27 Януари, 2019 13:00 2 004 8

Сложен ли е окончателен край на спора за името?

  • македония-
  • гърция-
  • име-
  • спор-
  • зоран заев-
  • алексис ципрас

Все още има спънки и предстои още много работа

Сложен ли е окончателен край на спора за името? - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Нека сме наясно от самото начало. Крайно време беше да бъде намерено компромисно решение на сякаш вечния спор за понятието "Македония". От 25 години всички участници уверяват, че имат волята да решат спора. И после се отдръпваха с неизменния аргумент, че естествено искали компромис, но не точно такъв и не точно в този момент. От началото на 1990-те години американският дипломат Матю Нимиц със завидно търпение се опитва да посредничи в спора между двете страни. А днес в светлината на прожекторите са двамата главни герои - гръцкият премиер Алексис Ципрас и ресорният му македонски колега Зоран Заев. В Атина обаче под сурдинка се говори, че историческият компромис за името носи почерка на Матю Нимиц.

Има още препятствия

Зоран Заев и Алексис Ципрас свършиха голяма част от необходимата работа, за да прокарат оспорваното споразумение, въпреки вътрешната съпротива в собствените редици - както в Скопие, така и в Атина. Въпреки това много въпроси не са изяснени. Дали новото име "Северна Македония" ще се наложи в ежедневието? Има ли премиерът Заев отговор на блокадната политика на своя президент Георге Иванов? Може ли гръцкият премиер Ципрас да се задържи още дълго на власт без парламентарно мнозинство? Кой ще има право в бъдеще да продава македонско вино и как ще бъдат защитени съответните търговски марки? На тези въпроси трябва да бъдат намерени убедителни отговори. И колкото по-бързо, толкова по-добре. Вместо това в Гърция се формира съпротива срещу "разпродаването" на гръцка Македония. Десетки хиляди излязоха по улиците на протест. В интерес на истината, през 1990-те години демострантите бяха стотици хиляди. Симпатизанти на дясноекстремистката партия "Златна зора" твърдят в социалните медии, че тяхната партия е втората политическа сила в страната. Последните социологически проучвания обаче не потвърждават това твърдение.

Най-важният въпрос обаче е дали при евентуална смяна на правителството в Атина споразумението няма да бъде отново поставено под въпрос. Лидерът на консервативната опозиция Кирякос Мицотакис уверяваше своите поддръжници, че "ще стори всичко, за да осуети гласуването на споразумението в парламента". Той обаче не заяви, че ако стане премиер, отново ще денонсира споразумението.

Реорганизация на политическата система в Гърция

Вероятно Гърция преживява ново издание на познатия политически трилър, при който един премиер респектира международните споразумения, които е осъждал като опозиционер. Същата история се разигра точно преди четири години. През януари 2015 година Алексис Ципрас спечели парламентарните избори с обещанието да сложи край на диктуваните от международните кредитори мерки за икономии. На практика стана точно обратното. Все пак Ципрас може да се позове на факта, че помоли избирателите за нов мандат за своя завой към реалистичната политика. И го получи с преизбирането си през септември същата година. Сега големият тактик иска да използва споразумението с Македония и за вътрешнополитически цели. Т.нар. прогресивни депутати от всички партии, умерените леви, социалдемократите или социал-либералите трябва да подсилят редиците на партията Сириза, за да се противопоставят на националистите и вечните защитници на миналото. Първо при осъществяването на македонското споразумение, а после и при евроизборите през май, коментира Янис Пападимитриу.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бива

    4 2 Отговор
    Всъщност - това е добра новина ! Хем макетата ще престанат да се правят на наследници на Александър Велики ,хем византийците ще престанат да вдигат врява.
  • 2 Meganoob BG

    12 0 Отговор
    Утре пак ще излязат на протести и ще ги искат да се прекръстят на Северна Гърция. Жалко за българите там, нашите политици изобщо дума не продумват, но какво ли очакваме тях не ги интересуват и българите в България.
  • 3 Бай хой

    1 0 Отговор
    Тц.
  • 4 Нашия

    9 1 Отговор
    Всичко е заради нас.Целият свят знае че Македонците са Българи,включително и гърците.Хората си въртят далаверите и планират дългосрочно.Скоро ще има източна Албания и след това лек аншлус.
    Лошото е че македонеца не разбира искрената ни обич към него.Мозъка му е промиван с години.Нито му искам земята, нито Охридското езеро.Просто ще го прегърна и нарека мой Брат !
  • 5 месара

    3 1 Отговор
    аре стига с тия македонци и тия гърци бе!!
  • 6 аналог

    6 3 Отговор
    "Могъществото на Русия може да бъде унищожено, само чрез откъсването на тази част, която ще наречем Украйна, като е необходимо тази част не само да бъде откъсната, а и да бъде противопоставена на Русия, като двете бъдат насъскани една срещу друга , двете части на един и същ народ, и да наблюдаваме как брат убива брата си. За това е нужно само да намерим и отгледаме предатели сред националния елит на Русия и с тяхна помощ, да променим самосъзнанието на едната чат от този велик народ, до такава степен, че той да ненавижда всичко руско, да ненавижда своя род, неосъзнавайки това. Всичко останало е въпрос на време."

    Ото фон Бисмарк / 1862 г./ - след като е бил посланик в Русия.
  • 7 Бай Ставри

    5 1 Отговор
    Добре де за нас те са западна македония . За албанците източна . За сърбите южна . Хах и ся ко прайм . Пак държава без корени
  • 8 onq s konq

    0 2 Отговор
    В момента СПОР ЗА ИМЕТО НЯМА,ЗАЩОТО БЕ ГЛАСУВАНО И ОТ ДВАТА ПАРЛАМЕНТА-ГРЪЦКИЯ И МАКЕДОНСКИЯ.Остава ЧАС ПО-СКОРО Македония да бъде прието в НАТО,пък после който си няма работа-да си спори за имена,фамилии и каквото там му дойде на ум.Пък колкото до Георге Иванов-при ТОВА РАЗВИТИЕ НА НЕЩАТА в Македония и плътното заставане в Парламента на албанците зад Заев след разрешаване на АЛБАНСКИЯ ЕЗИК КАТО ОФИЦИАЛЕН,...Георги е ЗАТВОРНИК-гарантирано!