Last news in Fakti

15 Май, 2012 11:50 3 816 5

Знаете ли, че ......

  • майски закони-
  • александър трети
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Две решения на руската имперска политика през далечния XIX в. може би превръщат САЩ в днешната супер сила. Първото е сделката с продажбата на Аляска. Далечна, откъсната, бедна на природни ресурси и трудна за управление – с тези мотиви руският царски двор се решава на продажбата на Аляска.

Вторият факт става днес през 1882 г. На 15 май в сила влизат т.н. „майски закони“, които стават връх на антисемитски настроения в руското общество. Законите са въведени от цар Александър III на 15 май 1882 и останали в сила до 1914.

Новите актове са израз на кризата в обществото и опита на властта да освободи напрежението с търсенето на външни врагове. През 1881 г. е убит Царят-освободител Александър Втори. Той е наречен така заради отмяната на крепостното право в Русия. Указът е издаден на 3 март 1861 г. (по нов стил).

Те продължават политиката на системна дискриминация на евреите, започната със създаването на Линията на уседналост. На евреите е забранено да живеят в села и в градове с по-малко от 10 000 жители. Наложена е еврейска квота за достъпа им до висше образование и за упражняване на определени професии.

В периода от 1881 до 1920 около 2 млн. евреи напускат Русия, повечето от тях за САЩ, Палестина и Аржентина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васил

    0 1 Отговор
    Оф пак с тия еврей ! Стига ни натяквахте от всякъде как еврейте по цял свят са били гонени и избивани,защото ми омръзна от тая пропаганда !
  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Четете Никола Николов и ще ви се отворят очите какво племе е това !!!!!!!!!!!!!!!
  • 3 Красимир

    1 0 Отговор
    От ол...френи като вас бяха създадени концлагерите
  • 4 sapun

    0 1 Отговор
    Тая история с тия "мъченици"", колко века ще ни занимавате????Защо няма концлагери за други нации, помесли Красимирчо над това
  • 5 Коломан Дремджийски

    0 0 Отговор
    Кое ли е пропаганда?Нима отричаш историческите факти???