Last news in Fakti

8 Октомври, 2018 20:30 4 241 132

Русия в главите на българите

  • русия-
  • българия-
  • русофоб-
  • русофил-
  • владимир путин
Русия в главите на българите - 1
Снимка: БТА/АР
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Каква е тази мистериозна конференция на БАН за русофобията в България? Някои от съобщенията за нея просто изчезнаха, така че яснота няма. Но понеже темата е много интересна, задочно ще взема отношение, пише Ивайло Дичев.

Из виртуалното пространство се завъртя анонс за мистериозна конференция на БАН за русофобството в България, която за кратко раздели дигиталния народ на русофили и русофоби. Както си му е редът. Не можах да стигна до официален източник, а някои от съобщенията междувременно просто изчезнаха - може би са се уплашили от подигравките, може и някаква дълга ръка да е натиснала организаторите, както стана с конференцията за равенството на половете. Но понеже смятам, че темата е много интересна, задочно ще взема отношение.

Опит за семиотичен анализ

Какви смисли се влагат в България в понятието Русия? Първо, погледнато чисто институционално, тази страна в момента е нещо като наш противник, доколкото сме член на НАТО. Не говорим за омраза, а за страх - от СССР, от нова Русия след 2011, когато Путин пое курс на конфронтация.

„Фобос“ на гръцки означава страх, не омраза. Тоест, русофоби са онези, които се страхуват от Русия. Защо ли? Ами заради окупацията на Чехословакия и Крим, заради лъжите за сваления корейски самолет през 1983 и за малайзийския самолет през 2014, заради подкрепата за главорезите в Камбоджа преди и в Сирия сега, заради пропагандата на световна революция при соца и хибридната война днес. В никакъв случай не искам да кажа, че Западът е света вода ненапита и няма роля в този конфликт. Просто България е избрала официално едната страна на барикадата и е там вече доста години. Това прави от русофобите поддръжници на статуквото, а от русофилите - един вид дисиденти. В самата Русия биха ги нарекли национални предатели, но ние по-добре да се въздържаме от подобни определения.

За много българи Русия е символ на изгубения комунизъм от младостта им. Понятието за носталгия е именно това: чувстваш болка по нещо, което безвъзвратно си е отишло. Младостта, лагерните огньове, кахърните трели на българската естрада. На обратния полюс значението е същото: Русия символизира комунизма с всевластния комсомолски секретар, с милиционера, който стриже коси и реже дънки, с радиоточката, която бълва скудоумия. Успехът на тази символизация се дължи на това, че нито едните, нито другите проявяват интерес към реалната страна оттатък Черно море. Тя днес е една от най-неравните, най-капиталистическите, а от комунизма са останали само няколко символа на имперска мощ - ракетите, химнът, мумията на Ленин.

За русофилите Москва символизира здравата ръка, която ще сложи ред в света. Путин лично култивира този си образ, като от време на време бомбардира чеченски град, подгонва олигарх, позатваря и поубива инакомислещи. Русофоби в случая са онези, които се боят от подобен модел, защото държат на либералната демокрация, която не е просто власт на мнозинството, а и защита на последното малцинство, на последния индивид. Битката се води в епоха, в която в процеса на глобализацията политическата власт се оказва все по-обезличена от икономиката. Политиците се репчат, измислят си лесни мишени, като например еднополовите бракове, но връща ли ги това на сцената? Да, Путин донякъде се върна, но не с мощна икономика, наука или култура, а с военни акции, които предизвикват международния ред. Просто обръщам внимание, че в случая русофилите, волно или не, се оказват милитаристи. Да, сред русофобите също има горещи американофили, фасцинирани от задокеанската военна мощ, но те май са по-малко. Самата мисъл, че малка България може да си мечтае за някаква силна ръка, за могъща армия и незаобиколима роля в световните неща е леко комична, но, както знаем, фантазията си има своя логика.

Всеки избира филма, който желае да гледа

Важен елемент в сблъсъка фили-фоби е деструктивният характер на руската душевност. Тамошните политтехнолози систематично опитват да деконструират ЕС - за разлика от Китай например, който вижда интереса си този пазар да е стабилен и платежоспособен. Но не всеки русофил в България се идентифицира с крайнодесните движения, които подкрепя Кремъл, има и много хора с леви убеждения. Това, което им харесва, е, че някой слага прът в колелата на Системата. В този си вариант русофилията е вид анархизъм, търсене на съюзник в желанието за реванш над света - такъв, какъвто е. В подкрепа на това идва и близостта на народните ни характери: руснаците са като нас, но още по-хаотични - напиват се, не им дреме, а човекът от подземието на Достоевски показва кукиш на прекрасния Кристален дворец, построен от Прогреса. У кое българско несъзнавано я няма тази злорада жилка? Русофобите пък, в ролята на красивите и успешните, се мъчат да имитират западните образци. Пренасят от там не само венециански гондоли и обноски за маса, но и технологии, закони, ценности. Последният им аргумент във всеки спор е: така правят в Европа. А това ги поставя в едно малко унизително положение спрямо волните русофили, които вършат всякакви пакости както им идва отвътре.

Понеже цялата работа е малко фантазмена, най-много знаци ще извлечем в сферата на културата. Няма по-различни страни от нашите две: едната империя, другата провинция, едната аристократична, другата еснафска, едната живее от феодално владение на подземни богатства, другата преживява от подизпълнителски труд. Русофилите съпреживяват историята, като я драматизират според наученото от учебниците по история от началния курс - освобождението, умилението от руските жертви, благодарността, на която сме осъдени до гроб. Русофобите се ровят из по-специализирани текстове и непрекъснато изваждат епизоди, когато Русия ни окупира, обявява ни войни, работи против интересите ни. Всеки избира филма, който желае да гледа.

За едните православието е естествена връзка между двата народа, под естественото лидерство на руската патриаршия, нали е най-голяма (за пари и тайни служби няма да отваряме дума). За другите пък православието е изкористено от Кремъл и се е превърнало в новия марксизъм-ленинизъм. И понеже няма как да не вярваме - давайте тогава да гледаме към Вселенската патриаршия. Едните безусловно се възхищават от официалната руска култура, други се възторгват селективно от борците срещу самодържавието, комунизма и пак самодържавието. Най-любопитно е отношението към славянството, което превръща двете групи в квази-етноси: едните искат да са славяни, другите намират всевъзможни доказателства за това, че нямаме нищо общо. Дотам се заплете работата, че с нетърпение чакам БАН да вземе отношение: славяни ли сме или не, какъв език говорим, какви генетични маркери са открити. И ако сме славяни, това сближава ли ни и с поляците например, които не обичат Русия?

Между двата полюса

Ще кажете, че дума не отронвам за икономическите интереси, а те все пак са най-важни. Едните искат „Белене", другите - не; едните се радват, че второ етническо малцинство у нас вече са руските виладжии (над 400 000?), другите припомнят опита за преврат в Черна гора, извършен именно от такива виладжии; едните казват, че руският газ е най-евтин, другите твърдят, че е най-скъп. Но би било доста наивно да мислим, че „Южен поток“ е бил спрян от някаква русофобия. Където играят пари, въображаемото обикновено има подчинена роля - идва по-късно, за да легитимира вече направени избори. Вярно е, че в някои отношения е по-лесно да се разбираш с руснаците, защото и едната, и другата славянско-православна душа има склонност да позаобикаля някои правила. А това по-скоро сближава двата полюса, отколкото да ги разделя.

С една дума: семиотиката е пластична, подхожда за различни ситуации, различни политически идентичности. Поле за много бъдещи конференции!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Без име

    31 25 Отговор
    На кого му дреме какво мислят българите, камоли пък на руснаците дето не ги имат за хора българите..

    Коментиран от #130

  • 2 Eee

    28 32 Отговор
    Само СССР👍
  • 3 Инкогнито

    57 29 Отговор
    Русофил е синоним на патриот русофоб е синоним на доларопоклонничество, толкова е просто!

    Коментиран от #10, #15, #123

  • 4 12345

    20 27 Отговор
    Да живее Руско - Турската дружба! Само Ердоган и Путин.

    Коментиран от #6, #7, #128

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Цанко

    13 23 Отговор

    До коментар #4 от "12345":

    Те си бъркат в гащите, а нашите путьовци се дивят на ориенталско- хазарската еротика!
  • 7 Цанко

    8 20 Отговор

    До коментар #4 от "12345":

    Те си бъркат в гащите, а нашите путьовци се дивят на ориенталско- хазарската еротика!
  • 8 Цанко

    12 21 Отговор

    До коментар #5 от "Анатема":

    А за хазарското чифутче шеломович, какво ще кажеш? Ти неговите "камбанки" ли облизваше?
  • 9 Българин

    25 38 Отговор
    Русофил=национален предател =българофоб!
  • 10 Българин

    31 38 Отговор

    До коментар #3 от "Инкогнито":

    Кога русофилите сте били български патриоти , бе мръсна руска подлого? От 140 години насам продавате българските национални интереси на Русия и сте се доказали като най-гнусните предатели!

    Коментиран от #17

  • 11 Грантаджийче

    45 9 Отговор
    Всеки ден, в българска медия
    се оплюва една държава.
    Всеки ден няколко невменяеми, неводени на отчет, се оставят безцеремонно да обиждат, хулят, пишат лъжи и простотии по адрес на една конкретна държава.
    Всеки ден в една българска медия се цитират статии от чужди медии с различни обвинения към една конкретна държава.
    Какво това, ако не - КАМПАНИЯ?

    Коментиран от #12

  • 12 Руските свине за нас

    16 38 Отговор

    До коментар #11 от "Грантаджийче":

    „… българите, ние трябва да се отнасяме с тях като с врагове… целта на нашите усилия трябва да бъде не „целокупна“ България, а подялбата даже на сегашното княжество между съседите му: румъни, сърби и гърци, с изключение на широката полоса по дължината на Черно море, която Русия може да остави за себе си… с България трябва да се постъпи така, както е постъпено с Полша и да бъде изтрита от лицето на земята за назидание на всички … да се знае какъв позорен и бедствен край очаква всеки славянски народ, ако дръзне да вдигне ръка на великата Русия“.
  • 13 Цанко

    8 18 Отговор

    До коментар #5 от "Анатема":

    Путин еврей Мать В. В. Путина.

    В девичестве Шеломова. Родилась в д. Заречье Тургиновского

    района Тверской области в крестьянской семье. Кроме нее, у родителей было

    четыре сына, один из которых, Алексей, умер в раннем возрасте. М. И. Шеломова
  • 14 Руските свине за нас

    18 26 Отговор
    „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва  бъдат погълнати от русите!”
    ИВАН АКСАКОВ
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    19 30 Отговор

    До коментар #3 от "Инкогнито":

    Преди 1877г. руският ботуш за 3 века 11 пъти преорава България с надеждата да ни затрие физически. Чувал ли си за Одринския мирен договор, за Кайнарджашкия?
    През Априлското въстание излизаме с дървено топче и кремъклийки срещу войската на Османската турска империя, защото Русия блокира в складовете си хилядите модерни пушки закупени за въстанието от богати Българи-патриоти...
    ДА, РУСНАЦИТЕ МНОГО ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ, НО НЕ И БЪЛГАРИТЕ!
  • 16 Историк

    18 29 Отговор
    Русофилията е израз на национален комплекс за малоценност, старателно култивиран и подхранван от руснаците и от петата им колона. Никъде по света няма такова явление, като организираната русофилия, чието кредо е:" лизането на руски задници е върховна проява на патриотизъм.

    Коментиран от #101

  • 17 Инкогнито

    36 16 Отговор

    До коментар #10 от "Българин":

    Кое точно сме прода ли бе? Колко завода построиха твойте капиталисти? Колко АЕЦ? Колко пристанища? Колко??? Колко релсов път положиха? Колко училища построиха? Единстевено довършиха Маг. ТРАКИЯ и то с чужди пари!

    Коментиран от #20, #23

  • 18 Симеон Радев

    17 21 Отговор
    “За забелязване е, че когато се касае за руския престиж в България, нашите русофили са много по-непримирими, нежели самото руско правителство. Това се дължи , разбира се, главно на факта, че те са тук , в България паразити на руския престиж , с който тъй много злоупотребиха за звънна свои користни цели, щото отвратиха самата Русия. Но често пъти тяхната цинична защита на руските интереси се дължи на невежество”.

    Коментиран от #27

  • 19 Цанко

    19 25 Отговор
    Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

    Русчук, 1-й Март 1886 г.

    З.Стоянов
  • 20 Българин

    16 25 Отговор

    До коментар #17 от "Инкогнито":

    Продавате я на руснаците, които са най гнусните капиталисти е империалисги, бе неграмотник. Няма по див капитализъм от руския.

    Коментиран от #21

  • 21 българче

    29 15 Отговор

    До коментар #20 от "Българин":

    Платените от Джей Пи Морган Стенли и Джордж Сорос медии чрез американските фондации - Aspen Institute, "Atlantic Bridge", German Marshall Fund of the United States, "Америка за България", "Отворено Общество" и още десетки подобни, ВСЕКИ ДЕН бълват пропагандни статии чрез ройтерс, дойче веле, асошейетед прес, вашингтон пост, франкфуртер алгемайне цайтунг, гардиън, блумбърг и стратфор. ИЗВЪРШВА СЕ МАСОВА ПСИХОЗА НА НАСЕЛЕНИЕТО, платена от личните интереси на американски олигарси.
    ХОРА БДЕТЕ!!

    Коментиран от #25

  • 22 Истината

    17 23 Отговор
    Иван Шмельов за руския народ

    : „Народ, който ненавижда свободата, обожава робството, обича веригите на своите ръце и нозе, мръсен физически и морално...е готов във всеки момент да гнети всичко и навсякъде”.
  • 23 Цанко

    13 15 Отговор

    До коментар #17 от "Инкогнито":

    Шшшш ей, ела да видиш бургаското пристанище бе! Няма нищо общо със социалистическото... Със седем нови пирса, още се строят с много нови кранове и жп. линии... А и строител на пристанищата и основните жп линии е Стефан Стамболов!
  • 24 българче

    23 13 Отговор
    Западните говеда са в паника. Департаментът на Кочината отделя 120 милиона гъзпапиря на година за пропаганда, отделно спекуланти от Кочината през нейни банки наливат пари за лъжи в джобовете на журналистите - а РЕЙТИНГЪТ НА ПУТИН ГИ РАЗБИВА. И квичат неистово и лъжат в несвяст. Докараха я дотам, че БРАТУШКИТЕ им сервираха В ХАГА артистите, които участваха в клиповете за химическата атака на Асад в Дума, Сирия. ТОЧНО В ПРОСЛОВУТАТА ОЗХО.
    Западните говеда няма да се спрат. Те губят позиции през света и се налага да лъжат още повече. Докога? - Докато ИЗГУБЯТ ВСИЧКО.

    Коментиран от #125

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Хахаха

    26 13 Отговор
    Трите соросоидни утрепки, живеещи в този сайт отново изтрещяха! Светна лампата на Павлов с таг Русия и те се втурнаха като хамстери във въртележка...Мишкувайте!

    Коментиран от #30

  • 27 Цанко

    12 12 Отговор

    До коментар #18 от "Симеон Радев":

    Тия ще оплюят и Ботев, и Захари Стоянов, и Георги Раковски и всичко българско!

    Коментиран от #32

  • 28 българче

    24 9 Отговор
    ВСЕКИ ден, в българските медии се пуска някоя пропагандна статия. От ройтерс, дойче веле, асошейетед прес, вашингтон пост. Води се яростна кампания, спонсорирана от американски банки чрез американски фондации за оклеветяване и очерняне на Русия. Стигна се дотам, че официалната американска администрация преди Тръмп се включи в кампанията. Сегашният президент Доналд Тръмп назова американските медии като врагове на народа - и е прав! НЯКОЙ НАЛИВА ПАРИ В ПРОПАГАНДНИ КАМПАНИИ - и това се вижда от всички читатели на новини!
  • 29 НКВД

    8 21 Отговор
    Русия е грешка на историята, която скоро ще бъде поправена!

    Коментиран от #39

  • 30 Цанко

    4 14 Отговор

    До коментар #26 от "Хахаха":

    Бягай чифутина шеломович да те почерпи самогон!
  • 31 Историк

    8 20 Отговор
    Крайно време е и ние да освободим Русия поне веднъж. За да им натякваме 150 години, че сме ги освободили и трябва да пълзят в краката ни от благодарност. Да ги накараме да ни издигнат паметници, да направят Федерално движение "Българофили", което всяка година да се събира край Каспийско море и да говори против Русия и за присъединяване към България. Да пишат по форумите "Да живей България" и да си мечтаят как ще посрещат отново с цветя славната българска армия на Червения площад.

    Коментиран от #109

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 българче

    25 11 Отговор
    Постоянните читатели на новини си дават сметка, че яростната русофобска кампания в България започна след приемането й в Европейския съюз. Такова противопоставяне, саркастично и обидно нападателно русофобство бе наложено от американски фондации чрез европейските им представители и няма аналог в близката Българска история.
    Въпрос - ЗАЩО НЯКОЙ ИНВЕСТИРА ПАРИ В ТАКИВА КАМПАНИИ?
    Нормалните и разумни хора няма да намерят отговор - защото нормален отговор - няма.
    НO КАМПАНИЯТА Е ОЧЕВИДНА, ЯРОСТНА и НЕбългарска.
    Това се вижда ОТ ВСИЧКИ ЧИТАТЕЛИ НА НОВИНИ!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Цанко

    8 22 Отговор
    Пляскайте минуси ушанки, знаем колко мразите българските възрожденци!

    Коментиран от #36, #111

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 КГБ Териер

    19 5 Отговор

    До коментар #29 от "НКВД":

    Русия е велика страна и тия приказки че ще я завладеят са от 200г.и всеки път греда!!

    Коментиран от #47

  • 40 Българин

    12 17 Отговор

    До коментар #32 от "българче":

    Мръсните руски подлоги единствено това умеят, да избиват българи по заповед на Москва и да препикават гробовете им. И да се хвалят след това, че са патриоти.
  • 41 Цанко

    7 16 Отговор

    До коментар #36 от "експерт":

    Я чети Раковски бре, ама не разрешената от комунизма литература!

    Коментиран от #42

  • 42 българче

    8 10 Отговор

    До коментар #41 от "Цанко":

    Абе, кво беше това БЕЛО на гроба на дедо ти? Да не му тече сфинктера още, бургаско гавно??
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 НКВД

    9 4 Отговор

    До коментар #34 от "Тест":

    Скрий се стоя смешен тест който го пробутваш бе капиталист от задния двор! Българските капиталист с гащите от дрип шопа!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Инкогнито

    9 5 Отговор
    Нийй ут Бурас смие много смиели пу ниета ама като смие учи в учи ние смие толкуз батки

    Коментиран от #50

  • 47 Само питам

    8 17 Отговор

    До коментар #39 от "КГБ Териер":

    И кое и е великото на мръсната руска кочина бе путлераст? Само смрад и зловония се носят от нея.
  • 48 Цанко

    2 12 Отговор

    До коментар #45 от "българче":

    К- "Лазур" бл 23 вх 4ри Калканджиев... Чакам! А и често ходя на Гъбката и в Казиното!

    Коментиран от #49, #56

  • 49 българче

    10 3 Отговор

    До коментар #48 от "Цанко":

    Идвам!!!

    Коментиран от #51, #57

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Цанко

    4 11 Отговор

    До коментар #45 от "българче":

    Аз на колкото русофили съм избил зъбите и на колкото рускини съм скъса задниците, Путин ако знаеше досега да е пратил десантните кораби в Бургас.

    Коментиран от #53

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Цанко

    3 12 Отговор
    Аре моля да не ползвате името ми! Вие страхливци си нямате имена, криете се като пу...и!
  • 55 Цанко

    2 9 Отговор

    До коментар #53 от "българче":

    Слязох, освен ако не си призрак, че нищо не видях...

    Коментиран от #59

  • 56 Инкогнито

    9 6 Отговор

    До коментар #48 от "Цанко":

    Ха ха ха ха ходи на Казино и в Гъбака ха ха ха ха ха божеее къде се съм хахаха а Боза пиеш ли хахаха?
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Грантаджийче

    7 2 Отговор

    До коментар #55 от "Цанко":

    Списък на длъжници по ЗМДТ във връзка с чл. 32 от ДОПК
    Публикувано на: понеделник, 12 декември 2011
    Валидно до: вторник, 27 декември 2011, 11:50
    Уведомяваме лицата, че в 14-дневен срок от публикуване на настоящото съобщение следва да се явят в
    отдел КРДПС, Община Бургас, ул."Конт Андрованти" №1 /срещу сградата на Битов Комбинат /ет.4 от
    09,00 до 12,00 часа, за връчване на Акт за установяване на задължение по декларация по чл. 107, ал.3
    от ДОПК и на Покана за доброволно изпълнение на основание чл.182, ал.1 от ДОПК.
    В случай, че не се яви в посочения срок, на основание чл.32 ал.6 от ДОПК, съответните
    документи ведно със съобщението ще бъдат приложени към преписката и ще се считат за редовно
    връчени, а задължените лица за уведомени.

    Коментиран от #61

  • 60 Цанко

    1 11 Отговор

    До коментар #57 от "Българин":

    Че съм и охрана! При това въоръжена! Ще го опукам като нищо!

    Коментиран от #62, #64

  • 61 Цанко

    3 12 Отговор

    До коментар #59 от "Грантаджийче":

    Грантаджийче вие винаги първи започвате с обидите и заканите!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Академик Балкански

    10 14 Отговор
    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб, е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникални и имат някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #67

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 1994

    12 2 Отговор
    Разделяй и владей,прочети коментарите и ще разбереш колко ефикасно работи в нашето общество.Ние сме българи и не трябва да не се захласваме да величаем чужди страни, а да започнем да гледаме интереса като народ.

    Коментиран от #66, #69

  • 66 1994

    7 0 Отговор

    До коментар #65 от "1994":

    П.с. да се чете-интереса на собствения ни народ.
  • 67 Инкогнито

    14 7 Отговор

    До коментар #63 от "Академик Балкански":

    Русофобите саонези които се криха по З. ЕВРОПА преди освобождението и изобщо не бяха тук по време на,, Руско турска войска "русофобите дойдоха в България по късно и със сребърниците от масоните почнаха да настройват населението на България срещу Освободителите от Русия! По време на русофобските правителства БГ. ГУБИ 2пъти тиритория! Вкарват ни в Сетовна война срещу нормалните държави и вече 30г.след1989г.нидържът на дъното на Европа!

    Коментиран от #73

  • 68 Еl comandante

    8 5 Отговор
    Нс вдички срали гербави комундета съм шлякал майчините ви дупетс якоооо и после цанко смуче юнашкото ми млекооо.ХеХеХе шобаната тиква падна насрс се и умреее!!!
  • 69 КГБ Териер

    9 7 Отговор

    До коментар #65 от "1994":

    А ти не виждаш ли че България е малка държава и винаги има нужда от силен покровител когато хората са правили пари ние сме ходили с ФЕСОВЕ И ЗАТОВА СМЕ СЛАБИ? Обаче при стария покровител имаше бъдеще а сега е на карта!

    Коментиран от #89

  • 70 Еl comandante

    7 2 Отговор
    Нс вдички срали гербави комундета съм шлякал майчините ви дупетс якоооо и после цанко смуче юнашкото ми млекооо.ХеХеХе шобаната тиква падна насрс се и умреее!!!
  • 71 Спри се бе

    13 4 Отговор
    ненормалник! Навсякъде, във всички драсканици тук, където стане дума за Русия, очевидно един и същ неграмотен ненормалник с никовете "Цанко", "Българин", "Руските свине...", "Ефтини сензации" (евтини се пише с "в", бе, неграмотник), "историк", "империалист" и т.н. пише едно и също и едно и също. Тъй като предполагам, че не може толкова прост и злобен човек да е платен трол,този човек просто не е добре.
    От друга страна, не разбирам толерирането всеки ден на едни и същи простотии в коментарите от страна на Факти. Губите сериозни хора, които биха искали да коментират тук. Защото сега човек няма смисъл да чете коментарите - под всяка статия се пише едно и също от един или най-много, двама трима човека.

    Коментиран от #75, #78

  • 72 444525

    11 13 Отговор
    Ето какво пише и Радой Ралин:

    Пиша ти от Плевен, драги Ванка.
    Помниш ли кагда пришол със танка?
    Беше млад, но се държеше мъжки.
    Зарази семейството ми с въшки…

    Взе на мама златните пендари
    и дори галошите ми стари.
    Помниш ли, как кушаше картошки?
    Наконец забърса три кокошки.

    После си преспал със какa Сия
    и изпил си всичката ракия.
    А след време чухме и мълвата,
    че си гръмнал тате във главата!

    Длъжен бях да те обичам, Ваня.
    Даже кръстих дъщеря си Маня.
    Залъкът си давахме насила
    на Русия – тая дива сила.

    После цели девет петилетки
    грабихте уран и руди редки.
    Грабихте и жито, папироси…
    Зарад тебе ходим голи-боси!

    Дружбата ни беше “свята”, “чиста”.
    Ние всички хранехме танкиста.
    А пък ти ни пазеше със танка
    и ни взе последната луканка…

    Пазеше и немците, и чехите.
    Ние тук възпявахме успехите.
    С паметник стърчиш ни на главата
    и скверниш небето и земята.

    Коментиран от #74, #110

  • 73 Академик Балкански

    10 11 Отговор

    До коментар #67 от "Инкогнито":

    Русофобите са тези, които направиха Съединението. Русофоби са тези, които победиха Сърбия, насъскана от Русия. Русофоби са тези, които направиха така, че русофилския преврат срещу княз Батенберг да не се превърне в руска окупация, и България да не се превърне в Задунайска губерния. Русофобите са на практика тези, заради които днес има България!

    Коментиран от #77

  • 74 Пища Хуфангел

    15 7 Отговор

    До коментар #72 от "444525":

    А тоя Козел защо не написа след 1989г.как дойдоха от Запад, напрфиюмираните с лимузините и ни накараха да си сринем икономиката с приватизацията и ни направиха пазар с ограничени възможности!!

    Коментиран от #82

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 77 Инкогнито

    12 7 Отговор

    До коментар #73 от "Академик Балкански":

    Руснаците ако са искали да ни направят губерня след освобождението нямаше какво да ги спре! Така чеее..... Айде австрийски Цар заедно с русофобите в българия скочиха на Русия на два пъти след Освобождението за,, благодарност"човек който не цени ръката която му е помагала в нужда не струва и 5 ст.!!!

    Коментиран от #79

  • 78 Българин

    10 11 Отговор

    До коментар #71 от "Спри се бе":

    Защо не спреш проруската измет? El comandante харесва ли ти или Бай ХОЙ, Барчо, Borislav Popov или Румяна? Русия е враг на България, самата тя го е посочила във военната си доктрина. Подкрепяйки врага на България и вие, русофилите се превръщане в български врагове, каквито всъщност винаги сте били.
  • 79 Академик Балкански

    10 11 Отговор

    До коментар #77 от "Инкогнито":

    Русия веднага щеше да превърне България в руска губерния, но понеже Великите сили не разрешаваха реши да направи това постепенно. Съединението и Стамболов след това сложиха край на тези руски мераци.

    Коментиран от #80, #81, #112

  • 80 Цанко

    9 9 Отговор

    До коментар #79 от "Академик Балкански":

    Винаги целта на имперска Русия е била, да превърне Черно море във вътрешно море и да сложи ръка на Босфора и Дарданелите!

    Коментиран от #83

  • 81 Инкогнито

    10 5 Отговор

    До коментар #79 от "Академик Балкански":

    Кои велики сили бе а Русия каква е!? Великите западни сили какво чакаха 500 г. и държаха мюсулмани в Европа? Великите сили като Франция и Англия защо въоръжаваха турците по време на руско турската война? Или и това са русофилски лъжи?

    Коментиран от #85, #87

  • 82 Цанко

    5 8 Отговор

    До коментар #74 от "Пища Хуфангел":

    Каква икономика с тоя дефицит и трите фалита бе Куфнагел? Дори и вожда ви- правешкия циганин го призна, че социализЪмЪт е едно недоносче!

    Коментиран от #84

  • 83 Пища Хуфангел

    8 5 Отговор

    До коментар #80 от "Цанко":

    Не бе искали са цял свят и Луната затова западна европа ги напада 2 пъти в рамките на 150г.
  • 84 Пища Хуфангел

    9 7 Отговор

    До коментар #82 от "Цанко":

    Какви фалити бе? Защото сме били толкова зле дългът на БГ. 1989е - 8 милярда$ а сега в хубавото е 50 милярда$!!
  • 85 Цанко

    6 6 Отговор

    До коментар #81 от "Инкогнито":

    Сигизмунд, Владислав Варненчик.... Те руснаци ли са?
  • 86 Цанко

    5 5 Отговор
    До средата на 50-те години БНБ дословно следва сталинския модел, без ни най-малко да оспорва съветското лидерство. Превърната в послушен изпълнител, тя се включва в контролираните експерименти на стопанското „размразяване“. През 60-те години с активи на НРБ е закупена бейрутската Литексбанк, чиято дейност и досега не е изцяло изяснена. (Има подозрения, че през банката са минавали сделките с българско оръжие и синтетични наркотици с арабски режими и терористични формирования.) През 70-те години банката е важен елемент от хаотичната икономическа безпътица на „зрелия социализъм“, докато през втората половина на 80-те в нея се фокусират редица от най-острите неравновесия на системата. Създадените в края на комунистическия режим „социалистически“ търговски банки изиграват ролята на фермент, койт
  • 87 Академик Балкански

    5 5 Отговор

    До коментар #81 от "Инкогнито":

    Щом се е съобразява ла с Австро-Унгари, Германия и Великобритания преди да обяви война на Османската империя през 1877 година каква е?
  • 88 Цанко

    5 5 Отговор
    Създадените в края на комунистическия режим „социалистически“ търговски банки изиграват ролята на фермент, който окончателно разлага системата и в същото време захранва новата“, констатира екипът от изследователи от Държавния архив и БНБ, който наскоро обнародва документи за дейността на банковата система от 1947 г. до 1990 г.
  • 89 1994

    10 2 Отговор

    До коментар #69 от "КГБ Териер":

    Аз смятам,че имаме всичко необходимо да отстояваме своите позиции без да ни е нужен по-голям батко.Всичкият ресурс го имаме.Виж как една малка СК постави на мястото си великата ви Америка.
  • 90 Цанко

    7 4 Отговор
    Къде потъна българското злато

    Принудена да финансира цели губещи отрасли, БНБ се превръща в мълчалив хроникьор на провала на централизираната икономика от съветски тип. „Най-големи са загубите в кооперативния сектор, където под натиска на мощно лоби се изливат огромни средства, покриващи безстопанственост, документни измами (например фалшиви фактури) и откровени кражби“, твърдят анализаторите на архива на БНБ от онези години. Дупките се запълват с „братската помощ“. Резултатите не закъсняват – първият фалит на НРБ заради огромната задлъжнялост към СССР настъпва още в края на 50-те години. Дружбата си е дружба, ама сиренето е с рубли, обявяват наследниците на Сталин. Оправянето на кривите сметки за безвъзмездната съветска помощ започва с пладнешки обир, в който участват и задгранични банки със съветски капитали.

    Коментиран от #98

  • 91 Цанко

    4 5 Отговор
    През 1959 г. натрупаните по време на Царство България 26 тона златни резерви тайно са преместени в Москва под предлог, че сградата на БНБ нямало да издържи на атомна бомбардировка. „До 1962 г. две партиди от златния резерв на България е продаден, за да бъдат покрити падежите по дълга към съветските банки в Лондон и Париж. В самия край на 1962 г. около 21 тона злато си купува срещу рубли и Централната банка на СССР – Госбанк, макар две години по-рано е било обсъждано друго решение, а именно златото да бъде продадено срещу капиталистическа валута и с осигурения ресурс да бъдат погасени българските задължения.

    През 1964 г. са продадени още 4 тона, надлежно депозирани предварително като златен залог в Лондон. Операциите са проведени в пълна секретност, като дори счетоводните процедури се извършват с устни нареждания и

    Коментиран от #99

  • 92 НКВД

    5 8 Отговор
    1- Българите сме азиатци от монголо руските степи 2-българите не ни обичат още от времето на Византия 3-българите трпеме Балдоин и слагаме точка на 3 кръстоносен поход 4-българите сме мешани със слвяни а западняците не обичат слвяните 5- не случайно западняците бият турците до Сърбия а не до Българи 6- Източно правослвни сме! 7- преди 1989г.сами на БГ. Западните държавни н
    Банки не дават кредити а теглиме от частни! Всички др. Държави от Бившата СИВ стартират на чисто а ние не 89г. 8- не случайно обвонявст БГ. Зза Папата! Как да съм русофоб след тези факти?
  • 93 Цанко

    6 7 Отговор
    Хайде стига с лекциите за "братската любов" , фалитите и дефицита! Знам, че няма смисъл чебурашки, вие сте си зомбирани по рождение!
  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 патриотъ

    5 4 Отговор
    САЩ са грешка на природата,но скоро грешката ще бъде поправена!
  • 97 стоян георгиев

    6 6 Отговор
    има една лека грешка в темата .пишещите тук русофили не са русофили ,а путиноиди.те не са фенове на русия,нито я познават нито имат желание да я знаят,тях ги влече сапа.влече ги робската им психика към клетката дето другаря путин им предлага.лошото е че те са лицемерни дори в тва си влечение щото ни един от тях няма никакво намерение да заминава за русия и да се установява там,нито пък би го искал за децата си,напротив всеки пламенен путиноид кандидатства усърдно за зелена карта или приканва децата до колкото ги има да бягат от българия ,но на запад въпреки че много харесва путин,сирия ,китаи или иран.русофобите основно са интелигентни хора познаващи добре историята на русия ссср както и тази на българия и европа и не се връзват на евтините номера на руската хибридна пропаганда,но определено ние не мразим русия или руския народ,просто харесваме друг сегмент в русия,този дето сега гние по руските затвори или го трепат органите на кгб или гру.
  • 98 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 99 no name no face no number

    3 3 Отговор

    До коментар #91 от "Цанко":

    Ти комунист ли си бил, че всички детайли знаеш а?Няма как да не си бил и дс ченге. Ако ще да е праведна твоята информация, няма как да я знаеш, ако не си бил вътре в играта разбираш ли баце
  • 100 стоян георгиев

    6 3 Отговор

    До коментар #98 от "no name no face no number":

    и с кое руските ценности са по-добри от европеиските?русия е африка със сняг. мизерия,корупция и безпътие.ако малко се беше понпънал да се информираш ,кво е в русия нямаше да пишеш глупости .китаи пък няма никакво желание да променя нищо извън китаи,а и работи много добре със запада.реално китаи е богат щото запада му дава работа.

    Коментиран от #102, #105

  • 101 Голям прос

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "Историк":

    Предлагаш американски ли да лижем? Те като гледам са душички, мислят само за нас и се грижат за просперитета. Цените ни, байно, надминават тия в ЕС, качеството на стоките е поне две идеи под тяхното, а доходите ни средно четири пъри по-ниски. Българина от лизане на американски и подобни задници, от 30г живее така, на изпарения. Каква ми е ползата от това, че съм европеец, като не мога да отида до Европа да видя как живеят. Или това е целта
  • 102 no name no face no number

    5 3 Отговор

    До коментар #100 от "стоян георгиев":

    Русия си е Русия, каквато е такава, но е независима и самодостатъчна. Лошото е, че западните лешояди не са доволни от този факт. Те искат робчета послушни. За Китай какво да кажа много са хитри, ама мноого и хляб от всякъде ще изкарат и от ЕС и от сащ и от всяко едно място. ЕС ще започна да го харесвам, когато видя и нещо хубаво в него. На този етап се надявам хора като Льо Пен, германските националисти, Славини и забравих как се казваше лидера на 5 звезди, все тая, та тези хора заедно да променят ЕС, че сега е гнусна помия

    Коментиран от #103

  • 103 стоян георгиев

    5 3 Отговор

    До коментар #102 от "no name no face no number":

    запада иска русия да бъде стабилна и добронамерена и няма никакво намерение да я прави зависима напротив.запада разви путин,тои му помагаше в наи-трудните му моменти докато путин си стъпи на краката и почна да плаши същия този запад.сега като запада вече неще да бачка с русия на путин се оказва, че искал да прави русия зависима.ами тва е пълно противоречие бе другарю.как запада ще иска да прави русия зависима от него като неще да търгува с нея?ес е наи-хубавото място на света към момента.няма по-добро място за живот от ес,а хора като льо пен искат да го прецакат срещу някоя и друга рубла.само че и те свиха сърмите след като се видя че избирателите в страните им не са такива идиоти квито ги мислеха и сега почнаха новата песен за европа на нациите,забравяики старата за разпад на ес.и кво да не би сега европа да не е европа на нациите?та гнусната пумия наречена ес е мястото дето съм сигурен че няма да напуснеш ,дори никога фашистите на които си фен да не се доберат до управлението му .единствената опция да го сториш е ако заминеш за сащ ,канада или австралия.
  • 104 no name no face no number

    4 2 Отговор
    Не са фашисти, националисти са. Въпреки, че и фашизма не е бил въобще толкова черен, колкото го изкарват, поне в Италия За другите държави ок, но в сащ НИКОГА. кракът ми няма да стъпи там.
  • 105 Дух

    5 7 Отговор

    До коментар #100 от "стоян георгиев":

    Аз ходя в Русия всяка година.
    Това,което ти твърдиш-лъжа на един помяр.Русия стегна се за последните години.Во всеки случай -България изглежда като африка на нейни фон.

    Коментиран от #106, #122, #124

  • 106 Само питам

    7 4 Отговор

    До коментар #105 от "Дух":

    Защо се връщаш руска подлого? Остани си там, нали е много хубаво.

    Коментиран от #107

  • 107 Дух

    4 4 Отговор

    До коментар #106 от "Само питам":

    Помиар,-гледай си робота!

    Коментиран от #108

  • 108 Само питам

    4 4 Отговор

    До коментар #107 от "Дух":

    Руски мелез ли си?
  • 109 Дух

    3 4 Отговор

    До коментар #31 от "Историк":

    Мокри сънища на идиот!
  • 110 !!!

    2 3 Отговор

    До коментар #72 от "444525":

    И Ванка,и Сия......-са детайли на война.Ако са дошли в това село ГЕСТАПО-щеше да има само гробове!
  • 111 гост

    2 4 Отговор

    До коментар #35 от "Цанко":

    Трябва да си много глупав да градиш защитата на тезите си основно върху цитати от минало, които често са извадени от контекста на разсъждението или от позицията на автора. Да не говорим, че нямат НИЩО общо със съвремието, световните играчи понастоящем и с развитието на Света след цитираните мисли. Замисли се поне малко какво дирят повечето възрожденци в и от Русия (в това число и Ботев) и накъде е бил обърнат погледа им?! Историята се е случила достатъчно отдавна за да е изплувала истината отвъд пропагандата.
  • 112 !!!

    3 5 Отговор

    До коментар #79 от "Академик Балкански":

    Защо си на Русия,Что можеш ти?
    Да те храня?
    Ходи-мети там из Европа!
    На кого изпотребвал!

    Коментиран от #115, #117

  • 113 Роги

    4 3 Отговор
    Ааа ясно,дойче веле.Нищо ново,отново глупости
  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Само питам

    5 3 Отговор

    До коментар #112 от "!!!":

    И ти ли си руски мелез или си автентичен евразийски примат?
  • 116 Генерал де Гол

    7 2 Отговор
    "Руснаците никога няма да бъдат щастливи, ако знаят, че някой живее по-добре от тях. И понеже те не са способни на прогрес, злобата и фрустрацията са тяхно постоянно душевно състояние. "
  • 117 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 118 Карлуков

    1 7 Отговор
    Русофобията е тежка форма на психическо разстройство, защото възниква най-вече у хора с налични други такива.

    Коментиран от #119, #120, #126

  • 119 Историк

    8 2 Отговор

    До коментар #118 от "Карлуков":

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб, е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникални и имат някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.
  • 120 Димитър Благоев

    7 3 Отговор

    До коментар #118 от "Карлуков":

    Димитър Благоев:



    „Русофилството е грубо политическо суеверие, умишлено култивирано сред народните маси; политическо знаме, вървенето и воюването под което неизбежно води към предателство и национална катастрофа. Защото русофилите, плувайки безогледно във водите на руската дипломация, неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика на Балканите“

    Коментиран от #121

  • 121 Карлуков

    2 4 Отговор

    До коментар #120 от "Димитър Благоев":

    Публикувано във факти.бг: неизбежно и фатално правят от България едно сляпо и послушно оръдие в ръцете на руската завоевателна политика
    Нима в момента не сме абсолютно същото, но в ръцете на някой друг? Иначе съм съгласен, че НЕ трябва да сме нещо подобно, но спрямо абсолютно всеки (и Русия включително).
  • 122 Иван

    8 1 Отговор

    До коментар #105 от "Дух":

    Товарищ господин вие явно не осъзнавате, че в много голяма степен благодарение на вас изглежда така днес България!
  • 123 Мужик

    9 2 Отговор

    До коментар #3 от "Инкогнито":

    Как точно русофил - поклонник на чужда държава може да е български патриот бе, лумпен?! Дали си русофил, американофил или какъвто ще да е "фил" на чужда държава, няма как да си патриот, а национален предател!!!
  • 124 стоян георгиев

    8 2 Отговор

    До коментар #105 от "Дух":

    ти ходиш всяка година в русия и там било супер викаш????кое е супер ?заплатите ли или инфраструктурата или свободите на хората?кое е супер и е по-добре от българия другарю?в русия страната с наи-много полезни изкопаеми в света няма една свястна магистрала ,минималната заплата е по-ниска от тази в опърпана българия,а средната заплата е по-ниска от нашата макар че там има мултимилионери дето я вдигат сериозно. в русия нямаш право да критикуваш путин,нямаш право да кажеш истината за украина сирия и т.н. ако вземат сина ти воиник и го утрепат в някоя от руските таини воини нямаш право дори да питаш как е станало бе другарче!или си мислиш че ние не знаем за тия неща.отдавна не е 1989 година да можете да криете истината другарю и да ни плашите с празни приказки и лъжи.и не на последно място,като тук е толкова зле що имаме руска имиграция от над 50000 руснака избягали от готината русия в гериоеиска българия?
  • 125 Кондуктор

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "българче":

    Недей да скверниш думата българче , неандерталецо . Смърдиш на самогон и Запах Ленина .
  • 126 Доктор Ох Боли

    6 0 Отговор

    До коментар #118 от "Карлуков":

    Карлуков заминавай за Карлуково да ти заверят жълтата книжка и после от там директно за Матюшка Расия.
  • 127 Иван Шмельов

    5 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Иван Шмельов за руския народ : „Народ, който ненавижда свободата, обожава робството, обича веригите на своите ръце и нозе, мръсен физически и морално...е готов във всеки момент да гнети всичко и навсякъде”.
  • 128 Интернационалист

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "12345":

    Да живей Евразигейската дружба между Путлеристан и Гаджалеристан.
  • 129 контраадмирал РАЗПлющилкин

    0 0 Отговор
    Искам да кажа, че съм в тричасова ерекция, ако Олга е свободна да фърля един найлон на батареята
  • 130 Antymediator

    5 1 Отговор

    До коментар #1 от "Без име":

    Зощо , да не би пък руснаците да са нормални хора ?!
    Българите в пъти са по-добрите във всяко едно отношение.
    Това , че на ушанките им промиват мозъците вече 100 години си е тяхен проблем.Те са в Евразия при Казахстан и Узбекистан , а ние сме в Европа!
    Понял ?!
  • 131 тоз

    1 0 Отговор
    измислен уожд да се яде вратавръзката подарена от ,той дзнай!!!
  • 132 тоз

    0 0 Отговор
    измислен чиляк да си смени името на дивов! по гуеми простотии от иво,куртаклиев и томат барабар с тони не бяф чел?