Last news in Fakti

1 Юни, 2018 10:46 1 684 1

Св. Йоан XXIII - ярък пример за човек на мира

  • папа ронкали-
  • папа йоан xxii
Св. Йоан XXIII - ярък пример за човек на мира - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През годините на Студената война папа Ронкали помогна на Хрушчов и Кенеди да разрешат кубинската криза, избягвайки Трета световна война. Политически водачи, италианци и чужденци, изучаващи живота му, биха могли да привлекат полезни знаци, за да изпълняват добросъвестно своята деликатна задача.

Докато телевизията и радиото изглеждат обсебени и ангажирани да разпространяват все по-инвазивни политически новини и страниците на италианските вестници се напръскват с ресни с мастило, за да обяснят фактите за правителствената криза, а министрите на Италианската република се заклеват пред президента Матарела, хиляди хора се събират пред ковчега на папа Йоан XXIII (роден като Анджело Джузепе Ронкали (1881-1963) в Бергамо.

Ако политическата класа, поне тази част, която е учила и си спомня малко историята, тя трябва да спре за момент и да си спомня кой е той и какво е направил папа Ронкали.

Епископът на Бергамо Франческо Беки пише: "Мислейки за светия папа Йоан XXIII, който сега се връща в родината си, това ме накара да си спомня думите му няколко месеца след избирането му за понтиф в Бергамо:

"Призовавам ви да преминете към доброто, добродетелта и великодушието, така че хората от Бергамо винаги да са достойни за Бергамо“.

Неговото присъствие ще предизвика нашата църква и нашето общество. Той пише до членовето на семейство Ронкали на 26 ноември 1930 г.: "Прочетох много от деня, в който напуснах дома си и научих много неща, които вие не можете да ме научите, но тези неща, които съм научил от вас, все още са най-ценните и важни. Вие ми дадохте подкрепа и топлина".

От тези дълбоки корени, които са засяти в Бергамо, тези цветя ни правят привилегировани – те ни показаха на света от папата. Те ни научиха да погледнем в позитиви, отколкото негативи, да разгледаме отношенията с другите, това, което ни обединява пред това, което ни разделя.

Йоан XXIII е избран за папа на Втория ватикански събор. Той е папата, който е разяснил на световните лидери неоценима стойност на мира и колко страхотен е пътят на диалога. Той събира заедно далечни хора заедно.

Това е исторически доказано. В Кубинската криза (Съветския лидер Хрушчов се готви да инсталира ядрени бойни глави на няколко мили от бреговете на Флорида и Кенеди му отвръща) Йоан XXIII помага на двете държави за мирното разрешаване на спора. Всичко това се случва след намесата на Йоан XXIII.

В Италия и в света призоваващите лидери с малко историческа памет и по-малко замърсени от бога на парите сякаш са на първо място. Печалбата, която е самоцел, е златното теле на библейската памет.

Ако стигнем до толкова много проблеми, в Европа и извън нея (мислете за войната по отношение на митата за стоманата и алуминия), която също се разпространява между САЩ и Европа, осъзнаваме, че причината винаги е човешката радост. Свикнали сме дори с финансовите спекулации, които не само обогатяват вече богатите, но и обедняват вече бедните.

Големите икономически неравенства, когато инвестират милиони хора, винаги са пророчествали травматичните събития, които имат епилог във войни или революции. Мирът е неразделно свързан със справедливостта.

В сборник с християнската социална доктрина пише, че "мъжете, водени от Божията любов, са в състояние да променят правилата и качеството на взаимоотношенията и дори социалните структури; хората могат да донесат мир, където има конфликти и да се изградят братски взаимоотношения, където има омраза, да търсят справедливост, където доминира експлоатацията на човека над човека. Само любовта е в състояние радикално да трансформира отношенията, които човешките същества поддържат помежду си. Въведени в тази перспектива, всеки човек с добра воля може да зърне огромните хоризонти на справедливостта и човешкото развитие в истината и добротата".

През март 1963 г., в средата на Студената война, папа Йоан приема дъщерята на съветския лидер Никита Хрушчов - Рада в частната си резиденция във Ватикана. По време на срещата гостенката казва: "Имате големи ръце, като тези на баща ми“.

В края на срещата папа Йоан споделя на своя секретар, монсиньор Лорис Каповила: "След като говорих с дъщерята на лидера на Съветската комунистическа партия, това може да се окаже или разочарование, или мистериозната нишка на провидението, че нямам право да се пречупя". Пророчески думи на един светец, който е посял мир в света.

Двадесет години по-късно, вече с Горбачов, Русия определено обърна страницата, като внедри този период на размразяване.

Папа Ронкали, Хрушчов и Кенеди запазват мира в света. А Тръмп, Путин, Меркел, Макрон, Си Дцинпин и Юнкер - можем ли да кажем същото?

Алберто Комуци, www.resegoneonline.it


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Novae1

    0 0 Отговор
    Преди него, през 15 век същата номерация има пиратът папа-Балтазар Коса- Йоан XXIII. В последствие е обявен за антипапа, а Ogepeme Ронкали взема неговия псевдоним ЙОАН XXIII