Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

По обещанията им ще ги познаете

Толкова конкретика в прогнозата ми

Публикувана: 21 Март, 2019 09:59
4 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 730
По обещанията им ще ги познаете
ШРИФТ ПЕЧАТ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На финала на поредните предизборни поправки в Изборния кодекс сме. Приключихме и с избора на нови членове на Централната Избирателна Комисия (ЦИК).

Големите национални телевизии вече ни отпочнаха с резултатите от национално-представителни социологически проучвания, от тази или онази агенция, на тема: „Кои партии ще влязат в европарламента/парламента и пр., ако изборите бяха днес ?!?”. По почина - „… думам ти дъще, сещай се снахо ! …„ вече е време, всички ние от целокупния български електорат, да започваме да си правим сметката за кого ще гласуваме, тъй като така и така едни хора вече ни казаха кой, колко ще спечели.

До месец - месец и нещо, ще ни залее светлото европейско бъдеще, което ще ни бъде обещано от кандидатите за нови български евродепутати.

След изборите за европарламент, в продължение на още месец – месец и нещо, ще се гордеем с поредната изразителна изборна победа на една партия и ще сме наясно с това, че загубата на всички други, всъщност въобще не е загуба, ами също си е направо победа. Така, до към месец Септември. Тогава, о тогава ! Тогава ни очакват още по-гръмките, непосредствени и категорични обещания за това как общините ни, градове и села, селца и паланки, ще разцъфнат като швейцарски кантони, че и повече.

Общото между обещанията за светло европейско бъдеще и чутовно местно развитие е, че те до голяма степен ще предположат това, което ще ни се обещава преди следващите парламентарни избори. Независимо от това, дали те ще са предсрочни или ще се проведат „по график”, след изтичане пълния мандат на настоящото народно събрание.

Нямам нито компетенциите, нито ерудицията и най-вече – нито въображението, за да мога дори и да се опитам да предположа, какво и по колко ще ни се обещава преди самите, следващи парламентарни избори !

Имам, обаче категоричността да прогнозирам какво НЯМА да ни бъде обещано, от никоя политическа сила, устремила се към места в следващото Народно събрание !

Никой няма да ни обещае нещо, чието изпълнение ще е сравнително просто, тъй като ще изисква само достатъчно политическа воля и почтеност, а резултатите от него ще са непосредствени, еднозначни и измерими ! Никой !

Ще си позволя дори да навляза в още по-голяма конкретика на прогнозата си, като посоча три примера, за да не бъда голословен.

Първо – никой няма да ни обещае, че след седемнадесет години усилено харчене на милиарди, най-накрая още в рамките на настъпващия мандат, за нас българите ще бъде окончателно изградено т.нар. „електронно правителство” ! За сравнение – за същото Естония е похарчила само около 25 милиона евро, като завършва изграждането му за по-малко от четири години (един мандат !), а още през първата година (2001-ва) на изграждането му, естонците вече разполагат с национална лична карта, с вградена електронна идентификация. Не съм експерт и не зная какво е наложило изграждането на нашето „електронно правителство” да е толкова скъпо. Не зная и по какви нормативни-административно-технически причини, след толкова много време, то все още функционира на ниво „зародиш”. Вероятно за това си има логично и причинно-следствено обяснение/оправдание. Убеден съм, обаче в едно – съществена причина за НЕслучването на нашенското „електронно правителство” е и едно следствие от неговата успешна реализация, което всъщност е второто нещо, което никой няма да ни обещае по случай следващите парламентарни избори. Ще подмина с мълчание всички други вероятни причини, поради които през годините, за родните ни управляващи този управленски акт се оказва невъзможен, тъй като все възникват непреодолими пречки, предизвикани от несломима сила …

Второ – никой няма да ни обещае, че поне ще започне с провеждането на реална и ефективна административна реформа ! Това, с или без работещо „електронно правителство”, макар и като непосредствено следствие от случването му. Никой няма да ни го обещае, защото този, който се осмели да го направи, автоматично ще се лиши от гласовете на 688,6 хиляди потенциални гласоподаватели. Толкова, колкото са заетите в обществената (бюджетна) сфера, по данни на НСИ за четвъртото тримесечие на 2018-та година. Нека подминем с мълчание и намаляването броя на 132 648-те държавни служители, което неизбежно ще рефлектира върху тяхната партийна лоялност и ще попречи на партийните централи да насърчават верните си хора …

Трето – никой няма да ни обещае, че с влизането си в парламента ще предприеме необходимите законодателни инициативи, за да въведе праг на минимална избирателна активност по време на избори, като задължително условие те да бъдат признати за валидни ! Никой няма да ни го обещае, защото ако го направи ще даде възможност на електората, т.е. на нас българите, да наказваме политическите субекти, тъй като тези, които не гласуват ще са ПРОТИВ, а няма да са ЗА. Т.е. възможност например, на следващите избори да бъдат наказани тези, които не са изпълнили предходните си предизборни обещания !

Толкова конкретика в прогнозата ми.

Ще обобщя така – има само два вида управляващи. Едните се стремят към управление на хората, като електорат, за да ползват обществените блага и ресурси. Другите, управляват обществените блага и ресурси, в полза на хората.

ПО ОБЕЩАНИЯТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ !

България

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Сузанита
14-годишната дъщеря на Орхан Мурад не помни какво е чела от Ботев
Чела съм неща на Христо Ботев, но не се сещам кои"

Още бисери