17 Юли, 2018 10:00 5 000 3

Само във ФАКТИ: Сблъсъкът на МОН с информационните технологии

  • класиране-
  • мон-
  • 7 клас-
  • ученици

Просветният министър да не се крие зад „човешки фактор“, а да провери софтуера

Само във ФАКТИ: Сблъсъкът на МОН с информационните технологии - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тазгодишното класиране на учениците след 7-ми клас показа, че министерството на образованието и науката губи сблъсъка с информационните технологии.

ФАКТИ първи съобщи за проблеми с първото класиране за след 7-ми клас в София. Оказа се, че стреснати след провала при второто класиране от МОН са задържали с обявяването на резултатите до обяд. Това допълнително стресира родителите на седмокласници, които с трепет очакваха да видят дали тяхното дете е успяло да се класира в желаната специалност.

Проверка на ФАКТИ показа, че комисиите от София са предали навреме второто класиране. Забавянето на оповестяването на резултатите трябва да се търси в МОН.

Миналата седмица министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че началникът на Регионалното управление на образованието в София и председателите на две комисии - по информационното осигуряване към РУО-София и областната комисия по класирането ще бъдат наказани за грешката в първото класиране след 7 клас в София.

Те са отговорните лица и ще понесат дисциплинарна отговорност по Закона за държавния служител. Това каза Красимир Вълчев при изслушването си в ресорната парламентарна комисия.

Грешката е човешка, на хората, които са въвеждали балообразуващите коефициенти. Няма данни за софтуерен проблем, въпреки че продуктът има нужда от усъвършенстване, съобщи просветният министър.

Междувременно стана ясно, че подобен проблем с класирането след първия тур е имало и в Добрич. Така, както и в столицата, са били засегнати деца, които са кандидатствали в паралелки с информационни технологии.

Ако в София няма софтуерен проблем, то малко вероятно е подобна грешка да се прояви в Добрич.

В три средни учебни заведения в областта има сгрешени балове. Това са СУ „Димитър Талев”, СУ „Любен Каравелов и СУ „Йордан Йовков” в Тервел. Това потвърди за радио „Добруджа” Любомир Тодоров, експерт в РУО Добрич. Балообразуването в три паралелки с балообразуващ предмет информационни технологии, се разминава с посоченото в заповедта - външното оценяване по математика не е удвоено, а е посочено само един път, призна Любомир Тодоров.

"Аз лично ще настоявам да има такива наказания и да бъдат в достатъчна степен дисциплиниращи. Разбира се, трябва да бъдат справедливи и да не бъдат прекомерни. Казвам, че ще настоявам, защото дисциплинарният съвет е този, който изслушва и приема решението“, обеща пред депутатите Красимир Вълчев.

Проявяването на един и същи проблем в София и Добрич е обезпокоително. Образователният министър „да не взема опит от премиера“ и да раздава наказания, а да седне на една маса с нарочените грешници експерти и да помисли къде се крие проблема.

В противен случай и догодина ще пишем за проблеми в класирането. Мога да се хвана на бас, че тогава няма да бъдат само в София и Добрич, а в много градове.

МОН трябва да подаде ръка на експертите и да работи заедно с тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вече бивш учител

    14 0 Отговор
    "МОН трябва да подаде ръка на експертите и да работи заедно с тях." - А нима в МОН не работят експерти? Някой да не би да смята, че там са назначени "партийни калинки"? Не знам, но заплатите им са като за експерти. И постоянно измислят нови и "умни" задачи и задължения за учителите, които те трябва да свършат извън работния си ден! Като например, да обикалят циганските махали и да издирват деца, които държавата не знае къде са и защо не са в училище.
  • 2 miro

    1 0 Отговор
    стига глупости само изисквания
  • 3 Нина

    2 0 Отговор
    Не знам защо МОН прехвърлят задължения , които те трябва да свършат на експертите от РУО.Като че ли станаха много калинките.Сега и НИО и там експерти,а резултатите всяка година все по зле.Объркани задачи,грешно задаване на въпроси,гршка в класирането или в софтуера и объркани до безумие родители,готови да пишат жалби,след жалби.Някой май не си е на мястото.
    Разграничение в отговорност и задължения на МОН и РУО и НИО трябва да има.