Last news in Fakti

7 Юли, 2018 16:07 2 889 19

Няколко изречения за Босия

  • николай колев босия-
  • гладна стачка-
  • ивайло московски
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всички се възхищават на японските футболисти за това, че оставили съблекалнята след последния си мач на световното по-чиста, отколкото била преди да влязат там. По същото време един от тв каналите излъчваше „Последният самурай“ – филм за въстанието на от Сайго Такамори.

Точно една година след нашето Априлско въстание… Мнозина се възхищават на смелостта на самураите, умиращи като лъвове и орли, потънали в кръв, дим и буря от куршуми и щикове. Красива смърт за смели хора. Възхищаваме се, но не смеем да бъдем като тях. Нямаме ръст, а и сърцата ни се свиват примрели…

Българите няма да защитят Николай Колев – Босия. Не защото не приемат аргументите за протеста му. А защото се страхуват от него. Боят се, че в очите му ще се отрази тяхната примиреност, боязън и търпение. Всеки втори ще ви каже, че Босия е луд. Че е чепат характер и странна птица. Че не прилича на дивен юнак със снага като ММА боец. Вярно е, както е вярно, че ходи без чорапи и няма патъци от змийска кожа.

Босия е бил винаги такъв. Преди десети ноември 1989 г. ДС го изпратила в затвора за несъгласието му с режима на Живков. Днес гладува заради режима на Борисов.

Когато замеряше с домати парламента всички знаеха, че е прав, но не отидоха до него, да замерят и те местоработата на надулите се като пуяци политици. Не отидох и аз, признавам. Мисля, че подобни „солови изпълнения“ не постигат голям ефект. Ефект от българските протести няма, защото просто няма истински български протести. Когато се разшават някакви хора, обикновено го правят или заради себе си, или заради някой друг. Не и за каузи. Такива като Босия и шепата смелчаци от БОЕЦ са рядкост. Преселват се в „Червената книга“ - но на кой му пука…

Повечето бунтове у нас са за заплати, дупките по пътищата, срещу Истанбулската конвенция, липсващи лекарства… Протести за реформи в правосъдието, срещу корупцията, за спазване на човешките права, свободата на словото, на медиите, своеволията на институциите, преследването на инакомислещите - забрави.

Босия, разбира се, не прилича на самурай. Няма и меч. Останала му е волята, която може да мине и за инат. Не съм съгласен с някои негови тези, заради които гладува, но му свалям шапка за упоритостта и смелостта да се изправи срещу системата. Сам, горд, луд, рошав… Голям.

Политиците няма да го разберат. Младите трудно схващат идеите му. Но именно той и майките на децата с увреждания ни показват вече няколко седмици, че думата морал все още не е мъртва. Не ги сравнявам. Просто смятам, че ни припомниха как се воюва. И какво е себеуважение.

Красиво е поведението на някогашните и днешните японци. Но като българин си мисля за Караджата, който преди да загине бе отронил: „Една кръв ни остана. И земя, която да я попие…“


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фен

    7 3 Отговор
    Тоя добре пише. Като си отвори сайта, там пишеше, че за пари може да защитава всякакви каузи и интереси. И сега е така. Боклук.

    Коментиран от #5

  • 2 Хасан

    10 5 Отговор
    Прав е човека...в България никога не може да има протести като Гезипарк Истанбул,никога не може да има протести срещу преврата както в Турция ,или притестите в Гърция....единствения протест това е на турците срещу смяната на имената

    Коментиран от #6, #7, #8, #9, #10, #11, #13

  • 3 Еее

    1 9 Отговор
    Тоя босия да вземе да си убуй чорапи най-накрая.😁
  • 4 Ефтини сензации

    3 9 Отговор
    Айде поредния главозамайващ сравнително добре подреден, но нищо не струващ километричен текст.

    отивам веднага да му помагам. Вземам една лъжица, тенжурата с еденето и отивам да му пъхам в устата.
    Хайде да не ни занимавате с този повече?
    Утре ще вземе стачка гладна против дъжда да обяви...

    Коментиран от #12

  • 5 goni

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Фен":

    Лошото е че си прав!
  • 6 goni

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Стига с тия имена! Някои неща няма как да се поправят! Ама, и натякването меко казано дразни!
  • 7 селфи

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Не е вярно. Ние протестирахме сфещу Главна прокуратура, задего прикри убийцкте на не едно войниче. Срещу повишенията на тока, водата, срещу нападенидто над Иран. Срещу нападението над Югославия. Срещу продажбата на земя на чужди корпорации и други пресъпления на администрация и на политици. Чудно, тогава военните и полицаите не подкрепиха протестите, а на тях разчитаме да ни защитят. Не си прав, Хасане, нл няма скоро да се оправи тук. Докато не се изгони и последният Масон и Юдаист от всякакви постове на всякакви служби, банки, институции, тук няма да започне да се оправя. Аз съм пророк за много неща, но не говоря с духове. Само по настоящите дела подозирам какво ще се случи като последици. Тук е окупирана държавата от еврейската мафия отдавна.
  • 8 селфи

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Имай впредвид, че не членувам в партии, нито сън нацист. Принципите ми определят, на коя от двете позиции в дадена ситуация да застана. Пътят ми е губещ, защото мафията не обича онези, които не и пляскат да краде, мами, властвува. Но когато мислиш справедюиво, не можеш да вземешбстраната на мошенници и изроди, тогава не си ти. Не си прав, че сме бездушнибовце. Много протести е имало срещу мафията на власт, но кой се продава, кой се отказва, а мафията си стои на власт. Тя е и сред сини, чдфвени, зелени, гербери,..... Навред я има. Как да протестираме? Колко хора биха отишли на протеста? На повечето хора не им пука. Ето и тук не един подиграва и оплюва Босия? Вместо да го подкрепят и властта да даде отчет, те го плдиграват? Или са платени или не им пука на такива. И в Турция е като тука, много хора подкрепят властта, въпрекибгаврата с думата справедливост. Има и опозиция. И там и тук си приличаме, има и съгласни овце с неправдите има и опозиция. Лошото тук е, че големите партии са все на мафията, тя брои бюлетините, трудно ще се изгони. Може би Възраждане има желание да се оправи, но няма гласове. Не сме за подигравка погледни че и в Турция е като тук, стадото навред е едно, съгласно с властта, а опозицията гонена. БСП СДС, ДПС, НДСВ преследват користни цели, и други партии, не искат да се оправим. И да се подиграваш, вината е на Темида, МВР, БА, защото те имат правата да се борят с престъпленията, включ
  • 9 селфи

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Когато местната еврейска мафия, СДС, Филип Димитров, Надежда Нейнски... и хилядите по постове искаше да даде коридор на НАТО да бомбардира Югославия, ние пфотестирахме, но мафията даде коридора. Военни, щенгета не спряха мафията, тя нибвключи в нападението над суверенна страна. Когато нашите изпращаха контингенти за Афганистан, ние бяхме против, защото изпращаме армейска част в сувереннацстрана. Когато НАТО искаше да атакува Иран и родната мафия подкрепяше това, ние протестирахме срещу нападението. Не си прас, че сме овце. Просто мафията навред е завладяла държавата ни и управлява и военни и ченгета и институции. И не и пука за нас, ни за Босия. Смей се, щом ти е смешно! Протестирали сме срещу не едно, но мафията си стои. Извод: докато не се изтрепе персонално мафията, а тя е голям октопод и навфед, яма как да започне да се оправя. А военните и МВР, не искат да ни лтърват от октопода,.
  • 10 селфи

    7 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Апропо, когато Плевнелиев и други яростно оплюваха Русия, даже Главнокомандуващият ни Росен избега в Катар да ни носи с консерви газ, понеже прелетяха наблизо два Тупольов 50, на път към Близкия изток, ние пак протестирахме, срещу мераците и на родни и румънски маниаци да ни впрегнат във война с руснаците. Просто никой не наказва мафията на власт и зад кадър и затова нищо не се променя към пл-добро и за нас. А когато не наказваш змията, та хапе, хапе...
  • 11 селфи

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Спомни си фалита на КТБ... Главният гуверньор Иван Искров ни излъга? И Цацаров ни спусна куп версии, за обира едва ли не, че парите са измъкнати с чували на гръб? После си пфомениха версиите. Бойко спря Южен поток без да е чел проекта, а каза, че е нефентабилен? Как ли разбра...? Терориста от Сарафово бе заклеймен като Хизбулла, за няма и 20 минути след взрива, а още не се знаеше кой е бил? Какви ли не гаври с всеки Разум има тук, Хасане. Мафията е навред и ни скубе и геноцидира отдавна. Давай, присмивай се, явно ти е кеф! Но не обиждай всички българи, че сме овце, защото не е вярно, нищо че търпим! Ако нежгърпим ще е война и ще ликвидираме собственната си държава, окупирана от враждебна мафия.
  • 12 селфи

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Ефтини сензации":

    Колко ти плащат, за осмиването на протестъра или просто не ти пука? Човека варно е атрактивна фигура, но искането му е срещу корупцията. Ако властта искаше да се разследва, щеше да извика тиситата да покани Кольо да даде доказателлства и да видим какво има впредвид? Ала властта бърза да го осмее, подкупи, прогони.... ? Защо ли е така, ако не е прав Босия??? ¿???????????????????
  • 13 селфи

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Впрочем ти описах само частица, от милиардите престъпления на Октопода тук. Министър Сталийски прикри убийството на войници. А Боко по едно време изревал, че синът на Сталийски не му донесъл някакви 50 или 200 милиона, да не сбъркам, точно не помня. Чии са, откъде са, за кого и от какво са....? Мафията си има държава с институции, армия, полиция, правосъдие, данъкоплатци - ние, Хасане. Ти застана ли до Босия, да го подкрепиш? Аз не съм от София, морално го подкрепям, но не мога постоянно да пътувам до София, на работа съм и съм длъжен да работя за фирмата, където работя, такъс е договора. Не е хубаво да присмиваш, че сме прецакани, защото ти с нищо не помогна да не сме! Искаш лобираш за Турция, но и там е като тук, само, че геноцида над Българите е поръчков на кукловодите на мафията, затова я духаме повече от турците. РотШийлдови също ни мачкат, сякаш сме им криви с нещо. Но ако изчезне България и българите, нито евреи нито песоглавци ни рептилус ни Сороси ще останат тук. Само в рамките на часове планетата и други ще бъдат унищожени. Камък няма да остане здрав. Защото не спряха от векове геноцида над този народ. Турците в Османнската империя бяха използувани като средство затова А, юллейМанн паша, Бюлдер паша,... са все ешскеназита. Не сме за смях, Хасане. Колко пъти аз и други сме спирали ликвидирането на Турция, Гърция и други, представа си нямаш. И там има хора, животни, растения, и добри и лоши. Мафия

    Коментиран от #14, #17

  • 14 Грую

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "селфи":

    Радвам се като срещна подобни коментари. Някак си ми дават надежда..
  • 15 Иванов

    3 2 Отговор
    Босият не вярва на обутите!
    Босият желае да умре.
    Душата му копнее за хайдутите.
    Душата му, душа е на дете...
  • 16 пипи дългото чорапче

    1 1 Отговор
    Чудесно написано!Благодаря че все има още хора като Вас,Босия,дядо Добри.Може и да ми се смеят и да ме ,80%по Христов са забравили що е човечност.Прочетете Йовков
  • 17 Docenta

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "селфи":

    А защо не стачкувате срещу енергийната ни зависимост от Москва,най-големия енергиен вампир на България е лукоил.Най много бензиностанции има на Газпром и лукоил,които не плащат никъкви данъци на страната ни.Русия източва българска кръв със своята колониална политика към нас.
  • 18 Доцента

    2 2 Отговор
    Русия е окупатор и колониалист номер едно в България.Лукоил е монополист на горивата в България и в момента не плащат никъкви данъци.Същото е и с комуникациите Виваком е руска,Булгартабак е руски,.Русия яко ни смуче кръвчицата
  • 19 sdsd

    3 0 Отговор
    Лукойл не е руска, а английска компания на ротшилд, може да се провери на сайта на компанията, кои са акционерите или където и да е другаде - дори в интернет.
    Не се подвеждайте по това къде е регистрирана.
    Виваком е на бившето ДС ченге Спас Русев, английска и американска подлога, ограбила старата комунистическа хазна, заедно с много като него.
    Който няма информация по-добре да не пише... че става смешен или може да е платен.