25 Юни, 2018 13:00 4 121 19

Как умират народите

  • българи-
  • българия-
  • турци-
  • душа-
  • николай колев - босия

Днес нацията ни умира не от насилствена смърт

Как умират народите - 1
Снимка: Shutterstock.com
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Как умират народите.
Аз съм лекар. Виждал съм как умират хората. Днес наблюдавам смъртта на един народ. Няма голяма разлика.
Това коментира в профила си във „Фейсбук“ Виктор Хинов.

Смъртта на човек покосен от тежка болест настъпва първо в душата му. Човекът престава да се бори, загубва желание за живот. След, като духа напусне тялото, уморен от дългата битка с болестта, спират и телесните функции.
Не така е при насилствената смърт. Именно затова при насилствената смърт духа надживява тялото, защото той не е готов да умре, не е готов да изчезне. Той дълго броди измежду нас живите тревожейки душите ни.

Как умират нациите ли? По същият начин. Нация унищожена насилствено, загинала в борба с враговете остава да живее вечно в историята на човечеството. Множество нации след нея се борят за правото да се назовават нейни наследници. Има безкрайно много примери - траки, елини, римляни, македонци, викинги, българи от Второто българско царство. Ние сме българите от Третото българско царство. Ние с гордост се зовем българи, защото духът на онези, непотурчените, с отрязаните глави, набитите на кол, обесените е бил силен и здрав.

Той не е умрял и няма да умре. Ние не сме тях. Ние сме деца на преклонилите глави, потурчилите се, приспособилите се, преживелите и оцелелите, но духа ни кара да се зовем българи, да тачим българското. Духът без тяло.
Днес нацията ни умира не от насилствена смърт. Не. Не са ви виновни нито политици, нито мафиоти, доколкото има разлика между тях. Не ви е виновна нито Русия, нито Америка, нито Турция, нито Европа.

Вие сами си отрязвате главите и се набивате на коловете. В тялото на нацията ни е започнал отдавна и навлиза в крайна фаза процесът на автоагресия. Има такива заболявания, когато тялото унищожава само себе си. Имунната система не разпознава кой е враг и кой приятел. Всяка тъкан, всяка клетка е нападана от подивели левкоцити и антитела, които привеждат в действие атомната бомба на възпалението и некрозата.

Днес ние българите не разпознаваме враг от приятел. Ние нападаме всеки и всичко - винаги. Знаете ли как една здрава нация разпознава враг от приятел?
В здравите нации има съпреживяване, съчувствие, жалост. В здравите нации има милост към другият има взаимопомощ.

Знам какво говоря. Аз живея в Америка. Не е минало ден тук да не събират хората пари за някоя кауза, да не дават кръв просто така, от доброта душевна, да не осиновяват деца от къде ли не включително и от България. Да от България и включително и циганчета. Да, циганчета.
Тъпи американци нали? Но те си имат нация, а ние скоро няма да имаме. Ще кажете каква американска нация - сбирщина от какви ли не! Сбирщина, която има съпреживяване, съчувствие, взаимопомощ, вече не е сбирщина, а е нация. Древна и славна нация, в която изчезне съпреживяването и жалостта към ближният, вече не е нация, а група чужди един другиму хора.

Днес ние оставяме инвалидите без подкрепа, защото ние не сме инвалиди. А какво сме?
Здрави хора, но болна нация!
Днес Кольо Босия гладува. Никой не се интересува от това. Каузата няма значение. Има значение, че един от нас е решил да се умори от глад. Какво иска да ни покаже той с това? Какво иска да постигне? Сигурно е луд. Способни ли сте да съчувствате на един луд? Не? Какви сте вие? Нормални убийци на собствената си нация!

Та какво всъщност иска този луд?
Не, не познахте. Не е министерско кресло, не е публичен интерес. Не е даже и прокламираното му искане за разпускане на парламента и оставка на транспортният министър. Съвсем не е това.
Кольо иска да ни покаже, че духът е по-силен от тялото. Духът на човекът, духът на нацията е по-силен от инстинкта за самосъхранение, желанието да оцеляваме, да се уредим, да си живуркаме спокойно, и този дух се нарича съчувствие, съпреживяване е жалост. Той - Кольо съпреживява болката на всеки несправедливо преследван от системата, пострадал за истината, за честта си, за достойнството си за държавността си.

Има хора уволнени и преследвани, защото не са искали да продават шофьорски книжки. Кольо им съчувства. Има хора незаконно арестувани, несправедливо осъдени, затваряни невинни по затворите. Кольо съпреживява техните нещастия. Има човек, на който не му достигат седемдесет лева да подаде документи за работа. Кольо си дава мизерната пенсия на този човек.
Тялото на всеки един от нас умира рано или късно. Духът е важен.

Нациите се създават и изчезват. Духът им остава. Какво ще остане от българите на Третото българско царство? Какво ще остане от нас? Кой ще помни Радка - пиратка, червените ферарита на мутрите и вечно наведените ни глави?
С какво се гордеят днес италианците? С победите на Цезар или оргиите на някой преял патриций?
Наследници на кого си мислите, че сте? На Спартак или на никому неизвестен селски чорбаджия ял, пил, ебал и накрая умрял от инсулт?

Кольо има състрадание, а вие? Питахте ли го как се чувства след десет дена глад? Питахте ли някое дете в инвалидна количка как върви живота?
От какво толкова ви е страх, от какво толкова се притеснявате? Повярвайте ми, аз съм лекар. Най-лошото, което може да направите, когато някой страда е да се направите, че не виждате с извинението - та аз с нищо не мога да помогна.

Порази ме блога на Босия. Днес група цигани, от тези които се грижат за чистотата, го попитали как е, и защо се разхожда с плакати по улиците, а после му пожелали успех и Господ да е с него.
Циганите оказва се имат състрадание и жалост. Ние нямаме. Познайте, кои ще се наричат българи след петдесетина години? Точно така - тези, които имат жалост, без значение образованието, спестяванията, колите и цвета на кожите им.

Искате ли да сте нация или сбирщина? Искате ли да ви има и след вас самите?
Съпреживявайте един другиму и бъдете нация или мрете, като плъхове поединично, опитвайки се да оцелеете!
Оцеляването е смърт, съпреживяването - живот. Разберете ли този пъзел, ще бъдете нация.
Това ни казва Кольо без думи. Аз ви го преведох много ясно. Не се правете на не разбрали!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    38 7 Отговор
    Правилно.
  • 2 ПОЗНАВАЧ

    34 5 Отговор
    Много шкарто изплува последните 70-80 години. Читавите избягаха, и колкото и да не ви харесва, спасението ще дойде едва когато шкартото бъде отнесено от реката на времето. Тогава държавата ще се възроди. От избягалите.
  • 3 Хасан

    37 6 Отговор
    Браво..много силна статия!...
  • 4 Blade

    32 5 Отговор
    Браво Човек!
  • 5 SAAB

    31 5 Отговор
    Простичко умират..........тропосват им от ЦРУ един бодигард за първи министър и .......са тропосани ! :)
  • 6 ЯНИ

    20 2 Отговор
    Е, та в БГ точно това се случва в момента де....След 80-90г.само манги и тюрка ша има на наща територия....
  • 7 ГосТ

    25 0 Отговор
    Изглежда и америка е по голяма нация от нас. Не съм живял там,не съм ходил. Може би, обикновения американец е добър човек. В крайна сметка,както много пъти съм писал, хората се делят на добри и лоши най вече, и после на умни и глупави. След това е всичко останало.
  • 8 Гост

    16 12 Отговор
    половината дърдорене е колко е велик босия колю...ккв велик дух е и прочее простотии...ако босия колю е еманация на българския дух, България няма бъдеще
  • 9 распрас

    18 2 Отговор
    С цялото ми уважение към лекарската професия , още не съм дочул някой (пък било то и изкуствен интелект) който да е открил поради каква причина даден човек прави или не прави определено нещо. Така че ще бъда благодарен, ако автора на статията и тия които го подкрепят да се придържат към човешкия аспект на живота - както и доколкото го познават и не правят смели заключения като: "Днес ние българите не разпознаваме враг от приятел." или пък "Ние нападаме всеки и всичко - винаги". Моля Ви - по полека с твърденията, разсъжденията, уверенията, внушенията и изводите. Иначе има голяма вероятност човек просто да ви игнорира
  • 10 Българофил

    17 0 Отговор
    Със заклинания нищо не се постига! Трябва да се раждат деца! Всички, които се раждат са голи, безпомощни и БОСИ! Но трябва да се осъзнае, че състрадателността е добро нещо, но без деца е нищо!
  • 11 Не съвсем

    18 3 Отговор
    Ако спазваме точно това което ни прокламира авторът, едва ли ще оцелеем като нация, или поне не като българска такава. Ако искаме да го направим би трябвало по-скоро да чуем Орбан.
  • 12 Пешо

    14 4 Отговор
    Един избягал се замислил за България , или за хонорара си като я мислиш аласи и се бори.
  • 13 Иоуееееее

    11 6 Отговор
    Загуба на време е да се четат толкова глупости !
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 morski

    5 3 Отговор
    едностранно и манипулативно мнение
  • 16 ААА

    31 0 Отговор
    Един народ умира , когато е предаден от своята управляваща класа. Когато мафия и държава се слеят в едно. Когато предаде своите приоритети и своите пазари, когато не създава, и не задържа своите кадри. Когато предаде своите суровини и икономически лостове на чужди елементи в стил -Бананова Република, тоест суровините се изнасят непреработени в суров вид, срещу 2-3% . Когато забрави ,че това се защитава с армия , полиция , служби. Когато обикновеният човек има повече страх от престъпника , отколкото от държавата. Когато престъпника може необезпокояван и по всяко време да ти запали колата, да ти строши капачките, да те разчисти от конкурентен бизнес, като просто те гръмне. Когато людете се бият необезпокоявани по пътища , села и паланки, щото хубавият живот ги е направил агресивни, и някой трябва да го отнесе. Когато липсва всякаква демографска стратегия , за стимулиране на образованата раждаемост , ала Орбан , но смело се лепят милиарди по стари блокове. Когато емигранти с нищо не полезни за сегашното ни положение , смело ръсят мозък от хиляди километри. Да пази Господ такава държава която не случи на своите водачи.

    Коментиран от #17

  • 17 да да

    9 0 Отговор

    До коментар #16 от "ААА":

    Браво, този кометар е уцелил 10.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Аристократ

    4 0 Отговор
    Силна статия. Безспорно! Но! Не може да задаваш най-големия агресор в света за пример. Какво съчувствие имат американците. Сестра ми живя 25 години в Флорида. Хората са чисто и просто обсебени от материалното. Парите изчерпват американската ценностна система. Америка е огромна държава. Има хора, достойни за почит, но масовият американец живее в къща на лизинг, кола на лизинг и с КУХАТА МЕЧТА да забогатее.