Last news in Fakti

7 Юни, 2018 19:00 2 704 12

Каква ли щеше да е Америка, ако не бяха убили Робърт Кенеди?

  • робърт кенеди-
  • сащ-
  • расизъм-
  • тъмнокожи-
  • мартин лутър кинг
Каква ли щеше да е Америка, ако не бяха убили Робърт Кенеди? - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

През 1968-ма Америка губи един от най-големите си надеждоносци: Боби Кенеди. Днес, 50 години по-късно, мнозина се питат какво щеше да стане, ако беше оцелял. Защото основната му цел не е изгубила нищо от актуалността си.

1968 година е съдбовна за САЩ: страната е раздирана от протести срещу войната във Виетнам, от сблъсъци между бели и тъмнокожи, от остър конфликт между младите и старите поколения. Американската 1968-ма е година и на насилието. А всъщност започна със силна надежда: през март 1968 година тогавашният сенатор-демократ Робърт Ф. Кенеди обявява кандидатурата си за президентския пост. И посочва основната си цел: да помири враждуващите лагери в американското общество. "Трябва да преодолеем пропастта между бели и тъмнокожи, между бедни и богати, между млади и стари. Кандидатирам се за президентския пост, тъй като вече всички сме наясно, че можем да променим тази катастрофална политика на разделението само ако отстраним хората, отговорни за нея", казва Робърт Кенеди в речта, с която обявява кандидатурата си.

Ужас след ужас

Две седмици по-късно Линдън Джонсън съобщава, че се оттегля от надпреварата за президентския пост. А само броени дни след това в Мемфис е убит тъмнокожият правозащитник Мартин Лутър Кинг, чиято кауза Робърт Кенеди горещо подкрепя. В своята прочувствена прощална реч той призовава американците да решат конфликтите си без насилие: "Никой от нас, независимо какъв е, къде живее и какво прави, не може да знае кой ще стане жертва на следващата безсмислена кървава баня. Защо е всичко това? Какво изобщо постигаме с това насилие?".

Само два месеца по-късно следващата жертва на насилието става именно Робърт Кенеди, който тогава е едва 42-годишен. Големият надеждоносец е застрелян в Лос Анджелис, където след победата си на предварителните избори в Калифорния се обръща с приветствена реч към своите привърженици. Снимките, запечатали първите мигове след покушението, обикалят света. Робърт Кенеди лежи на земята, а до него е младият келнер Хуан Ромеро. 50 години по-късно в едно интервю той цитира последните думи на Кенеди: "Бях положил ръка между главата му и студения бетон. Изведнъж видях, че раздвижва устните си. Приближих се плътно до него и го чух да пита: Всички добре ли са?".

24 часа по-късно, на 6 юни 1968 година, Робърт Кенеди умира в болницата. Така в рамките на броени седмици Америка се разделя с двама от най-добрите си политически лидери. Преди всичко младото поколение и афроамериканците губят своите носители на надежда, казва Питър Еделман, който по това време е личен асистент на Кенеди. "Невъзможно е да се опише колко ужасни бяха тези събития, разиграли се през 1968 година. Беше поредица от неописуеми шокове", спомня си Еделман.

Днес, 50 години след смъртта на Боби Кенеди, много американци си задават въпроса: Какво щеше да стане, ако беше оцелял? Робърт Кенеди имаше добри шансове да спечели президентските избори. Вместо това обаче по време на конгреса на демократите в Чикаго избухват жестоки улични боеве. Америка е шокирана и избира за президент републиканеца Ричард Никсън.

Половин век по-късно

"Усилията на Робърт Кенеди за помирение на поляризираното американско общество, неговата борба срещу бедността и социалната несправедливост - всичко това е актуално и днес в Америка на Доналд Тръмп", казва Джеф Грийнфийлд, който навремето е писал речите на Робърт Кенеди.

"Той искаше да предотврати именно отдръпването на бялата работническа класа от Демократическата партия, като за целта си беше поставил за задача да намали пропастта между бедни и богати. Днес, половин век по-късно, това прозрение не е изгубило нищо от актуалността си", казва Грийнфийлд.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Инкогнито

    9 5 Отговор
    Същата пумийна яма пълна и с доста алчност.

    Коментиран от #5

  • 2 много история

    12 2 Отговор
    Каква ли щеше да е България , ако не бяха убили Ст.Стамболов ?

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 един

    2 0 Отговор
    Америка щеше да бъде същата. Никой не е вечен!
  • 5 отговор

    5 4 Отговор

    До коментар #1 от "Инкогнито":

    Ако Америка е "пумийна" яма, ние какво сме? Тъпи, неграмотни, неуспешно се борим с простащината, но както изглежда у нас тя е непобедима. Да си доставяш някаква дребна радостчица, обиждайки най-могъщата държава в света, е признак на не до там развит разсъдък. Ако това те успокоява, давай! Щедри сме на обиди и закани, но никой не отива в прехвалената Русия да се порадва на прекрасен живот. Думата е помия, не пумия.

    Коментиран от #6

  • 6 Анонимен

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "отговор":

    Спри да даваш определения на целият български народ които само ти притежаваш.
  • 7 Димитров

    1 1 Отговор
    ФРАНК СИНАТРА И МО-ДЖАНКАНА ИМ ПОМОГНАХА И ПОСЛЕ ПАК ИМ ПОМОГНАХА ЗА ВИНАГИ...............КЕНЕДИ+КЛИНТАНИ +БУШОВЦИ СА ДЕБИЛНИ СУКИНИ ДЕЧИЦА.......НЕ ОТДАВНА дъщерята на О.БАМА стана снаха на Английската Корона.Всичко е менте........ПРЕД БГ Парламента НА КОН Е Георг 5 а не Коля2
  • 8 Джон Кенеди от Казаня

    1 0 Отговор
    Ако брат ми не беше убит, щеше да бъде президент в периода 1969-1977 и нямаше в това време да има афера Уотъргейт и президенти с имена Ричард Никсън, Джералд Форд, Джими Картър и така нататък.
  • 9 JFK

    0 0 Отговор
    ....какво ти даде на Америка..
    .Великан...
  • 10 Василев

    1 0 Отговор
    Селяни, Кенеди искаше да национализира ФЕД. Ако това беше станало десетки войни нямаше да бъдат запалени и милиони хора още щяха да бъдат живи.
    Агент Спайдърмен. Холивуд!
  • 11 Утин

    3 0 Отговор
    Какво ли щеше да стане, ако Червената армия не беше влязла в България през 1944 г.? Може би щяхме да бъдем по-добре от гърците, нямаше да имаме светлия пример на руските мутри и олигарси, Р.Овч, Станишко, Гоце, Лукснов, Живков, Тарабата...
  • 12 майна таун

    1 0 Отговор
    И двамата Кенеди имаха харизмата и очарователният либерален идиотизъм с който Клинтън и Обама съсипаха САЩ. Ако бяха останали живи и американският фалит щеше да се случи, и бялата работническа класа щеше да загуби работните си места, но 30 г. по-рано.Братята Кенеди гледаха, като насрани деца майка си, как шайка бандити начело с международните престъпници Гевара и Кастро крадът американско имущество за хиляди милиарди долари и не направиха нищо. Пардон, предадоха кубинските патриоти, като ги стовариха на Залива на Свинете, където ги чакаше въоръжена до зъби цялата комунистическа армия и докато Кастро и компания ги избиваха с оръдейни залпове на плажа, корабите на малоумниците Кенеди стояха отстрани и гледаха.