Last news in Fakti

26 Февруари, 2012 21:15 22 378 25

Гърция да напусне!

  • гърция-
  • еврозона-
  • германия
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Изненада от Германия: министър в кабинета на Меркел призовава Гърция сама да напусне Еврозоната! Независимо от огромните помощи за Атина, ситуацията там остава толкова безнадеждна, че някои я считат за "неспасяема", коментира Дойче веле.

За пръв път министър от кабинета на Меркел пледира за подобна радикална стъпка: Гърция да напусне Еврозоната. Нещо повече, министърът на вътрешните работи Фридрих препоръчва на Запада да предложи на гърците толкова примамливи условия, които тя просто да не е в състояние да отхвърли.

С това си искане политикът от Християнсоциалния Съюз /ХСС/ излиза на открита конфронтация с канцлерката Ангела Меркел и финансовия министър Волфганг Шойбле. Пред списание Шпигел Фирдрих твърди, че: "Вън от валутния съюз Гърция ще има по-добри шансове за спасяване на икономиката си и повишаване на конкурентноспособността й."

Болшинството германци са против новата помощ

Утре в германския Бундестаг ще се гласува втория пакет с помощи за закъсалата Гърция в обем от 130 милиарда евро. Смята се, че сред депутатите има сигурно мнозинство в полза на решението. С тази си позиция обаче народните представители биха гласуват против волята на германските граждани.

Представително допитване показва, че повечето германци искат техният парламент да спре помощния пакет за Гърция. Според анкетата, извършена по поръчка на в. "Билд ам Зонтаг", 62 процента от анкетираните настояват Бундестагът да каже "не"; само 33 процента подкрепят втория спасителен транш. Общо 64 процента от германците смятат, че Гърция не може да бъде спасена.

Въпреки това приемането на пакета е сигурно, тъй като опозицията в лицето на социалдемократите и Зелените ще гласува заедно с правителственото мнозинство. Поради дълговата криза, в Европа се чуват все по-настойчиви призиви за увеличаване на обема на постоянния спасителен механизъм. Досега канцлерката Меркел беше против, тъй като отпускането на помощи за закъсалите страни излага Германия на големи рискове.

Не оставяйте Гърция на спекулантите!

Председателят на Социалдемократическата партия, Зигмар Габриел, смята, че не е редно, Германия да проявява колебливост, защото: "Отпадането на Гърция от Еврозоната би било началото на края на ЕС", твърди Габриел в интервю с "Велт ам Зонтаг". Той предупреждава, че подобна стъпка би била доказателство за липсата на сплотеност в ЕС. "Ние се борим за това, политиката, а не спекулантите на финансовите пазари, да решават съдбата на Гърция", подчертава Габриел.

Федералният съюз на германската индустрия е против други спасителни пакети освен този, който ще бъде гласуван в понеделник. В интервю за "Тагесшпигел" председателят на Съюза, Ханс-Петер Кайтел, казва: "Ние не бива да плашим с изхвърляне от Еврозоната, но трябва да дадем ясно да се разбере, че този спасителен пакет е последният шанс за гърците".

Тази помощ била необходима, тъй като било ясно, че Гърция не може да си помогне сама. Същевременно Кайтел казва, че има пълно разбиране за онези депутати в Бундестага, които ще гласуват против.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    1 4 Отговор
    Германски евреи изкупиха половин Гърция на безценица ,,,сега се домогват до другата половина.
  • 2 Курт

    8 0 Отговор
    Напълно подкрепям! Мързеливи, приети са в ЕС по геополитически причини, в момента реалностите са други. Къш по бързо, че тежат на всички ни на шиите като воденичен камък. Като свикнат да бачкат по 14-16 ч. вместо по 4ч. на ден, да заповядат отново.
  • 3 ь39ъ

    4 0 Отговор
    Докато половината световен търговски флот (контейнеровози и пр.) е собственост на Йоргос, Хер ханс пари ще киха, а Меркел ще кима. Иначе няма кой да му вози стоката от Китай, която жълтите произвеждат на ишлеме за жълти центове.
  • 4 Anonymos

    9 0 Отговор
    Да ги изключат от ЕС и да се свършва - никой не ги иска, всички ги мразят, дори те самите нямат желание да спасят мизерната си държава, защо да го прави Германия ??? Аз съм против данъците на европейските граждани да отиват за едни хрантутници който живечт на гърба на другите и после вдигат стачки и протестират че не им изнася, ако бяхме в тяхното положение те първи щяха да квичат че трябва да се махаме
  • 5 Дада НеНе

    4 0 Отговор
    А някой виждал ли е Грък да работи.......... Кой ще връща парите.
  • 6 z_l_a_t_a_n

    2 0 Отговор
    Кръвта вода не става... Историята говори за византийците,че си боравят само с измами,ето Ни го и нагледно !!! Богат народ,бедна държава... Толкова подъл народ не е имало и няма да има,дори страните от "3-тия свят" се справят,а тези НЕБЛАГОДАРНИЦИ се хилят в лицата на хората,който помагат да не гладуват децата йм... !!! Географското им положение им е даденост и на него разчита един народ,но нека променим малко максимата: Незаменими хора няма... 130млрд. - колко гладни и не виновни сирачета щяха да имат залък хляб и глътка чиста вода...
    1 - Едно от Десетте Божий заповеди гласи: Не пожелавай нищо,от това що има ближния....
    2 - Друго гласи: Не кради за лично угода...
  • 7 сасшо

    3 0 Отговор
    да се махат византийците нагли!
  • 8 бат' Ицо

    4 0 Отговор
    На тези мързеливци и наглеци ще повярвам само тогава, когато от глад ще искат да дойдат в България да работят като болногледачки, селскостопански работници, проститутки и пр. за жълти стотинки, както сега са нашите хора там... А не да ми проревават света, че им намаляват заплатите и пенсиите, които остават 5-6 пъти по-високи от нашите!!!!!!
  • 9 MOV

    1 0 Отговор
    Както писа "Дойче веле" преди няколко месеца, над 80% от византийските ценни книжа и заеми са дадени от немски и френски банки. Така че не се чудете, на немските и фраенските политици не им пука за гърците, спасяват собствените си финансови магнати на гърба на нещастните си избиратели.
  • 10 niki

    1 1 Отговор
    tova e nai marzelivoto pleme, da neka doidat da rabotyt pri nas da se pogavrim kakto te se gavryt s nas,
  • 11 иван иванов

    1 0 Отговор
    Така или иначе гърците сами 'ще напуснат еврозоната, но те искат да получат всичко каквото могат от там и после ще я напуснат.Те са много хитри аз ги сравнявям с арабите,които познавам много добре.
  • 12 miko

    0 1 Отговор
    ei nikoi ne e doshal tyk v garciq na sila tova e 6toto nashta hubavata darjava taka e reshila da sme na dale 4e ai sega da na praqt neshto v balgariq se varnem tam samo se iskazvat 4e v bulgariq nqmalo mladeji tyk garcite sa podigravat s jenite znaqt gi 4e nqmat pari i gi pra6tatat na semeistavata si v bg taka 4e sa k......ta
  • 13 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    На фотуса в настоящия форум,там на онзи връх,който се вижда има
    една църква "СВЕТИ ГЕОРГИ".Непосредствено до светата обител има
    страхотна таверна.След прекарването на прекрасна вечер там,НИЕ
    съветваме да се вземе ТАКСИ,а да не използва пешеходната алея надолу към бул."АНДРЕЯ СИГРУ"
  • 14 МРАЗЯ ГИ гърците

    4 0 Отговор
    гърци или византийци не са свикнали на немотия като нас,мързеливи са не им се работи а ако работят то трябва да е голяма заплатата и на малък почасов ден,най им е добре да си плащат и други да им вършат работата каквато и да е тя,такъв народ са те.
  • 15 11111

    3 0 Отговор
    Ей "работливците", евала на гърците, защитават си интересите до последно. На нашата държава не и е мястото в ЕС, но вие сте толкова ограничени, че не го схващате. Какво хубаво видехте след влизането освен в пъти по-високи цени на горива, данъци, алкохол, цигари, хранителни стоки и какво ли още не. Гласът на гърците се чува от тяхното правителство и от европейските, затова и протестират постоянно, а вие само стеняте, че е гадно и държавата продължава да с..е на главите ви. Ако бехме като тех, досега отдавна да има гражданска война и да са уринати всички от парламента. Мислете си, че са зле те, кога грък дойде да гледа бг пенсионерка за половината и пенсия, тогава ще приема, че са го закъсали.
  • 16 тоня

    1 1 Отговор
    ЕЕЕЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙЙ ---събудете се -20 год съм в гърция , и много добре правят , я се опитайте да направити това което правят гърците, а си стойте и си мрънкате комунизма е добре залегнал, заедно с мафията и си търпите като добичета , ама няма кой да ви поведе а те тук се повеждат сами -Иракли ,извинявай ама няма- Андрея Сингру
  • 17 оййй

    1 1 Отговор
    ДА БЯХТЕ ПОЧЕЛИ МАЛКО ПРЕДИ ДА ПИШИТЕ , КОЛКО ПАРИ ДЪЛЖЪТ НА ГЪРЦИТЕ --германците и французите, те не са предатели като нас те си обичат РОДИНАТА, А И СА МНОГО ГОРДА НАЦИЯ ДАЛИСА СВЕТЛИНА И ДЕМОКРАЦИЯ НА ЦЯЛ СВЯТ , ОСТАНЕТИ СИ С ЗДРАВЕ жалко за вас
  • 18 Иракли Иракли

    1 0 Отговор
    До коментар №13 ИРАКЛИ
    Доуточняване:ПЕШЕХОДНАТА АЛЕЯ от връх ХИГАВИЯ/СВЕТИ ГЕОРГИ/
    е много стръмна и крие опасностти за слизащи туристи надолу,които са използвали таверната.Медицинското обслужване в ГЪРЦИЯ е ограничено в връзка с кризата.Съобразявайте се със съвета!!
  • 19 Ильо войвода

    1 1 Отговор
    Що си мислите,че некой е тъп и им подарява пари? Скоро ще разберете и няма да искате да сте на тяхно място.Защо удължиха военната служба! Скоро ще се запукат и Гърците ще са на първа линия via egnatia, via militaris нема как да ги прескочат, това е пътя за Азиа.
  • 20 Ес може без гърците

    2 1 Отговор
    Театъра на гърците няма да мине - за всички е видно че те не полагат никакви усилия да си решат проблемите.
    А само крънкат пари, поемат ангажименти, които не изпълняват..
    Затова - аут и да се оправят сами
    Германците са прави - стига са плащали за мързела на гърците
  • 21 axax

    3 0 Отговор
    Като може без гърците, защо си пускате ,майките, жените , сестрите да слугуват на мързеливите гърци,
  • 22 Слав Стоянов

    1 0 Отговор
  • 23 Здравка Георгиева

    1 0 Отговор
    Хей,хора каквото и да си говорим гърците винаги са били НАРОД и винаги ще бъдат.Това ,че ние сме ОВЦЕ си е наш проблем.Могат и взимат,ние като сме дупедавци ще си живеем със 50 евра на месец и ще си траем.Какво като гърците са взели пари?Има кой да дава -взимат,ние и това не можем,пък ако ни дадат нещо то веднага е откраднато и потъва в нечии джоб.И какво правим ние-НИЩО!Седим пред телевизора и псуваме.Какво правят гърците-СТАЧКУВАТ!Ето за това ще им дадат пари.Аче няма да ги изгонят от еврозоната е ясно.
  • 24 Бърдоквата

    0 0 Отговор
    Много ми е странно како гърчулята започнат да се бият в гърдите как ще напуснат еврозоната и ще се оправят, а има и у нас, които им пригласят и ни навират как там получавали по 1500 евро и сега им намалили на 1200-300 евро. Ами като излязат от еврозоната и въведат драхмата замисля ли се някой колко ще струва тази драхма - по-малко от хартията, върху която е напечатана, каква инфлация ще се развихри и какво ще стане с обикновените гърчуля, а. За богатите, които имат сметки в швейцарски банки, нищо няма да се промени разбира се, техните пари са в сигурни валути. Да му мислят простите паликарета, които живеят в облаците и българските т......ри, които не могат да сметнат две и две колко са.
  • 25 Бърдоквата

    0 0 Отговор
    Много ми е странно како гърчулята започнат да се бият в гърдите как ще напуснат еврозоната и ще се оправят, а има и у нас, които им пригласят и ни навират как там получавали по 1500 евро и сега им намалили на 1200-300 евро. Ами като излязат от еврозоната и въведат драхмата замисля ли се някой колко ще струва тази драхма - по-малко от хартията, върху която е напечатана, каква инфлация ще се развихри и какво ще стане с обикновените гърчуля, а. За богатите, които имат сметки в швейцарски банки, нищо няма да се промени разбира се, техните пари са в сигурни валути. Да му мислят простите паликарета, които живеят в облаците и българските т......ри, които не могат да сметнат две и две колко са.