Last news in Fakti

25 Ноември, 2018 19:02 3 790 26

Тормозът над Иванчева и Петрова петни България

  • десислава иванчева-
  • биляна петрова

През септември Иванчева е заявила в съда, че е отказала за пореден път унизителният гол обиск с клякане

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Антон Гицов

Ето ви сценарий за холивудски филм на тема полицейски, прокурорски и съдебен произвол:

Лице, главеният герой на филма, обикновено мъж, обвинен в престъпна дейност, е арестуван посред бял ден на оживен булевард. Закопчан е с белезници и държан над 7 часа на слънце без вода, докато се извършват разни важни огледи и претърсвания. Полицаите са с маски, да не би да запомни лицата им и да им отмъсти по някакъв начин. На първото съдебно заседание е затворен в клетка, както се подобава за опасни престъпници, а ръцете му за всеки случай за закопчани зад гърба с белезници. Естествено не го пускат под домашен арест, всякакви претенции за влошено здравословно състояние са отклонявани и го държат затворен цели седем месеца.

В един такъв типичен холивудски филм, арестуваният обикновено е невинен, той е натопен, но ние това не знаем и го разбираме едва към края на филма. А суровото отношение към него е обяснено от властите с това, че той е опасен престъпник, убиец, наркотрафикант, рекетьор, терорист и прочее.

Точно такъв един сценарии обаче се разиграва в нашата мила татковина и то на живо. Арестувани са не едно а две лица, и те не са доказани мафиоти, престъпници или други страшилища от този род, а са две жени- Десислава Иванчева, кметица на най-големият столичен район- „Младост” и нейната заместничка Биляна Петрова. Двете са обвинени в корупция.

Иванчева до момента на арестуването и е известена с това, че на изборите през 2015г. като независим кандидат за районен кмет на Младост победи кандидатът на ГЕРБ Мария Илиева с внушителните близо 60% срещу около 35% за съперничката ѝ.

След разиграваният от полицията нелицеприятен театър с ареста на двете жени, с Иванчева и Петрова се заеха Специализираната прокуратура, КПКОНПИ, този специално създаден антикорупционен орган и съдилищата. Прокуратурата най- енергично се противопостави на искането на защитата да бъдат пуснати под домашен арест, защото можели да попречат на следствието. Нищо, че не може да се укрият, че се оплакват от здравословни проблеми, нищо че са отстранени от длъжност и не могат и да припарят до кметството в Младост, пък и нали ще бъдат под арест, макар и домашен? Едва наскоро Специализираният наказателен съд отмени мярката им за неотклонение „под стража” и постанови да бъдат пуснати под домашен арест, но Специализираната прокуратура незабавно протестира това решение и Специализираният апелативен съд го отмени.

Междувременно адвокатите на Иванчева и Петрова сигнализираха за нехуманно третиране на двете жени, докато са в ареста. На всяко влизане и излизане от ареста ги събличат голи, за да проверят дали не крият нещо. През септември Иванчева е заявила в съда, че е отказала за пореден път унизителният гол обиск с клякане. В килиите е постоянно тъмно, а в съдебната зала е донесена мръсна кофичка от кисело мляко, пълна с макарони, които били поднесени на Петрова за закуска.

Такова едно отношение към двете жени злепоставя страната ни.То е в нарушение на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, чл. 3 между другото на която постановява, че никой не може да бъде подложен на нечовешко или унизително отнасяне.

В нарушение сме и на собственото ни законодателство- чл. 104 от Правилника за прилагане на закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, от който се ръководи намиращата се под шапката на Министерството на правосъдието Главна Дирекцията "Изпълнение на наказанията" (ГДИН). гласи, че "към задържаните лица не могат да се прилагат мерки, които имат за цел причиняване на физическо страдание или унижаване на човешкото им достойнство”. Чл. 105 на Правилника действително допуска прилагане на „помощни средства”, като белезници (но не вериги и окови), но само по реда и в случаите, посочени в Закона за изпълнение и изтърпяване на наказанията, чл. 114 на който гласи, че употребата на помощни средства е необходимо, само „ако резултатът не може да бъде постигнат с използване на физическа сила”- има се предвид, когато затворникът или арестантът е физически силен, буйства и единственият начин да бъде поставен под контрол е като му се сложат белезници.

А на Иванчева не само са поставяни белезници, но е и оковавана, което е в противоречие с чл. 68. 1 на приетата на 11 януари 2006г. Препоръка Rec/2006 на Комитета на министрите на държавите членки относно Европейски правила за затворите, който забранява използуването на вериги и окови. Бившият зам.-министър на правосъдието Димитър Бонгалов посочи пред БТВ, че Иванчева е връзвана с белезници за леглото и е на мнение, че става дума за „изтезание, за нечовешко, нехуманно отношение, за което трябва да има дисциплинарна отговорност, включително и наказателна”.

Фрапира и наличието на двоен стандарт в отношението на прокуратурата и съда по отношение на Иванчева и Петрова. Братя Галеви, обвинени за организиране на престъпна група, и от които беше пропищяла Дупница, до последно бяха оставени на свобода, докато съдилищата се занимаваха с тях и изчезнаха, веднага след като им беше произнесена присъдата.

Или да вземем Брендо, крупен международен наркотрафикант, осъден на 20г. затвор в Италия и на 10 години в Румъния. Италия ни го предаде като арестант само за да го съдим, но спрямо него не беше приложена марка за неотклонение- задържане под стража. Никакви килии, никакви белезници, никакво притеснение, че бидейки на свобода, може да влияе на свидетели и следствието, Софийският апелативен съд даже му даде разрешение през януари 2016г. да напусне страната за лечение в чужбина- каква разлика с отношението към Иванчева, която беше закарана на 1 август с охрана и с белезници на ръцете и окови на краката до болница за преглед.

При това не за фиктивни заболявания, за които редовно претендират босове от организираната престъпност, когато попаднат в ареста, а заради тумор на хипофизата ѝ, който тя имала от около две години.

Тормозът, на който са подложени Иванчева и Петрова изисква обяснение. Според някои предположения, целта е да се демонстрира какво очаква всеки никому неизвестен и без партийна защита субект, който се осмели да се противопостави в избори на кандидат на управляващата партия. Но ако това е така, начинът по който се действа има обратен ефект, защото вместо да се настрои обществеността срещу двете жени, налице е съчувствие и симпатия към бедата, на която са изпаднали и унижението на което са подложени в продължение на седем месеца.

Мантрата, че правителство не се меси в правосъдната система не издържа на критика, защото Главната Дирекцията "Изпълнение на наказанията", която е разпоредила оковаването с белезници и окови на Иванчева е под личното разпореждане и контрол на министърът на правосъдието Цецка Цачева.

Премиерът Бойко Борисов несъмнено притежава редица качества. Но и някои недостатъци, единият които е в желанието му да се обкръжава с предани нему министри, понякога поставя на важни постове такива, които подлагат на риск управлението му.

Така, Екатерина Захариева, която, като че ли става за всичко, преминала от министър на регионалното развитие и благоустройство, през министър на правосъдието до министър на външните работи, се обяви за ратификация на Истанбулската конвенция, нещо което взриви обществото.

Така и с Цецка Цачева, която от Председател на народното събрание беше издигната и безславно се провали на президентските избори, за да заеме важният пост на министър на правосъдието, за който тя явно не е подготвена. И утре, когато в Страсбург ни осъдят за нехуманното отношение към Иванчева и Петрова, нещо за което вероятно убеждават Борисов, че няма да се случи, в краен случай няма да го отнесат директните висши чиновници от правосъдната система, които то са отговорни за безсмисленото нехуманно отношение към двете арестантки, макар, че и това може да им се размине, но със сигурност ще го отнесат в политически план управляващите, а покрай тях и българският премиер.

Иванчева и Петрова, може би са невинни. А може и да са виновни. Но това не можем да знаем, докато не се произнесе съдът, а дотогава за тях важи презумпцията за невинност. И всякакви белезници, пранги и подобни унижения, на които те са подложени досега хвърлят срамно петно върху България.

Коментарът е публикуван в Епицентър.бг


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шансу Имамов

    21 17 Отговор
    А арестът на Северинчо и той петни България,момата сама го е ударила и го е принудила да я изнасили,а после е паднала на ножа ..... 8 пъти.
  • 2 гражданин

    38 18 Отговор
    Това вече си е чист фашизъм. С тези репресии вече се внушава, че Иванчева е невинна и се иска физическото и ликвидиране от ГЕРБ с помощта на съдебната и правосъдна власт.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 no name no face no number

    27 9 Отговор
    едно нещо е важно за всички протести СМЯНА НА СИСТЕМАТА. Ето примерно една нова такава...... всички партиии вън и нова конституция и безпартиина система на управление чрез пряка власт на народа. Референдуми по всички въпроси. Около 50 Народни представители със задачата да контролират и прокарват политиките гласувани от народа на референдумите. Не е сложно нали?
  • 5 охо бохо

    10 26 Отговор
    Това е сценарий за холивудска боза ! Виновни и лъжливи !
  • 6 Гост

    37 5 Отговор
    Докато всички ние плащаме. Така ще е.дреме им какви ще са последствията като осъдят България в Страсбурк нали не бъркат в собствения си джоб.гарантирам ви че когато те осъдят България а това ще стане обещетението което щ3 им платим всички ние ще над хвърли милион евро.
  • 7 Ryty

    36 15 Отговор
    Нагла гавра от герб, репресия, заглушаване на медии, на протести, безочие и арогатност, но скоро ще бъде краха на тая дивотия наложена от герб и патериците им
  • 8 Реалист

    16 39 Отговор
    Мястото им е в ареста и на двете к...ки! Щом са рекетирали сега ще си плащат. Га яди к'фтета ни рива... Мене що никой не ме хваща със 70000 ЕВРО в колата бе? И вднага ще звънна в кметството да пу пускат документите на стоителя - а преди това ще го мотая 2 месеца. Ай стига наивници дето вярват че тая е невинна. То затуй и няма оправия в България - пълно с наивници - пари от терасата хвърлят, за курни милионерката и крадлата гласуват, вярват в "НЕОРГАНИЗИРАНИ И НЕПЛАТЕНИ ПРОТЕСТИ". Стига глупости бе - пораснете малко. Ама то и акъл требе а електората на бсп и дпс са се "интелектуални гении". Протести къде има днес - Шумен, Разград, Кърджали и Бургас - къде са най-силните изборни райони на ДПС - същите... Мислете с главите си ама с горните...
  • 9 ИСТИНА ЗЛА

    39 7 Отговор
    ИВАНЧЕВА е засегнала ГЕРБАДЖИЙСКИ ИНТЕРЕСИ !!!
    Вероятно се е изрепчила на фирма от обръчите на ГЕРБ !!!

    Коментиран от #12

  • 10 туй беше

    26 3 Отговор
    А може и да се е обидил великия вожд Винету и да е наредил скалпиране ! Все някога ще разберем !
  • 11 Истина зла

    17 2 Отговор
    До пост 7
    докато дойде края на шайката още много мъка ще се изтърпи
  • 12 Че си прав :

    8 25 Отговор

    До коментар #9 от "ИСТИНА ЗЛА":

    Прав си!! Ама трябва ли да бъде пусната на свобода при положение, че е лапнала милиони и е рекетирала много хора!?!?
  • 13 Алчните за евро:

    10 21 Отговор
    В зандана!!! Вижда се колко е зла и нагла, може да са я нагласили ама лакомо дупе кръв ссссере!
  • 14 Мария

    8 17 Отговор
    ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ.НАРОДА НЕ НАПРАЗНО Е КАЗАЛ-"ДА БИ МИРНО СТОЯЛО,НЕ БИ ЧУДО ВИДЯЛО"
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    22 3 Отговор
    .............Иванчева и Петрова, може би са невинни. А може и да са виновни..................

    А бе Гицов, що се правиш на идиот? Тия двенките, ако бяха от корумпираните кметове, до сега адвокатите им СТО ПЪТИ да бяха платили на прокуратурата и да са излезли на свобода ....
  • 16 Язе

    7 15 Отговор
    В затвора им е мястото на фризьорката и другата изнудвачка! Всички роднини и платени поддръжници.......да го д...т !
  • 17 Алфа Ромео

    15 5 Отговор
    Тия психопати ли са бе, кво ти направиха тези жени във вериги оковани във клетки затворени, то серийните убийци са на по-лек режим. Явно има поръчка за тях да ги мачкат яко за да не излязат някви истини за силните на деня.
  • 18 Кукумявки

    6 14 Отговор
    Га яде кифтетата не риваха, сега риват , Там им е мястото...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 123

    4 7 Отговор
    Айде стига с тези преструвки, трябва да се действа с твърда ръка в такива ситуации, крадците и престъпниците трябва да имат страх от това което може да им се случи а не да ги галим с перце и да ги питаме дали са го извършили. Защо циганите едно време не извършваха престъпления, защото знаеха и имаха страха на полицията и от това какво следва ако ги хванат. Сега какво, станаха роми, евро роми и им порасна работата, субсидии кражби, грабежи, изнасилвания и т.н. т.н. т.н. да не продължавам, дори последния емблематичен случай с журналистката (да не навлизам в детайли) сега щели да го освидетелстват, я си представете тоя да го изкарат невменяем и вместо да хване бесилото ние ще го топлим и храним за да не му нарушим правата. Айде стига, много моля, ако някой наистина иска да помогне на обикновенните хора в България трябва всички осъдени да им се вдигнат наказанията поне по 2, може и 3 и пак няма да сбъркат.
  • 22 ТОЧКАТА

    12 2 Отговор
    Това ли БЕЛИТЕ ЛЯСТОВИЦИ на нашето ПРАВОсъдие???!!!Впрочем ТЕ НЕ СА ОСЪДЕНИ!!!Но някой борсуци тук ,привърженици на ,,твърдата ръка,, вече ги осъдиха/кифтета били яли/!!!!ТО на простака само манджа му е в главата....пък май и на прокуратурата дето 7МЕСЕЦА!!!си готви манджата....Сума ти подправки и театър сипа вътре /светнала като елха/ ..и още не е готова.А защо и за другите няма пранги,гола проверка с клякане по всяко време на денонощието-на МИТЕТОочичките например.
  • 23 Баба на 57 г

    2 12 Отговор
    Нали знаете българската поговорка:"Да би мирноседяло-неби чудо видяло"-Та така и с тези двете! Защо мен, бабата не са ме арестуваха?! Защото с толкова пари накуп,никога няма да ме сгащат! А как тези двете ги сгащиха в центъра на София и после небил виновни! Оплаквали се от ареста! Еми арест е това,не е петзвезден хотел,че всичко да им е натаман!🏦
  • 24 Да бе

    10 0 Отговор
    Абе вие сериозно ли си повярвахте, че в България ще има осъден за корупция?! За искане на рушвет?! Повярвахте в БГ правосъдие ли?! Събуди се народе, щом са в ареста и ги третират като абсолютни престъпници, какъв е шансът наистина да са???
  • 25 Цар Вул

    3 4 Отговор
    Ай сиктир бе драги зрители!!Помните ли доктор Тодоров от Пловдив
    който застреля т.н./набеденият крадец в дома му??-и митингите в защита на този ПРЕСТЪПНИК/дал и Хипократова клетва да спасява човешки животи ,а не да ги отнема/.Попитали сте се Ами той веднъж къде и в кой арест или затвор е?НЕ!НАЛИ?А ми той си е в къщи и ходи на работа!!!Ега ти правосъдието и справедливостта!Да отнемеш човешки живот/и то доказано/ е по малко престъпление от недоказан рекет и т.н измишльотини!!Ако някой е против това мое изказване значи вече е счупил скалата на глупомера!!!и носи жълтата фланелка!Такъв е за Карлуково?
    Или ново село община Никопол,където ходят голи и ядат бой с тоягите на лягане и ставане само за това,че не са добре психически!Това съм го видел с очите си!!А който не вярва да си го начука!!!
  • 26 Jessy James

    3 3 Отговор
    Чалгарска държава, балкански провинциален гьол, ако чакате да се оправите с референдуми ще ви управлява някой с акъла на черната Златка, селяндури скапани