ФАКТИ.БГ

Защо Полша получава най-много пари?

EС дава една пета от бюджета си за регионално развитие

Публикувана: 12 Май, 2019 06:30
17 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3615
Защо Полша получава най-много пари?
Снимка: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

EС дава една пета от бюджета си за "регионално развитие": 200 млрд. евро отиват за университети, улици, фирми или банки в по-слабо развитите региони. Защо Полша получава най-много пари по тази линия? И как ги усвоява?


Ако над кварталната библиотека се вее европейският флаг, значи и тя получава средства от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР). В него се съдържат 200 млрд. евро - т.е. една пета от бюджета на ЕС за периода 2014-2020 година.

С отпусканите средства ЕС си поставя за цел да засили икономическото и социално сближаване между отделните европейски региони, подкрепяйки редица проекти: 50 милиона са заделени например за навлизането на широколентов интернет в гръцките селски райони, близо 60 милиона евро са предвидени за производството на самолетни части в португалския регион Алентежо или за нови трамвайни трасета в латвийската столица Рига.

Наличието на този европейски фонд е "израз на солидарността между европейците", казват от ЕК. И наистина: много от страните в Източна и Югоизточна Европа получават от фонда за регионално развитие значително повече средства, отколкото сами внасят, докато тенденцията при държавите с по-силна икономика е тъкмо обратната. Такъв е и случаят с Германия, която разполага с близо 11 млрд. евро по линия на ЕФРР, предназначени главно за научни проекти и подкрепа на бизнеса. В същото време страната внася около 30 млрд. евро в европейския бюджет.

Европейските средства не бива да заместват националното финансиране, а само да го допълват. ЕС по правило отпуска около половината от средствата по даден проект. А отпуснатите до момента пари трябва да бъдат усвоени до 2023 година, в противен случай се губи правото върху останалите средства от фонда.

40 милиарда евро за Полша

Полша вече е раздала близо 82% от отпуснатите ѝ 40 милиарда евро. Това е страната, която получава най-много европейски средства от държавите в Общността. Това се дължи предимно на факта, че повечето полски региони спадат към "по-слабо развитите" в ЕС: техният БВП е по-нисък от 75% от средното ниво за Общността. Подобни региони се финансират с предимство от ЕС - те получават близо 70% от средствата, необходими за даден проект.

Ползи от това извличат особено източноевропейските държави, в които има голям брой по-слабо развити региони. Тъй като Полша е най-голямата по територия, а и по население източноевропейска страна, тя получава и най-много пари. Европейските средства всъщност са предназначени не за цели държави, а за отделни региони. За Сицилия, например, в по-бедния италиански юг, са заделени 3 млрд. евро, също както и за Андалусия в Испания.

Средствата от ЕФРР са предназначени за финансиране на иновативни проекти, за стимулиране на малки и средни предприятия и за форсиране на отказа от фосилни енергии. ЕС особено подчертава последния аспект, за който са заделени общо една четвърт от всички средства, т.е. около 55 млрд. евро. Те отиват за финансирането на различни проекти - например за строежа на планираното метро в Солун (407 млн. евро за периода 2014-2020), което трябва да намали движението на автомобили по улиците на града, за подобряване на водоснабдяването в Румъния, България или Хърватия, както и за почистването на вулканичните езера край Неапол (39 млн. евро).

Ползите за Полша са огромни

Полша, която иначе не е сред страните, провеждащи устойчива политика в защита на околната среда, инвестира 5,7 млрд. евро в проекти за намаляване на въглеродния двуокис в атмосферата на големите градове. По този показател страната се нарежда малко под средното ниво за ЕС.

Благодарение на отпусканите европейски средства, Полша отбелязва сериозен икономически разцвет от 2004 година насам - годината, в която страната се присъедини към ЕС. Този разцвет е стабилен и поради факта, че Полша извлича големи ползи от участието си в европейското пространство за свободна търговия, казва политоложката Ана Чепил от полския Форум за гражданско развитие.

В един доклад от края на 2017 Брюксел стига до извода, че благодарение на средствата от ЕФРР през 2023 година БВП на Полша ще е с 3,4% по-висок, отколкото би бил без европейските инвестиции. Подобен ефект би бил изключително забележителен, имайки предвид, че в периода 2005-2011 цялото европейско финансиране за Полша е създавало едва около половин процент прираст на БВП годишно, става ясно от данни на полското Министерство за регионално развитие.

Една четвърт от предвидените за Полша средства по линия на ЕФРР се вливат в транспортни и инфраструктурни проекти: за ремонт на ж.п. гари, строеж на релсов път, шосета и разширяване на обществения транспорт. "Това са областите, в които средният полски гражданин най-силно усеща ефекта от европейското финансиране", казва Ана Чепил. Чрез усъвършенстването на инфраструктурата в по-слабо развитите източни части на страната ефективно се намаляват регионалните различия.

Колко струва управлението на европейските пари?

Интересно е да се знае и какъв дял от парите по европейските структурни фондове отива за самите проекти и колко от тях се "изяждат" от административни разходи. Ново изследване на ЕС показва, че на един милион отпуснати средства се падат по около 22.600 евро за административни разходи - т.е. около 2% от цялата сума, а това не е много. Други институции, които управляват сериозни финансови средства - например Европейската банка за възстановяване и развитие - имат сходни административни разходи.

В бюджетната рамка на ЕС за времето след 2021 ЕК планира 226 млрд. евро за ЕФРР - т.е. близо 10% повече, отколкото през настоящия бюджетен период. В кои сфери ще бъдат инвестирани тези средства ще зависи и от новия Европейски парламент, който гражданите на ЕС ще изберат в края на май 2019.


Полша

Поставете оценка на статията:
Оценка 0 от 0 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор
как защо
2 Отговор
Полша получавала най много пари и чак Дойче зеле се чуди.Ми да праверят ве толкова е просто-Га ги приемаха тия си защитиха НАЦОНАЛНОТО а не пращаха калинки като нашите които само клатеха глава и викаха йес сър /даже и лепнаха такъв прякор / как защо ?Ха сетете се кой беше ."преговарящия" от наша страна и ще ви стане ясно! Поляците си спомням много добре как се бориха до последно за фермерите си и най вече за картофопроизводителите си, и постигнаха своето а ние ? Нашите фермери НЕ могат да се борят със силно субсидираните си колеги не само от Полша а и от другите от ЕС-италианска ябълка тук по евтина от нашата картоф също примери много.Но си имат национално отговорни служители за разлика от нашите калинки !!!!

Коментиран от #13


Оценка:
-3 +33

отегчен
3 Отговор
Елементарно, уотсъни от "дойчевеле" - защото са русофоби, затуй. Защо и Румъния получава повече пари и инвестиции, защото се биха срещу Русия, във ВСВ. Защо България не само не получава, ами и и вземат - България е нетен донор на ЕС, като сметнеш вноските, глобите и изнесените печалби на еските монополи. Дето храним циганите и обгрижваме джендарите ни е бонус.

Оценка:
-9 +21

4
Този коментар е премахнат от модератор
ГРАД КОЗЛОДУЙ
5 Отговор
НИЕ ДА СИ ГЛЕДАМЕ НАШИЯ ДВОР

Оценка:
-2 +11

6
Този коментар е премахнат от модератор
Вуйо
7 Отговор
Там се краде по малко

Оценка:
-0 +5

ЗайоБайо
8 Отговор
Щом са толкова добре, защо почти всички са в Германия? Особено за Sperrmüll? Тогава от полските транспортери стават два пъти повече от колите с немска регистрация.

Оценка:
-1 +5

гост
9 Отговор
Полша получава най-много защото е най-голямата подлога на САЩ в Европа. Купуват течен руски газ от американски фирми на цени почти два пъти по-големи от тези на тръбата, американски фирми държат изцяло ТЕЦ-вете и полезните изкопаеми, американски фирми държат над 80% от всички сфери на енергетиката. В този ред мисли, големия брат натиска ЕС за субсидиите - нормално е да цоцат, ама и да им хвърлят по някоя троха. Няма какво да се чудят толкова тея от дойче зелето. Въпроса е защо ние реално се правим на подлоги, а дефакто нищо не получаваме в замяна....

Оценка:
-1 +7

Кирил
10 Отговор
Медията Дойче веле по добре да си зададе въпроса защо извършиха агресия срещу Полша,защо убиваха,разрушаваха,защо отвлекоха от родителите 200000 полски деца,защо не платиха нито стотинка за мъките убийствата и разрушенията.

Оценка:
-0 +4

ТОЧКАТА
11 Отговор
поляците са шибаняци..ТЕ опропастиха соца,ТЕ опропастиха и ЕСъто...ТЕ винаги са долни подлоги на

Коментиран от #12


Оценка:
-0 +0

ТОЧКАТА
12 Отговор

До коментар #11 от "ТОЧКАТА":


....усата в ЕС.....НОВАТА европа!!!!!

Оценка:
-0 +0

13
Този коментар е премахнат от модератор
14
Този коментар е премахнат от модератор
стоян георгиев
15 Отговор
полша е пример за това как деситва европеиския съюз.от една пропаднала руска провинция и напълно фалирала страна ,ес за 15 години сътвори чудесна държава.подобен процес тече навсякъде в новоприсъединените страни .в българия обаче наи-бавно се случват нещата ,поради сериозния просъветски манталитет в огромна част от населението.

Коментиран от #16


Оценка:
-1 +0

Ленче от летище с кремче
16 Отговор

До коментар #15 от "стоян георгиев":


И където бръкнеш по надълбоко в корените на подословието , стигаш до славянски руски корен.
Но наистина там си построиха много магистрали и то като по учебник.
Но пък се строят от чужди фирми. Испански, австрийски, а не наши братовчеди.
Чисто и подредено, но че и те са си дали зад***ка на американците за да ги пазят "уж" и те не знаят от кой.

Коментиран от #17


Оценка:
-0 +1

стоян георгиев
17 Отговор

До коментар #16 от "Ленче от летище с кремче":


славянския корен няма нищо общо.става въпрос за манталитет и интереси.полша се разви ,чехия и словения също въпреки че са славяни,а ние тук мартинисваме въпреки че сме славяни като тях и членуваме в един и същи клуб.и никои нищо не си е дал на американците .в случая става въпрос за общи интереси ,което използват поляци и чехи както съответно и американците.

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Бойко Борисов
Премиерът коментира срещата си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган:
Ние можем да решим проблема още днес само за България, но аз не искам да е за сметка на Гърция или други европейски страни."

Още бисери
ТОП 5