Last news in Fakti

4 Юли, 2019 16:00 3 770 10

Какво КНСБ не смее да изговори

  • доходи-
  • бедност-
  • кнсб

Проблемът обаче  е как тази бедност да бъде намалявана

Какво КНСБ не смее да изговори - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днес председателят на КНСБ отново говорѝ за българската бедност. В сутрешното предаване на бТВ Пламен Димитров припомни, че сме най-бедните в Европейския съюз; че 70% от работещите получават по-ниска заплата от средната, която е 1200 лева; че масовото възнаграждение у нас е между 700 и 800 лева. След това припомни и действия, с които синдикатът се е ангажирал – договаряне на увеличение на заплатите, увеличение на енергийните помощи…

Проблемът обаче е как тази бедност да бъде намалявана. Това само с компенсиране на инфлацията няма да стане. Тук вече става по-трудно. Тук диалозите в нашето общество се разпадат на монолози и идеите за реализация стават много рехави.

Единствената ясна идея, която КНСБ има по този въпрос е въвеждането на необлагаем минимум. Синдикалистите са изчисли, че ако се приемат техните предложения, това ще остави в бедния човек допълнително 642 лева годишно и че цялата необходима сума ще бъде от порядъка на 1200 милиона лева годишно. А от къде ще дойдат тези пари?

Пламен Димитров обеща другата седмица да покани журналисти на семинар и да им разкаже синдикалната визия. В телевизионното предаване обаче не посмя да обясни от къде ще дойдат пари, за да се компенсират разходите по необлагаемия минимум. Задоволи се само с принципната постановка, че съотношението между косвени и преки данъци трябва да се промени – за бедните то било най-лошото в ЕС.

А как да се промени? За да бъдат намалени косвените данъци, трябва да бъдат увеличени преките данъци. И кои преки данъци предлага КНСБ да се вдигнат?

И тук Пламен Димитров каза нещо, което не трябваше да казва – „данък върху финансовите транзакции, който съществувал в развитите страни“. Не трябваше да го казва, защото председателят на КНСБ знае, че такъв данък няма въведен. Има приказки за него на Меркел и Саркози, когато бяхме в бурята на финансовата криза; после имаше предложение през 2011 г. на Европейската комисия за въвеждането му; после имаше циклене, мрънкане, дебати, оспорване, експертизи, та чак до днес. А днес не е удачно да се обсъжда, защото сега трябва да бистрим Брекзит. Освен това Пламен Димитров знае, че дори да се въведе такъв данък, той няма да реши социални проблеми на страните, а на България пък никак. Парите ще се харчат за нужди на ЕС, евентуално за намаляване на вноските в ЕС, но няма как да помогнат за догонващо развитие на бедни страни като нашата.

Защо тогава КНСБ ни говори за „данък върху финансовите транзакции“, когато обсъжда българската бедност? Моята хипотеза е, че го прави, защото все нещо трябва да каже. Защото все някакъв нов източник за приходи трябва да посочи. Истинските източници, доказаните източници, приетите от развитите държави източници, за по-високи приходи, КНСБ обаче не смее да спомене.

Сигурен съм, че Пламен Димитров знае, че в развитите държави съотношението „преки – косвени данъци“ е социално по-справедливо, защото данък печалба е много по-висок от нашия; защото данъкът върху дивидентите е много по-висок от нашия; защото високо доходните групи се облагат с много по-високи данъци от нашите. Той знае, че бюджетите в ЕС разпределят средно по 10 % повече (от БВП) от нас, което казано по друг начин ще звучи така: ако България беше нормална европейска държава, то тя щеше да събира от порядъка на 10 милиарда лева повече приходи в бюджета си.

Знаят ги тези неща в КНСБ, но няма да ги кажат. Нито по телевизиите, нито на семинара за журналисти, който ще организират. Няма да го направят, защото това означава да влязат в конфликт с работодателите и с най- богатата прослойка на нашето общество. И да застанат на страната на наемния труд – не просто като се борят за компенсация на инфлацията, което трябва да признаем правят, а като поведат истинска борба за европейска данъчна система.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 синдикати ли

    32 0 Отговор
    Тоя говори за българската бедност, а самият той е милионер, а синдикатът му е обсебил сумати държавни и общински имоти в страната, уж за синдикална дейност, а реално ги дават под наем и трупат незаконни приходи
  • 2 dsсса

    20 0 Отговор
    Не е казал и друго - В България няма събираемост на данъците. Масово политици се оказва, че са си купили жилища на занижени цени. Ако е вярно, много вероятно са направили нещо в ущърб на държавата в полза на продавача на жилище. Вероятно същото ще се окаже и с колите. Че карат много хубави коли, ама то приятел им ги бил дал, защото не му трябват. А бе някой от вас има ли приятел, който има няколко коли, които не му трябват и ги раздава на приятели? Ако при придобиването на жилищата и колите са дали неверни декларации, те са ОТКРАДНАЛИ от държавата парите за данъка. Държавата с лека ръка опрощава на избрани лица от едрия бизнес средства (обикновено с чуждо участие) средства, като им признава безумни пера за разходи. Например на ЕН беше (може би още) признава по 3 (три) лева разход за написване на фактура. А бе, колко еднолични търговци тука са дали разход за писане на фактура и данъчните са му го признали?
  • 3 Българин

    20 0 Отговор
    За приход от 20 милиона месвчно Профсъюза успява да ни съобщи Нешо,което знааем....Колко са заплатите ....Ние ги знаем....Какво направихте срещу толкова милиона Приход Месечно,за да се увеличат Доходите....Колко стачки в Частни фирми организирахте,къде и в кои Частни фирми имате Организиран Профсъюз....Статистика големи Лафове и Нагъзване на Червените Капиталисти......Това виждаме...
  • 4 Голям прос

    19 2 Отговор
    Първото което се сещам откъде да намерим пари за доходите на българите е да не купуваме ръждилници от САЩ. Другото е да си плащат за базите, така и така ни тровят със стрелбите си там. Не виждам някакъв ефект от работата на КНСБ и др. подобни
  • 5 Загрижен

    12 0 Отговор
    Един пример за принципността на тези организации т. нар.Синдикати.
    Знаково лице от Синдикат Подкрепа,Бай Андро Върбанов-КОПЧЕТО,който е бил дясна ръка на д-р Тренчев,създател на Подкрепа,след междуличностни скандали в Подкрепа за пари и много пари,за един ден същият този "Велик
    Синдикалист" преминава в КНСБ на хранилка при тях.Ето такива са и синдикалистите ни,предатели,преминават от синдикат в синдикат,като през партии.От такива Синдикални Предатели,работещите хора ще търсят защита и кога ще стане това,пълно е с предатели и при тях т.нар.Синдикати.
    Жалко е,в другите държави синдикатите са сила и реално защитават хората си,а тук насила те карат да членуваш в определен синдикат,ако ли не те уволняват,плащаш членски внос,а те с броя на хората си рекетират партиите по време на избори,бутафорни стачки без резултат,протести без смисъл и това ми било синдикати,пародия,но тия синдикални лидери са реални милионери,осребрили тежкият труд и мизерията на своите членове.
    Поредните използвачи и лъжци,парадокс да се уволняват хора,защото не членуват в определен синдикат,това и в Африка го няма.
  • 6 123

    9 0 Отговор
    Кой слуша за нещо синдикатите? Никой. Ръководят се авторитарно и лобистки от феодални старци с мандат 50 години. Затова сме с най-ниската цена на труда в Европа. За какво са ни?
  • 7 Васил

    9 0 Отговор
    Кнсб са едни смешници имитиращи някаква дейност
  • 8 жалко

    4 1 Отговор
    КНСБ е организация създадеена от БКП и както всичко създадено от партията идеята е точно обратното на това което е обявено. КНСБ е създадена за да заблуди хората, че има организация която се грижи за техните права и в същото време винаги е била на страната на бизнеса. Решението е да се създаде отворен съюз съставен от по-малки браншови профсъюзи нямащи нищо общо с комуноидните ракови формации плъзнали преди и нпосредствеено след размиването на комунизма у нас и утаяването му във всички сфери на обществото.
  • 9 обективен

    6 0 Отговор
    Икономиката глупако... Производството глупако... Туризма глупако... Родното пред вносното, глупако... Намалете чиновниците, глупако... Насърчавайте предприемчивите и умните, глупако...
  • 10 Къде беше това КНСБ 12 год, къде и какво

    1 0 Отговор
    Работеше жена му на Димитров!! 12год мълча като риба!! Казионна структора КНСБ!!