15 Април, 2019 09:59 7 583 53

Русия губи космическата надпревара

  • русия-
  • космос-
  • путин-
  • армия

Повече от 20 години от създаването на система от космически сателити, предназначени за откриване на космически ракети, е спряно в руската армия

Русия губи космическата надпревара - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Русия губи космическата надпревара, пише руският вестник „Независимая газета“.

Президентът Владимир Путин, който се срещна в Деня на космонавтиката с персонала на НПО "Енергомаш", отново призова да се направят "напълно нови стъпки в развитието на космическата индустрия".

Вицепремиерът Юрий Борисов на свой ред вечерта, посветена на празника, говори за необходимостта от решаване на задачите „за възстановяване на космическата групировка в интерес на отбранителната сигурност на страната“.

Обективните данни показват, че по отношение на функциите си орбиталната група на руските въоръжени сили в много отношения е по-слаба от подобни структури не само в САЩ и страните от НАТО, но и в развиващите се страни от Югоизточна Азия. Още през декември 2013 г., т.е. преди началото на санкционните действия срещу Руската федерация, бившият ръководител на „Роскосмос“, председател на Научно-техническия съвет на руските технологии Юрий Коптев, каза: „В количествен и качествен състав, особено в областта на дистанционното наблюдение на Земята, навигацията, метеорологията, специалните комуникации, Русия понастоящем е по-изостанала не само от САЩ и Европа, но дори и от Китай и Индия. Това, което имаме днес в орбита, не отговаря на съвременните изисквания. "

Според Коптев, ако законодателно не се предприемат редица мерки за увеличаване на количеството и качеството на собствените космически кораби, Руската федерация "ще се сблъска с неприятна ситуация през следващите години, когато повечето спътници в Космоса няма да бъдат руски, а западни". То вече се случва.

Както заяви генералният директор на „Роскосмос“ Дмитрий Рогозин в края на миналата година, руската орбитална групировка през 2018 г. е нараснала с 8 спътника и възлиза на 156 граждански и военни сателита.

Според уебсайта на Union of Concerned scientists към 30 ноември 2018 г. Китай има в Космоса 284 сателита, а в САЩ има 849 сателита. Други държави притежават общо 672 спътника. В същото време Роскосмос по-рано съобщава, че към края на 2018 г. руската орбитална констелация от социално-икономически, научни и двуцелеви спътници включва 89 сателита. Може да се предположи, че броят на руските спътници, работещи в космоса в интерес на отбраната, не надхвърля 70–80 единици. Това заключение се потвърждава от данните за стартирането на спътници по указание на Министерството на отбраната. От 17-те спътника, пуснати в Русия през 2016 г., имаше само четири сателита с чисто военно предназначение. През 2017 г. от 19 устройства само 5 бяха пуснати в интерес на отбраната. През 2018 г. от 17 военни сателита бяха пуснати 7. И през 2019 г. от планираните 24 военни сателита ще бъдат пуснати само 4.

Преди малко повече от година полковник Андрей Калюта, ръководител на космическия разузнавателен център на ВВС на Руската федерация, каза, че около 300 чужди космически кораба се използват във военната сфера, които се занимават с разузнаване на отбранителни съоръжения, икономически и научни институции, фабрики и др. в Русия. Според неговите данни „136 космически кораба принадлежат към чисто териториално разузнаване, 8 са предназначени за откриване на балистични ракети и ядрени експлозии от космоса, 85 сателита осигуряват военни комуникации, 60 са за сателитна навигация, 14 са предназначени за метеорологична подкрепа за войските. В допълнение, 85 военни експериментални спътника са в орбита.

Тези данни по никакъв начин не са съпоставими с количествените и качествените характеристики на орбиталната група на военните спътници на Руската федерация. Според различни несекретни източници Руската федерация далеч изостава от другите развити страни в създаването на космически системи за военна навигация и комуникации, дистанционно наблюдение на Земята и провеждане на видео и звуково разузнаване. Преди месец, на една от конференциите министърът на отбраната Сергей Шойгу каза, че "Русия трябва да създаде модерен военен космически сателит, с който ще бъде възможно да се получат най-точните разузнавателни и картографски данни".

Това се казва, очевидно, във връзка с изявленията, които Владимир Путин направи в своето послание към Федералното събрание. Държавният глава, както е известно, заявява след това, че "кардиналните промени в областта на комуникациите, навигацията и дистанционните системи на Земята изискват многократно увеличаване на възможностите на спътниковата констелация в Руската федерация". И, според ръководителя на Института за космическа политика Иван Моисеев, тези думи показват, че системната криза в руската космическа програма е официално призната.

Задачите по възстановяване на космонавтиката в Руската федерация бяха поставени по-рано. Те са изложени в Стратегията за развитие на ракетната и космическа индустрия, приета преди две години. Но, както се съобщава наскоро от медиите, позовавайки се на експертни източници, проблемите със заместването на вноса могат да забавят актуализирането на спътниковата система ГЛОНАСС, която сега работи главно в интерес на Министерството на отбраната. Беше казано, че руските спътници на тази система само до 2030 г. ще получат изцяло домашна електронна компонентна база. Така че да се говори за някои пробивни технологии при такъв темп на развитие на спътниковите констелации няма смисъл. В продължение на почти 10 години Русия не е успяла да стартира спътникова система, предназначена за високоточни геодезически измервания.

„Повече от 20 години създаването на система от космически сателити, предназначени за откриване на космически ракети, е спряно в руската армия, само няколко сателита, способни да извършват визуално и електронно разузнаване, са пуснати в орбита, докато повече от сто единици работят в страните от НАТО и САЩ, заяви военният експерт, генерал-лейтенант Юрий Неткачев. В това състояние на нещата, смята генералът, военните заплахи, свързани със започването на "звездни войни", нарастват за Русия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СссереМ

    47 51 Отговор
    Хахаха Китай два пъти по развита космическа сила от каскетите.
  • 2 Кочо

    55 39 Отговор
    Лъжат хакерите, космосът е руски и такъв ще си остане. Тези с "многото" сателити са далече назад, назад назад след руснаците.

    Коментиран от #8

  • 3 КОНТРАТА

    49 28 Отговор
    Това се казва стратегическа дезинофмация!
  • 4 Русофилски прокариот обяснява:

    25 40 Отговор
    Това е лъжлива новина ние имаме най много спътници и най големите летящи чинии,не слушайте гнилата капиталистическа пропаганда.

    Коментиран от #9

  • 5 оптимист

    32 26 Отговор
    Ще ми се да напиша нещо оптимистично за Русия (на Путин) ,ама .... като няма за какво !
  • 6 Насран русофил

    24 23 Отговор
    Някой знае ли кога ще пускат в Билата памперси на промоция
  • 7 Баба Ванга

    26 29 Отговор
    Русия ке стане велика кога Юрий Гагарин наистина отиде в космоса.

    Коментиран от #51

  • 8 Borislav Popov

    38 38 Отговор

    До коментар #2 от "Кочо":

    САЩ пратиха сонди до всяка планета, 3 роувъра до Марс (а гласят и 4-ти,който ще е ма и дрон с него), имат 2 сонди извън Слънчевата система, МКС е 80% тяхна, от няколко години си приземяват и ракетите за повторно ползване, обаче видите ли космоса бил рушки. Хахахахахах хахах хахахахахах хахахахха
  • 9 КОНТРАТА

    19 16 Отговор

    До коментар #4 от "Русофилски прокариот обяснява:":

    Не бе, на америте извънземните заловени в Розуел са им дали технология за истребителите 5 поколение да се гмуркат под вода!

    Коментиран от #17

  • 10 Студио Холивуд

    42 15 Отговор
    РФ е много далеч от технологиите на НАСА. Ано искат ще им дадем декорите от снимките за Луната, обаче за декора със звездите се доплаща!
  • 11 Животновъд

    30 33 Отговор
    Подивяха руските свине от тази информация, квичат на умряло!
  • 12 Borislav Popov

    13 18 Отговор
    Колеги, КОНТРАТА е много дразнещо рушко прокариотче. Мисля че е време да стане русофобчи. Как мислите?

    Коментиран от #13

  • 13 КОНТРАТА

    7 9 Отговор

    До коментар #12 от "Borislav Popov":

    Съгласен.
  • 14 СССР

    29 14 Отговор
    Дрогари и дрогарки каква я мислихме ние - каква стана тя … Срам и резил дрогари и дрогарки ...
  • 15 Евронаблюдател

    34 27 Отговор
    Каква космическа надпревара, какви пет лева. Та те нямат какво да ядат и само след 5-10 г. ще заприличат на Венецуела. С тази политическа система и тотална корупция можем да говорим само за надпревара за промиване на мозъци.
  • 16 Госあ

    16 23 Отговор
    Важното е да държи фронта тука на земята ;) много добре насметоха краварите от Сирия и ЕС трябва да бъде признателен за това. Щото бежанският поток щеше да бъде много по голям. С Китай трябва да играят в Космоса. И ЕС в лицето на Франция и Германия би трябвало да подкрепят смислените проекти.
  • 17 Русофилски прокариот обяснява:

    16 10 Отговор

    До коментар #9 от "КОНТРАТА":

    Все някой трябва да търси Курск тавариш.

    Коментиран от #43

  • 18 КОНТРАТА

    25 18 Отговор
    Тя бг. е най развито особено след като се хванаха с ЕСето! Едно време поне имаха един хладилен завод, а сега след 30 демокрация произвеждат само лед на бучки!

    Коментиран от #20

  • 19 Сашо

    24 26 Отговор
    Ха-ха, американците използват руски двигатели за ракетите си, обаче Русия била изостанала. Това се казва fake news!

    Коментиран от #23

  • 20 Само питам

    20 21 Отговор

    До коментар #18 от "КОНТРАТА":

    ти къде живееш бе путиноид, на Марс ли или в руската кочина? То бива черногледство бива ама като вашето на българофобите никъде го няма. Завода за хладилници го приватизира комунягата и русофила василев, от Братя василеви. Виж какво произвежда : http://www.mraz.bg/index_bg.html

    Коментиран от #22

  • 21 НКВД

    23 19 Отговор
    Хахахаха америте произсежда много качествен станиол за своите спътници всичко друго са японски разработки и на южно корейците! И с двигатели: сделано в СССР!
  • 22 ПУМА БОЕЦА

    18 13 Отговор

    До коментар #20 от "Само питам":

    Това че българите не са млиго умни руснаците ли са виновни?

    Коментиран от #24

  • 23 ФАКТИ

    15 13 Отговор

    До коментар #19 от "Сашо":

    Ако имаш два грама мозък в пространството под ушанката няма да квичиш глупости.Статистика по страни за 2018 година на космически стартове: 1. Китай -39, 38 успешни и 1 неуспешен. 2 САЩ-31 успешни. 3. Русия-17 успешни и един неуспешен. 4. ЕС-11 успешни и 1 неуспешен. 5. Индия-7 успешни. 6. Япония-6 успешни. 7. Австралия-3 успешни.

    Коментиран от #25

  • 24 Само питам

    17 15 Отговор

    До коментар #22 от "ПУМА БОЕЦА":

    Българите сме по-умни и от руснаците и от русофилите. А ти по всяка вероятност си или руснак или руски мелез за да можеш да напишеш простотиите в коментара си.
  • 25 НКВД

    18 18 Отговор

    До коментар #23 от "ФАКТИ":

    Руснаците нямат нужда да оравят 100 опита и да си харчат рублите правиш 17 успешни крайно достатъчно, оравиш 50 неоправдан разход на средства. Каво гледаш количеството, да, не си на,, Женския пазар" и да си купуваш за зимнина? До скоро нямаха Орбитална Станци западняците и ползваха руската,, МИР"заиследванята си, под наем!
  • 26 Ти да видиш

    12 11 Отговор
    Русия губи космическата надпревара...Че кой ги кара да се надпреварват с Космоса ?Ха, ха..!
  • 27 ФАКТИ

    25 20 Отговор
    Руските зомбита не се нуждаят от ФАКТИ защото не могат да ги асимилират и осъзнаят. Т могат единствено да квичат "Кат Русия втора няма", без да се съобразяват с ФАКТИТЕ опровергаващи това. МКС не е руска а на пет космически агенции като финансирането от САЩ е най-голямо. Станцията МИР, за която квичиш престана да съществува през 2001 година а живота и е бил едва 5 години. Русофилията е форма на крайна неграмотност.

    Коментиран от #28, #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Иво

    22 18 Отговор

    До коментар #27 от "ФАКТИ":

    ... Русофилията е форма на крайна неграмотност.... - и на безкрайна тъпотия!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Изненадан

    18 4 Отговор
    Ама това вярно ли е, бе? Аз пък си мислех, че в космоса ме можеш да се разминеш от руски апарати!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Хумор, сатира и забава

    9 5 Отговор
    Ебаси малоумниците! Кога е било руснаците да се провикнат, че армията им е слаба и недоразвита в дадена област? И то във високите технологии.
  • 35 SSS

    7 5 Отговор
    Паре нема, действайте....
  • 36 един от всички

    18 13 Отговор
    Жалкото за нас е,че ние не можем да настигнем вече нито руснаците. Ние какво имаме като космическа програма и разработка? Нищо. Нито армия,нито НИЩО. И сме с по-нисък стандарт на живот от този в Русия. А,да -за разлика от тях,ние имаме ДЪЛГОВЕ! Много милиардни дългове. А те нямат никакви. А се радваме,че някой имал по-силна космическа програма от тях.Ами нас си да погледнем -ние вече жънем отново със сърпове и орем с волове,а Бойко нали каза да пасем овце,арабите обичали агнешко месо да им даваме.В това да се насочим. разликата е огромна между нас и Русия,ама кой на кого трябва да се присмива?

    Коментиран от #40

  • 37 Borislav Popov

    16 15 Отговор
    Русофилнята бяснаааааааа, пука се от яд, че чак от червена, стана зелена !
  • 38 скъперника

    7 3 Отговор
    Горкият матарял, все още го заблуждават, че някой се надпреварва в каквото и да е с "величието" му!
  • 39 007

    1 0 Отговор
    #6, Аз имам пeт, ама са изпoлзвани..,затова ти ги давaм с 50% отcтъпка. Остaви GSМ да се уговорим къде да ти ги пратя.
  • 40 до един от всички тъпири

    11 7 Отговор

    До коментар #36 от "един от всички":

    Защо лъжеш бе каскет ? Какъв по-висок стандарт в русия те гони ?
    Минималната работна в заплата в България е 282 евро а в бленуваната ти матушка е 118 евро . Ето ако си грамотен чети:

    https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D1%80%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%B0_%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%82%D0%B0
  • 41 ватника е пиян

    7 9 Отговор
    Значи санкцийте спъват търговията на комунетата и дават резултат запада го знае и е въпрос на време рашястанците да ги налегне и по в кавички розово бъдеще хахахаха
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Иван

    6 6 Отговор

    До коментар #17 от "Русофилски прокариот обяснява:":

    Все някой трябва да търси кулите близнаци в Ню Йорк, ама няма да ги намери.
  • 44 до посссеркото

    7 3 Отговор

    До коментар #42 от "Кочината на Злото издъхва в зловоние":

    Ей, посерко, единственото, което виждам тук, е че си написал почти всички коментари под статията. Явно заглавието те е превъзбудило. Излез от кенефа бе човек. Поговори с реални живи хора някъде навън. Ако продължаваш с часове да пишеш и сам да си отговаряш ще си докараш шизофрения. Процеса вече е започнал-изглеждаш скучен, инфантилен и неадекватен.
  • 45 Симо

    3 10 Отговор

    До коментар #42 от "Кочината на Злото издъхва в зловоние":

    По скоро ти издъхва като тъпа свиня на коледа. Все още американските астронавти се возят но руски кораби до МКС, все още повече половината американски ракети са с руски двигатели и дори Елан Мъск призна гения на руснаците , все още 55% от стартовете са на Русия, а САЩ имат едва 15% от изстрелването. Като стане обратното , тогава ще говорим , а сега можеш само свирки да им правиш на руснаците.

    Коментиран от #48

  • 46 Хрониките на Евразия

    8 1 Отговор
    Тези дни прокуратурата на РФ съобщи за изчезнали 1,6 милиард рубли от Роскосмос , предназначени за нови военни ракетни разработки .
  • 47 Фактолог

    1 3 Отговор
    така е, исостават далеч. Един американски астронавт, се оплакал, че руснаците го откарали до Космическата станция на кораб с педали, а той бил платил за луксозен полет.
  • 48 Да да

    6 0 Отговор

    До коментар #45 от "Симо":

    Симо,момче сляпо! Единствената надпревара за космоса в момента е между Мъск и Безос. Мъск дръпна с новата ракета Хеви и приземяването на всички модули за повторна употреба. В близките 4-5 години,пРосия ще се нареди много назад в класацията. Покупката на руски ракетни двигатели ще намамлее драстично или ще е на загуба за пРосия. Да се чуди човека,защо ли?
  • 49 Знам знам🙄

    1 5 Отговор
    Абе то като си ги познаваме руснаците си знаем кво ще стане. Те малко бавно се засилват но като тръгнат са категорично неспираеми. Бъдете сигурни че там се работи усилено по въпроса. Неслучайно се говори за руски Интернет. И да САЩ ще спре да им Купува двигателите просто защото тия на склад свършват. А русняка няма да си продава най новите технологии.
  • 50 Гост

    1 1 Отговор
    Хаха, а защо в камповете на Наса се учи руски? В момента все още никой не може без станция "МИР", такам че да спрем да драскаме за да запълваме, ами да започнем да пишем и коментираме смислени и доказани неща!

    Коментиран от #52

  • 51 Нострадамус

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Баба Ванга":

    Дъртоо..Америка ще стане пак велика когато поне веднъж не закарат човек в Космоса,който да не изгори в совалките им гробници..!
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Метгонтан

    2 0 Отговор
    Ейййй начи . Ами първо някой тряя да напраи техника , за да може ушанката да я крадне и къде разбрал , къде не да си я построи по негов тертип. Начи ся тея волги , газки , зазки , ладички ако някой измисли как да полетят , щи станат първи у космоса . Както във филма Гагарин , викаха по улиците на маскве "космос наш" ....