Last news in Fakti

9 Май, 2019 20:20 1 571 13

Евролидерите приеха декларация за бъдещето на ЕС

  • сибиу-
  • ес-
  • лидери-
  • декларация-
  • бъдеще

Ще търсим винаги общи решения, като се вслушваме един в друг, обещаха лидерите

Евролидерите приеха декларация за бъдещето на ЕС - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Държавните глави и правителствените ръководители на ЕС приеха Декларацията от Сибиу за бъдещето на ЕС. Декларацията е приета на среща на върха в Сибиу, Румъния, пише News.bg.

В нея са заложени 10 ангажимента на Общността:

"Ние, лидерите на Европейския съюз, се събрахме в Сибиу, за да обсъдим и очертаем нашето общо бъдеще. След няколко седмици европейците ще изберат своите представители в Европейския парламент, четиридесет години, след като за първи път упражниха това основно право. Европа, обединена отново в мир и демокрация, е само едно от многото достижения. От създаването си Европейският съюз, воден от своите ценности и свободи, носи стабилност и просперитет — както навсякъде в Европа, така и отвъд нейните граници. През годините той се превърна в основен фактор на международната сцена. Обединявайки около половин милиард граждани, с конкурентоспособен единен пазар, Европейският съюз е лидер в световната търговия и формира глобалната политика.

Потвърждаваме увереността си, че единни ще бъдем по-силни в този свят, изпълнен с растяща несигурност и предизвикателства. Съзнаваме отговорността си като лидери да направим нашия Съюз по-силен, а нашето бъдеще — по-светло, като признаваме европейската перспектива за другите европейски държави. Ето защо днес единодушно приемаме 10 ангажимента, които ще ни помогнат да посрещнем тази отговорност:

Ще застанем зад една единна Европа — от изток до запад, от север до юг. Преди тридесет години милиони хора се пребориха за своята свобода и за единство и разрушиха желязната завеса, която десетилетия разделяше Европа. Няма място за разделяния, които работят против нашия колективен интерес.

Ще останем единни въпреки всичко. Ще се подкрепяме взаимно в трудни времена и винаги ще бъдем единни. Можем и ще говорим с един общ глас.

Ще търсим винаги общи решения, като се вслушваме един в друг в дух на разбирателство и уважение.

Ще продължим да защитаваме начина си на живот, демокрацията и върховенството на закона. Неотменимите права и основните свободи на всички европейци бяха завоювани с борба и никога не трябва да се възприемат като даденост. Ще поддържаме нашите общи ценности и принципи, залегнали в Договорите.

Ще насочваме усилията си натам, където те са най-необходими. Европа ще продължи да бъде "голяма по големите въпроси". Ще продължим да се вслушваме в проблемите и надеждите на всички европейци, като доближаваме Съюза до неговите граждани, и ще работим подобаващо, с амбиция и решимост.

Винаги ще се застъпваме за принципа на справедливост, било то на пазара на труда, в социалната сфера, в икономиката или в цифровата трансформация. Ще продължим да намаляваме различията между нас и винаги ще помагаме на най-уязвимите в Европа, поставяйки хората над политиката.

Ще намерим средствата, с които да отговорим на нашите амбиции. Ще осигурим на Съюза средствата, необходими за постигане на неговите цели и провеждане на неговите политики.

Ще осигурим бъдещето на следващите поколения европейци. Ще инвестираме в младите хора и ще изградим пригоден към бъдещето Съюз, който може да се справи с най-належащите предизвикателства на 21-ви век.

Ще защитаваме нашите граждани и ще гарантираме тяхната безопасност, като залагаме на нашата мека и твърда сила и работим с международните си партньори.

Европа ще бъде отговорен глобален лидер. Предизвикателствата, пред които сме изправени, засягат всички нас. Ще продължим да работим с нашите партньори по света, за да поддържаме и изграждаме един основан на правила международен ред, да използваме максимално новите търговски възможности и заедно да се справяме с глобални проблеми, като опазването на околната среда и борбата с изменението на климата.

Решенията, които вземаме, ще следват духа и буквата на тези 10 ангажимента. Съюзът днес е по-силен от Съюза вчера и искаме да продължим да го правим все по-силен и утре. Това е нашият ангажимент към бъдещите поколения. Това е духът на Сибиу и на един нов Съюз от 27 члена, готов да прегърне бъдещото си като едно цяло".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дяя Тодор от отвъдното

    6 0 Отговор
    Докато ми хранеше кучетата, поне един език да беше научил.
  • 2 Бай Ганьо

    14 0 Отговор
    Тея никакви лидери не могат да бъдат това са меки китки бюрократи заплатаджии и чантаджии богатеят на гърба на данъкоплатците само празни приказки за щастливи кокошки и криви или прови краставици и нашта тиква се перчи и се надува и плещи едно и също клишета и локуми със шмеркел макарон и пиянгура юнката
  • 3 MGewehr

    4 0 Отговор
    А някой досещалисе защо в Сибиy(DE) а не в Букорещ?
  • 4 Реалист

    9 2 Отговор
    Най-накрая почнаха да се усещат че трябва да се говори за единение ПОСТОЯННО. Единна Европейска Армия! Единна Гранична Охрана! Единна Банкова Система с контрол и гаранция за банките в нея. Ще заврем и орките и китайците и америте в калта амо сме заедно.
  • 5 MGewehr

    4 1 Отговор
    Извинявамсе, Букурещ а не Букорещ!

    Коментиран от #6

  • 6 До #5

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "MGewehr":

    Пише се... Извинявам се!
  • 7 Фактолог

    5 0 Отговор
    Някой да знае, тази декларажия дали се яде, или въобще, за какво е? Вероятно за бтдеще ще е, там ще има пасти!

    Коментиран от #12

  • 8 Усмивката

    1 0 Отговор
    Досещам се защо ,ама няма да кажа ,защо това ама въобщте не ни касай
  • 9 Може да бъде така!!!,

    5 0 Отговор
    но когато върнете БАНКИТЕ и БАНКОВИТЕ СИСТЕМИ на държавите-Европа!!! Иначе пак ще изпълнявате ЗАПОВЕДИ на господарите си от ЧЕРНИТЕ ЛОЖИ като КУЧЕТА на каишка!!!Само, че този път или ще РАБОТИТЕ за БЛАГОТО на народите си или ХВАЩАЙТЕ ГОРАТА, защото БУНКЕРИТЕ които сте си построили да се спасявате в случай на “бедствие” ще ви се видят тясни както на вас така и на ОНЕЯ пу@ки майни от ЛОЖИТЕ, дето ни наричат ГОИ и ДОБИТЪК и дето ви дърпат каишката да работите против народите си!!!
  • 10 реник

    3 0 Отговор
    От десет , нито едно конкретно ! Нито едно ! Дребни мошеници са нашите "лидери" .
  • 11 патриотъ

    3 1 Отговор
    Бла,бла,бла!Всичко това са комунистически лозунги и шмекерджийство,само и само да ги изберем отново и да могат да продължат след това пак по стария начин!А защо до сега дремеха,ако са толкова съвестни?Не се ли смени тотално политиката и политиците,нищо добро не чакайте и Европейския съюз няма бъдеще!
  • 12 Фактолог

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Фактолог":

    ЕП: "Като нямат настояще, даваме им бъдеще!"
  • 13 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Точно преди 63 /шестдесет и три/ години Т.Живков ми обеща светло бъдеще! Докарахме я до "под крушата" ! Особено след като Църния Ваньо направи приМатицацията, мнозина заприличахме на примати.Близо 2 /два/ милиона българи напуснаха тази " обетована земя". Сега тези от Сибиу лъжат по-вече от българските комунисти.... По горе " ЩЕ " е употребено над 25 пъти. Сигурно ЕС може да става по-силен, но В КАКВО СТАВА ПО-СИЛЕН ?Ако е в приема и създаването на военни бази на САЩ със наличната войска и ядрено оръжие на територията на всяка една страна от ЕС - мисля, че сме достатъчно " силни ". Ако е в приема на мигранти и терористи - "да, може да се желае още много". Ако е в доставката на ерзац хранителни продукти за източните провинции - може да се желае ОШЕ. Ако може да се харижат още пари на българските политици -- няма да е лошо. Не всички имат луксозни апартаменти и "къщички за гости". Могат, могат още да се засилят и в доходите си - то бива ,бива сиромашия -- ама чак толкова много -не бива ! Хайде ,балъци ! Още две седмици и.....гласувайте за нас! А пък ние.....ЩЕ,ЩЕ,ЩЕ вИ РАЗКАЖЕМ ИГРАТА! Проста е - Ние лапаме - Вие зяпате !!!!
Новини по държави: