляват на основната цел:
    България да бъде управлявана задкулисно от ушанките и техните копои в БГ- комунистите.
    Всичко друго е второстепенно!!!!!!!
  • 33 Аз Варна

    5 1 Отговор
    Той кокала-сладък,как се изтърва?Този се е родил да изяде света.Нека да правим разлика от ям за да живея и живея,за да ям!
  • 34 гражданин

    3 4 Отговор

    До коментар #23 от "Бай хойДД":

    Тиквата избяга в Брюксел в Пес и остави тичквичите си на автопилот и самоизяждане за лидерство и на война за власт и измами!И сега тиквеничката Сланинова газ пикае от бяс, че всички я прекараха и се мисли за лидер на мафията!!!
  • 35 Бош Лафф

    4 1 Отговор
    Чакайте ее, ми. Те това е България бе. Това е ншта родина , бивали толкоз алергия? Ми не го харесвате този, ми другият по добърли е? Въобще каде е разликата между хиените?
  • 36 бмв е39

    4 0 Отговор
    това човекоподобно толовище не е човека все пак да не забравяме че и той и други такива разни приличащи на хора са творение на бойко борисов,но както и да е ние всички сме си виновни защото сме съгласни с своето мълчание и търпение всичко това което се прави го няма никъде другаде ама никъде освен тук,но защото пак казвам ние сме в основата на всичко народа
  • 37 Митко

    3 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ахаха":

    Умишлено ли не споменаваш и БСП,чийто творения са тези две тяхни подразделения?Ами те всички са "бивши"комундета,даже още по тъмно червени!Да не забравяме КОЙ предложи Пеевски за шеф на ДАНС,а също така и страстната целувка в центъра на София(ДПС-БСП).Докато разглеждаме ГЕРБ и ДПС,като различни от БСП няма да сме уцелили посоката!Докато червените не си отидат от власт(заедно с всичките си разклонения) тука само ще си чешем езиците и ще се самосъжаляваме!

    Коментиран от #38

  • 38 Иво

    4 1 Отговор

    До коментар #37 от "Митко":

    Като гледам така Бсп винаги чакат Дпс зс власт да са заедно тъй като друг партньор за сега нвмат!
  • 39 патриотъ

    4 2 Отговор
    То туй прасе нещо много сланина натрупа,не е ли време да отиде на суджук!?
  • 40 Koi

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "Червената шапчица":

    До червената шапка я си спомни кой създаде ДПС това бе държавна сигурност демек БКП или БСП то няма разлика се комунисти антибългари
  • 41 The TRAPPER

    1 1 Отговор
    Преди 30 год. имаше един румънец- Чаушеску ако не ме лъже паметта. Какво стана с него ? Просто питам.
  • 42 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "пак ли":

    ПРАВ СИ.......Следва ,че има много идиоти....А бе Иво Христов даде РЕАЛНА преценка.
  • 43 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    ЕДИН пич,,,АХАХА,,от 12.30 е направил ДОБЪР АНАЛИЗ.....Да добавя...ДПС бе създадено от ДС за да се ИЗБЕГНЕ КЪРВАВИЯТ ВАРИАНТ/КОСОВО/!!!!И ТОВА ....УСПЯ!!!!!!Кой,как го ЗАМИСЛИ И РЕАЛИЗИРА Е ИСТИНСКИ .......БЪЛГАРИН!!!!БЪЛГАРИН....МИЛЕЕЕЩ ЗА България!!!!Така запазихме България. И ,понеже не знаем АВТОРИТЕ,то остава да БЛАГОДАРИМ НА ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ---АХМЕД!!!!!!!!ТОЙ Е БЪЛГАРСКИ турчин .....За разлика от Местан ,който е ТУРСКИ българин...Сегашното СТАТУКВО НА България /Д Ъ Р Ж А В А !!!/се дължи на ДС и Тодор Живков...Иначе щяхме да сме ,,косово,,,/америчка база/...А това ,че ДОГАН се възползва от предимствата на НЕОЛИБЕРАЛИЗМА////АЛЧНОСТ,АЛЧНОСТ, И ПАК АЛЧНОСТ!!!!!/ не е негова ВИНА!!!!ТО е реалност ,наложена от америчка....АХМЕД Е ....ФИЛОСОВ!!!!!!!Съпоставете го с ....бойко....Парадоксално....но ДОГАН е повече БЪЛГАРИН от него..КОЕТО Е МНОГО ЖАЛКО.....В негова книга има ВПЕЧАТЛЯВАЩ ИЗРАЗ....,,,,ЗАЩО НЕ се казвах ...Иван.....,,,,!!???????
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.