Last news in Fakti

5 Юли, 2019 16:04 13 120 56

Каква е истината за аварията на руската подводница?

  • подводница-
  • руска подводница-
  • сергей шойгу-
  • лошарик

Защо на борда е имало толкова много капитани първи ранг? Каква е била мисията на "Лошарик"? Около аварията с руската подводница, отнела живота на 14 души, има много открити въпроси. Надали някога ще научим цялата истина

Каква е истината за аварията на руската подводница? - 1
Снимка: EPA/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Трагедията, разиграла се в руски териториални води в Баренцово море на 1 юли 2019, отне живота на 14 души. Министерството на отбраната на Русия обаче съобщи за катастрофата едва ден по-късно. При това то нито назова точните координати на местопроизшествието, нито пък посочи за какъв точно "дълбоководен апарат" става дума. Известно беше само това, че той "се използва за изучаване на придънния слой на Световния океан в интерес на военноморския флот на Русия".

На 3 юли министърът на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че на борда на научно-изследователска станция на военноморския флот на Русия, провеждащ планови изследвания в руски териториални води, е избухнал пожар. В същия ден Дмитрий Песков, прессекретар на президента Владимир Путин, съобщи, че част от информацията за инцидента представлява държавна тайна, поради което няма да бъде обнародвана.

Какво може руската подводница?

Някои руски медии, сред които РБК ("РосБизнесКонсалтинг") и "Новая газета", информираха, че катастрофата е станала на борда на атомната подводница, наричана "Лошарик". Те писаха, че тя не спада към Северния флот, а влиза в състава на Главно управление "Дълбоководни изследвания" на руското Министерство на отбраната, което е по-известно под името "Подводно разузнаване".

Интернет изданието "Газета.ru" на свой ред съобщи, че подводницата, която не е носела оръжия на борда си, има възможност да се спуска на дълбочина до 3000 метра и е предназначена преди всичко за дълбоководни спасителни операции. Освен това по мнението на някои експерти, плавателен съд от този тип е способен да разполага дълбоководни мини, в това число и ядрени, да провежда разузнавателни операции и да унищожава телекомуникационни кабели.

"Комерсант" уточнява, че катастрофата е станала в акваторията на Северния флот в района на Колския залив на Баренцово море и публикува снимка на загиналите на 1 юли членове от екипажа. Интересен детайл е, че на борда са се намирали седем капитана първи ранг (еквивалент на армейското звание полковник). Бе оповестено също така, че на борда са се намирали двама души, удостоени със званието Герой на Русия. Ако може да се вярва на руските средства за масова информация, голяма част от онези, които са били на борда, са сътрудници на засекретен научно-изследователски институт, пряко подчинен на министерството на отбраната. На фона на всичко това може да се предполага, че мисия "Лошарик" е била свръхважна.

По данни на "Газета.ru", пожарът е бил предизвикан от късо съединение в електрическата инсталация на подводницата. Днес (4 юли 2019) министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви, че пожарът е избухнал в машинното отделение. По думите му, ядреният реактор не е бил засегнат от пожара. Шойгу подчерта, че подводницата трябва да бъде ремонтирана колкото се може по-бързо, за да се използва отново.

Ще научим ли някога цялата истина?

И така: руските власти твърдят, че ядреният реактор на подводницата не е бил засегнат. Според политическия наблюдател Константин Егерт именно това е основният въпрос, свързан с трагедията от 1 юли. Той е убеден, че руските власти никога няма да кажат пред обществеността цялата истина за аварията в Баренцово море.

Именно в това се крие и основният проблем - хората с пагони в Русия не са длъжни да се отчитат пред никого, освен пред президента, пише Егерт и продължава:

По отношение на армията, полицията и специалните служби, ролята на президента на Русия твърде много прилича на ролята на руските самодръжци. Интересите на държавната безопасност им позволяват да засекретяват всичко, което си пожелаят. Сега може да се предположи, че неудобните въпроси към властта няма да бъдат прекалено много на брой. Защото в ежедневния си живот руснаците се отнасят твърде равнодушно към военните. Само историята с подводницата "Курск" предизвика кратковременен прилив на симпатии към семействата на загиналите. Но не бива да забравяме, че тогава все още съществуваше независимият канал НТВ, който осветяваше историята подробно. Неговите журналисти действително влязоха в ролята на "четвърта власт", за което обаче скоро си платиха.

Днес армията в Русия се е превърнала в почти затворено общество - дори по-капсулирано, отколкото по времето на СССР. То живее в условието на почти пълна крепостна зависимост от своето началство. На него му е много трудно - да не кажем почти невъзможно - да защити своите права. Армията на практика ври в собствения си сос. А какво точно ще заври в него в случай на голяма политическа криза, един Бог знае. Но на руските военнослужещи им е пределно ясно едно: изнасянето на кирливи ризи на показ е най-тежкото престъпление в очите на началниците. Така че не очаквайте истината за аварията на "Лошарик". Освен ако с нейното разследване не се заеме някой Bellingcat, пише в заключение Константин Егерт.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    48 35 Отговор
    Тия от Велето всичко знаят, като едно време тръбяха че българите си светили със свещи 80те години и не познавали електричеството!

    Коментиран от #4, #14, #17, #18

  • 2 СссереМ

    51 64 Отговор
    То тайна няма,тия саботьори са ходили пак да крадат на НАТО жиците и респективно някоя натовска подводница им дръпна шалтера толкова бързо че не успяха и да разберат.

    Коментиран от #3, #6

  • 3 Бесен Язовец

    47 34 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Нали ти казах да не смесваш Мастиката с Мента гледай какви ги брещулевиш отново

    Коментиран от #44

  • 4 СссереМ

    44 50 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Малък си и не знаеш,ама точно тогава беше два часа има и два часа няма,прекъсванията бяха ежедневни, а за зимата няма да говоря, имаше по малки ГРАДОВЕ в които като спреше през ноември и идваше чак през март,само радиоточката работеше.

    Коментиран от #19, #20, #33, #38, #50

  • 5 пешо

    70 38 Отговор
    Много ми се иска да коментирате някоя от авариите които се случват в САЩ или друга страна от НАТО.
    Дали там командването толерира "изнасянето на кирливи ризи на показ"? Просветлете ни малко де …. все Русия, та Русия.

    Коментиран от #7, #22, #30, #48, #52

  • 6 СссереШ си в устата

    37 27 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    и не спираш, явно много си аресваш го.ната!
  • 7 Уфолога

    39 21 Отговор

    До коментар #5 от "пешо":

    Там като аварира нещо от Пентагона казват НЛО мина и го отнесе.
  • 8 eehh ludi mladi

    41 22 Отговор
    Статията Ви манипулира и Вие цъфтите от радостни фобни тръпки. Това е експериментална подводница. Може да се потопи на дълбочина до 6000 м. Ако разбирате какво е 6 километра, но надолу, добре. Работата е да се създаде недоволство и бунтарски митинги. Русия отвън не може да бъде превзета. Остава сама да се превземе отвътре.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 1234

    48 27 Отговор
    Точно от DW, изпечените лъжци и русофоби чакайте да чуете истината!!!
  • 11 Ха ха ха

    45 21 Отговор

    До коментар #9 от "Путин е дребно злобно страхливо говедо":

    Я ми разкажи за военните провали, Сирия или Крим имаш предвид, или Чечня! Аман от русофобски екскременти!
  • 12 Алексей Сергеев

    30 36 Отговор
    Като знам колите ни Москвич и Запорожец какви велики "технически постижения "бяха, представям си и подводниците. Късо съединение...

    Коментиран от #31

  • 13 Borislav Popov

    30 37 Отговор
    А защо всички изключват възможността подводницата да се е блъснала в някой тюлен? Самальотите им падат от врабчета, нищо чудно подводниците им да потъват при удар с тюлен.

    Коментиран от #34

  • 14 Рашка с чашка

    39 25 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Освен че имаше режим на тока тогава, имаше и режим на водата в София. Това баща ти е пропуснал да ти разкаже от светлия социализъм, ама на тъмно че пак спря тока! А иначе руснаците и през 1986г така се обясняваха за Чернобил. Първо два дена си траеха, после казаха че е само пожар на покрива, после пожар на незнайно какво и когато нямаше как да крият повече си признаха че се е взривил реактора.
  • 15 Откровено

    21 17 Отговор
    Истината е,че е руска.Също като АЕЦ Чернобил,а чернобилската е също като нашата,козлодуйската.Другите истини не ги знам.Който знае повече-моля,да сподели.
  • 16 Антон

    28 20 Отговор
    Автора е много мега зле! Ще ви дават обяснения на вас журналята да има с какво да си пълните медиите!! Вервате ли си? Какво очаквате да ви дадат техническа спецификация на апарата, каква мисия са провеждали или с колко такива апарата разполагат. Ако това очаквате определено не ви достига умствен багаж. Интересно краварските военни дали правят достояние на медиите секретните си мисии или може би при тях думата секретно, държавна тайна и т.н. не същестуват.

    Коментиран от #23

  • 17 куку руку ку

    20 17 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Tия от велето са на всяка манджа мерудия. Знаят дори какво яде кралят на петото царство на 14-тата планета в системата Бетелгейзе.
  • 18 Светехме си с железни светилници

    42 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Че си светихме със свещи и то доста редовно е вярно.Не е вярно обаче твърдението,че не сме познавали електричеството.Познавахме го много добре,но то го нямаше.Нямаше го,защото не достигаше.Не достигаше,защото ходеше към нашите турски приятели,които в началото даже и си плащаха,че и в зелено.
  • 19 Тъпан

    25 19 Отговор

    До коментар #4 от "СссереМ":

    това дето го казваш, се случи само през 1986 г. Ако можеш да четеш, ще разбереш защо стана така. Иначе разправяй на малолетните идиоти, че сме си светили със свещи...

    Коментиран от #40

  • 20 Смях

    17 7 Отговор

    До коментар #4 от "СссереМ":

    Светят ти в главата единствено предразсъдъците чичо сам
  • 21 Хрониките на Евразия

    15 7 Отговор
    Някои лошарики потъват , други управляват Русия ...
  • 22 Петър

    26 7 Отговор

    До коментар #5 от "пешо":

    Именно,задай си въпроса дали ако се случи нещо подобно в ВМС на САЩ,някой нещо ще научи..? Особенно пък ако се отнася за подводния им флот..! Там тази тема вобще не се коментира,а виж тук какво става..! Сульо и пульо,драска простотий и се прави на „експерт” без вобще да е наясно за какво става въпрос. Ама нали трябва да си начеше крастата..! Някой хора наистина не могат да си легнат вечер без да изпляскат поредната си глупост..!

    Коментиран от #24

  • 23 Дойче веле

    17 8 Отговор

    До коментар #16 от "Антон":

    Сайта за фалшиви и манипулирани новини.
  • 24 Хрониките на Евразия

    24 23 Отговор

    До коментар #22 от "Петър":

    Цяла Русия е един Лошарик - Ще умрем , но гадост ще направим !

    Коментиран от #32, #36

  • 25 Хахаха

    31 14 Отговор
    Защо трябва да научавате "цялата истина"? Кои сте вие? Ще научите толкова, колкото трябва. Откъде накъде претендирате за научаване на държавните тайни, още повече на чужди държави? Или не знаете, че такива съществуват във всяка държава. Русия няма ли право на държавни тайни? Никой н1 ви пита за вашите тайни, нито държавни нито семейни. Колко сте омръзнали със своята наглост, нямам думи.
  • 26 ТОЧКАТА

    13 6 Отговор
    има държава,има и тайни....
  • 27 Шофьор

    25 6 Отговор
    Техника е,поврежда се...Чували ли сте,за аварирала албанска подводница?А за аварирал български самолетоносач? А стига сте дрънкалки простотии!
  • 28 Крали Марко

    11 8 Отговор
    dw-WC! Който я чете е амебкаааа !
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Джеимс

    14 4 Отговор

    До коментар #5 от "пешо":

    На САЩ авариите им са перфектни, няма какво да им се коментира...
  • 31 Москвич

    10 3 Отговор

    До коментар #12 от "Алексей Сергеев":

    Москвича ти е бил немско инженерно постижение, по-точно на Опел.
  • 32 Петър

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Хрониките на Евразия":

    Това си е твое мнение. Моето е малко по-различно..!
  • 33 БОГАТИР

    5 4 Отговор

    До коментар #4 от "СссереМ":

    Малък си НО Голяма Уста...И "богато въображание за знаещ"
  • 34 БОГАТИР

    4 4 Отговор

    До коментар #13 от "Borislav Popov":

    Питай събратята си бе тюлен....
  • 35 Да помислим

    9 3 Отговор
    На олимпиадата в Сочи олимпийските кръгове не се разтвориха. Толкова просто нещо и капълъ...... Това е великата руска инженерна мисъл
  • 36 Иван Донев

    5 4 Отговор

    До коментар #24 от "Хрониките на Евразия":

    Ти си болен с температура. Отивай на лекар.
  • 37 Стойчо Караилиев

    11 6 Отговор
    Интересни коментари!
    Някой журналист, друг анализатор, трети експерт и всички искат да разберат истината и цялата истина за аварията на подводницата.
    Вие се радвайте, че и това научавате. Никой на никого не е длъжен да се обяснява по държавни, военни и секретни теми в която и да е област.
    Армията в Русия била затворено общество! НЕ БЕ! ЩЕ ОБЯВЯТ ОТВОРЕНИ ВРАТИ! Вие чувате ли се какво говорите?
    Армията в САЩ е също затворено общество.
    Една армия трябва да се държи здраво!
    А тук мнението е, че била прекалено затворена и трябвало видиш ли да бъдат отворени към света! ВИЕ ЯВНО СТЕ ДЖЕНДЪРИ С АНАЛНИ ДУПКИ КАТО ТЕНДЖЕРИ!
    КОЯ АРМИЯ ИЛИ ОРГАНИЗАЦИЯ САМА СИ ИЗКАРВА "КИРЛИВИТЕ РИЗИ" КАТО СЕ ИЗРАЗЯВА авторчето!?
    Друг обяснява, че Чернобил и подводницата били руски и затова дали фира.
    Нашата АЕЦ била същата!
    Нашата АЕЦ е една от най-сигурните в света.
    Костов затвори 4 блока, защото е продажен.
    Защо има токова глупав народ?
  • 38 Петър

    5 5 Отговор

    До коментар #4 от "СссереМ":

    Идиот!!!
  • 39 Дядо Йоцо

    11 7 Отговор
    Това е уникална подводница съсуникални характеристики за което САЩ могат само да мечтаят.Всяко ново нещо се нуждае от време за да се ,,изчистят"неудачите.И при Американците има купища от аварии , но се мълчи .Нима не ,,аварират"подводни ,самолети ракети кораби и т. н.Вижте само правят СТЕЛТ КОРАБ , но НЕ МОГАТ ДА МУ НАПРАВЯТ ,,СПЕЦИАЛНО ОРЪДИЕ"със възможности изстрелване на снаряд на 150 км. , и го пущат на вода БЕЗ ОРЪДИЕ , СМЯХ.Ами защо електронните системи на най-новият им самолетоносач са несъвместими със най-новият ПАЛУБЕН ИЗТРЕБИТЕЛ F35 , и това ако не е ИЗДЪНКА , здраве му кажи :-ПЪЛЕН СММЯХ. Ами защо по ,,вина "на птици F 35 , ,,ТРЯБВАШЕ ДА КАЦА АВАРИЙНО"във ИЗРАЕЛ ?Така чи тука много народ пише със вързана кърпа на очите.Ни искам да изброявам още куп неудачи и издънки защото ВСЕКИ ГИ ПРАВИ А НЯКОИ СТАВАТ И СЪС ,, ЧУЖДА ПОМОЩ" като например ГИБЕЛТА НА КУРСК или пък РУСКИЯ ПЪТНИЧЕСКИ САМОЛЕТ НАД СИНАЙСКАТА ПУСТИНЯ.

    Коментиран от #45, #51

  • 40 Варненец

    10 2 Отговор

    До коментар #19 от "Тъпан":

    Това беше периода на тотален разпад. А два часа има, два часа няма си го имаше и през други години и се смеехме че от самолет приличаме на доскотека. Много лош беше периода когато през седемдесетте окръзите почиваха различно от събота и неделя, едните понеделник и вторник, другите сряда и четвъртък и т. н. През годините имаше и
    купони за бензин на месец, а опашките за газ бяха върха. Дефицита беше голям, да не си кривим душите.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Варненец

    4 6 Отговор
    Това което копейките казват за САЩ, че биле лоши го приемаме за истина. Но откъде го научаваме, мисля че от самите тях. Велика демокрация, показват си всички недъзи чрез свободен печат, независим съд и т. н. Дори и във филмите си показват идиотщините, но колкото могат се борят за по добро. Всичко това се вижда и копейките плюят. Лоши хора има и там. Но от любимата Раша не идва нищо, там всичко е мед и масло. Ще плюеш така както тук, но ваната с киселината те чака, съветски копейчици.
  • 44 БАРО

    2 4 Отговор

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    А аз пък на тебе нали ти казах като си тъп като дъб по-добре си трай да си чувал нещо за режим на тока даже и на водата имаше

    Коментиран от #49

  • 45 БАРО

    3 6 Отговор

    До коментар #39 от "Дядо Йоцо":

    Думата уникално не се вписва в нищо руско
  • 46 Гостилничаря

    9 5 Отговор
    Пак атомна подводница, пак руска, пак в Баренцово море.... Тия докато не взривят Чернобил и под вода няма да мирясат.....
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Без аналог!!!

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "пешо":

    Авария с 14 жертви , особенно такива с чинове точно под адмиралският в американския флот , щеше да е изключително коментирана в САЩ . Освен това задължително щеше да има разследване продължаващо години с известна доза публичност , а защо не и филм след време . Всички военни не обичат да им се раздухват издънките , но на американските им е малко по трудно да ги прикриват
  • 49 Бай Хой

    6 1 Отговор

    До коментар #44 от "БАРО":

    Тия ги разправяй на децата си ДРИСЛьо, можеш и да им се похвалиш че не си ходил в казарма. Нямало режим на тока, ми как ще е имало като баща ти е 30 годишен и не го помни. Че купувахме лекарства от валутните аптеки (не знаеш какво е това нали) че в дискотеките беше забранено да се слуша западна музика, че цигари Малборо и Кент имаше само в Кореком, дори едно шоколадово яйце да искам за детето си да взема пак в кореком. Нещастни Русороби сте вие слепите олигофрени. Дойче веле била лоша медия, глупаци като вас няма как да оценят свободната медия в която може да се напише всичко и за всеки, в коя медия в любимата ви пРоссия може да се напише нещо за дребния ОРК без негово съгласия? ще пишеш ама край с теб.

    Коментиран от #54

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 истината

    2 1 Отговор

    До коментар #39 от "Дядо Йоцо":

    Ех,дядо Йоцо.Дядо Йоцо е бил сляп,но е виждал всичко.,а ти виждаш всичко ,но си сляп.
  • 52 Диагонал

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "пешо":

    Пешо,ти искаш Русия да е най-силна и прекрасна нали?Купи си Лада и се вози на Ту 154 м ,а остави американците на мира,явно не знаеш за какво говориш!
  • 53 Един

    0 0 Отговор
    Ама нали знаем всичко за "ВЕРМАХТ"-а ! Как може да руснаците да се крият?!
  • 54 хахаха

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Бай Хой":

    ++++++++++++!!!!!!!!!!! Хубаво сте им го разяснили...….на русоробите! Проблемът е, че повечето от тях, дори не мислят така, както пишат, просто за това им се плаща...…..
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.