2 Септември, 2018 20:28 4 526 15

Какво им става на тия саксонци?

  • кемниц-
  • германия-
  • нацизъм-
  • гдр

Събитията в Кемниц показват едно: мнозина нито познават, нито разбират хората в Източна Германия

Какво им става на тия саксонци? - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо все в Саксония се случват такива неща? Въпросът, който някои си задават след драматичните събития в Кемниц, показва едно: мнозина нито познават, нито разбират хората в Източна Германия, твърди Хенрик Бьоме.

Нека започнем с един пример. Когато от ЮНЕСКО заплашиха да отнемат статута на световно културно наследство на Дрезден - заради строителството на мост, който можел да загрози прекрасната долина на Елба, саксонците не се стреснаха и си построиха моста. Е, ЮНЕСКО им отне титлата, но дрезденчани не направиха от това трагедия. Ето така са устроени саксонците.

Който обаче иска да ги разбере по-добре, трябва да познава поне малка част от историята им. Например тази, свързана с управлението на Август Силния, крал на Саксония през 17-ти век. Неговото убеждение, че саксонците са по-добри от останалите, се превръща в извор на самочувствие за неговите сънародници и до днес. То им е помагало в тежки дни - например преди 200 години, когато претърпяват унизително поражение от прусаците, а и по-късно, когато в няколко войни все се оказват на страната на губещия. Даже и през съдбоносната 1813 година, когато Наполеон е разбит край Лайпциг. Тогава саксонците се бият на страната на френския император и губят на собствена територия. Подобни поражения оставят трайни следи, но и сплотяват.

Изобретателността на саксонците е направо легендарна, също и трудолюбието им. Германският инженер е, така да се каже, саксонец. И до днес Техническият университет в Кемниц се радва на световна известност в областта на машиностроенето. До Втората световна война Саксония е била най-силно развитият индустриален регион на Германия. Първият автомобилен концерн е основан в Цвикау - много преди този изобщо да се заговори за Волфсбург. Саксония е имала също силна текстилна индустрия, машиностроене и електротехника. Била е водещо средище на бизнеса.

Мирната революция в Германия – дело на саксонците

Но хората в тази част на Германия са по-особени. Да, саксонците са особняци. Заради силния диалект в Германия често им се подиграват. По този повод дори ще чуете, че който говори по този начин, не ще да е с твърде бистра глава. Именно този вид презрение кара саксонците да се гневят. И да реагират по свой си начин: не си мълчат, а казват право в очите онова, което не им харесва. В самия край на ГДР например пълнеха площади и скандираха: "Ние сме народът" и "Без насилие!". Така беше през съдбовната есен на 1989 година, когато енергията им събори една стена и помете един режим. Мирната революция тогава не тръгна от Берлин, Бранденбург или Мекленбург, а именно от Саксония. В Лайпциг, Плауен и Дрезден хората излизаха на протест. И можем да кажем, че Обединението на Германия е плод на саксонския кураж.

Но тъкмо Обединението на Германия, на което хората възлагаха толкова много надежди, днес е една от причините, поради която те отново излизат на протести - в Кемниц и в други саксонски градове. Защото имат усещането, че ги водят за носа – както едно време, когато партийните величия на бившата ГДР определяха всичко. Днес саксонците се чувстват манипулирани от западногерманците, заели възлови места в управлението и администрацията. Показателно е, че местният депутат от ХДС Арнолд Фаац, един от активистите на мирната революция от 1989, говори за "цунами от надменност", заляло неговата провинция след промените. Икономиката на Саксония, или онова, което беше останало от нея след войната и 40-те години планова икономика на ГДР, беше доунищожено. В първите години след 1989 Саксония загуби близо 80 процента (!) от работните места в индустрията. По този начин несъмнено е била елиминирана и част от източногерманската конкуренция. А подобни неща остават в съзнанието на хората.

Но и дори и това не накара саксонците да капитулират. Днес в провинцията отново работят автомобилни фабрики, милиарди се инвестират в производството на чипове, пак се строят машини, има добри университети и прекрасни стари градове. Саксония изживява бум, а безработицата е по-ниска от тази в Северен Рейн-Вестфалия, например. И въпреки това хората излизат на протести. Какво подтиква тяхното недоволство? Нима са се подвели по измамните думи на десните екстремисти? Или изпитват омраза към чужденците? Въпреки бума, в провинция Саксония днес все още има много доста хора, които се чувстват социално отритнати. Мнозина имат усещането, че са германци втора категория. Все още размерът на пенсиите и заплатите в източните провинции са под нивото на тези в западни провинции. Мнозина възприемат това като израз на неуважение и незачитане на техния принос. Подобни настроения има най-вече сред по-възрастните хора, които преживяха радикални и драматични промени през последните 3 десетилетия.

Откъде идат страховете?

Може би и заради това много саксонци продължават да се чувстват повече свързани с Източна, отколкото със Западна Европа. Това обяснява и тяхното по-различно отношение към санкциите срещу Русия или политиката на унгарския премиер Виктор Орбан. Влияние оказва също и фактът, че много от по-младите, образовани и талантливи саксонци бяха принудени да напуснат провинцията, за да търсят по-добри възможности за реализацията си на Запад. „А онези, които остават, се чувстват наистина изоставени“, твърди едновремешният правозащитник и дългогодишен директор на Саксонския център за политическо образование Франк Рихтер. Тъкмо тези хора, според него, са много по-податливи на призивите на десните екстремисти. Така гневът и омразата се обръщат и срещу чужденците, макар в Кемниц да няма толкова много чужденци, колкото в повечето западногермански градове. Ксенофобията се дължи и на това, че местните хора просто не са имали достатъчно възможности да живеят редом с чужденци. А когато се стигне до неконтролиран приток на чужденци, както през 2015 година, това поражда у хората страх и несигурност.

Но също толкова ясно трябва да се подчертае, че нищо от казаното дотук не може да оправдае насилието срещу бежанци или хора с чуждоземен вид. "Без насилие!" - този лозунг от 1989 трябва да се остане в сила и днес. Повечето хора в Саксония и бездруго са убедени в това. Също толкова недопустимо е да обявяваме всички демонстранти в Кемниц или всички избиратели на дяснопопулистката „Алтернатива за Германия“ (АзГ) към десните екстремисти или да ги наричаме „паплач“. Впрочем, още през идната година на АзГ може да стане първа политическа сила в провинцията. Тъкмо в Саксония, където са корените на германската социалдемокрация.

Те наистина са по-особен чешит хора, тия саксонци.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВСИЧКО ТРЪГВА ОТ ГЕРМАНИЯ, НО

    12 0 Отговор
    КАК ЩЕ СВЪРШИ ?
  • 2 Киро

    42 1 Отговор
    В източна Германия са чистите германци, в западна Германия има повече хора, които развиват икономиката и заплатите стават по високи и всички бежанци затова ходят там.Доста хубави протести правят, ама евреите(политиците) са стиснали много яко властта над хората и няма да я пуснат много лесно.Но със мерак и силна воля става всичко.Пожелавам им всичко добро, щото бая мъка видяха с тия турци и какви ли още не
  • 3 пипи дългото чорапче

    31 1 Отговор
    Аз ги харесвам
  • 4 толерастията е вредна

    40 1 Отговор
    Простичко е истнските немски инженери не искат "инженерите" на Меркел !
    Това което твърди и се оптва да ни внушили DW- Меркел пропаганден машинен е че видите ли понеже не били живели с пришълците имигранти от третия свят и не ги разбирали !?!? Пълна ГЛУПОСТ и манипулация, тези германци явно са малко по-умни от другите западните им събратя толерасти, които вече десетки години "успешно" интегрират турци например и поне се учат от грешките им и не искат да допускат собствени !
    Колко още заклани немци от примати трябва да има за да усетят "удоволствието" да живеят с тази паплач ????? Не се подавайте на манипулации, като тази на DW, мислете хора и сами, ще разберете, какво се случва !!!
  • 5 Да го кажем направо.

    44 2 Отговор
    Просто в Източна Германия хората все още не са с промити мозъци-либералните изчадия не са успели още...Реално комунизма сега спасява въпросните германци-ако Берлинската Стена беше паднала по-рано с едно-две поколения,сега и саксонците щяха да са медузи като западните немци.В никакъв случай не оправдавам комунизма--изключено е...но точно този политически строй прави хората да имат по-адекватна оценка и да виждат заплахите на бъдещето,като първото нещо е стремежа за оцеляването. Консуматорският "западен" истинкт още не се е впил в мозъците на източногерманците. Това е с две думи реалито-набързо написано...
  • 6 745

    27 1 Отговор
    Харесвам Саксония и Саксонците. Те са били самостоятелно голямо кралсво. Не харесвам DW i Merkel /дърта баба/
  • 7 ХанкоБрат

    33 1 Отговор
    Поредната забавна и пропагандна статия на освирепялата Дийче Зеле в стил неуважаймата журналистка Циганолюба Бенатова или. Тъпо написан бълвоч за нарастващия гняв и загубеното търпение на обикновените и нормални хора по Европа, от което да ти стане гнусно от прочетеното. Напълно в духа на неокомунизма - който не мисли като нас е расист, нацист, фашист, отрепка, която не заслужава да живее.
    Грозно е да наричаш собственият си народ "освирепяла тълпа", „неонацисти“, само защото е излезнал да изрази недоволството си срещу правителството си за мигрантската политика. Но като гледам продалата се на НПО-тата бабичка Меркел е по-загрижена за състоянието на мигрантите, отколкото на народа си, все едно е български политик под прикритие.
    Дано завинаги да е минало времето на добре режисираните възгласи: „Добре, добре мигранти. Идвайте, ще приемем всички, защото се нуждаем от вас!“ В първите редици се виждаха руси, синеоки девойки махайки дружелюбно на пристигащите вагони с освирепели физиономии с инженери и лекари примати, които съвсем нямаха намерение да работят.
    Само за слабоумните все още не ясно, че бе разиграна поредната драма от лицемерния евро-гей-неолиберален елит, които цели унищожаването на Европа. Така изведнъж местните хора се оказаха по-опасни от бежанците, макар да не са убили никой, докато горките маймуни избиха стотици и изнасилиха хиляди жени и деца.
    Според джендърите политици, местните хора, които се защитават са много по-опасни от пришълците кро
  • 8 777

    7 19 Отговор
    Аз не съм политик и не разбирам от политика.Но като европеец разбирам че дрогираните и татуирани немски свине за трети път съсипват континента Европа !!!

    Коментиран от #13

  • 9 Странгер

    3 25 Отговор
    Всеки един пост до тук е откровена анти европейска пропаганда!!
    А твърдението, че бившият соц строй помага на Германия да не пропадне наистина ме разсмя.....
    Плюете по Меркел, както и по всички, които са направили най много за благоденстващата демокрация в Европа.. и в България
    Не се притеснявайте за Германия, тя винаги се в справяла с паразитите...
    Притеснявайте се за България- анти европейски нагласи не са добри за нея....
    Но вас ви интересуват други цели явно!
    България ще бъде европа въпреки вас!!!!

    Коментиран от #10, #11

  • 10 ГосТ

    22 1 Отговор

    До коментар #9 от "Странгер":

    Аз също съм про-европейски настроен,и това е единствената алтернатива за света. Не може да мълчиш обаче, когато Европа се дави в екскрементната маса пробутвана от америка и чифутите. Не може да останеш безразличен, когато виждаш "левия бряг на Сена" залят от помия,не може да си безразличен когато виждаш войнственият и горд германец на колене. Не може да си безразличен, когато виждаш заменената с чалга, носещата силни послания традиционна британска музикална сцена.
  • 11 регулировчик

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "Странгер":

    Айде, да не бъркаме антивре огейските нагласи, с "антиевропейски".
  • 12 ГАЛЕВ

    10 0 Отговор
    САМО ДА ПАДНЕ ГЛАВАТА НА БОЛНАТА БАБИЧКА МЕРГЕЛ И ЩЕ ВИДИТЕ УЖ ИМИГРАНТИТЕ ОБРАТНО В ДЪРЖАВИТЕ ИМ ИЛИ НЕМЦИТЕ ЩЕ ГИ ИЗГОРЯТ В ПЕЩИТЕ ОТ ВТОРАТА СВЕТ.ВОЙНА.КЪДЕТО СА ИЗГАРЯЛИ ЕВРЕИТЕ. НЯМА ДА ИМА МИЛОСТ ЗА ИЗРОДИТЕ ОТ АФРИКА МЪРЗЕЛИВИ И ПРИСТИГНАЛИ В ЕС С ЕДНА ЦЕЛ НЕ ДА РАБОТЯТ А ДА УБИВАТ,ИЗНАСИЛВАТ И ДА ГРАБЯТ.

    Коментиран от #15

  • 13 ЗайоБайо

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "777":

    Че като не разбираш, не пиши глупости бе! На протеста бяха немски граждани, на които им е писнало от безсилието на полицията и на съдебната система.
  • 14 патриотъ

    6 0 Отговор
    Надявам се,че това е началото на осъзнаването на Европа и това ще доведе до изчистването на напълзялата измет!Тези протести трябва да бъдат подхванати от всички нормални хора в Германия и цяла Европа!Меркел отвори "кутията на Пандора",без да пита никого и трябва да понесе отговорност за последствията!
  • 15 ХанкоБрат

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "ГАЛЕВ":

    В много голяма заблуда си, че само Ханъмата Меркел внася маймуни. Зад това стоят ООН и още стотици НПО-та, които са на корпоративна или арабска хранилка. Така че каквото е внесено ще си остане, а и ще се множи с бързи темпове, докато западна Европа не стане мюсюлманска. Който от белите там има акъл да бяга при нас, който няма да чака онождане...