24 Октомври, 2018 13:00 3 816 23

Защо убийството на Хашоги не предизвика реакция като "Скрипал"

  • джамал хашоги-
  • скрипал

Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Истанбул и това, а което му се случи с пълна сигурност, може да се смята за убийство, предизвиква реакция в света, която не може да се нарече иначе освен ограничена

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо убийството на Джамал Хашоги не предизвика реакция като случая „Скрипал“, пише руският вестник “Взгляд“.

Журналистът Джамал Хашоги, убит в Истанбул, не стана "нов Скрипал". И не само защото единият е умрял, а другият е жив. Нито САЩ, нито Великобритания, нито ЕС бързат да налагат санкции срещу кралския двор в Рияд или да изгонят саудитски дипломати от столиците си. Какво предизвика такава забележителна разлика със скорошната антируска кампания? И защо Ердоган трябва да се възмущава заради целия свят?

Убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в Истанбул и това, а което му се случи с пълна сигурност, може да се смята за убийство, предизвиква реакция в света, която не може да се нарече иначе освен ограничена. Не говоря за възмущение от смъртта на журналист, най-вероятно убит на територията на консулството на Саудитска Арабия - гневът е бурен и очакван. Въпросът е, че Саудитска Арабия, чиито власти турската и друга преса, пряко обвинява за участие в смъртта на Хашоги, не е подложена на остаркизъм на световно ниво.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прави твърди изявления: директно заявява, че служители по сигурността и разузнавачи на служба при саудитския крал Салман са пряко ангажирани с убийството на Хашоги. Но останалата част от света не бърза да сподели доверието на Ердоган.

Да, Доналд Тръмп заяви, че не е доволен от обясненията на Рияд за смъртта на Хашоги. Имаше новини, че директорът на ЦРУ Джина Хаспъл е участвала лично в разследването на убийството на журналиста. Но нищо подобно на координираното експулсиране на дипломати, подобно на това, което беше инициирано от Великобритания след делото „Скрипал" и което беше предприето в Европейския съюз и в САЩ, не виждаме, макар че дипломати бяха заподозрени, че са замесени в смъртта на Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.

Нито имаше някакви инициативи за налагане на санкции, въпреки че делото „Хашоги не изглежда като съшито с бели конци като случая „Скрипал“.

Може да се говори само за негативната реакция на отделни фирми (включително големи) и граждани, включително и на авторитетни фигури. И дори сега е забележимо използването на случая по скоро с антируски подтекст. Така например бившият шеф на британското външно министерство Борис Джонсън публикува статия в The Daily Telegraph. Джонсън обаче не толкова обвиняваше саудитците, колкото практикуваше антируски атаки. Той използва случая „Хашоги“ само за да прави паралел със случая „Скрипал“.

"По-специално, се налага идеята - само по себе си справедливо - за необходимостта Саудитска Арабия и Турция да представят на обществеността възможно най-конкретна информация за това, което е довело до смъртта на журналиста. Любопитно е да чуете призиви за диалог и представяне на доказателства от устните на Джонсън ", отбеляза руското посолство в Лондон по този въпрос.

"В края на краищата, той беше този, който, като външен министър, беше един от инициаторите на твърдата антируска линия на Обединеното кралство след събитията в Солсбъри, която предвижда отказ от предоставяне на каквито и да е доказателства за официално сътрудничество", - заявяват от пресслужбата на посолството, цитирана от ТАСС.

Немският Deutsche Welle, от своя страна, коментира отказа на началника на Siemens Джо Кезер да участва в саудитския "Давос в пустинята" - сравнявайки го не с нещо друго, а с пристигането на същия бизнесмен в Русия през 2014 година. Убийството на Хашоги убеди ръководителя на Сименс повече от така нареченото анексиране на Крим, заключава немската медия.

Така че, дори онези, които се възмутиха от жестокото убийство на журналист и хвърлиха сянка върху кралския двор в Рияд, изразиха този възмущение по много особен начин.

Според Дмитрий Абзалов, председател на Центъра за стратегически комуникации, темата за убийството на саудитския журналист е много сложна за западните страни.

"Например в Щатите дори най-отявлените лобисти като Линдзи Греъм правят двусмислени изявления. Във Великобритания лейбъристите ще се възползват от ситуацията, за да притиснат своите консервативни противници по някои въпроси ", продължи експертът.

"В същото време не си струва да чакаме въвеждането на санкции срещу Рияд и има финансови и икономически причини за това. Саудитците са най-големият потребител на американски оръжия в брутно изражение. Освен това Съединените щати няма да могат да започнат пълноправна антииранска кампания без подкрепата на Саудитска Арабия, а Израел няма да се откаже от саудитската регионална тежест ", смята политическият анализатор.

Абзалов обясни също така интереса на Ердоган по този въпрос. Както съобщи вестник “Взгляд“по-рано, турският президент предложи онези, които участват в убийството на Хашоги в Истанбул да бъдат съдени в Турция.

"Изявлението на турския лидер показва, че екипът, който дойде от Саудитска Арабия, е имал за задача да отстрани журналиста. Или в краен случай да окаже силен натиск. Вторият важен аспект е, че останките са открити в кладенеца, който сам по себе си е уникален и показва укриването на следи. Сега Рияд ще се опита да смекчи ситуацията, тези 15-18 души ще бъдат арестувани и най-вероятно ще бъдат обвинени в надвишаване на допустимите граници ", предложи Абзалов.

"Турция, която заедно с Иран е основният противник на Саудитска Арабия в региона, ще се опита да развие активно тази тема, тъй като е полезно за нея ", каза Абзалов.

"За дълго време Ердоган беше смятан, ако не за последния диктатор на Европа, като Лукашенко, то поне за предпоследния. От тази гледна точка въпросът за човешките права е много благоприятен за него, показва от самото начало, че има по-радикални играчи, които не спират да използват много радикални средства ", каза Абзалов.

"Той подчерта няколко пъти, че Хашоги е дошъл в консулството за разрешение да се ожени за турска гражданка и това показва, че Ердоган сега ще се опита да заеме позицията на жертва, което вече се случва", каза Абзалов.

"Саудитска Арабия, за разлика от Русия, всъщност е най-близкият съюзник на Съединените щати, плюс това е финансово много важна страна за целия Запад", каза Николай Добронравин, професор по световната политика във Факултета по международни отношения в Държавния университет в Санкт Петербург. "Затова, независимо от случилото се в Истанбул, сюжетите, свързани със Саудитска Арабия, ще се смекчат до максимум. Въпреки това не трябва да се преувеличава и да се каже, че не е имало и няма да има никаква реакция от страна на служителите в Европа и САЩ ".

Добронравин вярва, че реакцията на Запада за смъртта на Хашоги все още предстои и зависи от това как ще се развие ситуацията в Съединените щати, а там няма единство за това как да се реагира срещу Саудитска Арабия за смъртта на журналист, който е работил не за някоя неизвестна медия, а за една от най-авторитетните.

"В САЩ няма единен външнополитически център. Има администрация на президента, има Конгрес, да не говорим за други центрове на влияние и вземане на решения. Ако говорим за първите две, очевидно за президентската администрация, конфликтът със Саудитска Арабия е изключително нерентабилен и ще бъде смекчен по всякакъв начин, - вярва Добронравин.

"За Демократическата партия, напротив, тази ситуация е изключително полезна и демократите ще я влошат с всички възможни сили. В такава ситуация, по мое мнение, не струва да очакваме консолидирано решение поне до междинните избори за Конгреса, които ще се проведат на 6 ноември. " Други западни държави могат да действат по различен начин, но като цяло ще чакат реакцията, която ще преобладава в Съединените щати. Добронравин обаче е убеден, че при всички случаи отхвърлянето на съюз със Саудитска Арабия е изключително малко вероятно за Съединените щати. В крайна сметка, Америка е твърде тясно свързана с тази страна, както икономически, така и политически.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да го кажем направо

    62 0 Отговор
    Е нали фесовете си плащат рекет на САЩ--какви реакции-какви последици...Пък после пак ми говорете за справедливост,демокрация,евро-атлантически ценности и т.н...идиотщини.

    Коментиран от #22

  • 2 Мустафа

    4 9 Отговор
    Много е просто , ние мюсюлманите трябва да бъдем подтискани защото сме глупави и необразовани и ще се вземем на сериозно
  • 3 Батката

    53 0 Отговор
    Прави са от вестник “Взгляд“! Убийството на Вероника предизвика по-голяма реакция по света от това на Хашоги, който е убит в посолство, а не на пътя!??
  • 4 Пеуник

    47 1 Отговор
    Отговорът е прост. За Скрипал има само празни приказки без доказателства. Но тук имаме някакви факти.
  • 5 Вярно е

    36 1 Отговор
    Плащат си чалмите-затова.Според Запада излиза,че ако си плащаш-можеш да убиваш.
  • 6 Пеньо

    1 21 Отговор
    Ето какви били притесненията в Мордор! Не че убиват хора, а защо ги третират различно! Прави са! Те да не би да са убийци второ качество! Напълно ги подкрепям и съм ЗА еднаквото третиране на всички убийства!

    Коментиран от #9, #10

  • 7 Boxer

    13 4 Отговор
    Разликата е, че случката със Скрипал стана на тяхна територия, т.е. те са несигурно убежище за бъдещи предатели. За това вдигнаха вой до небесата. А, сега , някакъв арабски журналист е бил убит от други араби, в Истанбул. Тях това, какво ги засяга? Къде им е ползата да си развалят отношенията? Какво, заради някаква си истина и справедливост, да си развалят хортуването със саудитите? Малко шум и после "bizness as usual"... Успяха просто да изтъргуват ситуацията с по-ниска цена на петрола, в момента падна на 65-66$...
  • 8 ценностна система

    26 0 Отговор
    Това е двуличната джендърко-соросоидно-либерална ценностна система на "западните демокрации"! Единствената им истинска ценност са парите! И понеже доста милиарди на саудитските управници са в западните банки, за тях не важат правилата. Затова все по-често ще виждаме протестни вотове и загуби на "традиционните партии", въпреки всичките им политически номера.
  • 9 Абе Пеп..нчо

    28 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пеньо":

    Не "проесоре"--а просто показват лицемерието на Запада и най-вече на САЩ....Празните им приказки за ценностната им система се оказаха само за балъците..
  • 10 кучето

    24 1 Отговор

    До коментар #6 от "Пеньо":

    Пеньо, Пеньо, Скрипал си е жив и здрав. Котките му ги убиха английските ветеринари. За това убийство ли говориш?
  • 11 Пеньо

    1 15 Отговор
    Леле каква шизофрения се е развилняла! Но ще се пробвам пак да разясня: западняците не са прави, че не третират еднакво саудитските и руските убийци. Те са си гнусни убийци независимо от мотивацията им!

    Коментиран от #13

  • 12 про3т

    14 0 Отговор
    Недейте така да се нахвърляте на ПЕНЮ, той е ентелегент

    Коментиран от #14

  • 13 Ахмак

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "Пеньо":

    Стига се излага де,прекаляваш!Тези твои разсъждения, само ти си ги разбираш - е и този който ти е написал сценарият де!

    Коментиран от #15

  • 14 Оххххххх

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "про3т":

    Ахааа от ония с розовите прашки-та да е кулл..или фешън-абе модерен джендър си е-няма спор.
  • 15 Пеньо

    1 11 Отговор

    До коментар #13 от "Ахмак":

    Добре бе шизита, тогава да ви попитам пък вие да ми отговорите: кои убийци са по-тъпи, руските или саудитските? Ще ви дам жокер-руснаците ги изловиха без да си свършат работата, а саудитците си я свършиха, изловиха ги, но трупът го няма (за сега).

    Коментиран от #16

  • 16 Идиот....си

    17 0 Отговор

    До коментар #15 от "Пеньо":

    Пенчо-за пореден път доказваш че си изключително "умен"--как са хванали руските убийци-доказателства??? И защо да са убийци след като Скрипоча бил жив и здрав? Доказателства бе Пенчо...доказателства-къде са? Или е достатъчно само да се каже"много е вероятно"-и ти да повярваш..Ставаш за резил с тъпите си въпроси.

    Коментиран от #17

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ТОЧКАТА

    6 0 Отговор
    Мдааа..Когато фактите говорят боговете-МЪЛЧАТ...Когато празните обвинения говорят ,боговете-ГЪЛЧАТ.
  • 19 Тънките вътрешни нагласи

    1 0 Отговор
    Има еднасъществена разлика между Русия и СА. Към белите хора с адекватно развита психика има много поввече очаквания. От арабите никой разумно мислещ не очаква кой знае какво еволюирало благородство.
  • 20 АзВечеСъмТе

    5 1 Отговор
    Всички убиват и руснаци и американци и западняци, турци, израелци, българи и т.н. всички са пращали убийци, но гаф като този на саудитците е много, много груб, тъп, та чак дрънка. Всичко от тук нататък си е чиста политика. Турчина и той закона гледа, Абе Алан колу какъв закон какви пет лева... Как пусна набързо попа като се срина лирата с присъда от 31(измислени разбира се) години.

    Коментиран от #21

  • 21 Хрис

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "АзВечеСъмТе":

    Браво! Кратко, ясно - точно в десятката, останалото е само подробности. Интерса клати феса.
  • 22 куку руку ку

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Да го кажем направо":

    Няма такова понятие като евро-атлантически ценности. Това просто е едно словоблудство, заместващо словосъчетанието "любоФФФ към господаря", което би трябвало да използват продажниците на Родината, спрямо отвъд океанският пореден голям брат.
  • 23 цоле

    0 0 Отговор
    пари, пари и пак пари