Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Защо Борисов намеси и Веско Маринов

Бойко Борисов предизвика всеобщо изумление, когато в обяснението защо отстранява Цветанов изведнъж намеси и певеца Веселин Маринов. Но всъщност няма нищо учудващо: Маринов носи вина за една невъзвратима за ГЕРБ загуба.

Публикувана: 16 Юни, 2019 16:00
16 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 9507
Защо Борисов намеси и Веско Маринов
Снимка: БГНЕС
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.3 от 27 гласа.
 
Източник:
Deutsche Welle
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар от Георги Лозанов:

„Не ми се искаше повече Веско Маринов да ми пее” - това признание на Борисов вдигна вълна от реакции в социалните мрежи, някои от които бяха на облекчение: „Бойко изрази на глас това, което стотици хиляди българи си мислеха от доста време насам”. Други обаче, без значение дали харесват или не харесват певеца, се настроиха обвинително към премиера - откъде накъде ще посяга на човека? Кога и в какво е демонстрирал по-висок вкус от музиката на Маринов, че вече не иска да я слуша?

Тандемът Цветанов-Маринов

Борисов остави впечатлението, че употребява певеца в наказателната си акция срещу Цветанов. А това започна да генерира съчувствие към двамата приятели, въпреки че доскоро бяха обект на сарказъм във Фейсбук-фолклора - певецът заради склонността му обилно да се поти на сцената и да „се слага" на Цветанов, а самият Цветанов заради неподражаемия му синтаксис и страстта към апартаментите.

Сега обаче „ранимата душа” на Маринов (по думите на Цветанов) можеше да бъде видяна като невинна жертва на политиката - „най-мръсното нещо на света” (по думите на Маринов). Заедно с освобождаването му от всички постове, Цветанов бе уязвен и в частен порядък - чрез близкия му приятел, което изглежда като удар под кръста във вътрешнопартийните разпри. Така наказанието му започна да стои непропорционално тежко, особено на фона на други фактори в държавата със сходни прегрешения, на които не им се случва нищо.

Репликата на Борисов за Маринов обаче имаше продължение: „Ясно бях казал как трябва да се проведе кампанията. Не се съобразиха на моменти с мен”. Което показва, че изнервеността му към певеца не идва само от промененото отношение към Цветанов.

Вината на Веселин Маринов

За музикалните предпочитания на Борисов може само да се гадае. Но е сигурно, че той има изострена и добре тренирана интуиция за електоралните нагласи. И няма как в политическото му подсъзнание да не е заседнало усещането, че Маринов носи вина за една невъзвратима за ГЕРБ загуба - загубата на градския културен елит. Тя може да има различни сложни обяснения, но най-простото се крие в песента „Нашата полиция”, появила се през 2010 година. След нея за хората с интелектуално самочувствие беше някак неудобно да признаят, че са привърженици на тази партия.

Проблемът не беше в това, че песента и съпътстващият я „балет на полицаите” беше кич от времето на художествената самодейност, подходящ за перото на Илф и Петров. Далеч по-лошо беше, че тя играеше ролята на химн на МВР, поради което се сдоби с институционална легитимност и се превърна в демонстрация на вкуса на държавата. Тоест, проблемът идваше от сглобката между певеца Маринов и партиеца Цветанов. Затова всъщност не е учудващо, че когато единият си отива от партията, трябва да вземе със себе си и другия.

Тази сглобка направи от музиката на Веселин Маринов политически феномен, в който се четеше идеологията на ГЕРБ, изразена с „художествени средства”. В началото на прехода подобна функция за СДС имаха блусовете на Васко Кръпката и песните по текстове на Александър Петров „Последен валс”, „Развод ми дай” и „Времето е наше”. Те от една страна показваха генеалогичната връзка на новопоявилата се опозиция с ъндърграунда от годините на соца, с аутсайдерите и маргиналите с бира в ръка, непожелали да се подчинят на официалната конюнктура. А от друга показваха недоверието, че БКП, прекръстила се на БСП, може да се промени. Стиховете на Петров настояваха, че „животът в лъжа” продължава и след 10 ноември. И търсеха гражданска подкрепа, която да му се противопостави.

Нещо като Сънчо за възрастни

А какво внушават песните на Веселин Маринов? Лишени от каквито и да било граждански адреси и преживявания, те те потапят в сантиментално-битова мъгла, изпълнена с музикални клишета и словесни безсмислици от типа „за сладко вино няма да те дам”. Това е музика, която с нищо не те провокира и нищо не изисква от теб, емоционалният ѝ регистър не надраства възможностите на малко дете. Веско Маринов е нещо като Сънчо за възрастни. Обрича те на културна инфантилност и те кара да се оставиш в ръцете на по-големите и по-силните. Но когато песните му звучат по партийните митинги, а не докато си пиеш ракията вкъщи, това се превръща в политическо послание, което може да бъде резюмирано така: гледай си дребните човешки радости и тъги, другото не е твоя работа. Това намери естествената си кулминация в „Нашата полиция” - бъди спокоен, тя те пази, а единственото, което се изисква от теб, е да подариш цвете на властта.

Всичко това, освен че самó по себе си беше трудно поносимо за хора с индивидуална позиция и критично мислене, неминуемо отвеждаше към чалгата. Не толкова в мелодиката си, колкото в скъсяването на човешкия хоризонт до моментната наслада и утехите на анонимността. А чалгата, каквато и популярност да трупаше сред масите, си оставаше със знак „влизането забранено” за културния елит. Камо ли пък когато политиката иска да влезе в сговор с нея. Затова първата съпротива, която ГЕРБ предизвика, беше естетическа. А отстраняването не само на Цветанов, а на тандема Цветанов-Маринов прилича на закъсняла санкция от страна на Борисов. Санкция за наложената партийна естетика, която отблъсна част от избирателите му още през 2010 година. Да, Борисов продължава да мобилизира другата част, но не може да се примири, че вече не се харесва на всички. Иначе нямаше да си спомня с носталгия, че „когато в началото правих избори с 90% рейтинг, магаре да бях вързал за депутат, щяха да го изберат”.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.3 от 27 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Зайко Байко многознайко
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Сега Тиквоций Едно, ще носи от девет кладенеца вода за да умие на&раните задници на кохортата крадци от ГЕПИ. Нито тези , нито онези са китки за мирисане. Стара поговорка: "Беден човек политика не може да прави най-много нещо да открадне" ! След, като се накрадът и забогатеят, манталитетът им не се променя, тук ще цитирам Зиг Зилтар: " Човекът се определя от две качества, търпението му, когато няма нищо и отношението към околните, когато има всичко"

Оценка:
-8 +38

Зайко Байко многознайко
(гост)

Неутрално
2 Отговор
И тези, като онези. Помислите тези от къде произлизат? Тиквоций Едно клонинг на БКП, заслужил член! Цвъко КаунЬя отроче, не особено надарено на което началният старт е училището за бавноразвиващи се във Вършец. Този министър на кого е зет и за кого е работил преди, да ти напомня беше в извън работно време по съвместителство шофьор и пазвантин на Мето   Илиенски, който така и не можа да опази. Пред дилемата да избереме по-малкото или по-голямо зло , величината, която определя се оказва времето! Тъй, като човешкият мозък има едно добро и в същото време вредно качество, наречено ЗАБРАВЯНЕ! За индивида е добре спасява го от стрес и негативни емоции, но за обществото и " демокрацията" е изключително вредно. Сега и Маринов, ще ни връзва шарени пиленца, докато забравим и простим. Уважавам факта, че си всеотдаен към ГЕРБ, както комунист, но това идва в разрез морала ! Имаш потенциял и сигурно ще разбереш, какво искам да ти кажа😰😓😨

Оценка:
-7 +33

БСП ДПС Евророма
(гост)

Неутрално
3 Отговор
Не се правете на забравили, че Маринов бе певач на всички мероприятия на БСП преди години. И тези, които сега го плюват, преди го прегръщаха... Също като СерГея, нищо ново на Позитано. Същото ще е и с Курнела.

Оценка:
-16 +10

трол без договор
(гост)

Неутрално
4 Отговор
защо е намесен и веско маринолов ли?!?....ами просто е всичко е добре режисирани скандали,по сценарий е всичко и някой ще движи работите на партията майка в сянка сиреч се издига в йерархията и ще движи нещата зад кадър няма да е в светлините на прожекторите и в устата на обществото!

Оценка:
-5 +5

чака рака
(гост)

Неутрално
5 Отговор
А Боко си е чалгар от най-мазните !

Коментиран от #13


Оценка:
-4 +31

Behemoth
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Щото му е много лек Веско свикнал е на по екстремна музика като Батальона се строява...

Оценка:
-1 +9

Усмивката
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Песните на В. Маринов „емоционалният им регистър не надраства възможностите на малко дете”,но те „провокира ” ил да посегнеш към чашката, да се напиеш до забрава или да се наредиш на опашка на Терминал 2 ...по избор.Може би в това е скритият заряд и изнервеност на балканският гений-шегаджия с изострена и добре тренирана интуиция за електоралните нагласи.

Оценка:
-0 +7

Мария
(гост)

Неутрално
8 Отговор
ВЪЗМОЖНО Е ДА НЕ ГО Е ХАРЕСВАЛ НО ЗАРАДИ ЦВЕТАНОВ ДА Е ИЗТЪРПЯВАЛ ПЕВЧЕСКИТЕ МУ ДАННИ.

Оценка:
-0 +9

в 1916 г
(гост)

Неутрално
9 Отговор
върза една магарица за президент,ама що не я избраха-не знам!

Оценка:
-1 +13

от 8
(гост)

Неутрално
10 Отговор
грешка,2016 г разбира се,дъртата магарица не е пък чак толкова дърта

Оценка:
-1 +4

Давид
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Знаете ли защо бабичките се избиват да са на първия ред на концерт на Веселин Маринов ? Защото са чули , че потта му е лековита .

Оценка:
-2 +7

Баце
(гост)

Неутрално
12 Отговор
Под секрет: това беше личното ИНКАСО на Цвък. Край.

Оценка:
-0 +8

Димитър Кънев
(гост)

Неутрално
13 Отговор

До коментар #5 от "чака рака":


На Бойко все някои друг му е виновен.Е добре е усвоил циганските номера на циганина Тодор Живков.Просто толкова си може.

Оценка:
-0 +6

Светулка
(гост)

Неутрално
14 Отговор
И какво му е на Веско пее за любов жива музика пълна зала на коцертите.който не го харесва да не го гледа

Оценка:
-4 +4

15
Този коментар е премахнат от модератор
ДОКО
(гост)

Неутрално
16 Отговор
АМИ И ЗАЩОТО ВЕСКО НЕ МОЖЕ ДА ПЕЕ..ИМА ДА СЕ УЧИ ОЩЕ

Оценка:
-1 +1

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Самуел Ето'о
Бившият нападател на Барселона отговори на критиката на Кристиано Роналдо към легендата на "каталунците"
Мен ако питате, Шави трябваше да спечели поне 6 Златни топки"

Още бисери