Last news in Fakti

12 Април, 2019 19:00 4 106 30

Болшевишкият характер на Костов надделя

  • иван костов-
  • болшевизъм-
  • христо кирчев

Костов обяснява как министрите му имали пълна свобода! Само някой да гъкнеше - беше сменян. Накрая си направи кабинет от послушковци, повечето бивши номенклатурни кадри на БКП

Болшевишкият характер на Костов надделя - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Христо Кирчев, бивш кмет на Варна

ГЛЕДАХ ТАЗИ СУТРИН Г-Н ИВАН КОСТОВ ПО БТВ, анонсиращ новата си книга за Прехода в предаването на Антон Хекимян.

Като активен съидейник в създаването на СДС от първите му дни, съм участник и наблюдател на много от събитията, описани от бившия Премиер. Предварително искам да обявя, че по времето на управлението на ОДС/СДС/ имахме, меко казано, крайно хладни отношения. Вината за това сигурно не е само на Иван Костов, а и моя.

По характер съм сговорчив човек, но като Антикомунист не понасях Командирския му манталитет, а той боготвореше абсолютните послушковци и подмазвачи. Аз, обратно, съм човек на свободния дух и мислене. Затова ненавиждах "Комунизма" и погледа ми беше на Запад, най-вече Америка.

Не съм чел книгата, но при доста дългия разговор между Антон Хекимян и Иван Костов, видях че бившия Премиер почти няма промяна в характера и мислене си. Външно изглеждащ много добре, трудния му характер е същия. С много почитатели, предизвикваш голям публичен интерес, мога да кажа че малко са хората, които го познават отблизо.

Може би заради този характер беше "командирован" да оглави СДС и да извърши крайно трудни реформи, без да се разясни на българските граждани какво по точно ще се извърши чрез тези реформи.

Съвременниците на времето във втората половина на 90-те години от миналия век си спомнят за тоталната икономическа разруха на българската икономика, благодарение на крайно лявата политика на БСП за запазване на почти никому ненужна българска индустрия, изостанала с много десетилетия от Световната такава, работеща предимно за Страните от СИВ. А СИВ се беше разпаднал. Излязохме на конкурентния Световен пазар. И от там всичко се срина.

При това тежко икономическо състояние, Иван Костов оглави СДС, а чрез избори оглави Правителството на ОДС с абсолютно парламентарно мнозинство/ОДС имаше 137 депутата/.

Започнаха "промени" в онова голямо, волно СДС което обичахме. Бяха прогонени голямата част от старите "седесари", които биха попречили на едноличното управление на Костов. След това СДС стана Партия, не без външното влияние и съвети на Германската десница.

Оправданието беше, че за предстоящите тежки реформи е необходимо СДС да бъде мощна унифицирана формация с Вожд, наподобяваща ХДС на Хелмут Кол. Ролята на Вожда се пое от Иван Костов. Прие названието Командир. Но когато си Вожд трябва да имаш ясното съзнание на къде водиш хората, жадуващи за справедливост и демокрация!

За съжаление, вместо изпълнение на широко тръбените обещание за наказание на кредитните милионери, разкриване на досиетата, наказание за икономическата катастрофа, Иван Костов започна да изпълнява плана "Луканов" за приватизацията. Това много разочарова хората и ги накара да забравят за СДС.

НЕ БЪРЗАМ ДА ОБВИНЯВАМ ИВАН КОСТОВ ЗА ПРИВАТИЗАЦИЯТА! Много хора днес я осъждат, търпейки нейните последствия. Но много малко хора са запознати с изискванията на Международните Финансови Институции за спасяването на България от фалит. ИЗИСКВАХА СПЕШНА ПРИВАТИЗАЦИЯ. Чест прави на Иван Костов че пое удара на тежките промени и реформи.

НЯМА ОБИЧАН ЧОВЕК, ПРАВИЛ РЕФОРМИ! Времето го отчита...
И тук на "Помощ" на Костов доиде изключително тежкия му характер. Недиалогичен, непонасящ критика и съвети, живеещ с неговото Мото "Праведния съм аз, безпогрешния съм аз", позволи Егото му да го победи.

Сърдит на всеки и всички, болшевишкия му характер надделя. Вместо да е по медиите да разяснява реформите, кое ги налага, той беше сърдит за всеки негативен въпрос и действие,. Днес Костов обяснява как Министрите му имали пълна свобода! Само някой да гъкнеше беше сменявян. Накрая си направи Кабинет от послушковци, повечето бивши номенклатурни кадри на БКП!

Г-н Костов отчете че не е извършена Декомунизацията, така както Конрад Аденауер изгради поствоенна Германия, извършвайки Денацификацията. Но Аденауер беше страдал от Нацистите, докато върхушката на СДС, по един или друг начин, беше свързана с бившите Комунисти. Просто тогавашните управляващи, водени от Г-н Костов не желаеха декомунизациятя да се случи. Не може хора близки до върхушката на БКП и с тоталитарно пост комунистическо мислене да извършат този труден и отговорен процес.

Българите не искали демократични промени. Верно е, това което остана в България, с изключения, иска връщане към миналото.

ДЕМОКРАЦИЯТА Е ОТГОВОРНОСТ НА ЛИЧНОСТА! Държавата дава свобода, за това Личността да я оползотвори. Да се развиваш, работиш, изграждаш...

Между тези два милиона Българи напуснали Страната ни има блестящи, много умни и способни младежи. Те избраха Европа и Америка именно защото могат да се развият и живеят в Демократични общества! Но благодарение на егоизма и късогледството на бившите Комунисти, днешни Бизнесмени, българите забравиха за Демокрацията. Наложи се Руския път за "упадък", не Европейския за развитие.

Но приет или критикуван, Г-н Иван Костов остана ярка личност на прехода. Факта, че има постоянен интерес към него, говори че е интересна личност!

Един ден, когато бяхме заедно в Парламента, в началото на 2002 год. беше остро критикуван и подиграван от медиите. Бяхме си подобрили отношенията и от време навреме си говорехме. Изразих съжаление за острите критики и обвинения към него. Прекаляваха, а преди това бяха в краката му... Той ме погледна натъжен и каза "Умряло куче никой не рита Христо"... Такъв си е Иван Костов, вътрешно много чувствителен, а външно, да бъде Вожда...
И е прав. ОСТАНА СИ ЛИЧНОСТ!

Facebook


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анти седераст

    22 6 Отговор
    Прав е за двукратния кандидат-член на БКП.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Марк Енгелс

    18 6 Отговор
    Политиката е една крива на падение и възход. Когато всичко е на нула, равно, изравнено, тогава на дневен ред е лявата политика, и става растеж, вяра-надежда-любов, и когато има осезаем и висок скок, постижения, бичи ръст, тогава идва либерализмът на дневен ред, и вождовете сами или подкупени от външна олигархия да вземат общите постижения и парите на масите, след което следва срив, и опасност елитът намазал от либерализмът да го свалят и пак да има лява политика, и тогава елитът прави консерватизъм = фашизъм = дясно, докато всичко стане на нула, и без капитал и надежда, оцелелите се обединяват и правят лява политика. След пожар, наводнение, земетресение, ураган, цунами, война, хората се осъзнават като равни и се обединяват, изтрезнели.

    Коментиран от #23

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Оруел

    8 6 Отговор
    Тодор Живков и БКП подписаха Вашингтонският консенсус,. БКП се раздели на много партии, за да изпълни консенсуса. 40 години след НРБ ще има БВП равно на сегашни 200 милиарда лева. Няма да има осигуровки към държавата и държавни услуги свързани с това. Държавната издръжка ще е 10% от БВП. Пари само за армия, полиция и Безусловният базов доход. ББД тогава ще е 250 лева сегашни, 13 пъти в годината, или 60 лева седмично. 5 милиона български поданици. 100% частни услуги. И собственост. ПЪЛЕН СВОБОДЕН ПАЗАР НА ТРУДЪТ! тоест доход 250 месечно от държавата и заплата от частнкът 100 лева - или по-малко или повече.. ПАЗАР НА ТРУДЪТ!!! ни пенсии от държавата ни нищо. Всичко ще се плаща, бонус малка армия и полиция плюс пети клас читмо писмо, с 3,333% от БВП, 6,666% ББД - безвъзмезден базов доход. 6% ддс, 6% дод, 6 данък фирми.. или 10%ддс и 1% от бвп дял от новите евро банкноти. После чип на челото със знакът на диктаторът на планетата, за да се купува и продава, а и роботи ще работят и шоубизнесът ще е единствена работа.

    Коментиран от #7

  • 6 правосъдие

    33 11 Отговор
    Само за договора с "американските Марици", Костов и останалите участници трябва да излежават доживотни присъди! Над 800 милиона годишно плащаме на тези фирми по договора, за надпазарната цена на ел. енергията им.

    Коментиран от #12, #19, #28

  • 7 Иван

    15 5 Отговор

    До коментар #5 от "Оруел":

    Пълни глупости, минималния базов доход не отменя даването на пенсия на осигурявалите се лица. Като цяло няма нищо вярно в написаното.

    Коментиран от #13

  • 8 Batushka

    11 3 Отговор
    Ами така е ...не случихме нито на вождове нито на командири...крепостните дух на малките човечета е неунищожим в тоя народ...или вожд или индианец...свободни независими личности са недопустими и биват прогонвани или маргинализирани...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Borislav Popov

    28 8 Отговор
    Пълни глупости и от страна на Костов и на тоя дебил ! И двамата са от един дол дренки - и двамата са за пандиза ! Икономиката ни била много изостанала ??!! За това ли я откраднахте на безценица ??!!
  • 11 Усмивката

    22 0 Отговор
    Който лидер дойде да накаже крадците ,той ще спечелихората.Това не направи нито Борисов,нито Станишев ,нито Царя ,нито Костов.Всичко друго е АЛА,БАЛА....Уважавам интелекта но не и лъжата
  • 12 Гост

    10 10 Отговор

    До коментар #6 от "правосъдие":

    Почетене по задълбочено за Мариците и после коментирайте като папагали!!!!
  • 13 Оруел

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Иван":

    След окончателната приватизация на и концесии преди това, от там ще има пари - вероятно ще компенсират внеслите пари за пенсии, или ще ги внесат в частния ти пенсионен фонд, или ще приватизират вноските и ще стане като здравната каса - но частни. Приватизация на пътищата, тротоарите, училищщата, полицията и армията, всичко ще е частно.
  • 14 Видял

    15 9 Отговор
    За стореното от него по време на управлението на СДС, Иван Костов трябва да гние в Софийския затвор до като пукне!
  • 15 Браво

    7 5 Отговор
    на г-н Кирчев. Много нежно обърна внимание на нетолкова известни и дискутирани неща - характеропатията на командира им. Малко са като него, които открито говорят за страха на министрите, за това как приемаше в сауната шефове на службите да докладват и други налудничави прояви на волунтаризъм. Сега трябва да си каже думата д-р Николай Михайлов, защото случаят е клиничен. Тази лудост ни излезе много скъпа. А "великите" му дела се знаят...
  • 16 Цъфти

    1 5 Отговор
    Агент на кгб,върнат ,заради проблем със сърцето при първия парашутен скок....
  • 17 близач си

    8 0 Отговор
    Ице Киряков.Още ти помнят славното кметуване в морската Столица.Освен да се омилквате на Командира и да блажите покрай Него-нищо друго не правихте.Като си бил толкоз свободолюбив-що не завърши на Запад?От къде ти е нещастната инженерска диплома-от САЩ или от социалистическа България,която сега се оказва,че много мразиш.И кажи на широката публика къде си живял при соца и сега.Щото сме те виждали на една тиха улица на която има доста луксозна кооперация.Съвсем на близо е бившата къща на Т.Стойчев,сега там е НОИ.

    Коментиран от #29

  • 18 Тръмп

    5 9 Отговор
    Костов=ДС/Болшевик!!!:):):)Има мозък колкото Дърева и всеки комунистически дебил,колкото да краде,лъже и убива!!!:):):)Той е преуспял болшевик на хранилка от комуниста Сорос!!!:):):)
  • 19 Вили

    9 0 Отговор

    До коментар #6 от "правосъдие":

    За Мариците беше подписан меморандум в края на управлението на СДС, предварителни намерения без цени, който може да бъде отказан след подробните преговори. Те се състояха като на власт дойде Кобурга.
  • 20 Странгер

    7 7 Отговор
    Костов измъква два пъти държавата от фалит, неблагодарници. Остава след реформите си растяща икономически държавиа- 7 годишен солиден ръст.
    няма друг толкова успешен политик.
    А това, че не режеше лентичка е само плюс

    Коментиран от #22

  • 21 Ттттттт

    11 3 Отговор
    За състоянието на държавата каквато е в момента са виновни не не толкова комунистите,които бранеха своето,а седесарите,които убиха надеждите на хората,че нещо може да се промени.не се е променило и до днес костов е един от тях - син комунист
  • 22 Враца Баце

    4 4 Отговор

    До коментар #20 от "Странгер":

    Как при едно управление "измъква два пъти държавата от фалит "? Значи поне единият е предизвикан от него.
  • 23 ЕНП

    8 1 Отговор

    До коментар #3 от "Марк Енгелс":

    Много си заблуден човек, точно обратното е, десните партии трупат блага и капитал, а левите го разпиляват. В едно семейство като се заредят две, три поколения които харчат по-вече отколкото изкарват какво става? Фалира. А когато е обратното, става голям и богат род.
  • 24 Мнение

    6 3 Отговор
    Човека го казва много добре в статията, хората жадуваха за демокрация и справедливост, а получиха феодализъм безправие. Ако Костов беше вкарал в затвора Жан Виденовите шмекери и кредитни милионери, да им прибере милионите, да не допуска до властта хора обвързани със соц. номенклатурата, щеше да управлява до ден днешен и България по жизнен стандарт щеше да е на нивото на Чехия.
  • 25 Помнещ

    2 3 Отговор
    Каква сделка сключи Костов с комунисти за да дойде на власт?
  • 26 Факт

    1 0 Отговор
    Луд умора няма
  • 27 66666666

    1 0 Отговор
    НЕ МОЖЕШ ДА МУ СТОПИШ НА МАЛКИЯ ПРЬС НА КОСТОВ
  • 28 Сатаната

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "правосъдие":

    А днес на Дуган по 82 191.78 лв на ден за студен резерв. Как е , добре ли е?
  • 29 фжр

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "близач си":

    Спомни си силата с която ТИМ вилняха и лапаха всичко, каквото и където могат - познай с чия благословия го правеха! После бяха толкова нагушени и преяли, че и собствен кмет си сложиха и така се продължава - Варна е феодална територия на ТИМ!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.