Last news in Fakti

11 Април, 2019 14:00 3 249 14

Твърде големият компромис концерт „Криско и симфоничен оркестър“

  • диригент-
  • левон манукян-
  • криско-
  • разградска филхармония-
  • класическа музика-
  • криско и филхармонията-
  • трибют към българската музика

Спектакълът между Криско и Разградската филхармония логично предизвика бурни реакции в интернет

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Множество полемики предизвика новия проект на популярния диригент Левон Манукян, който ще направи национално турне с Разградската филхармония и Криско. Съвсем очаквано коментари има в двете крайности — от „Вече ще си тегля ножа“ на Рут Колева и „Съчетанието е обидно за мен“ на диригента Найден Тодоров, до подкрепящи Манукян фенове, които смятат, че критиците просто завиждат.

Изкуството е такава сфера от живота, че всеки има право на мнение. Нормално е едни хора да харесват едни неща, други хора — други неща. Извън субективното мнение на всеки, обаче, когато си поставим някаква обща основа, можем да имаме и обективни критерии. В случая можем да намерим много общи фундаменти, като при всички случаи имаме твърде голям компромис тези артисти да застават на една сцена.

Можем да започнем безпристрастно. Хипотетично приемаме, че проектът е предизвикателен, но не е твърде скандален. Та да видим какво се случва с дискусиите. Самият диригент Левон Манукян се похвали, че след обявяването на проекта е изтрил 200 души от личния си фейсбук. Всички сме се срещали с крайни мнения, с обиждащи и нападащи хора. Често някои хора действително прескачат всякакви граници — но наистина, 200 души? И то „половината колеги“, по думите на самия диригент? Няма нищо страшно в това да бъдеш критикуван — но тази критика се оборва с (художествени?) резултати, а не с игнориране и скриване на критиците. Съмненията за стойността започват от тук.

И все пак ще има ли художествена стойност цялото нещо? Един по-заяждащ се човек може да започне от самото заглавие — „Трибют към българската музика“. „Трибют“? Наистина? И коя българска музика точно ще „трибют“-ваме? Според медийните съобщения — Миро, Ъпсурт, Ку-ку Бенд…

Така де, нека сме максимално широко скроени. Нека музикант като Криско прави „трибют“ на български музиканти. Но може ли да не са Миро и Ку-ку бенд. Не може ли да направи „трибют“ на Мими Иванова, Тодор Колев, Емил Димитров… Или всъщност, може би, по-добре, наистина — не.

Може би използването на чуждицата „трибют“ е съвсем на място. Да стане ясно, че няма да е и съвсем на българската музика, а някакъв модерен миш-маш за неосъзнати музикално деца и възрастни, които се радват на „новото“ и „различното“ по единствената причина, че е „ново“ и „различно“.

И все пак — защо точно Криско? Нека бъдем по-умерено широко скроени и да видим нивото на поп музиката. Ами окей, Ъпсурт наистина са интересни музиканти. Хип-хопът им обаче е няколко нива над Криско. Графа, Миро, може да са творци, които по ред причини са стигнали на нивото на пиано барове, а не истинско музикално творчество. Но все пак са много над нивото на Криско — самият факт, че той им прави „трибют“ на тях е ясно доказателство. Но защо те, тези живи и съществуващи творци не са поканени? Наистина е необяснимо. Обикновено „трибюти“ се правят на хора, които вече не са сред живите — дали ще е Ейми Уайнхаус или Фреди Меркюри, или пък от малки банди в малки градски клубчета, където не могат да поканят Рамщайн или Дийп Пърпъл.

Дали тук се търси шокът, ужасът, многото публика или нещо друго не мога да се изкажа. Със сигурност самият факт, че „поп“ музикант се кани да твори със симфоничен оркестър не е шокиращ. Необичайна музика, представена от симфоничен оркестър във формат класически концерт не е нито ново, нито нещо лошо — трябва да си много ограничен във възприятията си да бъдеш против проекти, в които се представя музика от филми, компютърни игри или подобни нетипични места, изсвирена от симфоничен оркестър. Именно това е приемливият начин да „вкараш“ в залата деца и тийнейджъри, или дори възрастни, които иначе не биха отишли да слушат „Островът на мъртвите“ на Рахманинов.

Но да слезеш до нивото „Криско“, за да е нужно да представиш симфоничен оркестър, е твърде лоша новина… Единият вариант е идейният двигател да има известен проблем с компромисите — да срещне абсолютните две крайности. От едната страна е класическата музика и симфоничен оркестър. От другата страна не е просто хип-хоп музиката, а музикант, който е повърхностен дори в собствената си поп-сфера.

Другият вариант е да приемем, че класическата музика толкова много се е отдалечила от средния българин, че е нужно някой, като Криско, за да се случи срещата отново.

Аз лично вярвам в първото. Твърдо вярвам, че няма нужда публиката да бъде обиждана с подобни компромисни варианти. В последните години съм присъствал на препълнения Античен театър с прекрасна филмова музика от „Фортисимо“. Препълнен Античен театър с Лиса Джерард и симфоничен оркестър. Препълнен Античен театър за Opera Open и концертите на Държавна опера — Пловдив. Публиката няма нужда от подобно падение.

Криско и Разградската филхармония „Димитър Ненов“ (използвам случая да ви препоръчвам да си пуснете нещо от Ненов — „Токата“, например) ще пристигнат в Пловдив на 24 юни. Приблизително в същите дни ще се провежда и оперния фестивал на Държавна опера — Пловдив. Знам аз къде ще отида. Знам и къде ще има повече хора. Както и тези, които ще отидат — ще се върнат отново, а няма това да им бъде единствената среща със симфонична музика. Защото публиката не е тъпа.

Източник: podtepeto.com


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пипи дългото чорапче

    12 1 Отговор
    Добре написано,макар и доста деликатно отношение.Нямам нищо против смесването и осъвременяването но да е красиво.Примери-бол. А че децата слушали Криско не е съвсем вярно.Дъщеря ми се върна от училище влюбена в тангото-госпожата по музика разказала и пуснала част от "Усещане за жена".И тъй като това се е случвало често-с изпълнители,музика,нови течения поне в техния клас Криско не е на почит.Учителко по музика,Благодаря!
  • 2 Емил

    7 3 Отговор
    И в класическата музика винаги е имало чалга! Много изпълнители наблягат на чалгата - започна Найджъл Кенеди, последва го Ванеса Мей, сега на мода са еврейчето Хаузер и кучката ЛоЛа! Защо и бългаското гейче с папагалско име да не се съюзи с меркантилен семит!
  • 3 ванката

    3 0 Отговор
    вече и филхармонията започна да се обединява с чалгата ... но какво да правят хората като няма пари а чалгата се продава доста стабилно в бг а и в разград колко човека ще посетят класически концерт и колко ще посетят чалга концерт???
  • 4 ндндн

    2 3 Отговор
    Имате много красиви бради...
    Давай ИЦЕ мачкай, комерса и чалга рапа в БГ!
  • 5 Лудница

    14 0 Отговор
    Дриско и филхармония... Ми поканете Азис или Милко също. Нека класика и простотия да се слеят в едно, за да олицетворят върховната тъпотия, царяща в България от 30 години насам
  • 6 Един

    8 0 Отговор
    Копаем дъното.
  • 7 Соросоидното възпитание

    6 1 Отговор
    и култура явно жънат успехи в България. Да ни е честито!
  • 8 седем осем и си паднала

    3 2 Отговор
    Значи Слави чалгаря може да прави концерти с филхармонични оркестри, а Криско да не може ? Все пак Криско стана чалгар и той, нали пропя със Слави е щом пее чалги с него що да не пее и с класически оркестри? Такава е БГ чалга логиката, каквото търсенето това и предлагането !

    Коментиран от #11

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Славеят

    6 1 Отговор
    Стратегията за подмяна на истинските ценности продължава с пълна сила. Под формата на "новаторство" и "свобода" вече беше направен успешен опит за промяна на класическото семейство от мъж и жена, красотата беше подменена с нова "естетика" , а сега дойде време и на музиката под формата на "трибют"...Когато някой няма качества "да премери сили" с вечните стандарти, а суетността му е голяма избира да се нарича "новатор". Ами ще бъде интересно тези да направят един "трибют" на Бах. Да ги видим "какви майстори" са .
  • 11 123

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "седем осем и си паднала":

    Кой е казал, че е нормално Слави да прави концерти с филхармонията. Това, че нещо е правено, не значи, че е редно и нормално.
  • 12 сидетелско

    5 0 Отговор
    Симфоничен оркестър -Разград ( HE е филхармония) бе създаден далеч преди 1989 г. Негов диригент беше Чимширов. Целта и задачата на оркестъра бе да отговори на държавната КУЛТУРНА ПОЛИТИКА за културно-образователна дейност на населението в този край и приобщаване на подрастващи ( деца и ученици) към този музикален жанр. Похвално е, че и досега този оркестър съществува, но издръжката му, очевидно вече е в духа на "новото време".
  • 13 Кака Гинка

    3 0 Отговор
    Ами отдавна е речено: прост народ - слаба държава!А през последните години простотията и липсата на музикална и всякаква култура е едва ли не повод за гордост!
  • 14 Лили

    1 0 Отговор
    Теодоре, айде да седнеш ти да пишеш музика или да пишеш партитура за оркестър, че тогава да говориш, а ?